Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Gebruik Je Koolstofdioxide voor een Grotere Wietoogst?
Planten hebben licht, water en CO₂ nodig voor de fotosynthese en voor de aanmaak van energie. Als je ze echter meer licht en CO₂, geeft, zullen ze sneller groeien, grotere toppen produceren en meer opleveren. Je kunt op meerdere manieren zorgen voor meer CO₂; van complexe tanks tot zelfgemaakte constructies. Lees er alles over in dit artikel.
Inhoud:
- Hoe wietplanten co₂ gebruiken
- Voor- en nadelen van co₂ implementatie
- Wanneer moet je koolstofdioxide gebruiken?
- Hoe gebruik je co₂ tijdens de vegetatieve fase en de bloei?
- Hoeveel koolstofdioxide moet ik aan mijn kweekruimte toevoegen?
- Hoe voeg je koolstofdioxide aan je kweekruimte toe?
- Soorten co₂-systemen
- Metabolische en chemische opties
- Hoe maak je zelf een co₂-systeem?
Koolstofdioxide (CO₂) is in de afgelopen jaren een vies woord geworden. Als je eraan denkt, dan denk je waarschijnlijk aan uitlaatgassen en klimaatverandering. Maar al heel lang, al sinds de tijd voordat we zoveel koolstofdioxide gingen uitstoten, is de natuur afhankelijk van deze molecule; het is de aanjager van het leven.
Planten zijn afhankelijk van CO₂; net zoals mensen zuurstof nodig hebben om te kunnen leven, hebben planten koolstofdioxide nodig. Ze gebruiken dit gas voor de uitvoering van cruciale functies. In feite zijn planten er dermate afhankelijk van dat een hogere concentratie voor betere prestaties zorgt.
Wietkwekers proberen over het algemeen zo goed mogelijk de omstandigheden uit de natuur na te bootsen om hun planten gezond te houden, zodat deze voldoende opleveren. Ze hangen bijvoorbeeld krachtige lampen op, geven hun wietplanten de benodigde voedingsstoffen, voorzien de wortels van nuttige microben en zetten ventilatoren neer.
Er zijn echter ook telers die de lucht in hun kweekruimte aanpassen om hun planten beter te laten groeien. Als je namelijk meer CO₂ toevoegt, groeien wietplanten weelderiger, wat in een betere opbrengst resulteert.
Hoe Wietplanten CO₂ Gebruiken
Wietplanten gebruiken CO₂ voor het uitvoeren van de fotosynthese; dat is het proces waarbij ze licht in energie omzetten.
Inademen en Uitademen
Wil een wietplant CO₂, gebruiken, dan moet de plant dat gas ‘inademen’. CO₂ komt in de atmosfeer doordat mensen en dieren zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen. Planten halen het gas vervolgens via respiratie uit de lucht.
Planten hebben echter geen longen, maar zogenaamde huidmondjes, kleine gaatjes in het bladoppervlak. Wij gebruiken ons middenrif om lucht in onze longen te krijgen, maar planten openen en sluiten deze ‘mondjes’ via bewakingscellen, die de huidmondjes middels waterdruk ‘bedienen’.
Koolstofdioxide Tijdens de Fotosynthese
Als die kleine gaatjes zich openen, gaan zuurstof en water naar buiten en komt er passief CO₂ in de plant. Vervolgens gaat het koolstofdioxide naar speciale cellen, de zogenaamde chloroplasten. Pigmenten in deze cellen vangen zonlicht op en gebruiken deze energie voor de aanmaak van suikers.
Middels de energie van de zon maken planten met CO₂ en water (H₂O) glucose (suiker) en zuurstof (O₂) aan. Vervolgens ‘ademen’ ze de zuurstof weer uit en gebruiken ze de suikers als energie voor hun cellen.
Hoe Licht, Temperatuur en CO₂ Zorgen dat Wiet Efficiënter Groeit
Als je besluit om extra CO₂ aan je kweekruimte toe te voegen, dan moet je ook rekening houden met een aantal andere factoren. Je plant neemt namelijk niet zomaar zoveel mogelijk koolstofdioxide uit de omgeving op. Daarvoor zijn krachtige lampen en hoge temperaturen nodig.
Tegenwoordig bevat de atmosfeer ongeveer 400ppm (deeltjes per miljoen) aan CO₂. Heel lang geleden, toen planten overgingen van zee naar land, was dit CO₂-gehalte echter maar liefst 3000–9000ppm.
