De cannabiskweektijdlijn - RQS

VAN START GAAN

Voordat je start met het kweken van cannabis, dien je een cannabisgroeiplan op te stellen, waarbij je rekening houdt met de levenscyclus van cannabis. Je moet jezelf daarbij een paar simpele vragen stellen, voordat je overhaast start met het kweken van je waardevolle marihuana.

Allereerst moet je beslissen wat voor soort wietkweker je bent en welk kweeksysteem en welke cannabissoorten het beste bij jou en je kweekomgeving passen. Neem dan ook twee weken de tijd om dit uit te zoeken en de benodigde spullen aan te schaffen.

Ongeacht je budget en je voorkeur voor het binnenshuis of buitenshuis kweken van marihuana, is het zeker mogelijk om geweldige wiet te kweken van het zaadje tot de oogst. Heb je al toegang tot klonen van een respectabele kweker en/of club, dan kun je meteen starten met de vegetatieve fase.

De meerderheid van thuiskwekers start de cannabistuin echter vanaf nul met zaadjes. Kies je bonen zorgvuldig. De genetische opmaak is namelijk de basis voor het groeiproces. Cannabis is vooral een tweeledige, jaarlijkse plant, maar kan soms ook kenmerken van beide geslachten vertonen. Deze laatste heten ook wel hermafrodiete planten, ook wel ‘hermies’ genoemd.

Alleen niet-bestoven vrouwelijke planten produceren Sinsemilla. Tenzij je een fokker bent, zijn mannelijke planten dan ook waardeloos. Deze moeten voor de bloei verwijderd worden met normale zaden. Natuurlijk moeten ook alle hermafrodiete planten direct verwijderd worden, om zo zaadvrije knoppen van hoge kwaliteit te behouden.

Gefeminiseerde zaden van hoge kwaliteit zijn de meest voor de hand liggende oplossing. Toch moet je nog steeds waakzaam zijn, want in optimale omstandigheden levert het in 99% van de gevallen een zaadloze oogst van topkwaliteit op. Een gemiddelde cannabisoogst vanaf het zaadje kost een typische wietkweker tussen de 3 en 6 maanden. Het moet dan een vochtige voorraad zijn.

Autoflowering-varianten moet nog zorgvuldiger worden onderzocht om teleurstelling te voorkomen. Er is letterlijk geen tijd voor fouten bij planten die onafhankelijk van uren en licht bloeien en binnen enkele weken kunnen worden bijgesneden binnen 60-80 dagen na de zaadontkieming.

Genetica met een stamboom zijn net zo belangrijk bij autoflowering-varianten als bij fotoperiode-soorten die onder een standaard 12-12 licht-donkercyclus groeien. De bloeifase alleen al duurt hierbij tussen de 7-14 weken.

ONTKIEMING (1-7 dagen)

Ontkieming Cannabis

De eerste stap is om je zorgvuldig uitgezochte cannabiszaden te ontkiemen. Het is altijd aan te raden om je tuin zo optimaal mogelijk te laten gedijen. Zorg er dus voor dat je op de juiste manier ontkiemt. Als dit stadium verkeerd gaat, dan is je gewas al niet meer te redden. Ontkieming duurt normaal gesproken 1-7 dagen. Daarna ontstaat er een penwortel.

De papierenhanddoekmethode is een veelgebruikte en betrouwbare techniek. Ben je echter een beginneling of heb je te grove handen om de kleine spruiten voorzichtig te verwijderen zonder beschadiging van de kleine worteltjes, dan bevelen we de Royal Queen Seeds Starter Kit Feminizedaan. Doe je bonen erin en wacht een paar dagen. Makkelijker kweken kan haast niet.

Van Sativa afhankelijke soorten hebben normaal gesproken iets langer nodig om te ontkiemen: zo’n 4-7 dagen. Dit terwijl sommige Inidicasoorten en krachtige hybride soorten er slechts één of twee dagen over doen. Buitenshuis is de lente uiteraard de tijd om te zaaien. Dit geldt ook voor cannabis.

KIEMPLANTEN FASE (2 weken)

Kiemplanten Fase Cannabis

Zodra je cannabiszaden zijn ontkiemd, komen ze in de kiemplantenfase. Deze fase moet niet verward worden met de vegetatieve groei, alhoewel voor beide fases normaal gesproken 18-24 uur licht vereist is.

Zelfs als je buitenhuis gaat kweken, is het een goed idee om je kiemplanten binnenshuis sterk en gezond te laten worden, alvorens deze in het wild te plaatsen. Cannabiskiemplanten kunnen zelfs gedijen op een vensterbank met fatsoenlijke zonlicht.

