By Luke Sumpter


Het THC-gehalte stijgt voortdurend. In feite hebben breeders in de afgelopen decennia steeds de grenzen verlegd. Old school stoners die in de jaren 70 en 80 wiet rookten, staan versteld van wat er vandaag de dag voorhanden is. Je kunt het vergelijken met de snelle vooruitgang in mobiele telefoontechnologie in dezelfde periode. Als de inventiviteit van mensen hand in hand gaat met een grote vraag, is er veel innovatie mogelijk.

Maar wat bedoelen we precies als we spreken over een hoog gehalte THC? Dat wordt door verschillende factoren beïnvloed, zowel op wetenschappelijk, commercieel en persoonlijk niveau. In het laatste geval is een THC-gehalte van 15% genoeg om bij de meeste mensen een high op te wekken. Toch zijn er talloze mensen die veel meer nodig hebben. In dit artikel beschouwen we een hoog gehalte THC als de uiterste grens die moderne breeders tot dusver hebben bereikt.

Lees verder en ontdek hoe krachtig wiet inmiddels is geworden, hoelang het duurt voordat THC afbreekt en of het THC-percentage er echt toe doet als je een wietsoort uitzoekt. Aan het einde van dit artikel weet je veel meer over de fytochemie van de wietplant.

We duiken zo direct in het onderwerp. Voor niet-ingewijden in de wereld van de wiet, moeten we eerst uitleggen wat THC betekent. THC is de afkorting van tetrahydrocannabinol en is het belangrijkste psychoactieve ingrediënt van wiet. De molecule bindt aan receptoren in de hersenen en zorgt daardoor voor veranderingen in de afgifte van neurotransmitters. Dit leidt tot een 'high'.

Wat geldt als een hoog gehalte THC in wiet?

Gebruikers zijn voortdurend op zoek naar de nieuwste, stevig inslaande wietsoort. Breeders beantwoorden die vraag door genen te zoeken met extreem veel THC. Door selectief breeding, ontwikkelen ze steeds sterkere soorten.

Dus om de vraag voor eens en altijd te beantwoorden: een hoog THC-gehalte is over het algemeen een percentage van 30% in gedroogde en uitgeharde toppen. Als je deze toppen gaat roken of vapen, is de verandering in je bewustzijn veel groter vergeleken met toppen die tientallen jaren terug verkrijgbaar waren. Bovendien heb je veel minder wiet nodig om net zo stoned te worden. Vanwege het hoge gehalte van deze cannabinoïde kunnen sommige gebruikers overweldigd en in paniek raken. Maar als mensen eenmaal wat tolerantie hebben opgebouwd, genieten ze van de euforie, ontspanning en de prettige, intense effecten.

Breeders van Royal Queen Seeds hebben krachtige wietsoorten ontwikkeld. Dit zijn goede voorbeelden van vooruitgang als het gaat om THC. De meest opvallende soorten zijn Cookies Gelato, met een THC-gehalte van 28% en Royal Gorilla, met 27% THC.

Dankzij geavanceerde kweektechnieken rijst het percentage THC de pan uit. De breeders leggen allereerst de genetische fundering voor dat succes. Vervolgens benutten commerciële kwekers lichttechnologie en vooruitgang in bodemkunde om het genetische potentieel van elke plant te ontsluiten. Dat leidt tot de ontwikkeling van hogere concentraties cannabinoïden en terpenen.

Wat geldt als een hoog gehalte THC in wiet?
  • Wat is THC-inflatie?

Toch moet je altijd kritisch blijven als je wiet koopt. Sommige getallen klinken te mooi om waar te zijn en vaak is dat ook het geval. Onbetrouwbare bedrijven kijken wat rond bij verschillende testfaciliteiten totdat ze de beste score vinden; we noemen dat THC-inflatie. Om dat te voorkomen, raden we je aan om uitsluitend te kopen bij bedrijven met een goede reputatie en uitstekende reviews.

  • Hoeveel THC bevatten concentraten en extracten?

