By Luke Sholl Reviewed by: Mitchell Gorgichuk


Er is meer dan één manier om wiet te kweken. En hoewel er talloze mogelijkheden zijn, vallen alle methodes eigenlijk in een van de volgende twee categorieën: aarde of hydroponics. Met beide teeltmethodes kun je gezonde en productieve wietplanten kweken, maar ze vereisen wel andere benodigdheden en handelingen.

Bij kweek in aarde halen de wortels van wietplanten voeding uit organisch materiaal en mineralen in de grond, met behulp van microben en het bodemvoedselweb. Daarentegen groeien de wortels van planten bij hydroponics in lucht of water en krijgen ze hun belangrijkste voeding uit een vloeibare oplossing binnen, waar ze continu of met regelmatige tussenpozen aan worden blootgesteld.

Hydroponics technieken worden vaak als een moderne uitvinding gezien. Toch gaat deze vorm van landbouw al terug tot de Hangende tuinen van Babylon en de drijvende tuinen van China. Puristen die alleen maar met aarde kweken, doen hydroponics soms af als een onnatuurlijke methode. Ze beweren dat wietplanten hierbij geen kans krijgen om hun volledige potentieel te bereiken. Maar ondanks de verschillen kunnen aarde en hydroponics even indrukwekkende resultaten opleveren. Het eindproduct hangt vooral af van de omgevingsomstandigheden, of je voldoet aan de voedings- en lichtbehoeften van je planten en of je hoogwaardige wietzaadjes kiest.

Kweken met aarde dan wel hydroponics omvat verschillende technieken. In het eerste geval kun je bijvoorbeeld direct in de volle grond zaaien, maar ook binnen en buiten in potten kweken. Er bestaan daarbij verschillende methodes en stromingen, waaronder no-till farming en hügelkultur. Hydroponics-kwekers hebben ook allerlei technieken om uit te kiezen, zoals diepwatercultuur (DWC), eb en vloed-systemen, bubbleponics en aeroponics.

Een vergelijking tussen wiet met aarde en hydroponics kweken

Hieronder behandelen we de verschillen tussen kweken met aarde en hydroponics. We vergelijken de kweekmedia met elkaar, maar bespreken ook de omgeving, voeding, kwaliteit, moeilijkheidsgraad en alle andere dingen die je moet weten.

Kiemen, verpotten en oogsten

⇢ Kiemen

Het kweken van wiet begint met het kiemen van wietzaadjes (behalve als je stekken neemt). Aardekwekers en hydroponics-kwekers kunnen hun zaadjes op dezelfde manier ontkiemen, maar ook technieken gebruiken die exclusief zijn voor een van beide methodes.

Zo kunnen beide soorten telers kiezen voor de methode met een glas water of de natte keukenrolmethode, waarna ze hun wietplantjes in potten met aarde dan wel gaaspotten met een inert kweekmedium plaatsen.

Aardekwekers hebben de optie om wietzaadjes direct in hun uiteindelijke potten of de tuin te zaaien. Een alternatief is om soil plugs te gebruiken en later te verpotten. Aan de andere kant zaaien veel hydroponics-kwekers in blokken steenwol die in gaaspotten passen, om deze vervolgens in een hydroponics systeem te plaatsen.

⇢ Verpotten

Bij hydroponics blijven wietplanten na het kiemen vaak gedurende de complete groei in dezelfde gaaspot en hetzelfde hydrosysteem staan. Aardekwekers hebben echter de neiging om vaker te verpotten, afhankelijk van hun wensen. Sommigen zweren bij het zaaien van wietzaadjes direct in hun uiteindelijke potten, terwijl anderen de planten steeds verplanten om de wortels steeds wat meer ruimte te geven.

⇢ Oogsten

Er is maar weinig verschil in het oogsten van wietplanten in aarde vs. hydroponics. Je kunt in beide gevallen kiezen voor nat of droog knippen, en bij beide moet je de wiettoppen goed curen voordat je ze kunt gebruiken.

Kweekmedium

Het kweekmedium is een van de belangrijkste verschillen tussen kweken met aarde en hydroponics. De term 'medium' verwijst hier naar het substraat waar een plant in groeit.

