De Cannabisweektijdlijn - RQS

VAN START GAAN

Voordat je start met het kweken van cannabis, dien je een cannabisgroeiplan op te stellen, waarbij je rekening houdt met de levenscyclus van cannabis. Je moet jezelf daarbij een paar simpele vragen stellen, voordat je overhaast start met het kweken van je waardevolle marihuana.

Allereerst moet je beslissen wat voor soort wietkweker je bent en welk kweeksysteem en welke cannabissoorten het beste bij jou en je kweekomgeving passen. Neem dan ook twee weken de tijd om dit uit te zoeken en de benodigde spullen aan te schaffen.

Ongeacht je budget en je voorkeur voor het binnenshuis of buitenshuis kweken van marihuana, is het zeker mogelijk om geweldige wiet te kweken van het zaadje tot de oogst. Heb je al toegang tot klonen van een respectabele kweker en/of club, dan kun je meteen starten met de vegetatieve fase.

De meerderheid van thuiskwekers start de cannabistuin echter vanaf nul met zaadjes. Kies je bonen zorgvuldig. De genetische opmaak is namelijk de basis voor het groeiproces. Cannabis is vooral een tweeledige, jaarlijkse plant, maar kan soms ook kenmerken van beide geslachten vertonen. Deze laatste heten ook wel hermafrodiete planten, ook wel ‘hermies’ genoemd.

Alleen niet-bestoven vrouwelijke planten produceren Sinsemilla. Tenzij je een fokker bent, zijn mannelijke planten dan ook waardeloos. Deze moeten voor de bloei verwijderd worden met normale zaden. Natuurlijk moeten ook alle hermafrodiete planten direct verwijderd worden, om zo zaadvrije knoppen van hoge kwaliteit te behouden.

Gefeminiseerde zaden van hoge kwaliteit zijn de meest voor de hand liggende oplossing. Toch moet je nog steeds waakzaam zijn, want in optimale omstandigheden levert het in 99% van de gevallen een zaadloze oogst van topkwaliteit op. Een gemiddelde cannabisoogst vanaf het zaadje kost een typische wietkweker tussen de 3 en 6 maanden. Het moet dan een vochtige voorraad zijn.

Autoflowering-varianten moet nog zorgvuldiger worden onderzocht om teleurstelling te voorkomen. Er is letterlijk geen tijd voor fouten bij planten die onafhankelijk van uren en licht bloeien en binnen enkele weken kunnen worden bijgesneden binnen 60-80 dagen na de zaadontkieming.

Genetica met een stamboom zijn net zo belangrijk bij autoflowering-varianten als bij fotoperiode-soorten die onder een standaard 12-12 licht-donkercyclus groeien. De bloeifase alleen al duurt hierbij tussen de 7-14 weken.

ONTKIEMING (1-7 dagen)

Germination

De eerste stap is om je zorgvuldig uitgezochte cannabiszaden te ontkiemen. Het is altijd aan te raden om je tuin zo optimaal mogelijk te laten gedijen. Zorg er dus voor dat je op de juiste manier ontkiemt. Als dit stadium verkeerd gaat, dan is je gewas al niet meer te redden. Ontkieming duurt normaal gesproken 1-7 dagen. Daarna ontstaat er een penwortel.

De papierenhanddoekmethode is een veelgebruikte en betrouwbare techniek. Ben je echter een beginneling of heb je te grove handen om de kleine spruiten voorzichtig te verwijderen zonder beschadiging van de kleine worteltjes, dan bevelen we de Royal Queen Seeds Starters Kit Feminizedaan. Doe je bonen erin en wacht een paar dagen. Makkelijker kweken kan haast niet.

Van Sativa afhankelijke soorten hebben normaal gesproken iets langer nodig om te ontkiemen: zo’n 4-7 dagen. Dit terwijl sommige Inidicasoorten en krachtige hybride soorten er slechts één of twee dagen over doen. Buitenshuis is de lente uiteraard de tijd om te zaaien. Dit geldt ook voor cannabis.

KIEMPLANTEN FASE (2 weken)

Seedling

Zodra je cannabiszaden zijn ontkiemd, komen ze in de kiemplantenfase. Deze fase moet niet verward worden met de vegetatieve groei, alhoewel voor beide fases normaal gesproken 18-24 uur licht vereist is.

Zelfs als je buitenhuis gaat kweken, is het een goed idee om je kiemplanten binnenshuis sterk en gezond te laten worden, alvorens deze in het wild te plaatsen. Cannabiskiemplanten kunnen zelfs gedijen op een vensterbank met fatsoenlijke zonlicht.

De kiemplanten komen normaal gesproken tussen de 10-15 dagen in de vegetatieve fase. Hier beginnen ze op kleine marihuanaplanten te lijken. Het perfecte thuis voor cannabiskiemplanten is een propagator met idealiter 70% RH en een temperatuur tussen de 20-25°C onder wit CFL licht of Ledlampen.

Cannabiszaden moeten ondersteund worden in het ontwikkelen van krachtige gezonde wortels. Als je niet direct in de uiteindelijke potten plant, dan wordt aanbevolen om kleine potten met licht bemesting te gebruiken.

