Als je cannabis verbouwt, dan is het hoogtepunt natuurlijk het oogsten van handenvol gekoesterde toppen. Al het harde werken, de tijd en het geld dat je erin hebt gestoken, vinden hun climax in een prachtige beloning. Maar nadat je hebt geoogst, ben je niet klaar met je werk.

Want de volgende stap is ervoor zorgen dat je oogst op de juiste manier wordt verwerkt om te voorkomen dat je toppen worden beschadigd of niet meer geschikt zijn om te roken. Het drogen en uitharden van cannabis toppen na de oogst is noodzakelijk om het risico op bederf door schimmel te verkleinen.

Het drogen en uitharden verbetert ook de smaak van het gewas aanzienlijk. Dat komt deels door het natuurlijke afbraakproces van chlorofyl, waardoor de smaak zachter wordt. Dit is in het bijzonder van belang voor mensen die hun product delen of het voor medicinaal gebruik verbouwen. Drogen en uitharden schijnen er ook voor te zorgen dat de wiet minder last geeft van angstgevoelens. Deze kunnen voorkomen bij het roken van cannabis. En mogelijk vergroot het zelfs de cannabinoïde kracht.

Deze procedures kunnen de houdbaarheid van je voorraad verlengen, zodat je als kweker nog vele maanden kunt genieten van je oogst.

Nat Knippen Van Je Cannabistoppen

KNIPPEN VOOR HET DROGEN

Het drogingsproces begint op het moment dat je de planten oogst en de toppen afknipt. Als je daarmee bezig bent, ontdek je dat de verse toppen plakkerig en nat aanvoelen. Deze plakkerigheid is een goede maatstaf voor de hoeveelheid pure, psychoactieve hars op je toppen. Maar het is ook een uitstekende voedingsbodem voor schimmel- en bacteriële besmettingen. Als je de toppen in deze staat laat liggen, vraag je om problemen; dus je moet er snel iets aan doen.

Er zijn meerdere manieren om je planten te knippen als je wilt gaan drogen. “Nat knippen” houdt in dat je knipt zodra de planten rijp zijn. Knip de takken een voor een af en gebruik een scherpe (snoei)schaar om het overige plantenmateriaal zorgvuldig weg te halen. Ook al gaat het met name om de toppen, ook de bladeren bevatten een kleine hoeveelheid cannabinoïden. Ze kunnen afzonderlijk worden bewaard om later te worden verwerkt voor edibles.

“Droog knippen” is een techniek die meestal wordt gebruikt als een kweker een grote hoeveelheid plantenmateriaal heeft, maar weinig tijd heeft voor de verwerking. Bij deze methode worden de takken afgeknipt en opgehangen aan drooglijnen. Als de planten zijn gedroogd, worden ze geknipt en verwerkt. Het is bij droog knippen moeilijk om netjes te werken. De kleine suiker blaadjes in de toppen krullen namelijk op. Daarnaast verlies je met droog knippen een grote hoeveelheid hars als de planten bewegen wanneer ze hangen te drogen of tijdens de verwerking.

Ongeacht de knipmethode die je gebruikt, is het belangrijk om je oogst in een geschikte droogruimte te verwerken. Een droogruimte is idealiter een koele en donkere omgeving met een temperatuur van tussen de 15-22°C.

HET DROOGPROCES

Als je van plan bent om de natte knipmethode te gebruiken, leg je plakkerige toppen dan meteen klaar. Je moet ze vervolgens uitspreiden over een groot oppervlak. Het is geen goed idee om ze direct op karton of krantenpapier te leggen, omdat de toppen daardoor niet goed kunnen luchten. Het is beter om ze op een droogrek van een net of gaas te leggen. Daardoor worden alle kanten van de toppen goed aan de lucht blootgesteld. Als het mogelijk is, gebruik dan droogrekken die groot genoeg zijn om de toppen voldoende uit elkaar te leggen, met een paar centimeter onderlinge afstand.