Bij wietteelt met aarde gebruik je, zoals de naam al suggereert, aarde om essentiële voedingsstoffen aan je wietplanten te leveren. De wortels nemen hierbij micro- en macronutriënten door middel van diffusie op. Sommige aardekwekers geven synthetische voeding die planten snel kunnen opnemen, anderen laten het organisch materiaal in de aarde hun werk doen. Na verloop van tijd helpen bodemmicroben de voedingsstoffen in dit organisch materiaal vrij te maken, zodat je planten deze stoffen kunnen benutten.

Bij hydroponics fungeert water als het kweekmedium. De planten hebben echter ook structurele ondersteuning nodig tussen de wortels en de stam, zodat ze rechtop in hun gaaspotten blijven staan. Telers gebruiken hiervoor vaak een medium als steenwol, kokosvezel of hydrokorrels. Anders dan bij aarde worden de wortels hierbij constant of met tussenpozen blootgesteld aan een voedingsoplossing die alles bevat om de planten goed te laten groeien.

Bij een aantal van deze systemen, zoals DWC, staan de wortels continu in water en gebruik je luchtstenen die voor een constante aanvoer van zuurstof zorgen. Bij andere methodes, zoals eb en vloed-systemen, worden de wortels periodiek ondergedompeld in een voedingsoplossing, zodat ze na elke voedingsbeurt weer even kunnen 'ademen'.

Kweekmedium
  • Voeding: micronutriënten en macronutriënten

Wietplanten hebben specifieke mineralen en elementen nodig om te groeien en overleven. Deze stoffen zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën: macronutriënten en micronutriënten.

Zoals de naam al suggereert, is er van macronutriënten een hoger niveau vereist. De drie belangrijkste macronutriënten voor wiet zijn stikstof, kalium en fosfor (NPK). Hoewel deze tijdens alle stadia essentieel zijn, verandert de vraag van wietplanten naar deze nutriënten gedurende de groeicyclus. Zo hebben groeiende cannabisplanten meer stikstof nodig, terwijl bloeiende wiet een hogere concentratie fosfor vereist.

Micronutriënten helpen planten ook bij belangrijke fysiologische processen, maar zijn in een veel lagere concentratie vereist. Dit zijn onder andere borium, zink, mangaan, ijzer, koper, molybdeen en chloor.

Wiet heeft in aarde en hydroponics dezelfde voedingsstoffen nodig. Toch kan de manier waarop je deze voeding toedient, en in wat voor vorm en hoeveelheid, sterk verschillen.

⇢ Aarde

Aardekwekers hebben verschillende mogelijkheden om hun wiet te voeden. De ene kweker gebruikt bijvoorbeeld alleen organisch materiaal als voedingsbron. Denk hierbij aan mest, stro, houtsnippers en compost. Dit materiaal breekt na verloop van tijd af, waarbij een breed scala aan voedingsstoffen beschikbaar komt. Hoewel dit een effectieve en duurzame optie is, bevat organisch materiaal geen direct beschikbare nutriënten. Het is daarom cruciaal dat je bij deze methode met goede potgrond begint.

Andere aardekwekers gebruiken technieken als Korean Natural Farming (KNF) om plantaardige fermenten te verkrijgen. Deze gebruiken ze vervolgens als bladspray of als voeding voor de wortels om zo een breed spectrum aan mineralen te leveren.

Veel aardekwekers kiezen ook voor synthetische voeding en gebruiken vloeibare of poedervormige groei- en bloeiboosters met direct beschikbare voedingsstoffen die volgens een specifiek schema moeten worden toegediend.

Voeding: micronutriënten en macronutriënten

⇢ Hydroponics

Hydroponics-kwekers hebben ook de keuze uit zowel biologische als synthetische voeding om hun planten van de juiste voedingsstoffen te voorzien.

De meeste hydroponics-kwekers gebruiken flessen voeding die optimale niveaus van deze stoffen bevatten. Waar aardekwekers vanwege de bufferende eigenschappen van aarde wat meer ruimte hebben, kunnen hydroponics-kwekers zich hierbij echter geen foutjes permitteren. Los van sporenelementen bevat water van zichzelf niet de juiste voedingsstoffen voor je planten. Toch gebruiken niet alle hydroponics-kwekers alleen commerciële voeding. Sommigen maken ook wel gebruik van vissenpoep als voedingsbron. Bij aquaponics, een vorm van hydroponics, is bijvoorbeeld sprake van aan elkaar verbonden tanks met levende vissen erin, waarbij de visuitwerpselen direct aan de planten worden geleverd.