Planten zijn er dan ook voor gemaakt om enorm veel CO₂ te verwerken en deels kunnen ze dat nog steeds. Onder andere wietplanten kunnen voor de aansturing van fotosynthese wel 1500ppm CO₂ verwerken. Die 1500ppm is ook het verzadigingspunt als je je kweek wilt optimaliseren.
Maar CO₂ is slechts één stukje van de puzzel wat de fotosynthese betreft. Al zouden planten alle koolstofdioxide van de wereld krijgen, als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze het niet goed benutten. Daarbij is vooral intens licht van belang; hierdoor hebben je wietplanten er meer behoefte aan.
Je moet in je kweektent streven naar 75.000–107.000 lumen per vierkante meter. Daarvoor heb je in een tent van ongeveer 1 × 1m een 600W HPS- of ledlamp nodig. Gebruik daarbij een luxmeter, zodat je zeker weet dat je lampen de juiste lichtintensiteit leveren.
Met meer licht en CO₂ in de lucht kunnen planten ook van een hogere temperatuur profiteren. Wiet doet het normaal goed bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Als planten echter meer CO₂ en licht krijgen, kun je de thermostaat op wel 30°C zetten.
Hierbij is sprake van een fenomeen genaamd het thermisch optimum[1], waarbij de enzymen die de fotosynthese uitvoeren optimaal kunnen presteren. Maar wees wel voorzichtig en voer de temperatuur ook weer niet te ver op. Als het namelijk al een paar graden te warm is, gaan deze cruciale enzymen denatureren en is de kans op hittestress hoger.
Voor- En Nadelen Van CO₂ Implementatie
Het is belangrijk te vermelden dat, voordat je je opstelling aanvult met magische CO₂, er aan elk ander vereiste om gezonde planten te kweken moet worden voldaan. CO₂ zal een onbelangrijk of zelfs schadelijk effect hebben bij blootstelling aan ongezonde of hongerige planten. Dus het beste resultaat dat je kunt krijgen van CO₂ is wanneer het wordt toegevoegd aan de eerder geoptimaliseerde setup met veel licht. Goed gevoede, gezonde planten met wat LST training zijn klaar voor grote rendementen, en zullen zeker profiteren van CO₂.
VOORDELEN:
-
Toename Van Opbrengsten En Snellere Groei
Een van de meest voor de hand liggende redenen voor het toevoegen van CO₂ aan een kweek is om dat extra sap uit de voedingsstoffen te krijgen en je planten snel en groot te laten groeien. Sommige kwekers rapporteerden een stijging van 20% van de opbrengsten en de snelheid van plantaardige rijping. Deze cijfers kunnen alleen worden bereikt als er aan alle andere behoeften van een plant wordt voldaan en met een maximale lichtintensiteit voor het kweekgebied. De meest opvallende stijging van de groei toont zich wanneer de planten in het vegetatieve stadium zijn, maar veel kwekers gebruiken CO₂ tot aan de oogst.
-
Weerstand Tegen Ecologische Stress
Planten blootgesteld aan 1000-1500ppm CO₂ verzadiging zullen in staat zijn om hogere groei-temperaturen van max. 30-35°C te doorstaan. Dit werkt hand in hand met heldere lampen die nodig zijn voor CO₂ suppletie. Dergelijke lampen produceren veel meer warmte dan lage aangedreven CLF of LED-lampen, en CO₂ ontkent dat ongewenste effect dat vaak wordt aangetroffen in setups zonder CO₂.
-
Veiligheidsbonus
De meeste CO₂ injectie methoden vereisen een afgesloten kweekruimte zonder lucht, of in dit geval, CO₂ lekkage. Dit stopt ook eventuele ongewenste marijuana geur die ontsnapt, wat toevoegt aan de veiligheid van jouw kweekruimte. Ook CO₂ generatoren verbranden aardgas als een proces van afgifte van CO₂, hetgeen geur produceert en gemakkelijk de geur van bloeiende marijuana maskeert.
