By Adam Parsons Reviewed by: Gonzalo Díaz-Cacho


Kweek je zelf wiet, maar weet je niet goed hoe je de verlichting aan moet pakken? Overweeg dan eens een luxmeter. Dit apparaat geeft je meer controle over de hoeveelheid licht je planten ontvangen. Het is geen wondermiddel, maar het werkt beter dan als je het puur op gevoel doet!

Lux en PPFD: de verschillen

Voordat we in de wereld van luxmeters duiken, is het goed om te weten dat de meningen over de bruikbaarheid van deze apparaten uiteenlopen. Sommige kwekers beweren consistente en solide resultaten te behalen met een luxmeter, maar beperkingen zijn er ook.

Lux is de eenheid van gemeten helderheid zoals waargenomen door het menselijk oog. Onze ogen zijn veel gevoeliger voor gele en groene golflengten van licht, in tegenstelling tot blauw en rood. Lux is nuttig als het gaat om zaken waarbij het menselijk oog betrokken is. Toch vertelt het je niet veel over de intensiteit van licht die nuttig is voor planten, zoals bijvoorbeeld de golflengten die de fotosynthese aansturen.

De fotosynthetische fotonfluxdichtheid (PPFD) meet daarentegen de hoeveelheid licht van fotosynthetisch actieve straling (PAR) die in één seconde één vierkante meter raakt. PPFD geeft je dus een goede indicatie over de concentratie van nuttig licht die je wietplanten ontvangen. PPFD meet in micromol-eenheden. Deze vergelijking ziet er zo uit: μmol/m²/s. In vergelijking met lux, die alleen een meting geeft met betrekking tot verlichtingssterkte op basis van menselijke waarneming, wordt het duidelijk dat PAR meer toepassingen heeft bij kweekprojecten.

Apparaten om PAR te meten, zijn echter aanzienlijk duurder en daardoor minder toegankelijk voor de thuiskweker. Hoewel luxmeters de dichtheid van fotosynthetisch licht niet weergeven, zijn ze wel handig als het gaat om lichtplaatsing. Deze parameter kan de gezondheid en opbrengst van wietplanten maken of breken.

Wat is een luxmeter?

Een luxmeter is een relatief eenvoudig apparaatje waarmee de verlichtingssterkte kan worden gemeten in lux. Luxmeters meten de lichtstroom per oppervlakte-eenheid. Lichtstroom verwijst naar de waargenomen lichtsterkte. Bij het kweken van wiet in een kweektent, ziet de vergelijking er als volgt uit: lux = lumen/m².

Luxmeters kunnen je helpen bij je kweek, maar geven niet de meest secure weergave van lichtopbrengst. Zoals vermeld, meten luxmeters de intensiteit van het licht zoals waargenomen door het menselijk oog. PAR lichtmeters meten de hoeveel fotonen die het bladoppervlak raken en de fotosynthese aandrijven. Dat laatste heeft veel meer nut als het om kweken gaat. Aan deze geavanceerdere functies hangt echter ook een hoger prijskaartje. Voor een goede PAR lichtmeter ben je minimaal € 230,- kwijt en ze kunnen oplopen tot meer dan € 2.000,-. Een standaard luxmeter kost je ongeveer € 20,-.

De voordelen van een luxmeter

Moet je een luxmeter kopen? Is zo'n meter een onmisbaar hulpmiddel naast voedingsstoffen en de kweeklampen zelf, of kun je prima zonder? Ontdek hieronder de mogelijke voordelen.

Helpt de opbrengst verhogen

Als je een beetje ervaring hebt met wiet kweken, dan weet je hoe belangrijk de verlichting is. Om binnen goede wiet te kweken, is meer nodig dan een paar oude lampen ophangen en dan maar afwachten. Het gebruik van een luxmeter kan helpen om de juiste afstand van je kweeklampen tot het bladerdak te bepalen. Onder ideale omstandigheden kun je met behulp van een PAR lichtmeter of spectroradiometer exacte informatie over de correlatie-afstand krijgen. Luxmeters zijn de op één na beste manier om relatieve waarden te bereiken volgens de menselijke perceptie van verlichtingssterkte.

Hoe gebruik je een luxmeter om de oogst van je wietplanten te verbeteren?

Geeft aan wanneer je je HID lampen moet vervangen

Een luxmeter is een kleine investering die je veel tijd, moeite en teleurstelling bespaart. Op termijn zullen bepaalde soorten kweeklampen, waaronder MH en HPS, minder effectief werken. Ze worden langzaam zwakker waardoor planten de fotosynthese minder goed uitvoeren. In plaats te hopen dat er nog genoeg licht uit je lampen komt, kun je je luxmeter voor elke kweek gebruiken. Zo verzeker je dat je de komende weken probleemloos doorkomt. Van alle investeringen die je kunt doen om je kweek soepel te laten verlopen, is een luxmeter een van de meest betaalbare aanvullingen op je kweekuitrusting.

Hoe gebruik je een luxmeter om de oogst van je wietplanten te verbeteren?

Voorkomt sommige problemen bij je planten

Het positioneren van je lichtbron boven je bladerdak is een precies werkje. Te dichtbij en je loopt het risico dat je planten verbleken en verbranden. Maar als je je lampen te hoog hangt, gaat dat mogelijk ten koste van een gezonde, levendige groei. Een luxmeter helpt je bij het positioneren van het licht, wat in gezondere en productievere planten resulteert.

Hoe gebruik je een luxmeter om de oogst van je wietplanten te verbeteren?

Wat is de optimale hoeveelheid licht voor wietplanten?

Wietplanten hebben verschillende eisen tijdens verschillende stadia van de groeicyclus. Dit geldt zowel voor voeding als voor verlichting. Zaailingen kunnen niet al te veel licht verdragen, maar te weinig licht zal resulteren in zwakke, lange exemplaren. Tijdens de vegetatieve fase hebben planten een veel grotere behoefte aan licht; dit kun je goed zien aan de brede waaierbladeren. Wiet heeft ook tijdens de bloei veel licht nodig zodat er veel toppen kunnen vormen. In deze fase gedijen ze echter beter onder een ander lichtspectrum.

Hoeveel licht hebben je wietplanten nodig?

De onderstaande lux-niveaus zijn grofweg het meest geschikt:

  • Kloon- en zaailingfase: 5.000 tot 7.000 lux
Hoe gebruik je een luxmeter om de oogst van je wietplanten te verbeteren?
  • Vegetatieve fase: 15.000 tot 50.000 lux
Hoe gebruik je een luxmeter om de oogst van je wietplanten te verbeteren?
  • Bloeifase: 45.000 tot 65.000 lux
Hoe gebruik je een luxmeter om de oogst van je wietplanten te verbeteren?

Tijdens de bloei wordt 65.000 lux als maximum aangehouden, maar planten kunnen tot wel 75.000 lux behappen voordat het problematisch wordt. Dat gezegd hebbende, kunnen de verlichtingssterktes van lampen nogal variëren, dus bovenstaande waarden zijn meer een ruwe schatting.

Sommige kwekers benaderen wiet met een 'licht is gewicht' mentaliteit. Deze strategie werkt pas als je 75.000 lux bereikt. Weet wel dat blootstelling aan zoveel licht tot verschillende problemen kan leiden. Ten eerste kan het lichte stress veroorzaken, wat de plantgezondheid en vervolgens de opbrengst kan verminderen. Dit fenomeen manifesteert zich als droge, verschrompelde, verbleekte bladeren. Daarnaast zal dit soort lichtintensiteit voor een hoge energierekening zorgen, zonder dat het echt veel doet voor de productiviteit van je planten. Op een gegeven moment bereik je een punt waarop het rendement afneemt.

Lux voor wiet: hoe meet je de hoeveelheid licht die je planten krijgen?

Ben je klaar om met lux aan de slag te gaan? Onthoud dat een luxmeter je in staat stelt om de lichtstroom per oppervlakte-eenheid (verlichtingssterkte) te bepalen die je kweeklamp op een bepaalde afstand genereert. Door een luxmeter met de hierboven genoemde lux-niveaus te hanteren, zorg je ervoor dat je planten voldoende licht krijgen gedurende de verschillende stadia van hun levenscyclus. Volg deze stappen:

  • Verricht metingen in je kweekruimte: hang je lamp ongeveer 150cm boven de vloer van je kweekruimte. Meet met je luxmeter direct onder het licht. Meet vervolgens op verschillende plaatsen in de kweekruimte om enige blinde plekken op te sporen.
  • Pas aan waar nodig: als je meerdere planten kweekt, zet ze dan op plekken met de hoogste lux-niveaus en vermijd plekken met lage niveaus.
  • Blijf alert: je planten zullen week na week aanzienlijk doorgroeien. Blijf je luxmeter rondom het bladerdak gebruiken om te bepalen hoe vaak en hoe ver je je licht moet verplaatsen. Gebruik de bovenstaande metingen om er zeker van te zijn dat je tijdens bepaalde groeifases aan de eisen van de plant voldoet.

Lux voor wietplanten: een opmerking over LED lampen

LED lampen zijn inmiddels erg populair onder kwekers vanwege hun verminderde warmteafgifte en lage elektriciteitskosten. Bepaalde soorten LED lampen kunnen echter problemen veroorzaken bij het meten van lux. Luxmeters kunnen metingen geven voor alle typen witte lampen, inclusief HID, CFL en sommige LED lampen. Ze zijn echter niet compatibel met paarse LED verlichting. Deze modellen stralen door een combinatie van blauwe en rode diodes paars licht uit. Helaas gebruiken de bijna alle goedkope LED kweeklampen deze kleurencombinatie. Gebruik je zelf paarse LED lampen? Lees dan de productinformatie voor een indicatie van de hoeveelheid licht die het product afgeeft. Vind je het niet erg om wat dieper in de buidel te tasten, overweeg dan een alternatieve lichtmeter die compatibel is met paarse LED lampen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.