Als gevolg van de positieve ontwikkelingen in de legalisatie van cannabis, gaan steeds meer mensen aan de slag met de verbouw van hun eigen cannabis. Het roken van zelfgekweekte toppen is natuurlijk een van de meest bevredigende ervaringen die een stoner kan hebben. Maar de meeste mensen weten niet waar ze moeten beginnen. In dit artikel vergelijken we de kweekmethodes hydrocultuur en grondteelt met elkaar. Deze kennis is voor zowel de onervaren als voor de ervaren kweker nuttig. En het helpt om te beslissen wat het juiste medium is voor je volgende kweek.

Als we het in 2017 hebben over grond- versus hydro-plantages, dan doelen we meestal op buiten versus binnen teelt. Dat komt omdat mediums voor binnenkweek zelden voor 100% uit aarde bestaan. Vaak worden substraten gebruikt, zoals kokosgranulaat en steenwol. Beide materialen bevatten geen aarde. De meeste verbouwactiviteiten waarbij alleen aarde wordt gebruikt, zijn buiten. We gaan ontdekken wat nu echt de verschillen zijn tussen hydrocultuur en grondteelt.

WAT ONMISBAAR IS BIJ ELKE METHODE

Zoals je waarschijnlijk weet, is aarde het groene deel van onze “blauwe planeet”. Ook al beslaat het slechts 30% van het aardoppervlak, het is waar de meeste planten in groeien. En waar ze al duizenden jaren in hebben gegroeid. Daardoor bevat aarde veel mineralen en organisch materiaal en dat is heel moeilijk na te bootsen met elke andere willekeurige methode. Dit is ook de reden dat veel traditionele cannabis liefhebbers alleen cannabis kopen en/of kweken die buiten in aarde is verbouwd. Maar het is belangrijk op te merken dat de meeste grond kwekers voedingsstoffen of voedingsrijke materialen, zoals uitwerpselen van aardwormen en mest, toevoegen. Hiermee verrijken ze hun medium.

Anderzijds worden bij hydrocultuur alle onvoorspelbare elementen van aarde geëlimineerd. De term hydrocultuur wordt tegenwoordig algemeen gebruikt voor alle mediums die geen aarde bevatten. Kweek op basis van water, zonder vast medium, wordt “oplossing cultuur” genoemd. Daarom kiezen we ervoor om hydrocultuur te definiëren als een methode waarbij de wortels van de plant voortdurend in contact zijn met een wateroplossing. Voedingsstoffen worden in vloeibare vorm aan dat water toegevoegd, waardoor een nieuwe oplossing ontstaat. Die bevat alleen de stoffen die absoluut noodzakelijk zijn voor de plant. Daardoor heeft de kweker meer controle over het eindresultaat.

Cannabis Soil

DE VOORS EN TEGENS VAN ELKE METHODE

Het belangrijkste onderscheid tussen deze twee methodes heeft vooral te maken met de opbrengst versus de kwaliteit. Als je buiten verbouwt in een grond medium, genereert dat over het algemeen veel grotere opbrengsten. Buiten is er geen beperking qua hoogte en in de aarde kunnen de wortels onbeperkt groeien en vertakken. Met de juiste zorg kan een grond medium je helpen om planten te kweken die twee meter hoog zijn, waarbij een plant meer dan 400g kwaliteitstoppen per plant oplevert. Als je gebruik maakt van hydrocultuur methodes in een overdekte plantage, dan kan de cannabis niet zo hoog worden. Daarom is de opbrengst ook niet zo groot. De wortels worden namelijk beperkt door de omvang en het volume van je kokosgranulaat, potten, waterreservoir, kweekruimte, enzovoort.

Bij kwaliteit werkt het juist tegenovergesteld. Het is veel makkelijker om een hydrocultuur plantage die binnen is in de gaten te houden. Je geeft de plant precies zoveel voedingsstoffen als ze nodig heeft, onder de perfecte licht-omstandigheden, in een omgeving met de ideale luchtvochtigheid. Dat zorgt ervoor dat je het grootste deel van het kweekproces kunt automatiseren.

Aarde is niet zo eenvoudig te beheersen. Als je cannabis buiten verbouwt, heb je te maken met temperatuurschommelingen, oncontroleerbare wind en zelfs variatie in luchtvochtigheid. Deze elementen zijn lastig te voorspellen en onmogelijk te beheersen. Je kunt je alleen zoveel mogelijk aanpassen aan de omstandigheden buiten en er het beste van hopen. Aarde bevat ook organisch materiaal en bacteriën die niet altijd even gunstig zijn voor de gezondheid van je planten. Het is lastig om ze te identificeren, totdat je de symptomen ervan ziet verschijnen op een plant.

