Laten we eerlijk zijn, drugstests vormen een bron van irritatie. Helaas worden ze in toenemende mate populair in professionele situaties, zowel tijdens sollicitatiegesprekken als bij reguliere tests op de werkvloer.

Als je de pech hebt een drugstest in het vooruitzicht te hebben, wees dan niet bang; er zijn een aantal manieren om THC uit je systeem te krijgen. Lees hier hoe.

HOE WERKEN DRUGSTESTS?

Voordat we in de details treden over hoe je THC uit je systeem spoelt, nemen we eerst wat tijd om beter te begrijpen hoe drugstests werken.

Drugstests zoeken in essentie naar THC metabolieten. Deze metabolieten zijn minuscule restproducten die achterblijven nadat THC door je systeem is verwerkt. Een van de hoofd THC metabolieten is THC-COOH, die opgeslagen wordt in vetweefsel van het lichaam.

Er zijn drie hoofdtypen van drugstests; urinetests, bloedtests en tests met haarzakjes. Urinetests, ook bekend als urineonderzoeken, zijn de meestgebruikte tests door werkgevers.

Om een positieve uitslag te krijgen bij een urineonderzoek, moet een THC-COOH waarde van minstens 50ng/ml gemeten worden. Dat betekent dat je niet compleet vrij van metabolieten hoeft te zijn om de test te doorstaan.

HOELANG BLIJFT CANNABIS IN JE SYSTEEM?

THC metabolieten hebben een halveringstijd van zeven dagen. Dat houdt in dat iedere zeven dagen de hoeveelheid metabolieten in je lichaam afneemt met ongeveer 50%. Daarom kun je gewoonlijk verwachten volledig vrij van THC-COOH te zijn binnen vier weken, als je geen cannabis gebruikt tijdens deze periode.

Helaas hebben de meeste cannabisgebruikers geen volledige maand om schoon te worden voor een drugstest. Sterker nog, veel drugstests worden gehouden zonder veel aankondiging om gebruikers geen tijd te geven metabolieten van drugs uit hun lichaam te spoelen.

THC-COOH kan in de meeste gevallen via urine of bloedtests gedetecteerd worden tot drie weken na consumptie. Voor dagelijkse cannabisgebruikers kan deze detectieperiode zelfs langer duren. Haarzakjestests kunnen echter een positief resultaat geven tot negentig dagen na gebruik. Zelfs bij onregelmatige gebruikers.

In sommige gevallen kan THC-COOH ook na negentig dagen na gebruik nog gedetecteerd worden. Dit is echter extreem zeldzaam.

Onthoud dat dit slechts algemene cijfers betreffen. Hoelang cannabis in je systeem aanwezig blijft, kan sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

• Hoeveel en hoe regelmatig je gebruikt: des te meer cannabis je consumeert, des te meer metabolieten er in je systeem achterblijven.

• Het vetgehalte van je lichaam: onthoud dat THC-COOH wordt opgeslagen in vetweefsel en een hoger gehalte vetweefsel kan meer metabolieten opslaan.

• Je stofwisseling: iedereen heeft een ander tempo wat betreft de stofwisseling. Net als bij voedsel, wordt ook cannabis omgezet in ons lichaam. Helaas weet niemand precies hoe snel we wiet verwerken. Behalve je lichaam zelf, natuurlijk.

• Wat je consumeert: concentraten en edibles bevatten veel hogere concentraties THC dan reguliere toppen. Verdampen of dabben levert ook meer THC aan je systeem dan reguliere rookwijzen. Het verdampen en dabben van concentraten laten gewoonlijk dan ook meer THC-COOH achter dan het roken van een joint of bong. Het eten van edibles laat eveneens meer achter in je systeem.

HOE JE THC UIT JE SYSTEEM SPOELT

Als er een drugstest aankomt die je nerveus maakt, stellen we je gerust met het idee dat er een aantal manieren is om te proberen cannabismetabolieten uit je systeem te spoelen.

Let op: de effectiviteit van deze methoden varieert. Als je een ingeplande drugstest moet ondergaan, raden we je altijd aan om jezelf te onthouden van cannabisgebruik in aanloop naar de test. Als je echter met een willekeurige drugstest te maken krijgt, zijn deze methoden wellicht het proberen waard.

1. VERDUN JE URINE

Dit is mogelijk de oudste truc uit het boekje. De wetenschap achter deze methode gaat als volgt; je probeert feitelijk je urine te verdunnen zodat je onder de 50ng/ml grens valt die leidt tot een positieve uitslag.