De kiemplanten komen normaal gesproken tussen de 10-15 dagen in de vegetatieve fase. Hier beginnen ze op kleine marihuanaplanten te lijken. Het perfecte thuis voor cannabiskiemplanten is een propagator met idealiter 70% RH en een temperatuur tussen de 20-25°C onder wit CFL licht of Ledlampen.

Cannabiszaden moeten ondersteund worden in het ontwikkelen van krachtige gezonde wortels. Als je niet direct in de uiteindelijke potten plant, dan wordt aanbevolen om kleine potten met licht bemesting te gebruiken.

VEGETATIEVE GROEI (2-8 weken)

Vegetatieve Groei Cannabis

De vegetatieve groei wordt normaal gesproken geassocieerd met een transplantatie op het punt dat de plant te groot wordt voor het startmedium, of dit nu een Rockwoolblok is of een papieren bekertje met grond is. Continue ontwikkeling van de wortelzone en een robuuste vertakking hebben voor een kweker topprioriteit. Een hoge RH van 50% is ideaal. Koelere temperaturen van 20-24°C kunnen ervoor zorgen dat er meer gefeminiseerde zaden ontstaan bij het kweken van normale zaden.

Autoflower-kwekers hebben zelfs minder tijd dan fotoperiode-kwekers, omdat de meeste autofloweringsoorten al na 2-3 weken in de vegetatieve fase in bloei komen. Om deze reden planten veel autoflower-kwekers de zaden direct in de uiteindelijke pot. De klok tikt bij autofloweringsoorten vanaf het moment van ontkieming.

Fotoperiodesoorten kunnen zo lang als je wilt in de vegetatieve fase gehouden worden, zo lang je maar meer dan 18 uur zonlicht biedt en de omstandigheden geschikt zijn. Dit zorgt ervoor dat kwekers binnenshuis jarenlang moederplanten kunnen houden en waarom kwekers buitenshuis in de lente kweken. Het binnenshuis of buitenshuis meer dan 18 uur licht geven zorgt ook voor het makkelijker kunnen snijden van de planten.

Dit is de fase waarin je de fotoperiode-planten gaat verpotten in de uiteindelijke potten. Dit dien je ten minste een paar weken voor het bloeiproces of buitenshuis voor de start van de zomer te doen.

Terwijl de fotoperiodesoorten wekenlang of zelfs maandenlang in de vegetatieve fase kunnen blijven, is de autoflower-kweker qua tijd gelimiteerd. De fotoperiodesoorten kunnen hierdoor blootgesteld worden aan allerlei vormen van besnoeiing en training, zoals FIM, LST of zelfs ScrOG, om de opbrengst te vergroten.

BLOEIPERIODE (6-12 weken)

Bloeiperiode Cannabis

In deze fase ligt de nadruk voor de kweker op de productie van knoppen. De kweker is al aan het dromen van een ijzige marihuanaoogst in de nabije toekomst. RH moet hierbij teruggebracht worden tot 40-50% en de temperatuur dient tussen de 20-28°C gehouden te worden.

cannabisplanten geven je voor het eerst een indicatie van hun geslacht in de vroege bloeifase. Dit gebeurt normaal gesproken in de eerste twee weken, waarbij de gefeminiseerde planten stampers, of “haren”, ontwikkelen om hun vrouwelijkheid aan te geven.

Zie je iets dat eruitziet als een cluster druiven die uit de bloemetjes komen of op de steel zichtbaar worden, dan heb je te maken met een mannelijke cannabisplant. Zie je zowel de haren als de clusters druiven, dan heb je te maken met een hermafrodiet. Die dien je direct te verwijderen.

Fotoperiodesoorten bloeien naar gelang het aantal uren licht dat ze ontvangen. Binnenshuis zal een kweker dan ook moeten overgaan op een 12-12 licht-donkercyclus om de plantgroei zo kunstmatig in stand te houden.

Buitenhuis geeft Moeder Natuur het schema van de kweker aan. De bloeiperiode zal alleen in de zomer/herfst beginnen als het aantal uren daglicht natuurlijk afneemt, zodat er een langere, gefaseerde bloeiperiode ontstaat. Wietkwekers in het noorden zeggen niet voor niets dat oktober de gewasmaand is.

