De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By RQS Editorial Team Reviewed by: Andreu Francés

Hoe je cannabiszaden deskundig bewaart

Hoe je cannabiszaden deskundig bewaart

Cannabiszaden zien er dankzij hun harde buitenschilletje behoorlijk beschermd uit. Maar hoewel ze door hun natuur tal van omstandigheden aankunnen, hebben ze niet het eeuwige leven. Zo kunnen snelle temperatuursveranderingen en een hoge luchtvochtigheid in een mum van tijd een hele partij zaadjes ruïneren. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om goed voor je zaden te zorgen. Lees verder en ontdek hoe je dit doet.

Er Zit Leven in Je Zaadjes

Veel mensen staan daar nooit zo bij stil, maar toch is het zo - je cannabiszaadjes zijn levende organismen. Voordat ze kiemen, bevinden ze zich echter in een soort ruststand. Net als dieren die een winterslaap houden. En net zoals alles wat leeft, kunnen zaadjes doodgaan. Als je zaden bewaart, moet je dat onder de allerbeste omstandigheden doen. Pas dan weet je zeker dat ze nog levensvatbaar zijn als je ze wilt laten kiemen en planten.

Video id: 747962506

Ideale Omstandigheden Voor Cannabiszaden

Wietzaadjes hebben vier voornaamste vijanden:
1. Vocht
2. Temperatuur
3. Licht
4. Zuurstof

In het ideale geval bewaar je je zaden op een koele, donkere en droge plek. Laat ze als het even kan in de originele verpakking zitten. Bij Royal Queen Seeds hebben we speciale verpakkingen ontworpen die je zaden beschermen totdat je ze laat kiemen.

Als je zaadjes blootstelt aan licht of snelle temperatuurschommelingen, kan dat tot gevolg hebben dat ze hun opgeslagen voedingsstoffen al verbruiken voordat je ze plant. En dan hebben ze geen noodzakelijke nutriënten meer over voor het kiemproces. Een hoge luchtvochtigheid kan echter schimmelgroei op je zaden veroorzaken.

De Effecten Van Vochtigheid Op Cannabiszaden

Luchtvochtigheid is een van de grootste vijanden van je cannabiszaden. Dit zijn de effecten die zaden ondervinden van verschillende percentages relatieve luchtvochtigheid:

 

NIVEAU VAN RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEIDDE EFFECTEN VAN VOCHTIGHEID OP CANNABISZADEN
80 - 100%  Wietzaadjes kiemen.
40 - 60% Wietzaadjes verhogen hun respiratie en schimmels kunnen een serieus probleem worden.
20 - 30% Op korte termijn bewaren.
18 - 20% Op middellange termijn bewaren.
12 - 14%  Langdurig bewaren.
8 - 9% Kortere levensduur dan wietzaadjes die bij een iets hogere luchtvochtigheid bewaard worden.

 

Waar en Hoe Je Cannabiszaden Zou Moeten Opslaan

Voor kortetermijnopslag kun je gewoon kiezen voor een donker keukenkastje of een lade waarin de temperatuur stabiel is. Bewaar je zaden niet op plekken in je huis die beïnvloed worden door temperatuursveranderingen van het klimaat waarin je woont.

Woon je bijvoorbeeld ergens waar het overdag erg warm en 's nachts koel is? Bescherm je zaden dan tegen deze schommelingen en bewaar ze niet in een blokhut of garage.

Voor langdurige opslag kun je je wietzaadjes het beste met een droogmiddel, zoals silicagel, in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.  Realiseer je wel dat er grote temperatuurschommelingen kunnen optreden als je de koelkastdeur opent. Ben je in het gelukkige bezit van een 2de koelkast, die je niet zo frequent gebruikt als die in de keuken? Bewaar je cannabis dan daarin.

We benadrukken het nog maar eens: bewaar je zaadjes zolang mogelijk in hun oorspronkelijke verpakking. Open je een zakje en gebruik je niet de hele inhoud? Stop de overgebleven zaadjes dan als de wiedeweerga in een afsluitende, luchtdichte container.

