De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Rode of paarse stengels kunnen bij wiet duiden op stress, een voedingstekort, pathogenen of simpelweg een gevolg zijn van de genen. Lees verder en ontdek wanneer ze reden tot zorg zijn en wanneer niet.

Over and under-watering


Rode of paarse stengels door genen of licht

Wellicht schrik je de eerste keer dat je rode of paarse stelen ziet bij je wietplanten. Daar is echter niet altijd aanleiding toe; er bestaan ontelbare wietsoorten en sommige zijn in staat tot ongelooflijke pigmentatie.

Zo ontwikkelen paarse soorten met donkere bladeren vaak ook paarse stengels, vooral als je ze bij een wat lagere temperatuur kweekt. Zolang je planten er verder gezond uitzien, is er meestal geen reden tot zorg.

Een andere belangrijke oorzaak van verkleurde stengels, naast genen, is een sterke lichtblootstelling. Gebruik je trainingstechnieken als LST of ontbladering? Mogelijk zie je dan dat de stengels van je planten na verloop van tijd rood of paars worden. Dit is volkomen normaal en geen reden tot paniek. Zolang de lampen maar op voldoende afstand hangen en je planten er anderszins gezond uitzien.

STRESS

Rode of paarse stengels door stress, een voedingstekort of de omgeving

Rode of paarse stengels kunnen bij wiet echter ook een teken van stress zijn. In dat geval vertonen de planten tevens vaak andere symptomen die je kunnen helpen de onderliggende oorzaak te achterhalen.

1. Pathogenen

Bepaalde schimmels, zoals Fusarium of Botrytis, kunnen de kleur van plantenstengels en bladeren aantasten. Fusarium tast de stengels van zaailingen aan. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de plantjes omvallen of verwelken. Soms kunnen de stengels daarbij donkerbruin, rood of paarsig lijken. Botrytis tast echter grotere planten aan en vormt een kenmerkende bruine streep over de aangetaste stelen en takken. Daar berooft de schimmel de plant van voedingsstoffen, waarna deze afsterft.

Fusarium en Botrytis kunnen zich verplaatsen van de ene plant naar de andere. Daarom moet je deze schimmels zo snel mogelijk bestrijden. Bekijk onze eerdere artikelen over Fusarium en wiet en schimmel voor meer info over het aanpakken van deze dodelijke ziekteverwekkers.

2. Voedingstekorten

Voedingstekorten herken je aan diverse factoren, waaronder vergeling/uitdroging van nieuwe en oude bladeren en verkleurde stengels en blaadjes. Vooral de eerste tekenen van een fosfortekort omvatten rode en paarse stelen, gevolgd door bruin, uitgedroogd gebladerte. Magnesiumtekorten zorgen er echter voor dat de bladstelen (waarmee de bladeren aan de hoofdsteel zitten) rood worden.

Ben je bang dat jouw planten wellicht te maken hebben met een voedingstekort? Bekijk dan onze afbeeldingen, beschrijvingen en eenvoudige stappen om voedingstekorten bij wiet te identificeren en herstellen.

Houd er rekening mee dat voedingstekorten niet alleen verkleurde stengels veroorzaken. Zo kunnen ze ook leiden tot vertraagde groei en beschadigde bladeren. Belangrijk is dat je vaststelt welk tekort je planten aantast met onze handleiding om het zo snel mogelijk op te lossen.

3. Iets over de pH

Een juiste pH-waarde van de aarde en voedingsoplossing is essentieel voor gezonde planten. Helaas is dit ook iets waar veel telers mee worstelen.

Wiet gedijt het best in licht zure aarde (we raden 6,5 aan voor de beste resultaten). Is de grond te zuur of juist te basisch? Dan kunnen de planten gezonde bladeren verliezen en voedingstekorten ontwikkelen, omdat ze moeite hebben de voedingsstoffen uit de voeding op te nemen. Indien je wietplanten rode of paarse stengels en andere tekenen van een voedingsprobleem vertonen, is het belangrijk de pH te checken.