NADELEN:
-
Hoge Kosten Van Effectieve CO₂ Setups
Elke effectieve methode van CO₂ suppletie die vandaag gebruikt wordt is niet goedkoop. Er is gewoon geen andere manier om dit te doen doen en als je CO₂ verbetering voor jouw tuin overweegt, bespaar dan geen geld. Investeren in een goedkope ineffectieve CO₂ setup is gewoon een verspilling van tijd en geld. Hoewel de initiële kosten van een goede kwalitatieve CO₂ setup hoog zijn, is het onderhoud in feite veel goedkoper en zal het zeker zijn vruchten afwerpen op de lange termijn.
-
Onbruikbaar Met Laag Aangedreven Lampen
Zoals eerder vermeld, is CO₂ injectie alleen effectief als er helder licht aanwezig is. Veel kwekers die kweken met een beperkte hoeveelheid ruimte en licht zullen niet profiteren van de hogere CO₂ concentratie. Alles onder 600W/m² wordt beschouwd als te laag voor CO₂ injectie. In grotere kweekruimtes is meer licht nodig.
-
Vochtigheid In Gesloten CO₂ Setups
Verscheidene methoden van het toevoegen van CO₂ aan kweekruimtes vereisen gesloten setups die een hoge luchtvochtigheid als bijwerking hebben. De toename van warmte zorgt ervoor dat cannabis meer transpireert, hetgeen de luchtvochtigheid verhoogt en schimmels en andere vocht gerelateerde problemen veroorzaakt. Het is van cruciaal belang om de vochtigheidsgraad in CO₂ setups bij te houden en voor een goede luchtstroom in de kweekruimte te zorgen. Telers die CO₂ injectie maximaliseren, maken vaak gebruik van ontvochtigers om de vochtigheid onder controle te houden.
Wanneer Moet Je Koolstofdioxide Gebruiken?
Om te beginnen, moet je CO₂ alleen gebruiken als je de basis onder de knie hebt. Pas als je een aantal kweekrondes met succes hebt volbracht, en weet hoe je zaken als voedingsstoffen en trainingstechnieken kunt inzetten, kun je proberen om met koolstofdioxide de opbrengst te optimaliseren.
Gebruik geen CO₂ tijdens je eerste kweek in de veronderstelling dat je andere zaken kunt overslaan en zo vanzelf meer toppen krijgt. Met koolstofdioxide kun je zeker je oogst optimaliseren, maar je moet eerst weten en in de praktijk brengen wat planten nog meer allemaal nodig hebben.
Als je klaar bent voor het gebruik van CO₂, is het belangrijk het gas op het juiste moment aan je planten te geven. Je moet het CO₂-systeem daarbij alleen overdag inzetten. Tijdens de vegetatieve fase hebben fotoperiodieke planten minimaal zestien uur licht per dag nodig; ze kunnen CO₂ alleen maar benutten als het licht is.
Zet het systeem ‘s nachts dus uit om geld en CO₂ te besparen. Anders gaat het koolstofdioxide die je aan je kweektent toevoegt verloren.
Hoe Gebruik Je CO₂ Tijdens de Vegetatieve Fase en de Bloei?
Tijdens de verschillende fases van de groei varieert bij wietplanten de behoefte aan voedingsstoffen en licht. Ook de vraag naar CO₂ verschilt per fase.
Vegetatieve Stadium
Koolstofdioxide zorgt er met name voor dat de planten een weelderig bladerdak ontwikkelen. Dat komt goed van pas tijdens de vegetatieve fase, als wietplanten van zaailing tot volwassen plant uitgroeien; juist dan ontstaan de plekken voor de toppen en de grote waaierbladeren.
Hoe meer brede en groene bladeren een plant, hoe meer chloroplasten ze heeft om licht om te zetten in energie en hoe meer bladmondjes ze heeft om CO₂ voor de cellen op te nemen. Tijdens de gehele vegetatieve fase kun je bij daglicht koolstofdioxide aan je kweektent toevoegen.
Bloei
Hoewel planten tijdens de hele vegetatieve fase profijt kunnen hebben van CO₂, verschillen kwekers van mening of het gas tijdens de bloei nog nut heeft. Wel staat vast dat het gedurende de eerste 2–3 weken nuttig kan zijn.
Maar er zijn ook kwekers die zeggen dat het ongunstig voor de opbrengst is om het tijdens de laatste paar weken van de bloei te gebruiken. Daarom stoppen de meeste telers twee weken voor de oogst met het geven van CO₂. Maar er zijn ook kwekers die het blijven toevoegen, in de hoop dat de toppen groter worden.