Om je urine te verdunnen, drink je eenvoudigweg ongeveer twee tot drie liter water of een andere hydraterende vloeistof één dag voor de test en grofweg één tot twee liter op de dag van de test. Dit helpt je metabolietenwaarden omlaag te halen doordat je urine veel water bevat.

Het prettige van deze methode is dat het perfect is voor tijdgevoelige situaties. De keerzijde is echter dat de meeste drugslaboratoria er goed op zijn voorbereid. Verdunde urinemonsters springen er meestal uit vanwege hun kleur (helder) en lage concentraties creatinine, een bijproduct van spiermetabolisme.

Om argwaan helpen te vermijden, kun je overwegen 50-100mg vitamine B2 of B12 en een creatine tablet te nemen voor de test. De vitaminen helpen om de urine wat kleur te geven, terwijl de creatine zou moeten bijdragen aan tijdelijk verhoogde creatininewaarden.

Als alternatief kun je overwegen het detox drankje XXtra Clean te gebruiken. Drankjes zoals deze helpen tijdelijk je urine te verdunnen. Ook bevatten ze vitaminen en creatine om je een zuiver urinemonster te geven zonder dat er alarmbellen gaan rinkelen.

2. DOE EEN DETOX

Detoxen is een andere goede manier om cannabismetabolieten uit je lichaam te spoelen. Onthoud je van drugs en volg een gebalanceerd, gezond dieet met regelmatige beweging. Hierdoor zou je in staat moeten zijn om op natuurlijke wijze je lichaam te reinigen binnen zo’n vier tot zes weken.

Helaas is dit niet de perfecte oplossing als je een drugstest in de nabije toekomst moet ondergaan. Als dit het geval is, kun je een kant-en-klaar, commercieel detox plan proberen. Er zijn genoeg opties verkrijgbaar, waarvan sommige claimen je lichaam te ontgiften in minder dan een week.

Als dit geen haalbare mogelijkheid is, kun je nog een snelwerkend reinigingsproduct overwegen. In tegenstelling tot reguliere detox kuren claimen deze reinigers je urineweg tijdelijk te spoelen. Ook beweren ze het vrij te maken van giftige metabolieten, zoals THC-COOH. De reguliere detox kuren en snelwerkende reinigers zijn beide verkrijgbaar bij apotheken en gezondheidswinkels.

3. SJOEMEL MET JE URINEMONSTER

Een andere populair alternatief om een urineonderzoek te doorstaan, is door een nep urinemonster aan te leveren. Je kunt dit doen met behulp van een synthetische urine kit.

Deze kits zijn online verkrijgbaar en zijn voorzien van een vloeistof die ervoor dient om chemisch en visueel urine voor te stellen, wat je in staat stelt een gegarandeerd zuiver monster te geven.

Veel mensen hebben met succes drugstests gepasseerd door gebruik van deze kits. Echter, mocht je gepakt worden, dan kun je mogelijk zware maatregelen tegemoet zien en zelfs boetes, afhankelijk van waar je woont.

Vergeet ook niet dat de kits enkel nuttig zijn in situaties waar je een privé toilet tot je beschikking hebt. Niet alle laboratoria bieden deze luxe.

Oh, en hebben we al vermeld dat je deze nepmonsters warm dient te houden? Onthoud dat urine van nature een gemiddelde lichaamstemperatuur heeft van grofweg 37°C. Als je een nep urine kit gebruikt, zorg dan dat je er zeker van bent dat het monster dicht tegen deze temperatuur zit als je het afgeeft.

Als je ervoor kiest deze weg te nemen, verzeker dan dat je gebruik maakt van een hoogwaardige urine kit. Alle nep urine-oplossingen zouden het volgende moeten bevatten:

• Urinezuur
• Ureum
• Creatinine
• Nitraten

Urinekits dienen ook een reguliere pH (tussen 4,8-8) te hebben en zouden idealiter een urine-achtige geur moeten hebben en daarnaast een beetje schuim moeten produceren.

EXTRA TIPS VOOR HET SLAGEN VOOR EEN DRUGSTEST

De bovenstaande drie methoden zijn de populairste en betrouwbaarste wijzen om een drugstest te doorstaan. Er bestaan andere mogelijkheden, maar we raden aan om het bij deze te houden.

Op de valreep nog een paar laatste tips om je te helpen je drugstest te doorstaan:

• Vermijd inspanning: door beweging verbrand je vet en kan er een tijdelijke piek in de metabolietenwaarden ontstaan.

• Geef altijd een urinemonster van halverwege je urinestroom: de eerste en laatste delen van je plas bevatten meestal de hoogste concentraties toxinen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.