🤯 Auto Madness: Up to 50% off seeds and supplies  SAVE NOW 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By Max Sargent

Het lijkt wel alsof er dagelijks nieuwe technologie of apparatuur in de cannabiswereld verschijnt voor het verhogen van opbrengsten tegen lagere kosten. Zoals voor veel dingen geldt, wordt dat nogal makkelijk beweerd, maar is het moeilijk aan te tonen. Als je echter interesse hebt in rendabele kweekbenodigdheden zouden LEC-lampen wel eens de volgende stap naar toekomstige oplossingen voor verlichting kunnen zijn.

LEC-lampen, ook wel CMH lampen genoemd, leveren meer lumen per watt, zouden opbrengsten kunnen verhogen en bieden een natuurlijker lichtspectrum. Het lijkt erop dat de voordelen zich blijven opstapelen. Zijn ze echter het overwegen waard? En welke beperkingen hebben de huidige lichtoplossingen waardoor een upgrade de moeite zou kunnen zijn?

DE PROBLEMEN VAN HUIDIGE LICHTOPLOSSINGEN

Wanneer je er momenteel voor kiest om binnen te gaan kweken, is efficiënte verlichting essentieel voor het stimuleren van de fotosynthese. Je hebt daarbij keuze uit vier belangrijke categorieën: spaarlampen (CFL), metaalhalidelampen (MH), hogedruknatriumlampen (HPS) en led lampen (light-emitting diode).

Om te beginnen, worden spaarlampen het meest gebruikt door nieuwe kwekers die slechts een paar planten hebben staan. Ze zijn overal te koop en produceren een gemiddelde hoeveelheid licht. Je kunt er in principe een zaailing tot de oogst mee kweken zolang de rest van je kweekruimte in optimale conditie is. Omdat het gewoon huishoudlampen zijn, is de levensduur niet uniform, maar over het algemeen presteren ze matig. Voor de bloeiperiode kun je beter geen spaarlampen gebruiken. Ze zijn simpelweg te zwak om topopbrengsten te produceren.

MH- en HPS-lampen vormen de basis voor hobbykwekers, maar ook voor grootschalige commerciële kweek. MH-lampen verdienen de voorkeur voor de groeiperiode en voor de bloeiperiode zijn HPS-lampen het meest geschikt. Hoewel ze voor verschillende oplossingen gebruikt worden, hebben ze een ding gemeen: ze zijn bijzonder duur in het gebruik. Beide typen lampen leveren enorme oogsten op, maar omdat de industrie tegenwoordig kiest voor een efficiëntere en milieuvriendelijke benadering, lijkt het gebruik van MH- en HPS-lampen uit de tijd.

Led lampen worden als vernieuwend beschouwd. Ze bevatten alle lichtspectrums van de lampen die we hierboven hebben beschreven. Ze zijn ook een stuk goedkoper in het gebruik en genereren minder warmte. Nu kwekers leren omgaan met de nuances, worden de lampen dan ook in snel tempo de favoriete verlichtingsoplossing. Tenminste, dat was zo. Tegenwoordig zijn er LEC-lampen (light-emitting ceramics) op de markt.

Soorten Lichten Voor Het Kweken Van Cannabis

WAT IS LEC TECHNOLOGIE?

Dan komen we nu bij de hamvraag: Wat zijn LEC-lampen precies en waarom worden ze in sommige gevallen CMH kweeklampen (ceramic metal halide) of CDM-lampen (discharge metal halide) genoemd? Gelukkig betekenen ze allemaal hetzelfde. Dat komt omdat de technologie steeds meer bekendheid geniet en de benamingen onderling verwisselbaar zijn geworden. LEC-lampen maken gebruik van een keramische gebogen buis en niet van kwarts, zoals gewone MH-lampen. Dat resulteert in een meer natuurlijke kleur en meer lumen per watt. Bovendien gaan ze een stuk langer mee. De meest gebruikte LEC-lampen zijn de 315W uitvoeringen in het 4200k lichtspectrum.