Terwijl aardekwekers met organisch materiaal of vloeibare voeding de aarde (of de bladeren) voeden, dienen hydrokwekers voedingsstoffen aan een reservoir toe. De meest basale hydroponics-systemen, zoals de Kratky-methode, maken gebruiken van een bak waar je direct voedingsstoffen aan toevoegt. Bij systemen als het recirculerende DWC-systeem doe je de voeding echter in een extern reservoir, waarbij een pomp de oplossing via een netwerk van buizen over de planten verdeelt.

Voeding: micronutriënten en macronutriënten
  • Teeltomgeving

Ondanks de verschillen, vereisen wietplanten in aarde en hydroponics dezelfde omgevingsomstandigheden. Dit wil zeggen dat de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur binnen een bepaald bereik moeten blijven tijdens het kiemen, groeien en bloeien. Los van stadium-specifieke waarden kunnen planten in hydroponics en aarde zowel binnen als buiten gedijen.

⇢ Binnen

Binnen kweken geeft je bijna complete controle over omgevingsfactoren, zoals verlichting en het geven van water. Binnenkwekers die met hydroponics of aarde werken, lopen ook minder kans op ongedierte als ze goede bestrijdingstechnieken inzetten, zoals insectenhorren en goede hygiëneprocedures. Dat neemt niet weg dat planten in aarde over het algemeen vatbaarder zijn voor plagen, ongeacht de omgeving. Daarnaast kunnen hydroponics-kwekers die kokosvezel gebruiken ten prooi vallen aan ongedierte dat specifiek op kokos voorkomt.

⇢ Buiten

Buiten kunnen planten, zowel in aarde als hydroponics, het net zo goed doen. Hier heb je echter wel met meer uitdagingen te maken. Denk maar aan het weer, plagen en ziektes. Bij hydroponics bestaat daarnaast het risico dat reservoirs tijdens een hittegolf te warm worden. Dit kun je echter verhelpen door gebruik te maken van schaduwdoek en je planten op een gedeeltelijk schaduwrijke plek te zetten.

De meeste buitenkwekers kiezen voor aarde. In de meeste tuinen heb je immers gratis beschikking over dit kweekmedium. Maar kweken in een pot, of dat nu met aarde of in een hydrosysteem is, kan een goed alternatief zijn, bijvoorbeeld als je weinig ruimte hebt.

Kiezen tussen aarde en hydroponics

Nu je de verschillen en overeenkomsten tussen kweken met aarde en hydroponics weet, gaan we eens bekijken hoe ze zich verder tot elkaar verhouden. In het volgende stuk behandelen we de verschillen in prijs, ruimte, moeilijkheidsgraad en de kwaliteit van de wiet. Uiteindelijk ben je hiermee beter in staat om een besluit te nemen over welke kweekmethode je het best kunt gebruiken.

  • Prijs

De prijs van een wietteelt hangt van verschillende dingen af. No-till farming kost bijvoorbeeld meer dan één plant hydrokweken met de Kratky-methode, omdat je na elk seizoen weer een groot stuk aarde met compost moet bedekken. Hoeveel het kost om een plant in grond te kweken, hangt bovendien van de omgeving af (binnen of buiten). Dit vanwege de kosten van bijvoorbeeld een kweektent en kweeklampen.

Als je maar enkele planten wilt kweken, is buiten in de volle grond of in potten met aarde de voordeligste keuze. Je kunt echter ook veel geld besparen door buitenshuis hydroponics te kweken met de Kratky-methode (waarvoor geen elektrische pomp nodig is). Complexere hydroponics systemen kosten wat meer. Zo heb je bij DWC-systemen elektriciteit nodig om een luchtsteen van stroom te voorzien en vereisen eb- en vloedsystemen een extern reservoir en een luchtpomp om de voedingsoplossing rond te pompen.

Binnen kweken kost sowieso meer geld. Deze investering is het echter zeker waard als je te maken hebt met een kort en koud kweekseizoen of je wietteelt graag zo discreet mogelijk houdt. De initiële investering is wat lager als je binnen aarde of een simpel Kratky- of DWC-systeem gebruikt. Het wordt duurder met een complex hydroponics systeem, zoals een recirculerende DWC, waarvoor meer buizen, bakken, pompen en een extern reservoir nodig zijn.

