De legalisatie en acceptatie van cannabis groeit, maar veel werkgevers hebben nog altijd moeite met gebruikende werknemers. Routinematige en onaangekondigde drugstesten zijn aan de orde van de dag. Zo wil men verzekeren dat werknemers het bedrijfsbeleid niet overtreden. Veel gebruikers besluiten echter te blijven roken, omdat ze dit willen of uit medische noodzaak. Voor deze mensen is het belangrijk te weten wat de beste manieren zijn om THC snel uit je systeem te krijgen. Zo voorkom je een positieve uitslag bij een drugstest.

Uiteraard raden we niet aan je carrière en inkomen op het spel te zetten. Ook bieden we geen garantie dat deze technieken altijd werken. We bespreken slechts een aantal manieren om een drugstest te doorstaan. Maar eerst moet je weten hoe en hoelang je lichaam cannabinoïden opslaat.

OMZET EN OPSLAG VAN THC

Omzet en opslag van THC

Als je cannabis rookt, neemt het THC-gehalte in het bloed toe. De molecule breekt vervolgens af in diverse inactieve metabolieten, zoals 9-carboxy-tetrahydrocannabinol (THC-COOH). Zowel THC als de metabolieten blijven na langdurig gebruik vrij lang in het lichaam hangen. En dat is snel te zien met een drugstest.

THC metabolieten hebben een halfwaardetijd van 1 week. De waarneembare niveaus nemen aan het einde van dit tijdsbestek met 50% af. Het lichaam is daarom in staat binnen 4 weken vrij te zijn van sporen van deze metabolieten. Tenminste, als de cannabisconsumptie is gestaakt.

Er zijn talloze factoren die leiden tot een hogere accumulatie van THC metabolieten in het lichaam. Houd hier rekening mee bij het roken van cannabis, vooral als je mogelijk een toekomstige drugstest moet ondergaan.

De grootste bepalende factor is waarschijnlijk hoeveel cannabis iemand regelmatig rookt. Het is eigenlijk heel simpel: hoe meer je gebruikt, hoe meer metabolieten in je lichaam zitten.

De hoeveelheid lichaamsvet is ook een belangrijke factor als het gaat om de opslag van cannabinoïden en metabolieten. Iemand met minder vetweefsel slaat minder moleculen op en een persoon met meer lichaamsvet slaat meer op. We slaan THC-COOH op in de vetcellen van ons lichaam. Dit betekent dat je meer opslag hebt voor deze moleculen als je meer vetweefsel hebt.

Ook de stofwisseling speelt een grote rol. De stofwisselingssnelheid verschilt per persoon. Sommige mensen verbranden vanzelf calorieën, terwijl anderen echt worstelen om af te vallen, zelfs met een actieve levensstijl. Personen met een snelle stofwisseling verwerken deze stoffen sneller.

De sportieve inspanningen van een persoon of het gebrek hieraan beïnvloeden eveneens de snelheid waarmee het lichaam THC en THC-COOH verwerkt. Bij bepaalde vormen van lichaamsbeweging haal je vet uit je cellen, wat je gebruikt als brandstof. De bloedspiegels van THC metabolieten zijn tijdens het sporten hoger. Ze lossen op uit de cellen, waardoor ze mogelijk sneller vrijkomen uit het lichaam.

THC EN THC-COOH TESTEN

Er bestaan verschillende testen die THC en de metabolieten in het lichaam detecteren. Denk aan bloed-, haar- en urinetesten. De urinetest gebruikt men het meest op de werkplek. We richten ons dus op deze test bij onderstaande strategieën. In bloedmonsters is het gebruik van cannabis 12-24 uur na consumptie nog waarneembaar. In urinemonsters is dit wel een week het geval, soms zelfs langer.

In urinetesten is THC op zichzelf niet waarneembaar. In plaats daarvan detecteert de test het niveau THC-COOH. Onregelmatige cannabisgebruikers, die met mate consumeren, testen ongeveer een week positief. Bij frequente en zware gebruikers is dit echter soms veel langer.

VOORBEREIDEN OP DE TEST

Voorbereiden op de test

Sommige bedrijven testen zonder aankondiging. In deze gevallen is het niet verstandig te gebruiken zolang je daar werkt, als je je baan tenminste wilt houden. Andere bedrijven testen routinematig, waarbij de datum vaststaat. Solliciteer je voor een nieuwe baan en verwacht je een screening voordat je begint? Neem dan de tijd om de cannabis metabolieten uit je systeem te krijgen. Er zijn geen snelle oplossingen of magische middelen. Begin dus ruim op tijd met je voorbereidingen. Het is niet mogelijk de avond voor je test een joint te roken en toch een negatief resultaat te ontvangen. Zo werkt het niet.

STOP MET JE GEBRUIK

Als je weet dat je een drugstest moet ondergaan, is het het beste je gebruik onmiddellijk te staken. Wacht met consumeren tot na de test. Het doel is hier om de cannabis metabolieten zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen of ze in elk geval zo min mogelijk waarneembaar te maken. Hoe langer je het gebruik staakt, hoe groter je slagingskans.

VERDUN JE URINE

Verdun Je Urine

Bij de meeste testen wijst 50ng/ml THC-COOH op een positieve uitslag. Drink veel water voordat je je test ondergaat. Zo verdun je je urinemonster, zodat je het niveau metabolieten verlaagt. Hier kleeft echter ook een nadeel aan. Als je urinemonster erg verdund is, wekt dat mogelijk argwaan. Soms moet je ook de test opnieuw doen. Houd hier rekening mee.