Je moet je beslissing baseren op de beste combinatie van kwantiteit en kwaliteit voor jouw situatie. Aarde is een veel meer gebruikt medium dan hydrocultuur. Het wordt dan ook aanbevolen voor kwekers die voor de eerste keer gaan verbouwen. Er is veel informatie beschikbaar. Ga verder op onderzoek uit om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.

Outdoor Grow

VEREISTEN VOOR VOEDINGSSTOFFEN

Als je een complexe plant, zoals cannabis, verbouwt, dan betekent een verandering in het medium ook een verandering in wat de plant nodig heeft. Je moet een andere hoeveelheid voedingsstoffen toedienen om te voorkomen dat je planten ongewenste tekorten oplopen. Dat is namelijk een veelvoorkomend probleem bij cannabisplanten. Veel kwekers weten echter niet hoe ze ermee om moeten gaan. Zorg je ervoor dat je de juiste producten gebruikt en dat je pH-waarde ideaal is? Dan ben je al een heel eind op weg in het voorkomen van tekorten of een gebrek aan voedingsstoffen.

Of het nu in de vorm van mineraalpoeder is, of opgelost in water, producten met macrovoedingsstoffen bevatten ten minste drie basiselementen: stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen worden aangeduid met de N-P-K verhouding van drie getallen, die op de voorkant van de verpakking wordt vermeld. Elke waarde staat voor het percentage per volume van de betreffende voedingsstof in de oplossing.

Als je een aarde medium gebruikt, kun je mest toevoegen; voedselrijk materiaal. Dat kan niet worden nagebootst met een hydrocultuur oplossing. Aarde zit boordevol microben die ervoor zorgen dat organisch materiaal, zoals guano en uitwerpselen van wormen, wordt omgezet in bruikbare voedingsstoffen voor je plant. Bij hydrocultuur moet je alle micro- en macrovoedingsstoffen die de plant nodig heeft zelf toedienen. Ongeacht de kwaliteit van je medium, heb je waarschijnlijk aanvullende supplementen nodig om tot het beste resultaat te komen. Op dit gebied verschilt het hydrocultuur systeem het meest van aarde.

Microvoedingsstoffen, zoals ijzer, koper en magnesium, zijn volop aanwezig in de meeste aarde mediums. Daarom moeten hydro oplossingen meer van deze stoffen bevatten ter compensatie. Er moet ook meer stikstof in zitten, een macrovoedingsstof die overvloedig aanwezig is in aarde, maar niet in water. Daarom bevatten hydro voedingsstoffen tijdens de vegetatieve fase een hoger percentage stikstof.

EEN KEUZE MAKEN

We zijn nu op het punt gekomen waarop je een beslissing moet nemen over je volgende stap; welke materialen je aanschaft en hoeveel ruimte je beschikbaar stelt voor je plantage. We vatten nog even samen wat we hierboven hebben genoemd.

Verbouwen in aarde is de beste keuze als je de natuurlijke essentie van de plant wilt behouden. Je houdt misschien van de smaak die buitengrond geeft aan de toppen. Overweeg aarde alleen als je beschikt over hoogwaardige grond mediums. Aardeteelt is wellicht de beste keus als je niet fulltime verbouwt. Bij aarde hoef je minder aandacht te besteden aan het groeiproces, omdat de grond het meeste werk voor je doet.

Als je echter een plant wilt kweken met een hoog percentage cannabinoïden, dan moet je voor hydrocultuur kiezen. Dat levert namelijk van die heerlijke, ijzige toppen op, met maar liefst 28% THC. Hydrocultuur is ook een slimme keuze als je een geautomatiseerd systeem wilt. Je kunt het proces niet volledig automatiseren, maar met hulpmiddelen als druppel-irrigatie wordt veel werk je uit handen genomen. Het is de beste methode om te proberen als je al ervaring hebt, maar dit nog nooit eerder hebt geprobeerd. Het is altijd positief om te leren hoe cannabis groeit en zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. Je bereikt waarschijnlijk betere resultaten als je met hydrocultuur verbouwt, als je tenminste weet wat je doet.

Denk eraan dat je de beste keuze alleen zelf kunt maken. Jij bent degene die ervoor moet zorgen dat het goed gaat, of je nu wel of geen ervaring hebt. Je motivatie en passie bepalen uiteindelijk je succes. Cannabis wordt al duizenden jaren door de mens verbouwd. Toch is men pas recent begonnen met diepgaand onderzoek naar de plant. Misschien ben jij wel degene die het volgende foefje of mankement ontdekt en daarmee een bijdrage levert aan de verbouw van de beste cannabis toppen. Dus aan de slag en uitproberen maar; geniet ervan!

Soil vs Hydroponics

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.