Gerelateerd Artikel
De bloeifase

Autoflowering-soorten volgen deze regels natuurlijk niet, vanwege hun Ruderalis-genetica. Zij starten het bloeiproces ongeveer een maand na de ontkieming. Autoflowering-soorten geven de voorkeur aan meer dan 18 uur licht om te bloeien. Ze zijn dan ook meer productief bij een licht-donkercyclus die er bij fotoperiode-soorten juist voor zorgt dat ze helemaal niet bloeien.

Het bloeiproces duurt normaal gesproken 7-10 weken voor Indicasoorten en hybride fotoperiode-cannabissoorten, terwijl het voor Sativa-dominantesoorten 10-14 weken kan duren om volledig te rijpen.

Autoflowering-soorten bloeien echt alleen maar 30-45 dagen, waarbij de overgang naar de bloeifase erg plots is. Het kiezen van gefeminiseerde autoflowering-soorten is dan ook aan te raden voor nieuwelingen die geen opbrengst vol met zaden willen krijgen.

Het is altijd het beste om te evalueren of dat de cannabisplant klaar voor de oogst is door wat beter naar de in hars druipende knoppen te kijken. Door gebruik te maken van een goedkoop vergrootglas om zo in te kunnen zoomen op de harsknoppen, kun je duidelijk zien of ze melkachtig en amberkleurig zijn, in plaats van helder, waardoor je er zeker van bent dat ze het goed doen.

Zodra je vaststelt dat je een rijp marihuanagewas hebt, is het tijd om je trimmingscharen tevoorschijn te halen en te gaan oogsten. Na deze nog twee weken opgehangen of in papieren zakken te drogen op kamertemperatuur met een RH van ongeveer 50%, heb je je voorraad klaar voor gebruik.

Oogsten Cannabis

OOGSTEN

Voor veel kwekers is het oogsten het meest lonende onderdeel van het kweekproces. Het is ontzettend boeiend om je planten maandenlang te zien groeien, maar de vruchten plukken van je noeste arbeid is uiteraard dat waar je naar streeft. De bloeifase duurt over het algemeen 7-11 weken. Hierna is het tijd de toppen van je planten te knippen. Je wilt dit echter niet te vroeg doen, omdat je dan voorkomt dat je toppen volledig rijpen. Het spreekt voor zich dat je ook niet te lang zou moeten wachten. De timing is belangrijk en er zijn diverse tekenen waar je op moet letten om te bepalen dat het oogstmoment gekomen is.

Een van de beste manieren om vast te stellen of je toppen echt klaar zijn voor de oogst, is door ze te begluren met een vergrootglas. Dit stelt je in staat de kleinste veranderingen te detecteren; zaken die je met het blote oog mist. Sommige kwekers kiezen voor een speciale juweliersloep. Dit is eigenlijk een vergrootglas op zakformaat, omhuld met metaal. Anderen kiezen weer voor andere hulpmiddelen, zoals een digitale microscoop. Hiermee ben je in staat meer details waar te nemen.

Je vergrootglas is van groot belang om de voortgang van de trichomen te controleren. Deze geven namelijk het juiste oogstmoment aan. Trichomen zijn kleine, paddenstoelvormige klieren. Ze produceren de hars die het merendeel van de cannabinoïden en terpenen bevat.

De meest accurate manier om de rijpheid van je planten te beoordelen, is door te zoeken naar veranderingen in de trichomen. Trichomen zijn duidelijk zichtbaar. Je herkent ze aan de witte, ijzige substantie op de toppen en suikerblaadjes. Als je deze structuren beter bekijkt, weet je precies hoever je planten zijn en of je al mag oogsten.

Vroeg in de bloeifase zijn de trichomen doorzichtig. Dit betekent dat ze zich nog steeds ontwikkelen. Afblijven dus. Als 60% van de trichomen een melkachtig uiterlijk heeft, zijn je planten klaar voor de oogst. In dit stadium produceren ze de meest heftige high. Sommige kwekers wachten echter liever tot 90% van de trichomen voorbij dit melkachtige stadium is en amber verkleurt. De toppen produceren nu een meer verdovend, stoned effect.

Een ander teken dat je toppen rijpen, is de verkleuring van de stampers. Dit zijn kleine haarachtige structuren die uit de toppen groeien. Het zijn de voortplantingsorganen van de vrouwelijke cannabisplant. Hier vindt de bestuiving plaats, mits mannelijk pollen de kans krijgt. De stampers zijn helderwit tijdens de vroege fases van de groeicyclus en ontwikkelen uiteindelijk een oranjebruine kleur.