Ziplock-zakjes zijn bijvoorbeeld fantastisch. Je kunt namelijk alle lucht eruit halen, zodat je zaden praktisch luchtledig verpakt zijn. Is alle lucht er eenmaal uit? Doe het ziplock-zakje dan in een donkere plastic zak of ondoorzichtig bakje. Zo bescherm je de zaadjes tegen het licht van het koelkastlampje.

Het beste kun je je wietzaadjes in een droge koelkast, een zogeheten 'No Frost koelkast', bewaren. Het probleem met een normale koelkast is namelijk het vocht, misschien wel het grootste gevaar voor zaden (meer nog dan temperaturen, licht en zuurstof). 

Kun Je Zaden in De Vriezer Bewaren?

Ja hoor, cannabiszaden mag je gerust in een vriezer opslaan. Hoe lager de temperatuur, hoe langzamer ze achteruitgaan. Het is echter doorgaans niet nodig om je cannabiszaden in te vriezen. Doe gewoon wat we hierboven aanbevelen en je kunt je zaden makkelijk vijf jaar bewaren. Je zult daarbij zien dat het kiempercentage ook hoog blijft.

Welke Zaden Kun Je Best Planten en Welke Sla Je Op?

Tegen de tijd dat je je zaden gaat laten kiemen, onderwerp je ze aan een grondige inspectie en selecteer je eerst de zaadjes met een beschadigd buitenschilletje. Deze harde pel dient ter bescherming van het tere vruchtbeginsel binnenin. Zaadjes met een beschadigde buitenschil zijn een stuk gevoeliger en kun je maar beter niet voor langere tijd bewaren.

Wij van Royal Queen Seeds zijn trots op het leveren van uitsluitend zaden van de allerbeste kwaliteit. Dit betekent dat we al onze zaadjes tijdens het verpakkingsproces grondig inspecteren. Mocht je toch onverhoopt schade constateren, neem dan direct contact op met onze klantenservice.

WELKE ZADEN KUN JE BEST PLANTEN EN WELKE SLA JE OP?

Tips Voor Het Laten Kiemen Van Oude Cannabiszaden

Iedereen komt weleens een zwerfzaadje tegen in een lade van een ouwe kast. Hier volgen wat tips voor het laten kiemen van oudere zwerfzaadjes:

  • Laat ze voorweken in sodawater

Voordat je oude zaadjes laat kiemen, week je ze eerst in sodawater verrijkt met fulvinezuur, een ontkiembooster, waterstofperoxide of gibberellinezuur. Zorg er voor het beste resultaat voor dat het water op kamertemperatuur is en laat je zaden 12 uur op een donkere plek weken.

  • Beschadig de buitenschilletjes

Oudere zaadjes hebben vaak een extra hard buitenschilletje. Door het schilletje met schuurpapier te bekrassen, kunnen vocht en warmte beter naar binnen tijdens het kiemproces. Probeer je oude cannabiszaadjes voorzichtig te beschadigen voordat je ze laat weken, dan ontspruiten ze mogelijk beter.

  • Verwijder de ader van het zaadje

Met de ader bedoelen we het deel van het zaadje dat iets verhoogd is. Net als andere delen van de zaadschil kan dit nogal taai worden na verloop van tijd. Door het met een vlijmscherp mesje weg te snijden, help je je zaadje soms met kiemen.

  • Snijd het zaadje open

Als wanhoopspoging om je zaden te laten kiemen, zou je het schilletje open kunnen snijden. Verwacht echter geen wonderen, wees voorzichtig en beschadig de binnenkant van het zaadje niet. Als je het embryo beschadigt, zal het wietzaadje niet kiemen.

Vergeet niet dat er ook oudere zaadjes zijn die het gewoonweg nalaten om te kiemen, wat je ook probeert. Koop als het mogelijk is niet meer zaden tegelijk in dan je gaat kweken, dan voorkom je problemen tegen de kiemtijd.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37832 reviews