Led lampen lijken een perfecte allround oplossing te zijn en staan stevig in de markt. Wat zijn dan de belangrijkste voordelen van LEC-lampen?

DE VOORDELEN VAN LEC-LAMPEN

Om te beginnen, zijn de kleuren van dit nieuwe product veel natuurlijker. Dat heeft tot gevolg dat het een stuk eenvoudiger wordt de natuurlijke kleur van je cannabisplanten gedurende de hele levenscyclus waar te nemen. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar het kan van vitaal belang zijn je planten tijdens de groei te kunnen inspecteren. Mochten er zich problemen voor doen, dan kun je die sneller zien door eventuele kleurveranderingen. Ter vergelijking: HPS-lampen produceren bijzonder geel licht en led lampen leveren een paarse kleurschakering.

Het licht dat LEC-lampen produceren, verschilt nog op een ander belangrijk punt. Zo geven ze UV-B-straling af en dat zou, volgens anekdotisch bewijs, de productie van trichomen van de cannabisplanten tijdens de bloeiperiode verhogen. Dat resulteert in een merkbare verhoging van de oogst. Over de vraag in hoeverre dit je opbrengst verhoogt, wordt echter nog stevig gediscussieerd. Twee andere duidelijke voordelen zijn de langere levensduur van LEC-lampen en dat ze direct te gebruiken zijn. Ze hebben een ingebouwde ballast, dus daar hoef je geen actie voor te ondernemen. Sommige fabrikanten beweren tevens dat LEC-lampen wel twee jaar meegaan. En dat is aanzienlijk langer dan de andere opties (led lampen uitgezonderd).

Het Stimuleren Van De Productie Van Trichomen Met Lec-lampen

NADELEN VAN LEC-LAMPEN

Geen enkele lichtoplossing is prefect. Ook LEC-lampen hebben een aantal nadelen. De UV-B-straling die ze afgeven, is schadelijk voor mensen. Je moet gebruikmaken van veiligheidsuitrusting om de risico's voor je huid en ogen te verminderen. Momenteel zijn ook de hoge opstartkosten voor het kweken met LEC-lampen een nadeel. Omdat de technologie nieuwer is, kost de verlichting aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld traditionele spaarlampen. Elke medaille heeft echter een keerzijde. De aanschafkosten zijn dan wel hoger, maar op de lange termijn liggen de gebruikskosten tussen die van HPS-lampen en led lampen in.

LEC-lampen geven bovendien veel warmte af; wel minder dan HPS- of MH-lampen, maar genoeg om voor luchtcirculatie en koeling te moeten zorgen. Dat verhoogt ook de opstartkosten als je nog niet over de benodigde apparatuur beschikt. Iets anders waar je rekening mee moet houden, is het positioneren van een LEC-lamp versus een HPS-lamp. De verlichtingssterkte van LEC-lampen is een stuk minder dan die van HPS-lampen. Je moet ze dus dichter op het bladerdak hangen. Tot slot: glas blokkeert de UV-B-straling die door LEC-lampen wordt verspreid. Kwekers moeten dus eventuele obstakels tussen de lampen en de planten weghalen.

ZOUDEN LEC-LAMPEN EEN GAME-CHANGER KUNNEN ZIJN?

De voordelen van LEC-lampen lijken op te wegen tegen de nadelen. Met een lager wattage in combinatie met UV-B-straling en minder stroomverbruik kunnen de opbrengsten verhoogd worden. De enige concurrent voor LEC-lampen zijn de led lampen. Hoewel leds ongeveer dezelfde voordelen bieden zonder extra warmte af te geven, zijn ze niet in staat dezelfde verbetering van je opbrengst te genereren. Als je van plan bent cannabis wat professioneler te gaan kweken, zijn LEC-lampen een rendabele investering. Mochten je HPS- of MH-lampen het niet meer doen, dan is dat een uitgelezen moment om te investeren in een nieuwere, efficiëntere techniek.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.