Naast de toppen is het ook mogelijk de kleuren van de bladeren te onderzoeken om te ontdekken of het oogstmoment nadert. Heb je de planten niet overbemest tijdens de laatste fase van de bloei? Dan wijst vergeling van de bladeren erop dat je plant de maximale volwassenheid heeft bereikt en dat de toppen de voedingsstoffen volledig benutten. Een aantal weken voor de oogst, spoel je de opbouw van zouten en nutriënten weg. Dit maakt je eindproduct zachter en prettiger te roken.

Nu weet je wanneer je je toppen zou moeten oogsten. Hoog tijd om te bespreken hoe je je planten trimt.

Nat Trimmen Cannabis

NAT TRIMMEN

Je cannabisplanten zijn op twee manieren te trimmen: nat of droog. Er kleven voordelen aan beide methoden en de voorkeur verschilt per kweker. Met nat trimmen bedoelen we het afknippen van de suikerblaadjes direct na de oogst. De plant bevat nog veel water en voelt "nat" aan. Deze methode is het meest gangbaar. Hoogstwaarschijnlijk is dit ook het gemakkelijkst, omdat je geen grote ruimte nodig hebt om de planten te drogen. Maar nat trimmen is letterlijk een plakkerige bende. De hars van de toppen plakt aan je handen en je schaar, al kleeft hier ook een voordeel aan. Als je de hars af en toe van je schaar schraapt, heb je al snel een voorraad "scissor hasj". Dit geeft je alvast een voorproefje.

DROOG TRIMMEN

Droog trimmen vindt plaats nadat je stash gedroogd is. De toppen en bladeren bevatten nog maar weinig water. Het trimmen van droge toppen is gemakkelijker, omdat er minder hars aan je schaar blijft plakken. Toch valt ook dit niet altijd mee en komt het de visuele aantrekkelijkheid van het eindproduct soms niet ten goede. Voor droog trimmen heb je tevens aardig wat ruimte nodig. Kwekers hangen meestal gehele takken aan een gespannen touw in een temperatuurgecontroleerde ruimte om de cannabis zorgvuldig te drogen.

HET LATEN UITHARDEN VAN JE TOPPEN

Nu het oogsten en trimmen achter de rug zijn, is het tijd je toppen uit te laten harden. Uitharden of curing is een belangrijk proces. Je verwijdert het laatste resterende water uit de toppen. Dit minimaliseert de kans op schimmel en verlengt de houdbaarheid. Uitharden verbetert ook de smaak en de kwaliteit van je rookwaar. Je geniet zo van een krachtige en soepele ervaring.

Heb je gekozen je toppen droog te trimmen? Dan is het mogelijk ze direct te laten uitharden. Bij nat trimmen zou je de toppen eerst goed moeten drogen voordat je aan het proces van uitharden mag beginnen.

Om dit te doen, verdeel je de toppen over karton, wat kranten of, nog beter, een droogrek. Wat je ook kiest, zorg voor een goede verdeling over een zo groot mogelijk oppervlak. Op die manier verzeker je dat je de toppen blootstelt aan voldoende frisse lucht. Houd de temperatuur constant, rond de 21°C, met een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Het droogproces verloopt geleidelijk en duurt lang, maar zo garandeer je dat zoveel mogelijk smaken behouden blijven.

Curing Pocket Box

Nu mogen we eindelijk de toppen laten uitharden. Je hebt hiervoor luchtdichte glazen potten nodig om schimmel zoveel mogelijk te voorkomen. Vul elke pot voor ⅔ om genoeg lucht te behouden. Dit is de ideale omgeving voor de afbraak van overtollige suikers en chlorofyl. En dat is belangrijk voor je rookgenot.

De eerste twee weken open je elke pot een- of tweemaal per dag. Verwijder de toppen en inspecteer ze op tekenen van schimmel. Je herkent dit aan de ontwikkeling van een soort spinnenweb. Iets gespot? Verwijder de top en gooi deze weg. Als je de potten regelmatig opent, verzeker je ook een inlaat voor frisse lucht in de pot.

Na een aantal weken hoef je de toppen niet meer zo vaak te inspecteren. Hoe droger je eindproduct, hoe minder kans op schimmels. Open de potten ongeveer twee keer per week om wat frisse lucht toe te voegen. Na een aantal weken is het uitharden voltooid. Sommige kwekers verlengen dit echter met nog een paar weken om de smaak te verbeteren. Voer zelf wat kwaliteitscontroles uit om te ontdekken of de huidige smaken bij je voorkeuren passen.

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds is de producent van een aantal van de beste cannabis zaden in europa en dit verzekert dat hobby kwekers over de hele wereld toegang hebben tot de beste cannabis soorten.

Buy at RQS

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.