Omdat wiet steeds sterker wordt, is het heel gemakkelijk om ongelooflijk krachtige extracten en concentraten te maken. Als je sterk plantmateriaal gebruikt, heb je minder toppen nodig voor het maken van extracten en krijg je toch hetzelfde effect.

Extracten en concentraten zoals wietboter, hasj, rosin, wax en shatter kunnen maar liefst 80% THC bevatten. Er zijn zelfs producenten die nog een stapje verder gaan. Ze maken THCA kristallen (die worden omgezet in THC) met een zuiverheid van 99,9%.

Het belang van THC-gehalte voor kwekers en gebruikers

Zowel kwekers als gebruikers van wiet profiteren als ze weten hoeveel THC een bepaald product bevat. Dit geeft namelijk een nauwkeurige indicatie van de resulterende high.

Een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van het kopen van THC-rijke wiet is dat je veel waar krijgt voor je geld. Het concept is vrij wazig, maar gebruikers willen graag zo high mogelijk worden en zo min mogelijk besteden. Het probleem is dat gebruikers van THC-rijke wiet vaak een hoge tolerantie ontwikkelen voor de cannabinoïde. Als gevolg daarvan hebben ze meer THC nodig, wat op termijn een duur grapje is.

Kwekers verkrijgen informatie over de exacte THC-waarde meestal bij de zadenbank. Vaak vermelden ze een gemiddeld THC-percentage, gebaseerd op wat een plant produceert onder ideale omstandigheden. Wietgebruikers die de mazzel hebben dat ze ergens wonen waar wiet legaal is, kunnen in het laboratorium geteste wiet kopen. De exacte hoeveelheid THC is hier gemeten.

Bij de meeste coffeeshops of dispensaria krijg je als klant niet alleen info over het THC-gehalte, maar ook over de hoeveelheid THCA, de zure voorloper van THC. Onbewerkte toppen bevatten namelijk helemaal niet zoveel THC. Na verhitting (decarboxylatie), verandert THCA in THC. Maar als je de gegevens op een product bekijkt, dan zie je dat het maximale THC-gehalte iets lager is dan het THCA-gehalte. Dat komt omdat THC een lagere moleculaire massa heeft dan haar zure voorloper cannabinoïde. Daardoor is het THC-gehalte iets lager als je gaat roken of vapen.

Laten we de gegevens van Bubble Kush eens als voorbeeld nemen. Je kunt het volgende tegenkomen:

  • THC-gehalte: 0,82%
  • THCA-gehalte: 17,4%
  • Maximum THC-gehalte: 16,1%
Het belang van THC-gehalte voor kwekers en gebruikers

Biologische beschikbaarheid is belangrijk: hoe consumptiemethode het THC-gehalte beïnvloedt

Als je weet hoeveel THC een cultivar of extract bevat, kun je het effect redelijk inschatten. Toch zeggen deze percentages niet alles. De consumptiemethode heeft ook invloed op de manier waarop je lichaam THC verwerkt.

De term biologische beschikbaarheid omschrijft het percentage THC dat in je lijf komt na gebruik. De biologische beschikbaarheid verandert op basis van de consumptiemethode. Dit heeft invloed op hoeveel THC daadwerkelijk in je bloedbaan belandt. Hieronder de populairste consumptiemethodes en hun geschatte biologische beschikbaarheid.

Inhaleren

Als je cannabinoïden inhaleert, via een joint of vaporizer, komen de verbindingen in je longen terecht. Via de longblaasjes bereiken ze de bloedbaan. Dankzij deze snelle, directe toegang, levert het inhaleren van wiet de beste biologische beschikbaarheid[1], namelijk 30%.

Oral

Bij orale consumptie kun je denken aan capsules, olie en edibles. Als je cannabinoïden op deze manier toedient, komen ze via de spijsvertering en lever in je systeem. Bij deze methode belandt slechts 4–12% THC in je bloedsomloop; maar het blijft niet lang in oorspronkelijke vorm. De lever zet de cannabinoïde namelijk om in 11-hydroxy-THC en die molecule is veel sterker. Dat zorgt voor de intense ervaring na het eten van edibles.