Als je een klein rek gebruikt, liggen de toppen een beetje over elkaar, waardoor ze niet gelijkmatig kunnen drogen en wellicht gaan schimmelen. Als de toppen drogen, dan komt er een hoop water vrij. Als dit water nergens naartoe kan, ontstaan er vochtplekken. Vocht is een van de vele variabelen die ervoor zorgen dat schimmels zich vermenigvuldigen.

Nu je toppen gelijkmatig zijn verdeeld over het rek, is het droogproces begonnen. Hoe snel dat proces verloopt, is volledig afhankelijk van de voorkeur van de kweker. Je kunt het natuurlijk versnellen, waardoor het maar weinig tijd in beslag neemt, maar goed bereid kost nu eenmaal tijd. Heb je te veel haast bij het droogproces en stel je de toppen bloot aan hoge temperaturen? Dan kan de kwaliteit van het gewas aanzienlijk worden aangetast. Dat heeft als gevolg dat je wiet hebt die afschuwelijk smaakt en voor een slechte en onprettige high zorgt.

Droogproces Cannabis

HOE LANGZAMER HOE BETER

Idealiter verloopt het droogproces langzaam. Optimaal zijn een kamertemperatuur van 21°C en een luchtvochtigheid van 50%. Er zijn allerlei apparaten om de omgeving aan deze niveaus aan te passen, zoals airconditioning, een ontvochtiger, bevochtiger of verwarming. Je kunt een thermo hygrometer gebruiken om het niveau van de temperatuur en luchtvochtigheid in een kamer te meten.

Zorg ervoor dat je kamer binnen de grenzen van de optimale omstandigheden blijft en controleer je toppen elke drie tot zeven dagen. Ze worden elke dag een beetje droger en je kunt ze gewoon aanraken om te voelen hoe het ervoor staat. Uiteindelijk zijn de toppen dermate droog dat je ze heel makkelijk kunt verpulveren tussen je handen. Als ze makkelijk verbrokkelen en je geen intacte vezels meer voelt, dan zijn ze goed gedroogd. Als de toppen nog enigszins buigzaam zijn, is dat een teken dat er nog steeds water in zit en dat het droogproces nog niet klaar is.

BEWAAR JE TOPPEN IN POTTEN

Nu je toppen succesvol zijn gedroogd, moet je ze op de juiste plek bewaren zodat het uithardingsproces kan beginnen. Glazen weckpotten met een grote opening zijn daarvoor heel geschikt. Deze potten zijn groot genoeg om ongeveer 28 gram gedroogde cannabis toppen te bewaren. Vul elke pot voor ongeveer ¾ zodat er nog lucht bij kan. De ideale omgeving om je opgepotte cannabis te laten uitharden, is een kamertemperatuur van ongeveer 21°C en een luchtvochtigheid van rond de 60%.

Droog Knippen Van Je Cannabistoppen

JE STASH UITHARDEN

Het uitharden is een proces dat eveneens tijd en geduld vergt, maar zeker de moeite waard is. Het zorgt ervoor dat je stash heerlijk smaakt en een fijne high geeft. Gedurende de eerste een à twee weken is het aan te bevelen om je potten in ieder geval eenmaal per dag te controleren. Of zelfs twee keer als je daar de tijd voor hebt. Als je de potten openmaakt, controleer dan elke top op tekenen van schimmel of meeldauw. Als je iets verdachts ziet, haal dan de aangetaste toppen uit de pot om verdere verspreiding te voorkomen. Het openen van de potten zorgt ervoor dat de lucht in de pot wordt ververst, waardoor je toppen weer frisse lucht hebben.

Als je toppen nog steeds te nat zijn, kun je ze een aantal uren uit de potten halen om ervoor te zorgen dat het overtollige water weg kan. Als ze maar een klein beetje vochtig zijn, dan is het voldoende om het deksel een paar uur van je potten af te halen.

In de weken waarin de toppen uitharden, is het aan te bevelen om regelmatig kleine beetjes van je stash te roken om te zien hoe het ervoor staat met de smaak en kracht. Hoe langer ze uitharden, hoe zachter de smaak wordt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.