De tijdlijn van cannabisteelt

Een overzicht van de 5 stadia van cannabisteelt.

Inhoud:

Het kweken van cannabis gaat gepaard met veel onzekerheden. Cannabisteelt is daarbij onder te verdelen in 5 afzonderlijke stadia, welke zaden je ook selecteert.

AAN DE SLAG GAAN

Video id: tumPzY1oi9M

Voordat je zomaar wat zaden in de aarde gooit, is het handig jezelf af te vragen wat voor kweker bent. Kweek je binnen of werk je in de buitenlucht? Beschik je over de juiste materialen voor je kweekomgeving? Heb je erop gelet dat je zaden geschikt zijn voor de omgeving waarin je ze kweekt; binnen of buiten? Wat dat laatste punt betreft, elke aspirant-kweker zou het onderscheid moeten kennen tussen fotoperiodieke en autoflowering cannabisplanten. Daarbij is een aantal belangrijke verschillen op te merken.

FOTOPERIODIEKE PLANTEN

Het belangrijkste kenmerk van een fotoperiodieke plant is het potentieel voor onbepaalde groei — zolang je de planten blootstelt aan een licht-donkercyclus van 18/6–24/0. Daarover later meer. Het betekent in elk geval dat deze planten meer fouten kunnen verdragen tijdens het kweekproces. Ook is het hiermee mogelijk te verzekeren dat je cannabisplanten de best mogelijke oogst genereren, zodra je de bloei opwekt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de lichtcyclus veranderen naar 12/12. Dit komt nog meer van pas wanneer je onbeperkt stekken wilt nemen van je beste plant. Het grootste nadeel is dat je ongeveer 4 maanden moet wachten op een substantiële oogst. Tegen die tijd heb je echter wel grotere en vaak ook krachtigere planten.

AUTOFLOWERING PLANTEN

Het verschil met fotoperiodieke planten zit al in de naam. Ongeacht of je een dergelijke plant gereed acht, gaat deze op een bepaald moment bloeien, afhankelijk van de genetische programmering. Enerzijds zijn deze planten gemakkelijker voor beginnende kwekers, aangezien je minder hoeft na te denken over lichtblootstelling en afstemming van de cyclus. Tegelijkertijd is er, vanwege de beperkte vegetatieve groei, minder ruimte voor foutjes. Dit is niet ideaal voor beginners. Het feit dat het slechts 2 maanden duurt vanaf de ontkieming tot aan de oogst, is echter absoluut aantrekkelijk. Autoflowers genereren kleinere, beperktere oogsten dan hun fotoperiodieke tegenhangers. Dankzij moderne ontwikkelingen wordt dit gat echter steeds kleiner.

5 STADIA VAN CANNABISTEELT

Nu je bekend bent met de verschillen tussen fotoperiodieke en autoflowering soorten, is het tijd om elk stadium van de cannabisteelt te behandelen.

STADIUM 1: ONTKIEMING — 1–7 DAGEN

STADIUM 1: ONTKIEMING — 1–7 DAGEN

Ook wanneer je plant nog slechts een zaadje is, wordt het welslagen of mislukken ervan bepaald door hoeveel werk je erin steekt. Ontkieming is het stadium waarin de eerste wortel uit de schil barst. Dit duurt tussen de 1 en 7 dagen. De natte keukenrolmethode is hiervoor een klassieke manier. Het grote nadeel ervan is echter dat kleine vezeltjes aan de nieuwe wortel blijven kleven. Uiteraard is het ook mogelijk rechtstreeks in de aarde te zaaien. Het is daarbij wel belangrijk dat je de temperatuur en vochtigheid op peil houdt.

Wil je je zaden veilig houden en netjes werken? Dan raden we onze Starter Kit aan. Hiermee bied je je zaden een zuivere, onbelemmerde kieming. Zodra ze 2-3cm hoog zijn, haal je ze uit de kit en plaats je ze in een geschikte kweekpot.

STADIUM 2: ZAAILINGFASE — 2 WEKEN

STADIUM 2: ZAAILINGFASE — 2 WEKEN

Na het stadium van de ontkieming komen de planten in de zaailingfase. Hierbij hebben ze minimaal zo’n 18 uur daglicht nodig. Na 2 of 3 weken met goede verzorging, vertonen ze robuuste groei.

