Inbegrepen GRATIS producten
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Wat Moet Je Doen Met Lange, Uitstrekkende Zaailingen Van Cannabis?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Voorkom En Behandel Je Droge En Breekbare Cannabis Blaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Hoe En Wanneer Moet Je Wietplanten Verpotten?
- Wat Te Doen Als Je Cannabis Planten Te Lang Worden
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
Alles over de opbrengst per wietplant
Inhoud:
- Waar ontstaan toppen op een wietplant?
- Wat is de opbrengst van wietplanten?
- Hoe schat je de oogst van indoor wietplanten in?
- Hoe schat je de oogst van buitenplanten in?
- De opbrengst van autoflowers inschatten
- Andere belangrijke overwegingen die van invloed zijn op de oogst
- De opbrengst van wietplanten bepalen: conclusie
Inschatten hoe groot je oogst zal zijn, is geen gemakkelijke taak. Het is zelfs onmogelijk om dit nauwkeurig te bepalen. Wat je echter wel kunt doen, is nadenken over je opstelling, de genen van je wietplanten en hoeveel licht, voedingsstoffen en ruimte je je planten geeft. Zo kun je proberen een bepaald oogstgewicht te halen.
Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoeveel wiet een plant produceert. Als je deze beheerst, kun je de omvang van je oogst inschatten en verbeteren!
Waar ontstaan toppen op een wietplant?
Toppen groeien op twee plekken. De eerste is op de hoofdcola, die zich rond de top van de plant vormt. Dit is het gedeelte waar je de piek op een kerstboom zou zetten. Als je eenvoudige kweektechnieken gebruikt, zullen hier waarschijnlijk de meeste toppen groeien.
Je zult echter merken dat op de zijtakken ook toppen gaan vormen. Deze duiken als eerste op waar de zijtakken de steel raken. Voordat de plant de bloei ingaat, zie je kleine witte stampers op deze plekken verschijnen. Na verloop van tijd zullen de takken zich vullen met toppen.
Met bepaalde trainingstechnieken kun je het formaat van de toppen aanzienlijk verbeteren. Door topping of ScrOG kun je ervoor zorgen dat iedere top meer op de hoofdcola gaat lijken.
Wat is de opbrengst van wietplanten?
De opbrengst is de uiteindelijke hoeveelheid toppen die je na de oogst van je planten krijgt. In de wietindustrie wordt deze hoeveelheid vooral gemeten in grammen.
Hoe je je oogst het beste kunt meten of voorspellen, hangt af van het feit of je binnen of buiten kweekt. Buiten wordt de oogst meestal gemeten in gram per plant. Sommige breeders vermelden bijvoorbeeld dat een bepaalde soort tot wel 300g/plant produceert. Bij binnenteelt meet men de oogst meestal in gram per vierkante meter (g/m²). De meeste planten produceren tussen 400 en 500g/m².
Bij deze laatste meting gaat men ervan uit dat elke vierkante meter bladerdek wordt blootgesteld aan licht. Ook wordt aangenomen dat je kweektechnieken gebruikt, zoals SOG of ScrOG. Dit maximaliseert de blootstelling aan licht op de toppen. Zonder deze technieken zal de opbrengst aanzienlijk lager uitvallen dan wat de zadenbanken adverteren.
Natte versus droge oogst
Voordat je een gat in de lucht springt over een gigantisch oogstgewicht, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen natte en droge oogst.
Wanneer je toppen oogst van wietplanten, zitten deze nog vol met water, wat ongeveer 75-80% van het gewicht uitmaakt. Als je 100 gram verse toppen oogst, houd je hier maar 20-25 gram van over na het curen.
Een simpele manier om je droge oogst te schatten, is om het gewicht van je natte oogst te vermenigvuldigen met 0,25. Zo bereken je hoeveel 25% van het huidige gewicht is.
Hoe schat je de oogst van indoor wietplanten in?
Hoeveel gram wiet produceert een enkele plant eigenlijk? En hoeveel levert elke vierkante meter op als je binnen kweekt? Het maken van een schatting is lastig en zal altijd giswerk blijven. Maar als je beoordeelt welke factoren de opbrengst beïnvloeden, krijg je een redelijk idee van de productie.
Hoe belangrijk is de grootte van de pot?
De grootte van de pot beïnvloedt de uiteindelijke opbrengst. Simpel gezegd, een grotere pot leidt tot een mogelijk zwaardere oogst. Koop echter niet meteen de grootste pot die je kunt vinden, want dit brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Als je dit niet goed onder controle hebt, kun je de hele oogst verwoesten.
