By Luke Sumpter


Iedere kweker wil het meeste uit zijn/haar cannabisplanten halen. Of dit nu het voeden van de correcte voedingsstoffen betreft of het geven van de juiste hoeveelheid licht, het komt allemaal neer op de trichomen. Deze zeer kleine “haren” lijken de meest gebruikelijke indicator van een gezonde en krachtige plant te zijn. Trichomen wijzen misschien niet altijd op een succesvol product, maar zijn essentieel in de ontwikkeling van wiet van topkwaliteit.

Ook al weten alle kwekers dat trichomen van belang zijn, de meesten begrijpen niet waarom de cannabisplant ze überhaupt aanmaakt. Dit is cruciaal om te weten als je heerlijke harsrijke toppen wilt krijgen. Biologisch gezien, worden trichomen gebruikt als verdedigingsmechanisme. Ze zijn de beste natuurlijke wijze waarop vrouwelijke cannabisplanten zichzelf beschermen tegen plagen en pathogenen. Met “agressieve” aroma’s en smaken van terpenen en andere bestanddelen die trichomen herbergen, blijven insecten over het algemeen weg van de toppen. Trichomen helpen ook de toppen te coaten, waardoor ze beschermd zijn tegen schadelijke UV-straling. Door schaduw te bieden, heeft de plant betere controle over de hoeveelheid licht die de toppen bereikt.

Vandaag bieden we je een gids over hoe je het meeste uit je cannabis trichomen haalt.

Genen: de Sleutel tot Harsrijke Toppen

Er zijn twee hoofdfactoren die de opbrengst en algehele gezondheid van een plant beïnvloeden: genetica en omgeving. We kunnen allereerst niet genoeg benadrukken hoe cruciaal de genetica zijn. Wil je het beste behalen en zoveel mogelijk trichomen krijgen? Kies dan genetica die erom bekend staan een overvloed ervan te produceren. Als je de beste zaden in handen krijgt, heb je alles gedaan, wat een van de factoren betreft. Nu hoef je je enkel zorgen te maken over de omgevingsfactoren. Onthoud echter dat trichomen niet alles zijn als het aankomt op sterkte. Zorg dat je volledig begrijpt wat iedere variëteit te bieden heeft voordat je zaden koopt.

Genen: de Sleutel tot Harsrijke Toppen

We veredelen al tientallen jaren wietplanten met genen van wereldklasse. In deze periode zijn ook een aantal soorten voorbijgekomen met een ongelofelijke harsproductie. Als je op zoek bent naar soorten met geweldige hoeveelheden trichomen, dan kunnen we je vele strains aanbevelen.

Er zijn echter vier soorten die met kop en schouders boven de andere uit steken. Daarvan hebben Lemon Shining Silver Haze en White Widow beide hun naam te danken aan de grote hoeveelheden hars die ze produceren. Dergelijke hoeveelheden van deze kleverige substantie staan garant voor een hoog THC- en terpenen-gehalte.

ICE, oftewel Indica Crystal Extreme, is ook een van de beste trichoomproducenten van ons assortiment. De toppen van deze soort zijn bedekt met een overvloed aan hars vol met fytochemicaliën. Royal Gorilla is het vierde lid van ons trichoomrijke kwartet, met een waanzinnig THC-gehalte van 27%.

Lampen

Voor het kweken van wiet geldt dat licht de basis van alles is, ook van de productie van trichomen. Door licht krijgen planten energie die ze kunnen gebruiken voor hun metabolisme en het aansturen van cellulaire functies. Wietplanten hebben dan ook voldoende verlichting nodig om enorme hoeveelheden trichomen en hars te kunnen produceren.

Het blijkt dat wietplanten meer hars produceren als ze in de buurt van de evenaar groeien. Hier worden ze namelijk aan grotere hoeveelheden UV-straling blootgesteld. Deze straling is dus ook een factor die ervoor zorgt dat wietplanten meer trichomen produceren.

Dit komt doordat een grote hoeveelheid UV-straling het plantenweefsel beschadigt. Trichomen fungeren als een soort beschermingsmechanisme, dus een wietplant beschermt zich tegen deze straling door meer trichomen te produceren. Er bestaan verschillende typen lampen om de trichoomproductie van je planten te verbeteren. Hieronder vind je de twee beste opties.

 • LEC-lampen

LEC-lampen (Light Emitting Ceramic) zijn lampen met keramische boogbuizen. Deze produceren licht in een natuurlijk lichtspectrum, waardoor ze een positieve invloed hebben op de groei en opbrengst van planten. Daarnaast geven deze lampen UVB af. Dit type licht bootst het licht na waar wietplanten in hun natuurlijke omgeving aan worden blootgesteld. Als reactie zullen je planten meer trichomen produceren om zichzelf te beschermen.

 • UV-lampen

Ultraviolette lampen (UV) produceren een soortgelijk licht. Deze verlichting is goedkoop en simpelweg bij de dierenwinkel te verkrijgen. Hang de lampen op in je kweekruimte of -tent en geef je planten een vorm van licht die de trichoomproductie van hun toppen enorm zal stimuleren.

UV-lampen
 • Lichtonthouding tijdens de Late Bloei

Het juiste type licht heeft zo zijn voordelen tijdens de bloeifase, maar het doet ook wonderen om het aantal lichturen tegen het einde van de bloei te verminderen. Sommige kwekers kiezen ervoor om hun dames de laatste 24-48 uur voor de oogst niet meer aan verlichting bloot te stellen, in de hoop dat ze meer trichomen produceren.

