By Luke Sholl Reviewed by: Gloria Payá

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, testen standaard drugstesten niet echt op de THC in cannabis. In plaats daarvan zoekt men naar THC-COOH, een metaboliet die voortkomt uit THC in het menselijk lichaam. De belangrijkste reden hiervoor? Deze metaboliet blijft langer in je lichaam dan THC.

WAT IS THC-COOH?

THC-COOH is de meest gebruikte naam voor deze metaboliet, maar de officiële naam is 11-nor-9-carboxy-Δ⁹-tetrahydrocannabinol. Lees "carboxy THC". Het wordt ook vaak aangeduid als 11-nor-9-carboxy-THC of Δ9-THC-11-oic acid. Het is de tweede metaboliet van THC die het lichaam vormt na gebruik van cannabis, ongeacht de consumptiemethode, na 11-hydroxy-THC (11-hydroxy-Δ9-tetrahydrocannabinol).

THC-COOH is niet oplosbaar in water. Het is oplosbaar in vet en we slaan het op in de vetcellen. Hierdoor blijft het veel langer in het systeem dan andere stoffen. De THC zelf verlaat het lichaam relatief snel, meestal binnen een aantal uren. THC-COOH is echter veel langer meetbaar, soms wel weken na je laatste hit.

Gerelateerd Artikel

Wat is THC ?

SPECIFIEKE VERSCHILLEN TUSSEN THC EN THC-COOH

Wanneer mensen praten over "stoned zijn" of "high worden" hebben ze het over de psychoactieve effecten van THC, de meest prominente cannabinoïde in de cannabisplant. THC-COOH heeft echter geen psychoactieve werking. Het is in feite slechts onderdeel van de lichamelijke reactie op de blootstelling aan THC. Zoals we hierboven reeds hebben vermeld, blijft de stof helaas veel langer in het systeem dan THC.

THC is een donkere goudkleurige of diep oranjekleurige substantie. In koude vorm is het hard en solide. Na verwarming is het kleverig en plakkerig. Zoals hierboven vermeld, is het oplosbaar in vet. Je lichaam slaat de metabolieten niet alleen langdurig op, maar verwerkt ze ook volledig anders dan een in water oplosbare stof.

THC COOH Vast

STOFWISSELING EN DETECTIE

THC-COOH ontstaat wanneer enzymen in de lever hydroxy-THC oxideren. Vanwege de lange halfwaardetijd is het de belangrijkste metaboliet voor urine- en bloedtesten. Nieuwere, duurdere drugstesten maken onderscheid[1] tussen hydroxy-THC en THC-COOH. Deze testen gebruikt men echter spaarzaam om te bepalen of en hoe recent cannabis is gebruikt, bijvoorbeeld bij politiecontroles.

Wordt uitsluitend THC-COOH gemeten? Dan is het al even geleden dat er een cannabisproduct is geconsumeerd. De gebruiker is niet meer onder invloed. Wordt zowel THC als THC-COOH gedetecteerd? Dan is het waarschijnlijk dat er de laatste paar uur cannabis is gebruikt. THC, hydroxy-THC en THC-COOH zijn allemaal met een bloedtest op te sporen, waarbij het bloed/cannabis niveau aan het licht komt.

Dit is echter ongebruikelijk. Meestal sporen drugstesten uitsluitend THC-COOH op. Dit gebeurt met bloedonderzoek, urinemonsters en speeksel- en blaastesten. Mensen die regelmatig cannabis gebruiken, ervaren hiervan veel ongemak. Het is tenslotte weken na gebruik nog meetbaar. Dit betekent dat je mogelijk 3 tot 4 weken na je laatste joint (of gebruik van een vape, edible, enz.) nog positief test, bijvoorbeeld alvorens een nieuwe baan, voorwaardelijke straf of tijdens een standaard wegcontrole.

VERWIJDERING UIT HET LICHAAM

In een recente studie[2] zijn cannabisgebruikers bestudeerd tijdens een periode van 30 dagen onthouding. Hieruit blijkt: "Hoe hoger de creatinine-gecorrigeerde initiële concentratie THC-COOH, hoe groter het interval tussen de eerste negatieve en laatste positieve monsters, hoe breder het venster van drugsdetectie en hoe hoger de detectiegraad van positieve monsters. Van cannabisgebruikers met een aanvankelijk genormaliseerde concentratie THC-COOH van >150ng/mg mag worden verwacht dat ze gedurende 28 dagen na de eerste negatieve urinetest een detectiegraad hebben van tussen de 60 en 100%."

Met andere woorden: hoe meer je rookt, hoe langer THC-COOH in je systeem blijft. Dit is ontzettend nuttige informatie voor iedereen. De gebruiker is in staat zelf in te schatten hoelang de cannabis in zijn systeem blijft en dit controleren met een thuistest. De uitvoerder van de test kan deze informatie gebruiken om het verschil te bepalen tussen een nieuwe en/of occasionele gebruiker en een frequente, zware gebruiker.

Sommige mensen kiezen ervoor het proces te versnellen. Ze verdunnen hun urine, gebruiken zink supplementen, drinken cranberrysap of kopen speciale drankjes om te detoxen. Geen van deze methoden is echter 100% effectief. Het staken van je gebruik is de enige manier om gegarandeerd "clean" te testen.

Detox Drink Voor Het Verwijderen Van Thc-cooh Uit Het Lichaam

TOT SLOT

Als je iets zou moeten onthouden uit dit artikel, dan is het dat de meeste drugstesten NIET zoeken naar THC. Ze sporen THC-COOH in je lichaam op. Als je dagelijks gebruikt, stop dan dus 4-6 weken voor een geplande screening. Wanneer je af en toe rookt, verdwijnen de stoffen na ongeveer een week uit je lijf.

External Resources:
  1. Untitled Page https://ccmta.ca
  2. Urinary Elimination of 11-Nor-9-carboxy- 9-tetrahydrocannnabinol in Cannabis Users During Continuously Monitored Abstinence https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.