Sublinguaal

Met sublinguale consumptie bedoelen we dat je wietolie onder de tong druppelt. Hier komen de cannabinoïden via het orale slijmvlies in de bloedbaan. Deze consumptiemethode verschilt van het eten van edibles. Je omzeilt de lever en het effect komt sneller op. Bij sublinguale consumptie is de biologische beschikbaarheid niet consistent en varieert van 2–40%.

Is het percentage THC belangrijk?

Voordat je een product gaat kopen, moet je zeker de hoeveelheid THC overwegen. Maar sommige gebruikers van wiet zijn zo vol van deze cannabinoïde dat ze vergeten dat wietplanten nog veel meer fytochemische stoffen bevatten. THC is verantwoordelijk het belangrijkste psychotrope effect van wiet. Toch zijn het de terpenen die dit effect omlijsten waardoor elke soort uniek is.

Terpenen zijn aromatische koolwaterstoffen die we overal in de natuur tegenkomen. Wietplanten ontwikkelen er ruim 200. Ze ruiken niet alleen lekker, maar hebben ook direct impact op het effect van elke afzonderlijke wietsoort.

Als je terpenen inademt, kan dat je stemming of mentale bewustzijn veranderen. Terpenen zoals myrceen helpen ontspannen. Limoneen geeft juist energie. Daarom geeft geen enkele soort met veel THC hetzelfde effect. Ze bevatten allemaal heel veel THC, maar de specifieke mix van terpenen maakt het verschil.

Maar THC en terpenen werken niet afzonderlijk van elkaar. Ze versterken elkaar via het entourage effect, wat leidt tot meer uitgesproken resultaten. In combinatie beïnvloeden deze fytochemische verbindingen de receptoren van het endocannabinoïdesysteem en andere plaatsen. Zo zorgen ze voor veranderingen in de stemming en de waarneming. Er zijn zelfs terpenen die CB1 receptoren activeren[2]; dat zijn de sites waar THC aan bindt om een high op te wekken.

Er bestaan ook nog andere cannabinoïden waar je rekening mee kunt houden. Als je zo high mogelijk wilt worden, kies dan voor een soort met veel THC. Maar als je het wat rustiger aan wilt doen, kies dan voor een soort met een verhouding CBD:THC van 1:1. Royal Highness is een goed voorbeeld. Dit cannabinoïdenprofiel geeft een evenwichtiger psychotroop effect waardoor je meer controle behoudt.

Over het algemeen bepaalt het THC-gehalte van een cultivar de sterkte. Toch moet je ook letten op de hoeveelheid CBD en terpenen om de nuances per soort te bepalen.

De opkomst van Total Active Cannabinoids (TAC) en wat dat voor gebruikers betekent

De branche krijgt steeds meer zicht op de complexiteit van wiet, waardoor de nadruk op THC afneemt. Daarom omarmen coffeeshops en andere verkooppunten nu TAC (total active cannabinoids). TAC gaat niet alleen over het THC-gehalte van een wietsoort, maar vermeldt ook de andere belangrijke cannabinoïden.

Wiettoppen bevatten meer dan 100 cannabinoïden en de hoeveelheid daarvan verschilt per soort. Onderzoekers weten nog lang niet alles over deze verbindingen, maar de belangrijkste cannabinoïden worden inmiddels redelijk goed begrepen:

Tetrahydrocannabinol (THC) Cannabidiol (CBD)
Cannabigerol (CBG) Cannabichromeen (CBC)
Tetrahydrocannabivarine (THCV)
Elk van deze cannabinoïden heeft een uniek effect. Hoewel alleen THC bedwelmend is (en over THCV nog een discussie gaande is), zijn de effecten van deze verbindingen op het endocannabinoïdesysteem uiteenlopend. Daarmee verschilt ook de impact ervan op lichaam en geest.