Wil je een duidelijk beeld krijgen van de pH-waarde van je aarde? Investeer dan in een pH- en conductiviteitsmeter. Deze instrumenten geven nauwkeurige metingen van de pH van de aarde en tevens de elektrische geleidbaarheid van de voedingsstoffen. Zo kun je zien hoe goed je planten hun voeding opnemen.

4. Temperatuurschommelingen

Abrupte veranderingen in de temperatuur veroorzaken vaak pigmentveranderingen bij wietplanten. Met name koele nachttemperaturen kunnen ervoor zorgen dat je planten donkerrode of paarse bladeren en stelen ontwikkelen. Dit komt vooral voor bij paarse soorten. Telers stellen deze strains zelfs vaak bewust bloot aan koelere nachttemperaturen om het paarse gen te accentueren.

Worden je planten na een bijzonder koude nacht rood of paars? Houd ze de dagen erna dan goed in de gaten. Blijven ze normaal groeien? Dan hoef je je verder geen zorgen te maken. Merk je echter dat er sprake is van vertraagde groei of andere symptomen van stress? Verhoog dan de temperatuur in de kweekruimte (of overweeg om buitenplanten naar binnen te verplaatsen).

5. Stress

Wietplanten kunnen kampen met verschillende soorten stress. Soms kunnen verkleurde stelen een symptoom zijn van een soort shock na het verpotten, maar ook van hittestress, overbewatering of een insectenplaag. Zodra je rode of paarse stengels opmerkt, is het daarom van belang dat je goed kijkt wat de oorzaak hiervan is.

Hieronder een checklist van potentiële stressoren waardoor je planten mogelijk rode of paarse stengels ontwikkelen:

🌱 Wortelaantasting

Door het verpotten kunnen wortels tijdelijk in een soort shock raken. Ontwikkelen je planten rode of paarse stengels na het verplanten? Dan helpt een flinke portie liefde en verzorging om ze snel te laten herstellen.

🕷 Plagen en ongedierte

Sommige cannabissoorten zijn gevoeliger voor plagen en ongedierte dan andere. Als je planten verkleurde stelen en beschadigde bladeren, vertraagde groei en sporen van meeldauw, muggen of spinnen vertonen, handel dan snel. In ons artikel over veelvoorkomende ziektes bij wiet lees je meer over het herkennen en behandelen van de meest voorkomende cannabisplagen.

🌡 Problemen met de temperatuur of luchtvochtigheid

Heb je het gevoel dat de temperatuur of vochtigheidsgraad in je kweekruimte niet juist is? Dan kan dat een probleem zijn. Verander de temperatuur/luchtvochtigheid wanneer je vermoedt dat het je plant stress oplevert.

💡 Licht-/hittestress

Hoewel wiet floreert in warm weer met veel zon, kan te veel hitte of licht ook schade aanrichten. Hebben je wietplanten verbrande of gele bladeren, verbleekte of gekrulde blaadjes, enkele dagen nadat je de verkleurde stengels voor het eerst opmerkte? Mogelijk lijden ze dan onder licht- of hittestress. Zorg dat je deze problemen snel aanpakt. Ze kunnen namelijk een verwoestend effect hebben op je planten en de kwantiteit en kwaliteit van de opbrengst sterk beïnvloeden.

Over and under-watering

Het doorgronden van rode en paarse cannabisstengels

Zoals we eerder zagen, zijn rode of paarse cannabisstengels niet per se reden tot paniek. Wanneer je planten plotseling paarse stelen krijgen, is het belangrijk ze goed in de gaten te houden en te zoeken naar andere symptomen, om uit te sluiten dat de verkleuring veroorzaakt wordt door genen of lichtblootstelling. Bezoek ook het gedeelte over kweken op ons blog voor meer artikelen over het telen van wiet, het omgaan met voedingstekorten en plagen, hittestress en nog veel meer.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews