De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Max Sargent

Als je wiet teelt, zul je snel merken dat het indrukwekkend snel kan groeien, en soms omhoog schiet als een slungelige tiener. Vaak is deze groei goed en natuurlijk. Soms kan het strekken van cannabis echter een teken zijn dat er iets in de omgeving niet klopt.

Als het wordt opgemerkt en aangepakt, hoeft het niet veel problemen op te leveren. In dit artikel leggen we de verschillende redenen uit waarom cannabisplanten strekken (sommige daarvan zijn goed), en verschillende manieren om dit gedrag te bestrijden en verminderen.


Wat is strekken bij cannabis, en waarom maakt het uit?

Strekken met betrekking tot cannabis is een term die gebruikt wordt om plotselinge, opwaartse groei te beschrijven. Het kan gebeuren door omgevingsstress, genetica, of een combinatie van de twee.

Over het algemeen heeft strekken een slechte reputatie als het gaat om het telen van wiet. En hoewel het vaak een teken is dat er iets mis is, is dat niet altijd het geval. Strekken kan op bepaalde momenten tijdens een teelt een natuurlijke en zelfs wenselijke gebeurtenis zijn.

Wanneer het echter ongewenst is, kan het problematisch zijn.

Planten die strekken kunnen spichtig, wiebelig en zwak worden, wat kan leiden tot broze stengels die omvallen en zelfs knappen. In het beste geval zal dit de productie van toppen belemmeren en interventie vereisen. In het ergste geval kan het een plant zozeer beschadigen dat ze nauwelijks nog iets produceert.

Het slechte soort strekken stoppen voordat het optreedt is je beste keus, maar soms is het leven niet perfect. Het is dus belangrijk om te leren hoe je strekking vroegtijdig kunt herkennen, en te weten hoe je het zo snel mogelijk kunt aanpakken.

Video id: 265566531

Waarom strekken cannabisplanten?

Er zijn verschillende redenen waarom cannabisplanten strekken. Het leren identificeren van de specifieke reden is cruciaal, want een verkeerde diagnose kan meer kwaad dan goed doen.

1. Groeifase en genen

Tijdens de voorbloeifase vertonen cannabisplanten vaak een dramatische stengelgroei, waarbij ze soms in hoogte verdubbelen. Bij alle cannabisplanten komt er op dit punt een soort groeispurt, maar sommige groeien meer dan andere, afhankelijk van hun genen.

Soorten die sterke sativa genen bevatten zullen eerder veel strekken dan indica-dominante planten. Sativa's staan erom bekend dat ze hoog groeien, met een grote afstand tussen de stengels. Indica's daarentegen blijven kleiner en compacter, met toppen dichter bij elkaar.

Weten welke genen je plant heeft, helpt je te begrijpen of een uitbarsting van strekken een reactie is op omgevingsstress of gewoon een eigenschap van de plant die je hebt.

2. Blootstelling aan licht

Misschien is de belangrijkste reden dat cannabisplanten zich op een ongezonde manier strekken, een reactie op te weinig licht.

In de natuur ontkiemen zaden in de lente, wanneer het licht toeneemt. Als ze niet genoeg licht ontvangen, schieten ze omhoog in een poging door het bladerdak boven hen, dat het licht blokkeert, te breken.

Als je binnen teelt, is het licht misschien te ver weg of te zwak. Dit zal dezelfde reactie bij je cannabisplanten veroorzaken. Dit type strekking, dat bekend staat als etiolatie, kan op elk moment tijdens de vegetatieve fase voorkomen, maar is het meest opvallend tijdens de zaailingfase en vroege vegetatieve fasen.

Controleer eerst of de lampen niet te ver weg hangen. Als dat niet het geval is, zijn ze misschien niet sterk genoeg, of geven ze misschien zelfs het verkeerde soort licht.

Jonge planten geven de voorkeur aan helder, blauw licht. Stel dat je krachtige lampen zou gebruiken, maar de kleur lag in het rode lichtspectrum, dan zouden jonge planten nog steeds kunnen strekken.

Wat betreft de plaats van je lampen, wil je ze zo dicht mogelijk bij je planten hebben zonder ze te verbranden. Dit zorgt ervoor dat ze zoveel mogelijk licht krijgen, waardoor de kans op strekken afneemt.

3. Warmte

Temperaturen boven 29°C kunnen planten ertoe aanzetten te strekken. De reden dat ze dit doen is om hun oppervlakte te vergroten, waardoor meer transpiratie mogelijk wordt (in deze context vergelijkbaar met zweten). Bij transpiratie gaan de huidmondjes van de plant open en verdampt er water uit, dat op zijn beurt nieuw water uit de grond omhoog trekt. Wat de warmte betreft: door de verdamping van water kunnen de planten zichzelf een beetje afkoelen.

Een thermometer in je kweekruimte houden zou moeten helpen om dit probleem te voorkomen.