TAC helpt consumenten bepalen wat ze van een specifieke soort kunnen verwachten. Zo kunnen ze beter besluiten welk product bij hun behoeften past.

De term ‘chemovar’ gebruikt men om soorten beschrijven op basis van hun chemische bestanddelen. Op die manier kun je individuele soorten veel nauwkeuriger categoriseren en bestuderen. Je hoeft je niet langer uitsluitend op het type te richten (indica, sativa of ruderalis) of de dominante cannabinoïde (bijv. THC of CBD).

De opkomst van Total Active Cannabinoids (TAC) en wat dat voor gebruikers betekent

Hoe zit het met de degradatie van THC?

Als je wiettoppen of concentraten langere tijd bewaart, dan is het belangrijk om te weten dat THC degradeert. Als je toppen met een THC-gehalte van 20% hebt gekocht, moet je niet verwachten dat de high een jaar later net zo sterk is. Vanwege diverse factoren breekt THCA af tot THC en vervolgens tot het bijproduct cannabinol (CBN). CBN is mild psychotroop, maar geeft niet dezelfde high als THC.

Factoren die de afbraak van THC beïnvloeden, zijn onder andere blootstelling aan licht, consistent hogere temperatuur en tijd.

Je toppen verliezen ongeveer 16% van hun THC-gehalte per jaar als je ze bewaart op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn na een tijd dus een stuk minder psychotroop dan toppen die je recent hebt gecured. Ze bevatten nog steeds ruim voldoende CBN, maar de ervaring zal anders zijn dan bij verse toppen van dezelfde soort.

De invloed van THC op edibles: een heel ander verhaal

Luister goed. We willen je namelijk behoeden voor een vervelende ervaring met edibles! Edibles staan erom bekend dat ze mensen een heftig avontuur geven. Ze zijn natuurlijk ontzettend krachtig. Toch ontstaat een slechte ervaring vooral omdat mensen het eten van wiet onderschatten.

Het duurt niet alleen langer voordat je het effect van edibles merkt, maar het effect houdt ook langer aan; de ervaring kan wel 4–8 uur duren. Dat niet alleen, want edibles zetten het conventionele effect van THC op zijn kop, wat het doseren lastig maakt. Zoals eerder kort vermeld, zet de lever THC (delta-9-THC) om in 11-hydroxy-THC, wat leidt tot een sterkere bedwelming. Je lichaam neemt slechts 4–12% van de gegeten THC op, maar zelfs die kleine hoeveelheid kan verrassend heftig uitpakken. Als je dus edibles maakt en eet, gebruik dan wiet met een gematigd THC-gehalte en doseer elke portie met een klein beetje THC.

THC zegt niet alles: de toekomst zal veel duidelijkheid geven

Veel zadenbanken en coffeeshops richten zich nog altijd op THC als de belangrijkste verbinding voor de verkoop van hun producten. Maar er zijn ook pioniers die het domein van TAC aan het verkennen zijn en het classificatiesysteem voor chemovars gebruiken. Uiteindelijk krijgen wietkwekers hierdoor meer informatie over de te verwachten high. Dat helpt ze om de juiste aankoop te doen.

Dat niet alleen, de wens om nog krachtigere wietsoorten te ontwikkelen, ebt geleidelijk weg. Naarmate bedrijven en gebruikers het belang van alle fytochemische stoffen uit de wietplant gaan zien, is er steeds meer behoefte aan meer diverse profielen in aanvulling op soorten met ruim 30% THC.

We bevinden ons nog in de prille fase van deze ontwikkeling. Toch raden we aan om de TAC-labels te benutten als dat mogelijk is. Verdiep je in de effecten en voordelen van elke chemovar (schrijf je gedachten daarover op in de RQS kweekagenda). Zo begrijp je steeds beter wat de invloed van bepaalde terpenen en cannabinoïden op je high is en welke combinaties voor jou het beste werken.

External Resources:
  1. Pharmacokinetics of cannabinoids - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabis sativa terpenes are cannabimimetic and selectively enhance cannabinoid activity | Scientific Reports https://www.nature.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.