Een grotere pot betekent meer ruimte voor de wortels om te groeien. Dit bevordert ook automatisch de bovengrondse groei. Een plant zal zo groot worden als dat het wortelstelsel aankan. Als dat niet zo is, kan ze zichzelf niet ondersteunen of voldoende water en voedingsstoffen opnemen.
Grotere planten vereisen meer water, voedingsstoffen en licht. En natuurlijk ook veel meer ruimte. Als een plant eenmaal tot een bepaalde hoogte is gegroeid, heeft ze bovendien training nodig om goede resultaten te krijgen. Als je nog weinig ervaring hebt met wiet kweken, is het raadzaam om je planten kleiner te houden. Zo hebben ze minder verzorging nodig. Dit is nog een reden waarom de opbrengst binnen in g/m² wordt gemeten. Je kunt namelijk vier grote planten of zestien kleinere planten hebben. De opbrengst per vierkante meter is vergelijkbaar, maar kleinere planten groeien sneller en vragen waarschijnlijk minder verzorging.
De meeste mensen gebruiken een pot van 11 liter. Hierin kan je plant ongeveer 90cm hoog worden. Dit is een prima formaat, vooral als je binnen kweekt.
Toch is ook de grootte van je wietplant niet per se een indicatie van de uiteindelijke opbrengst. Sommige planten schieten omhoog, maar blijven lang en slank, terwijl een korte, volle plant uiteindelijk meer kan opleveren.
Voor zaailingen en jonge vegetatieve planten | Voor robuuste vegetatieve planten | Beginmaten van de uiteindelijke pot |
10cm = 0,5L | 25cm = 11L | 46cm = 57L |
13 - 15cm = 1L | 30cm = 19L | 61cm = 95L |
18 - 20 cm = 4L | 36cm = 26L | 76cm = 114L |
22cm = 7,5L | 41cm = 19L |
Voor zaailingen en jonge vegetatieve planten | Voor robuuste vegetatieve planten | Beginmaten van de uiteindelijke pot |
10cm = 0,5L | 25cm = 11L | 46cm = 57L |
13 - 15cm = 1L | 30cm = 19L | 61cm = 95L |
18 - 20 cm = 4L | 36cm = 26L | 76cm = 114L |
22cm = 7,5L | 41cm = 19L |
Hoe beïnvloeden genen de oogst?
Elke soort is genetisch voorbestemd om oogsten binnen een bepaald bereik te produceren. Sommige wietplanten trakteren in de buitenlucht op monsterlijke oogsten van ruim 1500g/plant! Andere planten brengen aanzienlijk minder op, ongeacht hoe goed je ze verzorgt.
Voordat je wietzaadjes koopt, is het verstandig eerst wat onderzoek te doen. Beoordeel of de maximale opbrengst voldoende is. Onthoud wel het volgende: het feit dat een plant een enorme opbrengst kan produceren, betekent niet dat dit ook gebeurt. Je moet ze goed behandelen!
-
Je oogst schatten op basis van verlichting en wattage
Het is mogelijk om je uiteindelijke oogst in te schatten op basis van het totale wattage van de lampen die je gebruikt. Dit blijft echter een ruwe schatting die per type verlichting verschilt. CFL-, HPS- en ledlampen van hetzelfde wattage geven bijvoorbeeld niet dezelfde hoeveelheid 'foto-power' aan je planten. Ledlampen zijn erg efficiënt en presteren dus goed bij een lager wattage.
Onder kwekers wordt doorgaans de bovengrens van 1 gram/watt gehanteerd. Dit betekent dat je voor elke watt licht die je je planten geeft, mag hopen op 1 gram wiet. De gemiddelde oogst per plant onder een 600 watt lamp bedraagt volgens deze berekening 600g. Om als beginner hiernaar te streven, is erg optimistisch. Het is realistischer om te mikken op ongeveer 0,5 gram/watt.
Nogmaals, je opstelling is erg belangrijk. De intensiteit van het licht is het grootst direct onder het centrum. De intensiteit neemt af als het bereik groter is. Dus om het beschikbare wattage te maximaliseren, is het vaak beter om minder planten te hebben die veel intens licht ontvangen dan meer planten in de schaduw te zetten.