4. Andere omgevingsstressoren

Ook andere factoren kunnen leiden tot strekking bij cannabisplanten, hoewel die moeilijker vast te stellen zijn.

Een voorbeeld kan zijn dat je probeert te veel planten te laten groeien in een ruimte die daar niet geschikt voor is. Als een plant het gevoel heeft dat er geen ruimte is om zich in de breedte te strekken, kan hij dat proberen te compenseren door dramatisch omhoog te groeien. Als alle planten dwars door elkaar zouden groeien, zouden ze het licht blokkeren en een opeenhoping van vocht veroorzaken. Kijk de volgende keer dat je in het bos bent naar het bladerdak van bomen. Ze raken elkaar nauwelijks en verstrengelen elkaar nooit—elke boom neemt zijn eigen ruimte in. Hetzelfde geldt voor cannabisplanten.

Een andere oorzaak kan zijn dat ze niet zijn blootgesteld aan luchtverplaatsing. In de natuur heeft de lucht, zelfs bij mooi weer, de neiging een beetje te bewegen. En er zullen altijd perioden met wind zijn. Deze luchtbeweging zorgt ervoor dat de stengels van de planten steviger worden, waardoor ze zichzelf kunnen ondersteunen als ze volwassen worden.

Cannabisplanten die geteeld worden in een totaal stille omgeving zullen veel eerder omvallen als ze strekken. Bovendien kan het verharden van hun stengels er juist voor zorgen dat ze niet meer zo hard omhoog schieten.

Stretching

Wanneer strekken cannabisplanten zich uit?

Wietplanten strekken zich het vaakst uit gedurende de nacht. Het is heel goed mogelijk om 's avonds naar bed te gaan, en de volgende ochtend wakker te worden en ze veel groter aan te treffen dan je je herinnert.

Dit geldt vooral tijdens de vroege bloeifase, wanneer cannabisplanten gedurende een korte periode echt omhoog kunnen schieten. Dit wordt ook wel de "flowering stretch" genoemd, en duidt niet op een probleem met je teelt. Sterker nog, het strekken tijdens de vroege bloeifase creëert meer toppen, wat uiteindelijk leidt tot een grotere opbrengst. Dus niet alleen is het strekken in de bloei niet slecht, het is zelfs wenselijk.

Hoeveel strekken cannabisplanten tijdens de bloei?

Alle planten zullen tijdens de bloeifase tot op zekere hoogte strekken, en je hoeft je geen zorgen te maken, zelfs als het nogal veel is. Sommige soorten verdubbelen in enkele dagen in hoogte. Waar je op moet letten is of het strekken stopt.

Als ze dagenlang blijven strekken, of voorbij hun dubbele hoogte, dan moet je misschien een omgevingsprobleem oplossen.

Over het algemeen duurt de cannabis flowering stretch ongeveer twee weken, en markeert het de laatste periode van verticale groei voordat de plant zich begint te richten op de productie van toppen.

Tall Cannabis Plants

Tips om het strekken van cannabis onder controle te krijgen

Nu je weet waarom wietplanten strekken, zullen we technieken beschrijven die gebruikt kunnen worden om het strekken te verminderen. Of het nu is om ruimte te besparen in een kweekruimte of gewoon om je planten tevreden te houden, het verminderen van strekken heeft veel voordelen.

1. Soort keuze

Allereerst zijn bepaalde soorten veel vatbaarder voor strekken dan andere. Als je een kleine kweekruimte hebt en de plantgrootte vrij laag wilt houden, ga dan voor een indica of indica-dominante hybride. Deze soorten groeien meestal laag en bossig, met dichtere en meer zijwaartse groei.

Vooral wat betreft de flowering stretch zullen deze soorten niet op dezelfde manier omhoog schieten als slungelige sativa's gewoonlijk doen. Toch zullen ze strekken; dit kun je niet helemaal vermijden. Sterker nog, dat zou je ook niet willen, want dan verlies je toppen!

2. Houd de vegetatieve fase kort

Als planten in de vroege bloeifase groeien, doen ze dat met een deel van hun bestaande grootte. Een plant die één meter hoog in bloei komt, kan na het strekken twee meter hoog zijn, terwijl een plant van 50 cm maar één meter wordt, en vaak minder.

Daarom kun je, als je het strekken onder controle moet houden, de vegetatieve fase inkorten. Dit betekent dat zodra je je planten overschakelt naar de bloei, ze korter zullen zijn dan wanneer je ze langer had gevegeteerd, en de resulterende volwassen plant zal ook korter zijn.

Deze methode is geweldig voor mensen met een kleine kweekruimte, maar zal onvermijdelijk de uiteindelijke grootte van je planten verminderen. Daarom is het een goede optie voor wie kleine planten heeft of bijzonder grote planten wil telen, maar er de ruimte niet voor heeft.

