WAT IS DE BESTE GROND VOOR HET KWEKEN VAN WIET?

Het antwoord hangt af van een aantal belangrijke factoren voor cannabisteelt buiten. Ten eerste moet je een geschikte variëteit kiezen voor het klimaat. Vervolgens moet je de vraag beantwoorden: wel of niet graven? Het is belangrijk om diep op de materie in te gaan voordat je gehaast een veld omploegt. Balkonkwekers zijn waarschijnlijk beter af met potten en bakken die gemakkelijk verplaatst kunnen worden. En een zonovergoten, beschutte wietplantage vereist mogelijk grondbewerking. Dit, om een vruchtbare superbodem te creëren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de pH tussen de 6 en 7 blijft bij elk type grond.

FOTOPERIODIEK VERSUS AUTOBLOEIEND

Veel cannabis supergrondrecepten zijn ongeschikt voor autobloeiende soorten. Sterker nog, de beste op maat gemaakte superbodems zijn soort-specifiek. De perfecte mix kan alleen ontwikkeld worden met vele jaren aan ervaring met de teelt van dezelfde soort. Gewoonlijk seizoen na seizoen, waarbij stekken zijn genomen. Het kost tijd om koloniën gunstige mycorrhiza en een levendige bodem op te bouwen. Bovendien is supergrond een zodanig voedingsrijk medium dat het eigenlijk alleen een optie is voor ervaren organische kwekers van fotoperiodieke variëteiten. Begrijp het niet verkeerd. We houden van superaarde, maar het is meer een langetermijninvestering dan een snelle winst.

Autoflowering cannabissoorten houden juist meer van een lichte tot niet-bemeste aardemix. Supergrond bevat een veel te hoge dosis nutriënten voor auto’s. Een 50-50 mengsel van kokosvezel en lichte aarde op turfbasis met voldoende perliet voor de waterafvoer wordt aanbevolen voor autobloeiende en jonge fotoperiodieke planten. Tijdens de zaailing fase is het bij elke soort cannabis in ieder geval altijd verstandig om het rustig aan te doen met de voeding.

Je kunt beginnen met kleine 1-6l potten. Na een paar weken kun je de planten verpotten naar meer vruchtbare grond of grotere bakken met zwaardere aarde. Te vroeg te veel voeding geven, leidt onherroepelijk tot overbemeste, verbrande en stagnerende planten.

UIT DE WINKEL VERSUS ZELFGEMAAKT

Voor de beginnende kweker is cannabis-specifieke aarde van de lokale kweekwinkel zeker de beste grond. Zelfs de grootmeesters onder organische telers gebruiken aarde uit de winkel. Je kunt natuurlijk wat wijzigingen aanbrengen. Maar veel van deze aarde is al geschikt om direct mee te kweken. Een goede vuistregel is 10-30% meer perliet toevoegen voor extra drainering. Doe dit met name als je van plan bent om ruim bij te voeden met vloeibare voedingsstoffen.

Zelfgemaakte aardemengsels vereisen nog steeds een bezoek aan de growshop. Het toevoegen van 30% kokosvezel aan een aardemix om beluchting te vergroten, is voordelig voor de wortelzone. Geperste kokosblokken die gerehydrateerd moeten worden of zakken kokosvezel zijn goedkoop en licht om te dragen in vergelijking met de zakken aarde van 50l.

Vleermuizenmest is een uitstekende en goedkope organische meststof voor bloeiende wiet. Bovendien kan deze guano toegevoegd worden aan een aardemix of verspreid over de toplaag en later bewaterd worden. Echter, mest is niet voor iedere kweker. Kies voor Easy Boost Organic Nutrition geleidelijk vrijkomende voedingskorrels. Je kunt een kopje hiervan toevoegen aan een aardemix. Hiermee verschaf je je planten voeding tijdens hun complete levenscyclus. 100g is genoeg voor 2-3 cannabisplanten. Voeg alleen wat water toe - het kan niet eenvoudiger. Bovendien kun je nog steeds een extra voedingsoplossing toedienen, mocht je krachtige, sterke hybrides willen telen.

Easy Boost Royal Queen Seeds Benutting

“NO-TILL” TEELT

Cannabisteelt zonder grondbewerking (“no-till”) is wederom een langetermijnproject. In essentie draait deze kweekstijl om minimale verstoring van de levende bodem. Dit, om de gunstige microben die in de wortelzone leven te behouden. Je kunt deze techniek ook toepassen als je met bakken kweekt. Wel moet je hierbij het gros van de wortelmassa verwijderen en het gat met verse aarde opvullen. De rest van de wortels vergaat.

Het hergebruiken van aarde, kweek na kweek, zonder extra toediening van iets is hoe “no-till” werkt, theoretisch gezien dan. In de praktijk helpt het echter om extra organische vloeibare meststoffen toe te dienen. Cannabisplanten onttrekken namelijk, net als ieder ander gewas, de voedingsstoffen uit de bodem. Onkruid wieden wordt ook aangeraden. Er moet niets met je cannabisplanten strijden om grondstoffen.

AANPASSINGEN BIJ DROOGTE

Neem het advies aan van de vakkundige guerrilla kwekers uit het zuiden van Spanje. Laat droogte je niet weerhouden van een outdoor cannabiskweek. Je kunt doeltreffend je bodem voorbereiden op droogte door water-absorberende polymeren te gebruiken. Deze kun je halen bij de hydroponics-winkel of uit luiers als de nood hoog is.

Verwacht je langere periodes van heet, droog weer en kun je niet dagelijks naar je planten toe? Dan kunnen water-absorberende polymeren je cannabis voeden. Graaf allereerst een gat van zo’n 60cm diep en 30cm in diameter. Daarna voeg je een paar kopjes polymeer kristallen toe aan de bodem van de aardemix. Idealiter zijn ze gedrenkt in een lichte voedingsoplossing. Bedek ze vervolgens met de rest van de grond. Zet je kleine plant erin en geef haar water. Later in de groei bereiken de wortels dit levensreddende reservoir.

Tenslotte is het belangrijk om te onthouden dat aarde daadwerkelijk levend is. Voorkom dus dat de wortelzone wordt blootgesteld aan excessieve temperaturen. Kweek je buiten deze zomer? Gebruik dan witte kunststof potten om te wortelzone koel te houden. Nog beter zijn Air Potten en Smart Potten. Eventueel kun je natuurlijke schaduw voor de wietwortels creëren door een laag droge stro aan de toplaag toe te voegen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.