CFL | HPS | |
WATT | 200W | 100W |
CABINET | 60 x 60 x 160 | 60 x 60 x 160 |
GRAMS | 80 - 150 gr | 80 - 100 gr |
HPS | LED | LED |
250W | 100W | 400-600W |
80 x 80 x 160 | 60 x 60 x 160 | 120 x 120 x 200 |
230 - 250 gr | 100 - 150 gr | 400 - 650 gr |
CFL | HPS | HPS | LED | LED | |
WATT | 200W | 100W | 250W | 100W | 400-600W |
CABINET | 60 x 60 x 160 | 60 x 60 x 160 | 80 x 80 x 160 | 60 x 60 x 160 | 120 x 120 x 200 |
GRAMS | 80 - 150 gr | 80 - 100 gr | 230 - 250 gr | 100 - 150 gr | 400 - 650 gr |
-
Opbrengst schatten op basis van beschikbare ruimte
Als je een grotere ruimte hebt, kun je mogelijk de oogst vergroten. Er zijn verschillende formules die je kunt gebruiken om de exacte oogst te bepalen op basis van het formaat van je kweekruimte. Toch is de vuistregel: als je meer ruimte hebt, kun je meer planten of grotere planten kweken. Je kunt ook krachtigere lampen gebruiken en je planten in grotere potten zetten.
Heb je een grote ruimte, maar kun je deze niet voldoende verlichten of verwarmen om aan de behoeften van je planten te voldoen? Dan behaal je waarschijnlijk betere resultaten als je de kweek verkleint.
Hoe schat je de oogst van buitenplanten in?
Hoeveel wiet kun je behalen van een enkele plant als je buiten kweekt?
Als je buiten kweekt, kan de mogelijke opbrengst van elke plant omhoog schieten, afhankelijk van de soort. In een goede omgeving benutten wietplanten de ongelooflijke kracht van de zon en hebben veel ruimte om te groeien. Dit alles kan bijdragen aan grotere opbrengsten.
-
Opbrengst schatten op basis van potgrootte
Potten voor buiten hebben soms een inhoud van minimaal 25 liter. Dit is meer dan twee keer het volume van de gemiddelde pot voor binnen. Het is dus wel duidelijk hoeveel meer een plant buiten kan groeien.
Maar ook in dit geval staat het formaat van de pot op zichzelf niet gelijk aan een grote oogst. Uitsluitend met voldoende zon en voedingsstoffen kan de plant het volledige potentieel van een grote pot benutten.
De opbrengst van autoflowers inschatten
Het inschatten van de oogst bij autoflowers is iets anders dan bij fotoperiode planten. Omdat ze kleiner zijn, presteren autoflowers over het algemeen beter als je binnen kweekt, vooral als je SOG gebruikt. De oogsten van fotoperiode planten kunnen buiten exponentieel toenemen, maar het verschil is bij autoflowers lang niet zo dramatisch.
Hoewel ze een kleinere oogst produceren, zijn autoflowers sneller en over het algemeen gemakkelijker te kweken dan fotoperiode soorten. Ze hebben ongeveer twee derde van de tijd nodig om de oogst te bereiken, vergeleken met fotoperiode planten. Het is dus goed mogelijk om meerdere opbrengsten in één teeltseizoen te halen.
Buiten begint de bloei bij fotoperiode planten als de zomer voorbij is. Hoewel de lente- en zomerzon bijdragen aan hun enorme opbrengsten, is het mogelijk drie opeenvolgende oogsten van autoflowers binnen te halen in de tijd dat een fotoperiode plant nodig heeft om een enkele oogst te produceren.
Autoflowering wietplanten worden steeds stabieler en ook de kwaliteit verbetert. Het moment nadert dat ze hetzelfde oogstgewicht produceren als hun fotoperiode tegenhangers.
Andere belangrijke overwegingen die van invloed zijn op de oogst
Hoewel we de belangrijkste factoren die de uiteindelijke opbrengst beïnvloeden hebben besproken, zijn er nog veel meer die de kwaliteit van je oogst bepalen.
-
Genen
Zoals vermeld, spelen de genen een cruciale rol als het gaat om de opbrengst van je planten. Gelukkig kun je bij Royal Queen Seeds heel gemakkelijk zoeken naar specifieke genen. Over het algemeen zullen sativa-dominante kruisingen de meest genereuze planten zijn. Dat gezegd hebbende, is de opbrengst van sommige indica-dominante soorten ook nog wel eens verrassend.
Het is ook mogelijk om simpelweg te zoeken naar productieve wietzaadjes.
Hieronder vind je vier van de meest productieve soorten die we momenteel aanbieden:
- Green Gelato — tot 700g/m² | 800g/plant
- Amnesia Haze — tot 650g/m² | 700g/plant
- Shogun — 600g/m² | 750g/plant
- Skunk XL — 650g/m² | 675g/plant
-
Voedingsstoffen
Planten hebben voedingsstoffen nodig! Zonder voldoende voeding kan een wietplant geen indrukwekkende toppen produceren. Pas echter op dat je niet te enthousiast wordt met voeding. Bij een teveel aan meststoffen ontstaat een 'nutrient lock-out', ook wel voedingsuitsluiting genoemd. Hierbij wordt het niveau voedingsstoffen zo hoog dat het de opname van voeding door de wortels blokkeert.