Er is hierover dus nog altijd discussie. Doe wat voor jou het beste werkt.
Hoeveel Koolstofdioxide Moet Ik aan Mijn Kweekruimte Toevoegen?
Allemaal leuk en aardig, die waarde van 1500ppm, maar hoe weet je nu hoeveel CO₂ je precies nodig hebt voor jouw kweektent? Nou, die waarde is een richtlijn en met onderstaande berekeningen kun je het voor jouw situatie bepalen.
Bereken het Volume van Je Kweektent
Bereken eerst het volume van je kweektent met de formule ‘lengte × breedte × hoogte’. Als je bijvoorbeeld een tent hebt van 2 × 2 × 2m, dan is je ruimte 8m³.
Vermenigvuldig met 0,001
Vermenigvuldig het aantal m³ met 0,001 om erachter te komen hoeveel kubieke meter CO₂ je nodig hebt om 1000ppm in je kweektent te krijgen. Dus bijvoorbeeld: 8m³ × 0,001 = 0,008 kubieke meter CO₂.
Berekenen voor 1500ppm
Met 1000ppm heb je al veel koolstofdioxide, maar met 1500ppm kun je de hele kweekruimte verzadigen. In het voorbeeld hierboven rekenen we dit als volgt uit:
0,008 ÷ 2 = 0,004
0,008 + 0,004 = 0,012 kubieke meter CO₂
Stel de Pomp In
Als je koolstofdioxide in je kweekruimte wilt pompen (hieronder leggen we dat verder uit), moet je een goed instelbaar systeem hebben. Gebruik daarvoor een CO₂-regulator die aan een tank is bevestigd en waarmee je aan kunt passen hoeveel CO₂ er per uur in de kweekruimte komt. Stel de hoeveelheid in op basis van het getal dat je hebt uitgerekend met de hierboven genoemde berekening.
Hoe Voeg Je Koolstofdioxide aan Je Kweekruimte Toe?
Nu je weet hoeveel koolstofdioxide je nodig hebt, is het tijd om het in de praktijk te brengen. Hieronder leggen we uit hoe en met welke systemen je dat kunt doen.
Sluit Je Kweektent Goed Af
Volgens het proces van diffusie bewegen moleculen zich van een plek met een hoge concentratie naar een plek met een lage concentratie. Omdat normale lucht slechts 400ppm CO₂ bevat, moet je voorkomen dat de grote hoeveelheid koolstofdioxide die je in je kweekruimte brengt uit je kweektent ontsnapt. Sluit eventuele gaten dan ook goed af met ducttape.
Als je je kweekruimte dichtplakt, moet je ook meer aandacht besteden aan zaken als de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Gebruik een thermo-hygrometer om deze factoren tegelijkertijd te kunnen meten. Je kunt een airco en een ontvochtiger gebruiken om ervoor te zorgen dat beide binnen de ideale marges blijven.
Als je CO₂ toevoegt, let dan op het volgende:
- Temperatuur: 30°C
- Relatieve luchtvochtigheid tijdens de vegetatieve fase: 40–70%
- Relatieve luchtvochtigheid tijdens de bloei: 40–50%
Als je warme HPS-lampen gebruikt, maak dan gebruik van een reflectorkap om te voorkomen dat ze oververhit raken.
Voeg CO₂ Toe door Je Planten van Bovenaf te Beregenen
Profiteer optimaal van je koolstofdioxide door je planten van bovenaf te beregenen. Omdat CO₂ zwaarder is dan lucht, zakt het vanzelf naar beneden. Pas het uiteinde van je CO₂-pijp zo aan, dat het gas boven de planten vrijkomt. Zet een kleine, naar boven gerichte ventilator op de grond om te zorgen dat het CO₂ rondom de bladeren blijft circuleren.
Als je een andere methode gebruikt, zorg er dan voor dat je CO₂-systeem boven het bladerdak op een verhoging of plank staat.
Soorten CO₂-systemen
Als je het CO₂-gehalte in je kweektent wilt verbeteren, kun je daarvoor uit meerdere systemen kiezen. Er zijn complexe en dure opties, zoals tanks en generatoren, maar ook eenvoudige en goedkope systemen, bijvoorbeeld met baking soda of compost.