Prijs
  • Ruimte

Je kunt in kleine ruimtes zowel in aarde als met hydroponics kweken, maar niet alle methodes zijn geschikt voor microkweek. Zo kun je wiet uitstekend binnen telen in een kleine pot met aarde of een emmer als je de Kratky-methode gebruikt, maar grotere hydroponics systemen kunnen in een kleine ruimte problemen opleveren. Als je daarentegen in een grote binnenruimte kweekt, heb je wel meer plek voor complexe hydroponics installaties met externe reservoirs. Deze ruimte heb je echter niet nodig als je maar enkele planten kweekt.

  • Moeilijkheidsgraad

Heb je nog geen ervaring of alleen nog maar groenten gekweekt in het verleden? Dan is kweken in aarde makkelijker om onder de knie te krijgen. Het zaaien van zaden in grond heeft nu eenmaal iets intuïtiefs en bovendien heb je bij de meeste hoogwaardige potgrond ook wat speelruimte als het om voeding gaat.

De Kratky-methode en DWC zijn de makkelijkste methodes als je met hydrokweek wilt beginnen. Deze systemen zijn compact, simpel en nemen weinig ruimte in beslag. En omdat je ook gewoon formules uit flessen kunt gebruiken, is het heel eenvoudig om voeding te geven.

Complexe hydroponics-systemen zijn veel ingewikkelder dan het kweken in aarde. Voor het kopen van het juiste materiaal en opbouwen van deze systemen moet je behoorlijk wat onderzoek doen. Bovendien moet je het systeem steeds onderhouden en regelmatig schoonmaken en repareren.

  • Tempo

Planten gekweekt in hydroponics groeien doorgaans sneller dan planten in aarde. In aarde zijn ze namelijk afhankelijk van de biologische activiteit van het bodemleven om voeding te verkrijgen. Hoewel het toevoegen van synthetische meststoffen dit proces versnelt, werkt de grond nog steeds als een buffer en blijven niet alle voedingsstoffen lang in de rhizosfeer (wortelzone). Bij hydroponics is de voeding echter voortdurend of regelmatig beschikbaar voor de wortels en beperkt tot een specifieke ruimte. Dit resulteert in snellere groei tijdens de vegetatieve fase.

Zoek je dus een manier om een fotoperiode cannabis strain zo snel mogelijk te oogsten? Dan is hydroponics misschien wel de beste keuze. Je kunt echter ook autoflowers kiezen die al na een paar weken groei gaan bloeien, of je nu voor aarde of hydro gaat.

  • Oogst

De uiteindelijke oogst van een kweek met aarde of hydroponics hangt van verschillende dingen af. Autoflowers in kleine potten met grond produceren bijvoorbeeld minder dan enorme sativa-planten in een groot hydroponics systeem. Evenzo levert een kleine Kratky-bak niet dezelfde oogst op als een plant die je buiten direct in rijke aarde kweekt.

Maar ervaren hydroponics-kwekers behalen vaak wel een grotere oogst dan telers die planten onder dezelfde omstandigheden in aarde kweken. Bij hydroponics vertonen wietplanten namelijk vaak snellere en uitbundigere groei tijdens de vegetatieve fase. Dit resulteert in de vorming van meer toppen. Wanneer je dit combineert met soorten die aanleg hebben voor het produceren van grote wiettoppen, ben je vrijwel verzekerd van een enorme oogst.

Oogst
  • Kwaliteit

Zowel in aarde als hydroponics kun je planten van zowel lage als hoge kwaliteit opkweken. Met andere woorden, de kwaliteit van de wiet hangt niet zozeer af van het kweekmedium, maar meer van de genen en de verzorging. De externe omgeving heeft echter wel impact op bijvoorbeeld de productie van terpenen en cannabinoïden. Dit vanwege de mogelijke invloed van ultraviolette straling op de biosynthese van deze stoffen.