VEGETATIEVE GROEI (2-8 weken)

Vegetation Phase Cannabis

De vegetatieve groei wordt normaal gesproken geassocieerd met een transplantatie op het punt dat de plant te groot wordt voor het startmedium, of dit nu een Rockwoolblok is of een papieren bekertje met grond is. Continue ontwikkeling van de wortelzone en een robuuste vertakking hebben voor een kweker topprioriteit. Een hoge RH van 50% is ideaal. Koelere temperaturen van 20-24°C kunnen ervoor zorgen dat er meer gefeminiseerde zaden ontstaan bij het kweken van normale zaden.

Autoflower-kwekers hebben zelfs minder tijd dan fotoperiode-kwekers, omdat de meeste autofloweringsoorten al na 2-3 weken in de vegetatieve fase in bloei komen. Om deze reden planten veel autoflower-kwekers de zaden direct in de uiteindelijke pot. De klok tikt bij autofloweringsoorten vanaf het moment van ontkieming.

Fotoperiodesoorten kunnen zo lang als je wilt in de vegetatieve fase gehouden worden, zo lang je maar meer dan 18 uur zonlicht biedt en de omstandigheden geschikt zijn. Dit zorgt ervoor dat kwekers binnenshuis jarenlang moederplanten kunnen houden en waarom kwekers buitenshuis in de lente kweken. Het binnenshuis of buitenshuis meer dan 18 uur licht geven zorgt ook voor het makkelijker kunnen snijden van de planten.

Dit is de fase waarin je de fotoperiode-planten gaat verpotten in de uiteindelijke potten. Dit dien je ten minste een paar weken voor het bloeiproces of buitenshuis voor de start van de zomer te doen.

Terwijl de fotoperiodesoorten wekenlang of zelfs maandenlang in de vegetatieve fase kunnen blijven, is de autoflower-kweker qua tijd gelimiteerd. De fotoperiodesoorten kunnen hierdoor blootgesteld worden aan allerlei vormen van besnoeiing en training, zoals FIM, LST of zelfs ScrOG, om de opbrengst te vergroten.

BLOEIPERIODE (6-12 weken)

Flowering Cannabis

In deze fase ligt de nadruk voor de kweker op de productie van knoppen. De kweker is al aan het dromen van een ijzige marihuanaoogst in de nabije toekomst. RH moet hierbij teruggebracht worden tot 40-50% en de temperatuur dient tussen de 20-28°C gehouden te worden.

cannabisplanten geven je voor het eerst een indicatie van hun geslacht in de vroege bloeifase. Dit gebeurt normaal gesproken in de eerste twee weken, waarbij de gefeminiseerde planten stampers, of “haren”, ontwikkelen om hun vrouwelijkheid aan te geven.

Zie je iets dat eruitziet als een cluster druiven die uit de bloemetjes komen of op de steel zichtbaar worden, dan heb je te maken met een mannelijke cannabisplant. Zie je zowel de haren als de clusters druiven, dan heb je te maken met een hermafrodiet. Die dien je direct te verwijderen.

Fotoperiodesoorten bloeien naar gelang het aantal uren licht dat ze ontvangen. Binnenshuis zal een kweker dan ook moeten overgaan op een 12-12 licht-donkercyclus om de plantgroei zo kunstmatig in stand te houden.

Buitenhuis geeft Moeder Natuur het schema van de kweker aan. De bloeiperiode zal alleen in de zomer/herfst beginnen als het aantal uren daglicht natuurlijk afneemt, zodat er een langere, gefaseerde bloeiperiode ontstaat. Wietkwekers in het noorden zeggen niet voor niets dat oktober de gewasmaand is.

Autoflowering-soorten volgen deze regels natuurlijk niet, vanwege hun Ruderalis-genetica. Zij starten het bloeiproces ongeveer een maand na de ontkieming. Autoflowering-soorten geven de voorkeur aan meer dan 18 uur licht om te bloeien. Ze zijn dan ook meer productief bij een licht-donkercyclus die er bij fotoperiode-soorten juist voor zorgt dat ze helemaal niet bloeien.

Het bloeiproces duurt normaal gesproken 7-10 weken voor Indicasoorten en hybride fotoperiode-cannabissoorten, terwijl het voor Sativa-dominantesoorten 10-14 weken kan duren om volledig te rijpen.

Autoflowering-soorten bloeien echt alleen maar 30-45 dagen, waarbij de overgang naar de bloeifase erg plots is. Het kiezen van gefeminiseerde autoflowering-soorten is dan ook aan te raden voor nieuwelingen die geen opbrengst vol met zaden willen krijgen.

Het is altijd het beste om te evalueren of dat de cannabisplant klaar voor de oogst is door wat beter naar de in hars druipende knoppen te kijken. Door gebruik te maken van een goedkoop vergrootglas om zo in te kunnen zoomen op de harsknoppen, kun je duidelijk zien of ze melkachtig en amberkleurig zijn, in plaats van helder, waardoor je er zeker van bent dat ze het goed doen.

Zodra je vaststelt dat je een rijp marihuanagewas hebt, is het tijd om je trimmingscharen tevoorschijn te halen en te gaan oogsten. Na deze nog twee weken opgehangen of in papieren zakken te drogen op kamertemperatuur met een RH van ongeveer 50%, heb je je voorraad klaar voor gebruik.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.