CO₂-tanks
CO₂-tanks zijn gevuld met geperst gas. In combinatie met een CO₂-regulator is dit een makkelijke en efficiënte manier om CO₂ in je kweekruimte te brengen.
Voordelen | CONS |
Nauwkeurige afgifte van een afgemeten hoeveelheid CO₂ | Dure investering |
Simpel systeem | Het kan er verdacht uitzien als je een tank in en uit je huis tilt |
Kwekers kunnen deze systemen met behulp van een controller automatiseren | In sommige landen heb je een vergunning nodig |
- | Onjuist gebruik kan zorgen voor een overmatige afgifte van CO₂ en dat kan schadelijk zijn voor mens en dier |
Voordelen | CONS |
Nauwkeurige afgifte van een afgemeten hoeveelheid CO₂ | Dure investering |
Simpel systeem | Het kan er verdacht uitzien als je een tank in en uit je huis tilt |
Kwekers kunnen deze systemen met behulp van een controller automatiseren | In sommige landen heb je een vergunning nodig |
- | Onjuist gebruik kan zorgen voor een overmatige afgifte van CO₂ en dat kan schadelijk zijn voor mens en dier |
CO₂-generatoren
Deze handige apparaten verbranden alcohol of natuurlijk gas en produceren daarbij veel CO₂.
Voordelen | Nadelen |
Gebruiksvriendelijk | Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid stijgen |
Weinig handelingen vereist | Kan gevaarlijke koolstofmonoxide produceren |
Efficiënt en optie tot automatisering | Kan brandgevaar opleveren |
Je hoeft geen CO₂-tanks in en uit je huis te tillen | Relatief duur |
Voordelen | Nadelen |
Gebruiksvriendelijk | Temperatuur en relatieve luchtvochtigheid stijgen |
Weinig handelingen vereist | Kan gevaarlijke koolstofmonoxide produceren |
Efficiënt en optie tot automatisering | Kan brandgevaar opleveren |
Je hoeft geen CO₂-tanks in en uit je huis te tillen | Relatief duur |
Droog IJs
Als je weleens een nachtclub of muziekconcert hebt bezocht, dan heb je waarschijnlijk ook droog ijs gezien in de vorm van een mistige substantie. Voordat het een gas wordt, werkt droog ijs (koolstofdioxide in vaste vorm) als een goede opslagplaats voor koolstof. Kwekers kunnen dit ook gebruiken om grote hoeveelheden CO₂ in hun kweekruimte te brengen.
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop in aanschaf | Op lange termijn duur |
Veroorzaakt geen drastische veranderingen in de temperatuur of relatieve luchtvochtigheid | Moeilijker om het CO₂-gehalte te reguleren |
- | Je moet het meteen gebruiken en kunt het niet bewaren |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop in aanschaf | Op lange termijn duur |
Veroorzaakt geen drastische veranderingen in de temperatuur of relatieve luchtvochtigheid | Moeilijker om het CO₂-gehalte te reguleren |
- | Je moet het meteen gebruiken en kunt het niet bewaren |
Metabolische en Chemische Opties
Als je koolstofdioxide in je kweektent wilt brengen zonder er veel geld in te steken, of als je je hobby ongezien wilt uitvoeren, kun je ook diverse chemische stoffen en metabolische processen inzetten.
Baking Soda en Azijn
De combinatie van baking soda en azijn zorgt voor een chemische reactie waarbij koolstofdioxide vrijkomt.
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop | Voortdurend onderhoud nodig |
Makkelijk verkrijgbare materialen | Reactie duurt niet heel lang |
Veroorzaakt geen temperatuurstijging of bijkomende risico’s | Je kunt niet meten hoeveel CO₂ er wordt geproduceerd en vrijkomt |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop | Voortdurend onderhoud nodig |
Makkelijk verkrijgbare materialen | Reactie duurt niet heel lang |
Veroorzaakt geen temperatuurstijging of bijkomende risico’s | Je kunt niet meten hoeveel CO₂ er wordt geproduceerd en vrijkomt |
Emmers of Zakken met Compost
De kans is groot dat je al compost als voeding voor je wietplanten gebruikt. Als de microben het organische materiaal in je composthoop afbreken, komt er ook een kleine hoeveelheid koolstofdioxide vrij.