  • Waterverbruik

Merkwaardig genoeg verbruiken hydroponics-systemen tot wel 90% minder water dan kweek in aarde. Bepaalde systemen recirculeren het water namelijk, en bij andere zit er een beperkte hoeveelheid in één bak tijdens de gehele groeicyclus. Hoewel je sommige systemen wel moet bijvullen, verspil je uiteindelijk minder water dan wanneer je in aarde kweekt, waarbij afwatering aan de orde van de dag is.

  • Plaagdruk

Zowel bij hydroponics als in aarde zijn planten gevoeliger voor plagen wanneer ze buiten groeien. Binnen zijn wietplanten in grond echter ook vatbaar voor ongedierte, bijvoorbeeld doordat bij het naar binnen brengen van aarde eitjes en levend ongedierte in de kweekomgeving terechtkomt. Binnenshuis zijn planten in een hydrosysteem ook niet helemaal beschermt tegen ongedierte, maar ze vallen er wel minder snel ten prooi aan.


Deze strains zijn geschikt om mee te beginnen

Of je nu liever op potgrond of hydroponisch kweekt, met beide is het mogelijk wiet van topkwaliteit te oogsten. Weet je echter niet met welke strain je van start zou moeten gaan? Voor beide kweekmethoden hebben we een beginnersvriendelijke aanbeveling.

  • Potgrond

Kwekers maken al eeuwen gebruik van traditionele potgrond. Maar zoals we al hebben opgemerkt, is grond soms lastig. Vooral als je voor de allereerste keer cannabis kweekt. Met dat in het achterhoofd hebben we een fantastische strain voor je. Deze variëteit is bijzonder vergevingsgezind en raakt niet van slag door een beginnersfoutje.

Somango XL

Deze naar meer smakende schoonheid is indica-dominant en is al na negen weken te oogsten. Dat impliceert dat er minder tijd is dat het fout kan gaan. Bovendien is Somango XL bijzonder geschikt voor beginners, maar ook gevestigde kwekers. Omdat ze zo veerkrachtig is, hebben kleine foutjes, zoals schommelingen in de voedingsstoffen, weinig nadelige gevolgen.

Somango XL

Somango XL
23_genetic background_1 Somango x Critical 47
33_Yield indoors_1 525 - 575 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 25% Indica 75%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 120 - 200 cm
27_harvest period_1 Eind September
22_Effect_1 Krachtig, Stoned

Koop Somango XL

  • Hydroponisch

Als een hydroponisch systeem eenmaal gesmeerd loopt, is het mogelijk er kolossale opbrengsten mee te genereren. Je hebt volledige controle over alles waar je cannabis behoefte aan heeft. Maar het in toom houden van torenhoge schatjes is soms nogal een probleem. De strain die we voor hydro-kwekers in gedachten hebben, houdt daar rekening mee en levert qua opbrengsten en smaken helemaal niets in.

Weeding Gelato

Als je goed voor deze "suikerzoete" tante zorgt, levert ze je toppen met een THC-gehalte van 20-25%. Wanneer je hydroponisch kweekt, raden we je aan haar zeker eens te proberen. Wedding Gelato is een perfecte strain omdat ze maar 60-100cm hoog wordt. Met de precisie van hydroponische systemen gaat alle energie naar het ontwikkelen van compacte THC-rijke toppen en vertoont ze geen wildgroei.

Wedding Gelato

Wedding Gelato
23_genetic background_1 Wedding Cake x Gelato x Gelato 33
33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
25_flowering time_1 8 - 10 weken
29_THC_1 THC: 25%
28_Type Blend_1 Sativa 40% Indica 60%
34_yield outdoor_1 350-400 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 200 cm
27_harvest period_1 Begin Oktober
22_Effect_1 Euforisch, Fysiek Ontspannend, Rustgevend, Stimulerend

Koop Wedding Gelato

Wiet kweken in aarde vs. hydroponics: wat kies jij?

Dat was het dan. Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen hydroponics en kweken in aarde. Hoewel deze methodes niet zoveel verschillen qua oogst of kwaliteit, zijn ze toch zeer verschillend als het om voeding en verzorging gaat. Gelukkig kun je zowel binnen als buiten uitstekende resultaten behalen. Aarde is daarbij vergevingsgezinder als het om voeding gaat en een meer 'hands-off' aanpak wanneer je technieken als mulchen en no-till farming gebruikt, terwijl hydroponics minder water verbruikt. Welke afslag neem jij?

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.