Autoflowers hebben doorgaans minder voedingsstoffen nodig, dus houd hier rekening mee. Je kunt het beste lager beginnen dan is aangegeven en vervolgens je wietplanten beoordelen.
-
Lichtsterkte
Sterkere verlichting staat gelijk aan krachtigere groei en dus grotere toppen, tenzij de lampen te sterk zijn en je planten verbranden. Buiten zal een strakblauwe lucht en flink wat zonlicht betere resultaten opleveren dan het typische Nederlandse weer.
Binnen moet het aantal planten en de grootte van hun pot in verhouding staan tot de hoeveelheid licht die je kunt bieden. Als je in een Zuid-Europees land of Californië woont, profiteer je zeker van buitenteelt!
-
Weer, temperatuur en vochtigheid
Lichtsterkte is echter niet de enige omgevingsfactor waarmee je rekening moet houden. Planten houden ook van warmte en de juiste luchtvochtigheid.
Sativa-soorten zijn bijzonder delicaat en prefereren een warme, droge omgeving.
Als je in het noorden woont, kies dan voor een meer robuuste indica-dominante hybride. Deze soorten zijn waarschijnlijk ook eerder oogstrijp, wat gunstig is naarmate je meer noordelijk kweekt. Als je in Zweden woont, heeft het namelijk weinig zin een sativa te kweken die 2kg toppen oplevert als ze eind oktober pas klaar is.
Binnen heb je meer controle over de diverse factoren. Als je een kweektent en ventilatiesysteem hebt, kun je alles precies afstellen. Zelfs als je in een kamer kweekt, zijn er nog steeds veel manieren om de controle te behouden, vooral wat de temperatuur betreft.
-
De duur van de vegetatieve groei
De vegetatieve fase bepaalt de uiteindelijke grootte van je wietplant. Zodra ze begint te bloeien, zal ze haar energie niet meer richten op groei, maar op de productie van toppen. Dus hoe langer een plant doorbrengt in de groeifase, hoe groter de uiteindelijke oogst over het algemeen zal zijn.
Met autoflowers heb je geen controle over de duur van deze fase. Je kunt er echter wel voor zorgen dat elke dag in deze fase goed wordt besteed. Met fotoperiode planten daarentegen bepaal jij zelf wanneer ze binnen de bloei ingaan door over te schakelen naar een 12/12 lichtcyclus. De meeste kwekers kiezen voor een vegetatieve groeifase die varieert van 2 weken tot 2 maanden.
Buiten wekken wietplanten de bloei op als ze merken dat de herfst nadert (en het beschikbare licht afneemt). Om het maximale uit je planten te halen, begin je zo vroeg mogelijk. Ze zullen namelijk de hele lente en zomer blijven groeien.
-
Training
Met training kan de uiteindelijke opbrengst aanzienlijk verbeteren. De meeste trainingstechnieken worden binnen toegepast. Trellising en low-stress training (LST) kun je echter ook buiten benutten om de opbrengst te verhogen.
Binnen kun je kiezen voor SOG, ScrOG, topping, ontbladeren en high-stress training. Deze technieken zijn allemaal verschillend, maar het doel is hetzelfde: zoveel mogelijk licht op de toppen krijgen. Welke van deze technieken het beste voor jou is, hangt af van je vaardigheden, je beschikbare ruimte, hoeveel tijd je hebt en welke plant je kweekt.
Veel kwekers vermijden het gebruik van topping bij autoflowers, omdat de planten niet voldoende tijd hebben om te herstellen voordat ze de bloei ingaan.
-
Hydroponics
Als je kweekt in een hydroponics-systeem kun je de oogst met wel 20% vergroten. Dit komt door een efficiëntere opname van voedingsstoffen. Deze kweekmethode is heel effectief, maar wel uitdagend. Het vereist een meer complexe opstelling, waardoor er dus ook meer fout kan gaan.
Maar probeer het gerust als je daar zin in hebt!
De opbrengst van wietplanten bepalen: conclusie
Je weet pas hoeveel wiet een plant opbrengt zodra je de oogst voor je neus hebt liggen. Maar als je meer weet over de rol van de verschillende factoren, kun je veel beter inschatten wat je kunt verwachten.
Als je nog niet zoveel ervaring hebt, maak je dan niet al te veel zorgen. Het kweken van wiet gaat met vallen en opstaan en oefening baart kunst. Na verloop van tijd ontwikkel je de benodigde vaardigheden en kun je ongetwijfeld de oogst van je dromen behalen!