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop en je kunt het simpelweg met voedselresten en tuinafval maken | Het kan gaan stinken |
Relatief onopvallend | Je produceert slechts een kleine hoeveelheid CO₂ |
- | Je kunt niet meten hoeveel CO₂ er wordt geproduceerd |
- | Je kunt het ’s nachts niet uitzetten |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop en je kunt het simpelweg met voedselresten en tuinafval maken | Het kan gaan stinken |
Relatief onopvallend | Je produceert slechts een kleine hoeveelheid CO₂ |
- | Je kunt niet meten hoeveel CO₂ er wordt geproduceerd |
- | Je kunt het ’s nachts niet uitzetten |
CO₂-zakken
CO₂-zakken bevatten schimmels die CO₂ produceren. Hierbij wordt mycelium (de filamenteuze kern van paddenstoelen) ingezet om een zakje substraat af te breken. De schimmels scheiden daarbij enzymen af die het voedsel verteren, wat tot een chemische reactie leidt waarbij CO₂ vrijkomt.
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop | Je hebt meerdere zakken nodig om een kleine kweektent te vullen |
Makkelijk | Kwekers moeten verstand hebben van het kweken van schimmels en de juiste omstandigheden creëren |
Milieuvriendelijke optie | - |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop | Je hebt meerdere zakken nodig om een kleine kweektent te vullen |
Makkelijk | Kwekers moeten verstand hebben van het kweken van schimmels en de juiste omstandigheden creëren |
Milieuvriendelijke optie | - |
Fermentatie
Gist geeft tijdens het fermentatieproces ook kleine beetjes CO₂ af.
Voordelen | Nadelen |
Goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten | Er komen slechts kleine beetjes CO₂ vrij |
Onopvallend | Je kunt de hoeveelheid niet precies bepalen |
Simpel | Het kan gaan stinken |
Voordelen | Nadelen |
Goedkope en makkelijk verkrijgbare ingrediënten | Er komen slechts kleine beetjes CO₂ vrij |
Onopvallend | Je kunt de hoeveelheid niet precies bepalen |
Simpel | Het kan gaan stinken |
Hoe Maak Je Zelf een CO₂-systeem?
Als je de hierboven genoemde metabolische opties interessant vindt, lees dan onderstaande instructies en maak je eigen CO₂-systeem!
Zelfgemaakt CO₂-systeem met Gist
Met dezelfde soort gist waarmee brood rijst, kun je een fermentatiereactie opwekken waarbij kleine hoeveelheden CO₂ vrijkomen.
Wat Heb Je Nodig?
- 200 gram suiker
- 11,5 gram biergist
- 3 liter warm water
- Plastic mengbeker
- Vershoudfolie
Stappen
- Meng de ingrediënten in de mengbeker.
- Dek de mengbeker af met een laag vershoudfolie.
- Prik meerdere kleine gaatjes in het folie.
- Zet de mengbeker in je kweektent, het liefst boven je planten, op een plank of verhoging.
- Zorg ervoor dat de temperatuur in de tent rond de 26–30°C blijft, zodat het fermentatieproces op gang wordt gehouden.
- Doe ‘s nachts een laag vershoudfolie zonder gaatjes over de mengbeker, zodat het CO₂ zich kan opbouwen voor als het weer licht wordt.
Zelfgemaakt CO₂-Systeem met Baking Soda en Azijn
Je kunt ook zelf een CO₂-systeem maken met de combinatie van baking soda en azijn. Je hebt de spullen hiervoor waarschijnlijk al in je keuken liggen, dus extra CO₂ in je kweekruimte brengen is hiermee supersimpel. Vanwege de snelle reactie is het wel belangrijk om voortdurend azijn op de baking soda te laten druppelen.
Wat Heb Je Nodig?
- Fles azijn
- Baking soda
- Plastic fles
- Diepe bak
- Speld
Stappen
- Vul een diepe bak met een laag baking soda en zet die op een hoge plek in je kweektent.
- Prik met de speld meerdere kleine gaatjes in de onderkant van de plastic fles.
- Zet de fles in de baking soda en vul de fles met azijn.
- Doe de dop op de fles.
- Laat de azijn langzaam in de bak lopen.
- Keer de plastic fles ‘s nachts om (om het proces te pauzeren).
- Herhaal dit proces om de zoveel dagen.
External Resources:
- Effect of increasing temperature on crop photosynthesis: from enzymes to ecosystems | Journal of Experimental Botany | Oxford Academic https://academic.oup.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.