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk plast in de 24 tot 48 uur voor de test. Zo verminder je de hoeveelheid metabolieten nog meer.

GEBRUIK ZINK

Bekend is dat zink van invloed is op de urine en soms vals negatieve resultaten oplevert in urinetesten. Mogelijk voorkomt het ook de aantoonbaarheid van THC in urinemonsters gedurende een periode van 12-18 uur. Het gebruik van poeders of capsules met zink helpt je mogelijk een test te doorstaan.

DETOX DRANKJES

Detox drankjes werken door de aanwezigheid van THC te maskeren, evenals de metabolieten in je systeem. Vaak zijn urineafdrijvende middelen toegevoegd, zodat je vaak moet plassen. Deze producten zijn meestal niet goedkoop. Het is ook mogelijk te kijken wat erin zit en thuis je eigen detox drankje te maken.

Succes!

Detox Dieet Voor Krijgen Thc Uit Je Lichaam

ACTIEVE KOOL 

Een andere manier om je lichaam voor te bereiden op een drugtest is met behulp van actieve kool. Deze stof wordt in de medische wereld gebruikt tegen overdoses. Het is daarbij in staat zich aan diverse stoffen te binden. Daarmee helpt het ons lichaam om die stofjes te elimineren. Kool wordt gemaakt van hout en steenkool en geactiveerd door middel van hoge temperaturen en substanties die het oppervlak vergroten. De poreuze stof heeft daarbij een negatieve elektrische lading. Dit forceert positief geladen moleculen om zich eraan te binden, waarmee chemicaliën binnen een flink bereik te vangen zijn.

Zoals hierboven vermeld, hebben THC en de metabolieten ervan een vrij lange halfwaardetijd. Dit betekent dat drugtesten soms ook een positieve uitslag geven als het al even geleden is dat je geblowd of edibles gegeten hebt. Dat komt deels door een mechanisme dat we enterohepatische recirculatie noemen. Na het eten van edibles, breekt het lichaam THC af tot de metaboliet 11-OH-THC en vervolgens THC-COOH. Deze molecuul wordt vervolgens afgebroken tot THC-COOH in de vorm van glucuronide en uitgescheiden door het lichaam via de urine en ontlasting.

Deze metabolieten blijven soms echter lang in het lichaam aanwezig door specifieke bacteriële enzymen in de darmen, die THC-COOH in de vorm van glucuronide weer omzetten naar THC-COOH. Dat wordt vervolgens weer in de bloedbaan opgenomen. Dit fenomeen heet dus enterohepatische recirculatie.

Actieve kool voorkomt dit doordat het zich aan THC-metabolieten bindt, waaronder THC-COOH en THC-COOH in de vorm van glucuronide. Hierbij neemt je lichaam deze metabolieten niet opnieuw op en scheidt het ze uiteindelijk uit.

Actieve kool is absoluut de moeite waard, zeker gezien het wetenschappelijk bewijs dat deze methode ondersteunt. In vitro onderzoek heeft laten zien dat 5mg actieve kool in staat is zich te binden aan 1mg THC-COOH of THC-COOH in de vorm van glucuronide.

Charcoal Bread

HOE NEEM JE ACTIEVE KOOL IN?

De makkelijkste manier om actieve kool in te nemen, is met capsules. Het is echter ook toe te voegen aan recepten, zoals brood, waarbij het gerecht een uniek zwart uiterlijk krijgt.

RECEPT VOOR KOOL-BROOD

INGREDIËNTEN

 • 240g witte bloem
 • 7g gedroogde gist
 • 50g basterdsuiker
 • ½ theelepel zout
 • 2 theelepels actieve koolpoeder
 • 140ml warm water
 • 30g boter

MATERIALEN

 • Grote schaal
 • Snijplank/broodplank
 • Broodvorm
 • Theedoek
 • Bakplaat
 • Houten lepel

INSTRUCTIES

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Voeg de bloem, gist, suiker, het zout en koolpoeder toe aan de grote schaal en mix goed.

2. Voeg water toe aan de schaal en blijf mixen tot het mengsel deeg vormt.

3. Strooi bloem over een broodplank en kneed het deeg, terwijl je steeds stukjes boter toevoegt. Ga door met kneden tot alle boter in het deeg is opgegaan en het zacht en elastisch is.

4. Plaats het deeg in een ingevette broodvorm en dek het af met een vochtige theedoek. Zet een bakplaat onder het broodblik en giet er kokend water in. Plaats de broodvorm en bakplaat in de oven. Voeg na 30 minuten meer kokend water toe.

5. Na nogmaals 30 minuten (in totaal 1 uur later), haal je voorzichtig de bakplaat uit de oven. Laat de broodvorm nog eens 15 minuten bakken.

6. Verwijder het brood uit de oven en laat het afkoelen.

External Resources:
 1. OBJECTIVE TESTING – URINE AND OTHER DRUG TESTS https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. DEFINE_ME https://www.mayoclinicproceedings.org
 3. Current Knowledge on Cannabinoids in Oral Fluid https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Detection times of drugs of abuse in blood, urine, and oral fluid. | Semantic Scholar https://pdfs.semanticscholar.org
 5. Hair Drug Testing Results and Self-reported Drug Use among Primary Care Patients with Moderate-risk Illicit Drug Use https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Zinc Reduces the Detection of Cocaine, Methamphetamine, and THC by ELISA Urine Testing - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. An in vitro experiment on the interaction of charcoal or wheat bran with 11-nor-9-carboxy-Δ 9 -tetrahydrocannabinol and its glucuronide | SpringerLink https://link.springer.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.