Luchtvochtigheid en Warmte

Van nature produceren wietplanten hars om te overleven. Cannabinoïden en terpenen worden dan ook wel secundaire metabolieten genoemd. Dit wil zeggen dat ze niet bijdragen aan de groei of voortplanting van de plant, maar wel bescherming tegen invloeden van buitenaf bieden.

De hars die wordt geproduceerd door de trichomen beschermt de planten niet alleen tegen ongedierte en grotere dieren, maar ook tegen slecht weer. Als je je wietplanten dus blootstelt aan de juiste hoeveelheid stress - voldoende om de harsproductie te verbeteren, maar onvoldoende om de plantontwikkeling te belemmeren - dan kun je dit overlevingsmechanisme in je voordeel gebruiken.

 • Luchtvochtigheid

Als je de relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte verlaagt, dan stel je je planten bloot aan een iets meer stressvolle omgeving. Tegelijkertijd bescherm je hun toppen tegen schimmel. Voor de beste resultaten moet je tijdens de late bloei de relatieve luchtvochtigheid tot zo'n 30% verlagen.

 • Warmte

Je kunt ook gebruikmaken van de temperatuur om de trichoomproductie van je planten op te voeren. Als het te warm is, dan worden de vluchtige, maar waardevolle terpenen afgebroken die door de trichomen worden geproduceerd. Een te koude temperatuur heeft daarentegen een negatieve invloed op het metabolisme van je planten. Streef daarom naar een temperatuur tussen de 21 en 26°C.

Genen: de Sleutel tot Harsrijke Toppen

Supplementen

Wietplanten groeien graag in potgrond van goede kwaliteit. Als je echter de trichoomproductie een boost wilt geven, dan kun je supplementen aan het groeimedium toevoegen. Er bestaan verschillende supplementen die de gezondheid van de wortels verbeteren, de opbrengst verhogen en die voor meer paddenstoelvormige klieren (trichomen) zorgen.

 • Melkzuurbacteriën

Bacteriën hebben vaak een slechte reputatie. We komen echter steeds meer te weten over het microbioom en probiotica, waardoor we de goede soorten steeds meer gaan waarderen. Wietplanten hebben hun eigen microbioom dat uit miljarden nuttige microben bestaat.

Door melkzuurbacteriën aan de aarde toe te voegen, zetten deze microben suikers in de grond om in korte-keten vetzuren. Je planten gebruiken deze vetzuren om meer trichomen, cannabinoïden en terpenen te produceren.

 • Melasse

Melasse is een heerlijke toevoeging aan allerlei recepten, maar je kunt het ook als een belangrijk ingrediënt voor een gezonde bodem gebruiken. Het zit namelijk boordevol mineralen, vitaminen en suikers en levert veel belangrijke voedingsstoffen aan je wietplanten. Tegelijkertijd dient melasse als voeding voor de gunstige microben in de rhizosfeer.

Video id: 728767320
 • Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Kleine organellen in plantencellen, ook wel ribosomen genoemd, koppelen ketens van aminozuren aan elkaar. Zo ontstaan er functionele eiwitten die je planten voor de aanmaak van weefsel, waaronder trichomen, kunnen gebruiken.

Planten Trainen

We weten dat de trichoomproductie toeneemt door het juiste niveau van stress. Je kunt omgevingsfactoren gebruiken om stress bij je planten te veroorzaken, maar je kunt het stressgehalte ook verhogen door ze fysiek te trainen.

 • Supercroppen

Bij supercroppen worden takken gestuurd om in een bepaalde richting te groeien door ze af te knijpen en gedeeltelijk te breken. Hierdoor wordt het bladerdak opener, verbetert de beluchting en haal je uiteindelijk meer toppen binnen. Daarnaast gelooft men dat het verdedigingsmechanisme van planten wordt geactiveerd als je schade aan hun weefsel toebrengt. En zoals we eerder al zeiden, gaan wietplanten hierdoor meer trichomen produceren.

 • Wees Voorzichtig met de Toppen

Als je je planten traint, ga je soms wat ruw met de stengels en takken van je planten om. Let echter wel op de toppen! Trichomen laten namelijk gemakkelijk los - kijk maar eens op de bodem van je voorraadpot. Ga dus voorzichtig om met je toppen om te voorkomen dat deze kostbare juweeltjes eraf vallen.

Wees Voorzichtig met de Toppen
 • Cold Shock

Cold shock is de kers op de taart wat training betreft. Dit houdt in dat je de toppen tijdens de late bloeifase met ijskoud water spoelt. Naar ons idee zorgt dit ook voor nuttige stress, waardoor de trichoomproductie nog verder wordt gestimuleerd.

Het Stimuleren van de Trichoomproductie: een Actieve Werkwijze

Spoelen met ijswater om de productie van trichomen te stimuleren. Genen hebben de grootste invloed op de trichoomproductie van wietplanten. Maar we hebben laten zien dat je ook andere technieken kunt toepassen om de trichoomproductie van je planten te stimuleren. Begin met één of twee technieken en als je ze onder de knie hebt, voeg je er een nieuwe techniek aan toe. Na verloop van tijd kun je steeds plakkerigere toppen oogsten die overladen zijn met cannabinoïden en terpenen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.