Dit is het moment dat je plantje meer op een cannabisplant begint te lijken. Aanvankelijk telt elk blad één geribbelde vinger. Aan het eind van deze periode vertonen de bladeren echter de kenmerkende 5-7 vingers. Tot ze over 5-7 bladvingers beschikken, worden de planten als zaailingen beschouwd. Naast het toegenomen aantal vingers is een levendige groene kleur een teken van een gezonde plant. Om de planten gezond te houden, is het vooral belangrijk om te letten op water en hygiëne. Zaailingen zijn nog steeds fragiel, dus je hoeft ze slechts licht te bewateren. Hygiëne is evenzo essentieel, aangezien ze kwetsbaar zijn voor ziekten en schimmels. Het perfecte huisje voor cannabiszaailingen is een propagator met het liefst een relatieve luchtvochtigheid van 70%, een temperatuur van rond de 20-25°C en CFL- of ledlicht.

STADIUM 3: VEGETATIEVE FASE — 2–8+ WEKEN

STADIUM 3: VEGETATIEVE FASE — 2–8+ WEKEN

De vegetatieve groei wordt normaal gesproken geassocieerd met een transplantatie op het punt dat de plant te groot wordt voor het startmedium, of dit nu een Rockwoolblok is of een papieren bekertje met grond is. Continue ontwikkeling van de wortelzone en een robuuste vertakking hebben voor een kweker topprioriteit. Een hoge RH van 50% is ideaal. Koelere temperaturen van 20-24°C kunnen ervoor zorgen dat er meer gefeminiseerde zaden ontstaan bij het kweken van normale zaden.

Autoflower-kwekers hebben zelfs minder tijd dan fotoperiode-kwekers, omdat de meeste autofloweringsoorten al na 2-3 weken in de vegetatieve fase in bloei komen. Om deze reden planten veel autoflower-kwekers de zaden direct in de uiteindelijke pot. De klok tikt bij autofloweringsoorten vanaf het moment van ontkieming.

Fotoperiodesoorten kunnen zo lang als je wilt in de vegetatieve fase gehouden worden, zo lang je maar meer dan 18 uur zonlicht biedt en de omstandigheden geschikt zijn. Dit zorgt ervoor dat kwekers binnenshuis jarenlang moederplanten kunnen houden en waarom kwekers buitenshuis in de lente kweken. Het binnenshuis of buitenshuis meer dan 18 uur licht geven zorgt ook voor het makkelijker kunnen snijden van de planten.

Dit is de fase waarin je de fotoperiode-planten gaat verpotten in de uiteindelijke potten. Dit dien je ten minste een paar weken voor het bloeiproces of buitenshuis voor de start van de zomer te doen.

Terwijl de fotoperiodesoorten wekenlang of zelfs maandenlang in de vegetatieve fase kunnen blijven, is de autoflower-kweker qua tijd gelimiteerd. De fotoperiodesoorten kunnen hierdoor blootgesteld worden aan allerlei vormen van besnoeiing en training, zoals FIM, LST of zelfs ScrOG, om de opbrengst te vergroten.

STADIUM 4: BLOEI — 6–12 WEKEN

STADIUM 4: BLOEI — 6–12 WEKEN

In deze fase ligt de nadruk voor de kweker op de productie van knoppen. De kweker is al aan het dromen van een ijzige marihuanaoogst in de nabije toekomst. RH moet hierbij teruggebracht worden tot 40-50% en de temperatuur dient tussen de 20-28°C gehouden te worden.

cannabisplanten geven je voor het eerst een indicatie van hun geslacht in de vroege bloeifase. Dit gebeurt normaal gesproken in de eerste twee weken, waarbij de gefeminiseerde planten stampers, of “haren”, ontwikkelen om hun vrouwelijkheid aan te geven.

Zie je iets dat eruitziet als een cluster druiven die uit de bloemetjes komen of op de steel zichtbaar worden, dan heb je te maken met een mannelijke cannabisplant. Zie je zowel de haren als de clusters druiven, dan heb je te maken met een hermafrodiet. Die dien je direct te verwijderen.

Fotoperiodesoorten bloeien naar gelang het aantal uren licht dat ze ontvangen. Binnenshuis zal een kweker dan ook moeten overgaan op een 12-12 licht-donkercyclus om de plantgroei zo kunstmatig in stand te houden.

Buitenhuis geeft Moeder Natuur het schema van de kweker aan. De bloeiperiode zal alleen in de zomer/herfst beginnen als het aantal uren daglicht natuurlijk afneemt, zodat er een langere, gefaseerde bloeiperiode ontstaat. Wietkwekers in het noorden zeggen niet voor niets dat oktober de gewasmaand is.