Een andere mogelijkheid is om heel vroeg, zelfs al na een week of twee, de planten om te schakelen, een techniek die ook bekend staat als SOG (waarover hieronder meer).

3. Trainingstechnieken

Bepaalde trainingstechnieken kunnen helpen om de plantengroei in toom te houden. Als ze goed worden uitgevoerd, zouden ze ook de totale opbrengst moeten verhogen!

LST

Bij Low Stress Training (LST) worden de stengels van een jonge plant zijwaarts vastgebonden met touw of draad. Hierdoor groeit de plant horizontaal. De belangrijkste reden waarom een teler dit doet is om de oppervlakte van het bladerdak en de totale blootstelling van de plant aan licht te vergroten. Meer licht betekent een hogere toppenproductie en een betere opbrengst.

Een ander voordeel van deze methode is echter dat het de planten veel lager houdt dan wanneer ze op natuurlijke wijze zouden groeien, wat erg nuttig kan zijn voor binnentelers.

SOG

SOG, of Sea of Green, zoals hierboven kort genoemd, is een methode waarbij veel kleinere planten in een kleine ruimte worden geteeld. Het wordt bereikt door cannabisplanten veel eerder dan gebruikelijk over te schakelen naar de bloeifase. Hierdoor worden de uiteindelijke planten veel kleiner. Hoewel individuele planten minder toppen produceren, is de totale oogst per vierkante meter vaak groter, vandaar dat mensen dit doen.

Maar nogmaals, het is ook een geweldige manier om de hoogte onder controle te houden.

ScrOG

ScrOG is vergelijkbaar met SOG, behalve dat de planten door een gaas of traliewerk worden gevlochten, waardoor het bladerdak naar buiten groeit in plaats van omhoog. Ook hoeven de planten niet vroegtijdig geschakeld te worden, want individuele grote planten kunnen ook in een ScrOG opstelling geplaatst worden.

Als je met ScrOG de hoogte van het gaas bepaalt, bepaal je ook de hoogte van het uiteindelijke bladerdak, dus het is een goede manier om precies te bepalen hoe hoog je uiteindelijke planten zullen worden.

Training Techniques

4. Geef planten veel licht

Zorgen dat je planten voldoende licht krijgen is misschien wel de beste manier om te voorkomen dat ze onnodig strekken.

Tegenwoordig worden LED's door sommigen beschouwd als de beste en meest rendabele manier om cannabis te verlichten. Het is echter belangrijk om LED lampen van hoge kwaliteit te kiezen, want sommige zullen niet de juiste frequenties hebben om effectief wiet te telen.

In plaats daarvan kun je ook meer ouderwetse groeilampen gebruiken, zoals HID's; deze zijn beproefd en geven je planten zeker genoeg van het juiste type licht.

Hoe ver je lampen van je planten moeten staan, hangt af van het vermogen en het soort licht—dat kan sterk uiteenlopen. Hier zijn een paar voorbeelden van de aanbevolen afstand voor een bepaald vermogen, maar deze cijfers moeten niet als vaststaand worden beschouwd.

  • 150 Watt: 20-30 cm
  • 400 Watt: 30-48 cm
  • 1000 Watt: 41-79 cm

Lees bij twijfel de instructies! Lampen van goede kwaliteit geven aan hoe ver ze van het bladerdak gehangen moeten worden.

5. Houd luchtstroom en temperatuur in balans

Tot slot zal het regelen van de temperatuur en de luchtstroom helpen om het strekken van de cannabisplant tegen te gaan. Houd de temperatuur onder de 29°C en zorg ervoor dat de lucht in beweging blijft. Dit helpt de stengels te versterken en voorkomt dat warmte en vochtigheid zich onder het bladerdak ophopen, waardoor planten ook kunnen strekken.

Airflow and temperature

Kun je een cannabisplant weerhouden van strekken?

Niet helemaal, en dat zou je ook niet moeten willen!

Strekken is in veel gevallen gewoon een natuurlijke en wenselijke groeifase die tot meer toppen zal leiden.

In de gevallen waarin omgevingsstress ervoor zorgt dat planten strekken, dan kun je dat stoppen. Als je het voorkomt, zul je over het algemeen een betere teelt hebben, met gezondere en productievere planten. Dat gezegd hebbende, is een beetje strekken geen ramp! Je opstelling zal niet altijd perfect zijn, en een plant kan strekken zonder te lijden, zolang je maar snel en adequaat handelt.

Gecontroleerde groei betekent grote toppen!

Uiteindelijk komt het allemaal neer op het beheersen van de omgeving en het zo goed mogelijk behandelen van je wietplanten. Als je dit doet, beperk je niet alleen de strekking tot een minimum, maar bevorder je de omstandigheden waarin je planten kunnen uitgroeien tot zeer productieve beesten, waardoor je uiteindelijk een gigantische oogst krijgt!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews