By RQS Editorial Team Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Laten we eens een gedegen vergelijking maken tussen de populairste lampen voor het kweken van wiet.


Elke wietkweker weet hoe belangrijk goede verlichting is als het gaat om het behalen van goede opbrengsten. Naast voeding en water is dit een van de belangrijkste factoren om zeker te zijn van goed groeiende planten en een goede oogst.

Natuurlijk zonlicht is vaak het beste voor het kweken van wiet. Toch geven veel kwekers de voorkeur aan telen binnenshuis. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo woont niet iedereen in een klimaat waarin buitenkweek haalbaar is. Daarnaast kun je bij binnenkweek gebruikmaken van kunstlicht met een tijdschakelaar. Hiermee heb je meer controle over de vegetatieve en bloeifase van je wietplanten.

Met dit in gedachten zijn we ervan overtuigd dat het meer dan de moeite waard is om in de wereld van de kweeklampen voor wiet te duiken.

Voor- en Nadelen van Verschillende Kweeklampen voor Wiet

Vandaag de dag kun je veel verschillende soorten kweeklampen vinden voor binnenkweek. Maar deze zijn niet allemaal gelijk aan elkaar. Zo zijn er grote verschillen als het gaat om de effectiviteit en kosten. Bovendien zijn sommige kweeklampen beter voor bepaalde opstellingen dan andere.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten kweeklampen die er te vinden zijn en wat de voor- en nadelen van elke kweeklamp is.

Fluorescent CFL Grow Lights

Fluorescentie-kweeklampen (CFL)

CFL staat ook wel bekend als “compacte fluorescentielamp”. Dit zijn lampen die je vaak tegen zult komen. Ze zijn namelijk op veel plekken te verkrijgen, zoals bij de bouwmarkt en zelfs in de supermarkt.

Deze lampen zijn met name geschikt voor kleine kweekoperaties. Daarnaast zijn ze ook de betaalbaarste startlampen die je kunt vinden. Het handige aan deze lampen is dat ze voorzien zijn van een standaard fitting. Je hebt er verder dus geen speciale apparatuur voor nodig.

Er zijn verschillende soorten fluorescentie-kweeklampen te vinden. Zo zijn er "daglicht" CFL-lampen van 6500K en "warm wit"-lampen van 2700K, met een roodachtiger lichtspectrum. Lampen met een daglichtspectrum zijn geschikter voor de vegetatieve fase. Warmere CFL-lampen kun je echter beter voor de bloei gebruiken.

Voordelen van CFL Nadelen van CFL
Laag in kosten en overal verkrijgbaar Lage lichtopbrengst (alleen geschikt voor het kweken van 1-2 planten)
Gemakkelijk te monteren en gebruiken Niet optimaal voor de bloeifase (levert kleinere oogsten op)
Goede optie voor beginners Heeft vaak een kortere levensduur dan andere lampen
Verkrijgbaar in verschillende wattages en kleurtemperaturen -
Verbruikt weinig elektriciteit en bespaart dus energie -
Wordt niet heet -
Perfect voor klonen en zaailingen -
  • Kosten en Verwachte Levensduur van CFL:

Een standaard CFL-lamp van 40W kost maar een paar euro. Hierdoor zijn deze lampen ideaal voor telers met een klein budget! Je krijgt ook redelijk waar voor je geld, omdat de verwachte levensduur ongeveer een jaar is.

  • Opbrengst per CFL:

Verwacht 0,3 gram per watt. Dit is ongeveer 12 gram per standaard lamp.

HID

HID-kweeklampen (MH/HPS)

HID-kweeklampen ("high intensity discharge") zijn een soort gouden standaard in de wietteelt. Veel kwekers zweren bij HID-verlichting en zijn van mening dat dit de beste en grootste opbrengst oplevert.

Er zijn twee hoofdsoorten HID-lampen: MH-lampen ("metal halide") en HPS-lampen ("high pressure sodium"). Het verschil tussen deze twee is dat MH-verlichting een "koeler" blauwachtig licht verspreidt. HPS-lampen zijn echter meestal rood van kleur. Hierdoor zijn MH-lampen geschikter voor de vegetatieve fase en HPS-lampen beter voor de bloei.

Dit is ook de reden dat de meeste ervaren kwekers een combinatie van MH- en HPS-lampen bij het kweken gebruiken. Moet je om de een of andere reden kiezen tussen één type HID voor de hele teelt? Dan raden we HPS-lampen aan. HPS-verlichting van 600W is daarbij het populairst. In de meeste gevallen kun je een complete set aanschaffen met daarin de lampen, een ballast en een reflector.

Voordelen van HID Nadelen van HID
Vergeleken met high-end LED-lampen zijn HID-kweeklampen goedkoper Zorgt voor veel warmte, wat de kamertemperatuur kan laten stijgen of de planten kan verbranden
Eenvoudig in te stellen en bedienen, zelfs voor beginners Je hebt extra apparatuur nodig, waaronder een elektronische ballast en reflector
Zorgt voor uitstekende opbrengsten HID-lampen worden na verloop van tijd minder, dus je moet ze regelmatig vervangen
Betrouwbaar en consistent HID-lampen verbruiken veel stroom en kunnen de elektriciteitsrekening aanzienlijk beïnvloeden
Opties voor de groei en bloei -
  • Kosten en Verwachte Levensduur van HID-lampen:

Vanaf € 150,- zijn er complete HID-sets te vinden met een lamp, ballast en reflector. De lage aanschafkosten worden echter gecompenseerd door hogere kosten op de lange termijn: je elektriciteitsrekening.

De levensduur van dergelijke lampen is ongeveer een jaar. Je moet ze daarom jaarlijks vervangen voor een optimale lichtopbrengst.

  • Opbrengst per HID-lamp:

Je kunt ongeveer 0,5-1 gram of meer per watt verwachten. Dit is zo'n 300-600 gram per standaard lamp.

 

LED

LED-kweeklampen

Nog niet zo lang geleden waren leds ongeschikt voor "serieuze" kweekoperaties, met uitzondering van zaailingen en klonen. De LED-technologie is de laatste jaren echter enorm verbeterd.

Zo zijn er nu moderne LED-kweeklampen, bijvoorbeeld COB-leds ("chip on board") of leds met "quantum boards". Zelfs met de meest veeleisende planten kunnen deze lampen voor voldoende lichtintensiteit en lichtpenetratie zorgen. Deze LED-lampen kunnen andere soorten kweekverlichting evenaren of zelfs overtreffen, waaronder HID-verlichting. Je moet echter wel de juiste hebben. Deze lampen zijn bovendien vaak duur, al besparen ze je op de lange termijn veel geld.

De meeste LED-lampen van goede kwaliteit verspreiden licht dat zowel voor de vegetatieve fase als de bloeifase geschikt is. Sommige lampen hebben echter een schakelaar. Hiermee kun je het lichtspectrum aan de levensfase van de plant aanpassen.

Voordelen van LED Nadelen van LED
Energiezuinigste kweeklamp (bespaart op termijn geld en energie) Hoogwaardige armaturen met moderne modules zijn prijzig
LED-verlichting is koeler dan HID-verlichting en produceert nauwelijks warmte Er is geen industriestandaard voor LED-verlichting
Je bent minder geld kwijt aan koelsystemen en het risico op verbranding van planten is kleiner Goedkope modellen leveren slechte resultaten op
De meeste verkrijgbare LED-kweeklampen hebben geen speciale ballast nodig Kans op lagere opbrengsten dan met HID

Gestroomlijnd; kan zowel de vegetatieve fase als de bloeifase ondersteunen

-
  • Kosten en Verwachte Levensduur van LED-verlichting:

Voor € 120,- kun je al een LED-lamp van lagere kwaliteit vinden, geschikt voor één plant. Voor goede LED-verlichting van een gerenommeerd merk betaal je echter al snel enkele honderden euro’s tot zelfs € 2000,-. Je krijgt met LED-verlichting echt wat je ervoor betaalt. Het is daarom altijd de moeite om op onderzoek uit te gaan en te kiezen voor een gerenommeerd merk.

Goede LED-kweeklampen hebben een levensduur van 5-10 jaar.

  • Opbrengst per LED-lamp:

0,5-1,8 gram per watt, afhankelijk van het merk en de kwaliteit van het licht.

LEC

LEC-lampen

LEC-lampen, ook wel “ceramic metal halide” (CMH) of “ceramic discharge metal halide” (CDM), zijn het laatste type dat we bespreken.

LEC

LEC-lampen

LEC-lampen, ook wel “ceramic metal halide” (CMH) of “ceramic discharge metal halide” (CDM), zijn het laatste type dat we bespreken.

De naam verwijst ook naar het verschil tussen LEC-lampen en conventionele HID-lampen. LEC-verlichting heeft een keramische boogbuis in plaats van de kwartsversie van reguliere MH-lampen. Het resultaat is een natuurlijkere kleur, meer lumen per watt en een langere levensduur. LEC-lampen zijn ook voorzien van ingebouwde ballasten, wat de installatie vrij eenvoudig maakt.

Hoewel moderne LED-verlichting nu de standaard is in de meeste kweekruimtes, heeft LEC-verlichting ook bepaalde voordelen. Dit maakt deze lampen een interessant alternatief voor andere soorten verlichting.

Voordelen van LEC Nadelen van LEC
Heeft een natuurlijker lichtspectrum (makkelijker om je wietplanten en eventuele problemen te zien) UV-B-licht is schadelijk voor de mens (je hebt veiligheidsuitrusting nodig om het risico voor de huid en de ogen te verkleinen)
LEC-lampen geven UV-B-stralen af die de opbrengst of productie van trichomen kunnen verbeteren Hoge installatiekosten
Eenvoudige installatie en bediening Genereert veel warmte
Langere levensduur dan HID-lampen Lets minder krachtig dan HID-lampen
-

UV-B-stralen worden geblokkeerd door glas

  • Kosten en Verwachte Levensduur van LEC:

De kosten voor fatsoenlijke LEC-verlichting beginnen bij € 250,- à € 300,-. De prijs voor modellen in het hogere segment loopt op tot wel € 1000,-. De lampen kosten ook iets meer dan normale MH/HPS-lampen.

Aan de andere kant gaan LEC-lampen ongeveer twee keer zo lang mee als HID-lampen, ongeveer twee jaar.

  • Opbrengst per LEC-lamp:

Bij gebruik van LEC-lampen kun je tot 1,5 gram per watt verwachten.

Welke Lampen zijn het Beste voor het Kweken van Wiet?

Maar welk type kweekverlichting is dan het beste? Dit is een beslissing die afhangt van verschillende factoren. Denk aan de grootte van je kweekruimte, het type wiet dat je kweekt en hoeveel je kunt uitgeven.

Als je licht nodig hebt voor zaailingen en klonen of een "microkweek" hebt in een kleine ruimte (zoals een kast), dan is een simpele CFL-lamp voldoende.

Als je een iets grotere kweek hebt, overweeg dan fatsoenlijke LED-verlichting van 400-600W. Hier komt niet veel warmte vanaf, dus het is hierbij waarschijnlijk voldoende om een eenvoudig uitlaatsysteem en een ventilator te gebruiken.

Voor middelgrote tot grote kweekoperaties, kun je kijken naar high-end LED-armaturen en LEC-verlichting. Of ga voor bewezen verlichtingsoplossingen op basis van HID.

Kijk niet alleen naar het Wattage - Vermogensequivalenten

Wees je ervan bewust dat een CFL van 200W niet hetzelfde is als een LED van 200W en ook niet hetzelfde als een HID van 200W. Het aantal watt geeft alleen aan hoeveel stroom het apparaat verbruikt en zegt dus niets over de lichtopbrengst. Omdat verlichtingstechnologieën verschillen qua efficiëntie, kun je ze niet alleen vergelijken op basis van het wattage. Het enige type licht waarbij je bepaalde opbrengsten kunt verwachten op basis van een bepaald wattage zijn HID-lampen. Deze zijn namelijk gestandaardiseerd.

Dit betekent ook dat een LED-lamp met een vermogen van 600W niet per se dezelfde hoeveelheid licht uitstraalt (en dus dezelfde opbrengst oplevert) als bijvoorbeeld HID-verlichting van 600W. Eigenlijk is het doorlopen van de specificaties van de fabrikant de enige manier om de werkelijke lichtopbrengst te bepalen. Of beter nog, vraag andere telers naar hun ervaringen met een bepaald merk of type licht. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten.

Licht, Licht en nog eens Licht: het Belichten van Jouw Opties

Het kiezen van de juiste plantenlamp voor je wiet is een van de belangrijkste beslissingen die je kunt nemen.

Als je graag een goede opbrengst wilt, kun je zeker niet om een HID-lamp van 600W of sterker of een gelijkwaardige LED of LEC heen. Als je echter verlichting voor zaailingen en klonen zoekt, is minder krachtige CFL-verlichting voldoende.

Het belangrijkste is dat je geen geld moet uitgeven aan een kweeklamp zonder dat je goed geïnformeerd bent. Een "koopje" kan uiteindelijk namelijk een verspilling van je zuurverdiende geld zijn. Als de kosten voor een goede lamp te hoog zijn, kun je ook kijken naar doe-het-zelfoplossingen! Je kunt online allerlei kits vinden met de benodigde onderdelen. Op die manier kun je geld besparen, terwijl je wel kwaliteitsverlichting hebt die jou en je planten goed van dienst zal zijn.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.