Gerelateerd Artikel
De bloeifase

Autoflowering-soorten volgen deze regels natuurlijk niet, vanwege hun Ruderalis-genetica. Zij starten het bloeiproces ongeveer een maand na de ontkieming. Autoflowering-soorten geven de voorkeur aan meer dan 18 uur licht om te bloeien. Ze zijn dan ook meer productief bij een licht-donkercyclus die er bij fotoperiode-soorten juist voor zorgt dat ze helemaal niet bloeien.

Het bloeiproces duurt normaal gesproken 7-10 weken voor Indicasoorten en hybride fotoperiode-cannabissoorten, terwijl het voor Sativa-dominantesoorten 10-14 weken kan duren om volledig te rijpen.

Autoflowering-soorten bloeien echt alleen maar 30-45 dagen, waarbij de overgang naar de bloeifase erg plots is. Het kiezen van gefeminiseerde autoflowering-soorten is dan ook aan te raden voor nieuwelingen die geen opbrengst vol met zaden willen krijgen.

Het is altijd het beste om te evalueren of dat de cannabisplant klaar voor de oogst is door wat beter naar de in hars druipende knoppen te kijken. Door gebruik te maken van een goedkoop vergrootglas om zo in te kunnen zoomen op de harsknoppen, kun je duidelijk zien of ze melkachtig en amberkleurig zijn, in plaats van helder, waardoor je er zeker van bent dat ze het goed doen.

Zodra je vaststelt dat je een rijp marihuanagewas hebt, is het tijd om je trimmingscharen tevoorschijn te halen en te gaan oogsten. Na deze nog twee weken opgehangen of in papieren zakken te drogen op kamertemperatuur met een RH van ongeveer 50%, heb je je voorraad klaar voor gebruik.

Trimming

STADIUM 5: OOGSTEN EN CUREN — 1–2 MAANDEN

Het oogsten is het bevredigendste deel van het proces. Qua timing is het allereerst belangrijk dat je de trichomen van de plant beoordeelt. Dit zijn de klieren die het gros van de cannabinoïden en terpenen bevatten. Zodra de bloeifase begint, zijn de trichomen nog doorzichtig. Als je ziet dat 60% of meer veranderd is van transparant naar troebel, weet je dat het tijd is voor de oogst. Sommige kwekers wachten echter tot ongeveer 90% troebelachtig is. Dit resulteert in een bedwelmender eindproduct. Lees ons blog over het oogsten van cannabis voor een uitgebreide gids over dit onderwerp.

De bladeren vormen ook een belangrijk signaal. Volledige rijpheid zie je aan blaadjes die steeds meer vergelen. Dit wijst erop dat de toppen de voedingsstoffen volledig benutten, precies zoals het hoort. Zodra je beide tekenen ziet, is het tijd om je product te knippen en curen.

Nat knippen wordt vlak na het oogsten gedaan, wanneer de toppen nog een hoog vochtgehalte hebben. Ze zijn dan wel plakkeriger en dat bemoeilijkt het proces wat. Toch is dit de gangbaarste en gemakkelijkste manier. Droog knippen is, indien je de ruimte hebt, wat minder lastig voor je schaar. Het duurt hierbij echter een stuk langer voordat je toppen droog zijn na de oogst.

STADIUM 5: OOGSTEN EN CUREN — 1–2 MAANDEN

Tot slot het curen. Als je nat hebt geknipt, moet je de toppen eerst nog drogen. Droogknippers zijn echter al gereed. Haal een aantal luchtdichte glazen potten tevoorschijn en vul ze tot twee derde met toppen. Bij het curen vervliegt overtollig vocht, suiker en chlorofyl. Dit verzekert dat het eindproduct zachter te inhaleren is. Open de pot de eerste 2 weken een- of tweemaal per dag, om stilstaande lucht eruit te halen en te controleren op schimmel. Zodra de toppen verder uitgehard zijn, hoef je ze slechts 1 of 2 keer per week te checken. Na die paar weken zouden ze helemaal goed moeten zijn!

Voor meer info over het drogen en curen van je cannabis, check je onze blogs De beste tips om je verse cannabistoppen succesvol te drogen en uit te harden en Hoe hard je cannabistoppen uit?

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds is de producent van een aantal van de beste cannabis zaden in europa en dit verzekert dat hobby kwekers over de hele wereld toegang hebben tot de beste cannabis soorten.

Buy at RQS

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.