By Luke Sumpter

Er is tegenwoordig weinig meer wat niet fundamenteel heroverwogen wordt met behulp van technologie. Dat is zeker zo in de wereld van wiet. Om te beginnen bij de teelt.

Hier is het fantastische nieuws. Je hoeft geen Canadese wietmiljonair te zijn om jezelf van zulke technieken en uitrusting te voorzien.

Dit begint met zogeheten “Smart” en “Air” Potten.

WAT ZIJN SMART POTTEN EN AIR POTTEN?

Als je vreemd uitziende potten bij je lokale growshop hebt zien staan, weet je waarschijnlijk wat Smart en Air Potten zijn - zelfs als je niet wist waar je naar keek. Het zijn speciale kweekbakken die helpen om extra zuurstof te bieden aan de wortels van je groeiende canna-schatjes.

Dit concept is ook de reden dat hydro teelt zo effectief is.

Extra zuurstof is de sleutel tot gezondere planten. En uiteraard produceert een gezondere plant grotere opbrengsten.

Het kiezen van de juiste pot kan daarbij van enorme invloed zijn op de wiet die je kweekt.

Smart Pots Cannabis Teelt

HOE EEN KWEEKBAK VAN INVLOED IS OP JE TOPPEN

De pot van je plant is, samen met het medium waar ze in wortelt, het voornaamste deel van de kweekbenodigdheden waar je in investeert. Waarom? De hoeveelheid en kwaliteit van het uiteindelijke product zijn afhankelijk van een gezonde plant, direct vanaf het begin.

Opbrengsten kunnen aanzienlijk verlaagd worden door verschillende omstandigheden die ontstaan door de potten waar je je planten in zet.

Stagnatie van de groei bij zaailingen vormt een groot probleem. Dit gebeurt wanneer de hoeveelheid vocht in het groeimedium inconsistent is (te droog of te nat). Het oververhitten van je planten in elke fase van groei kan ook de ontwikkeling vertragen. Dit leidt vervolgens tot vertraagde groei en een verminderde opbrengst. Planten waarvan de wortels abnormaal gestagneerd zijn door de groeiomgeving kunnen niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Vastzittende of verstrengelde wortels geven de plant te veel stress. En dat leidt tot lagere opbrengsten.

SMART POTTEN VERSUS AIR POTTEN

Zowel Smart Potten als Air Potten zijn productmerken met diverse variaties op een centraal idee. Dit is hoe je de twee over het algemeen uit elkaar kunt houden.

Een “Smart” Pot is gemaakt van stugge stof. Het is een plompe, brede bak van textiel. Als locatie en ruimte een probleem zijn, onthoud dan dat deze het mogelijk maakt om te kweken in een wat “lagere” ruimte. De potten zijn echter breed. Je hebt dus wat ruimte nodig om ze kwijt te kunnen.

Bij binnenteelt, in plaats van op een veranda of in een kas, moet je afvloeiing meenemen in je afweging. Om de waterafvoer op te vangen, moet je een groot plateau onder je potten plaatsen.

Air Pots Cannabis Teelt

Air Potten zijn echter kunststof bakken die geperforeerd zijn of vreemde halve cirkels aan de zijkanten hebben. De gaten en “bubbelruimtes” van air potten laten de planten hun wortels naar believen verspreiden. Deze pot is stijf en neigt wat langer en slanker te zijn dan de smart pot. Hij is ook gemakkelijk te verplaatsen.

De keerzijde ervan? Air Potten kunnen een beetje rommelig zijn. Aarde en water kunnen uit de gaten lekken. Deze potten dienen ook op een plateau geplaatst te worden om afvloeiing op te vangen.

De optelsom van alles? Zowel Smart als Air Potten leveren significant gezondere planten op dan traditionele kweekbakken van keramiek of kunststof.

Air Pot

WAAROM SMART EN AIR POTTEN SUPERIEUR ZIJN AAN REGULIERE BAKKEN

Er zitten verschillende belangrijke voordelen aan het overstappen op Smart of Air Potten bij je kweek.

  1. Het is gemakkelijker. De planten zijn beter beschermd tegen je eigen fouten als teler. Dit begint met te veel water geven.
  2. Er bestaat geen kans dat je wortels de plant stikken doordat ze een harde “muur” van de pot tegenkomen. Een betere beluchting is zeer gunstig voor de wortels. Het enige nadeel wat het onderhoud betreft? Planten die in zulke potten gekweekt worden, hebben vaker water nodig.
  3. Je behaalt betere resultaten. En grotere oogsten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.