By Steven Voser Reviewed by: Micaela Landeira

Het behoud van gezonde wortels is de sleutel tot het kweken van geweldige wietplanten.


Hoewel ze moeilijk te zien zijn, vormen de wortels als het ware het hart van je cannabisplant. Ze zijn verantwoordelijk voor de opname van water, voedingsstoffen en zuurstof, wat je plant nodig heeft om te kunnen groeien. Gezonde wortels[1] vormen dan ook de sleutel tot een gezonde wietplant en een kwalitatief goede oogst.

In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je de wortels van je cannabisplant gezond houdt. Daarbij bespreken we hoe je veelvoorkomende problemen, zoals wortelrot, damping-off en overbewatering, kunt voorkomen.

Hoe Zien Gezonde Cannabis-wortels eruit?

Gezonde wortels zijn melkwit van kleur en hebben geen bepaalde geur

Gezonde wortels zijn melkwit van kleur en hebben geen bepaalde geur. Als je in potten kweekt, moeten de wortels door het hele medium groeien, maar mogen ze zich nooit helemaal tegen de zijkanten van de potten gaan ontwikkelen.

Als je ooit een plant met zieke wortels hebt gezien, dan weet je precies hoe de wortels er niet uit moeten zien. Een bruine kleur, sterke geur en slijm rond je planten zijn tekenen van wortelrot of andere wortelproblemen.

Hoe Je de Wortels van Cannabisplanten Gezond Houdt

De wortels van elke plant, dus ook die van de wietplant, hebben drie basiscomponenten nodig om goed te kunnen groeien. Namelijk zuurstof, de juiste temperatuur en voedingsstoffen. Hieronder vind je wat je planten nodig hebben om gezonde wortels te ontwikkelen:

1. Zuurstof

Hoe Je de Wortels van Cannabisplanten Gezond Houdt

Tot verbazing van veel beginnende kwekers, nemen planten zuurstof op door te ademen met hun wortels. Dit proces is van belang voor de aanmaak van ATP (adenosinetrifosfaat). Dat is een molecule die helpt bij het transporteren van chemische energie door een plant. Bij onvoldoende zuurstof kunnen planten geen energie verplaatsen, waardoor ze in feite verhongeren.

Als je je planten in aarde kweekt, kun je al voor een groot deel voor genoeg zuurstof zorgen door ze op de juiste manier water te geven. Geef je namelijk te veel, dan verdrinken de wortels. Hierdoor verhongert je plant, aangezien ze te weinig energie binnenkrijgt. Bovendien creëer je op deze manier een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Daarom raden we altijd aan om de aarde tussen de gietbeurten door te laten uitdrogen. Andere tips om de zuurstoftoevoer naar de wortels van een plant te verbeteren bij kweek in aarde zijn:

 • Kweek je planten in potten van textiel of in smartpotten. In tegenstelling tot keramische of plastic exemplaren, zijn textiele potten en smartpotten gemaakt van ademend materiaal. Dit zorgt ervoor dat de lucht niet alleen het bovenste deel van de aarde, maar alle delen van de wortels bereikt. De RQS Kweekpot Textiel is bijvoorbeeld speciaal ontworpen om de zuurstoftoevoer naar de wortelzone van je planten te verbeteren.
 • Voeg perliet, vermiculiet of veenmos toe aan de aardemix. Al deze materialen houden de grond licht en luchtig, wat de luchtstroom rond de wortels verbetert.
 • Gebruik compost en complete aarde die samengesteld is met organisch materiaal. Deze materialen bevorderen namelijk de aanwezigheid van nuttige schimmels, bacteriën, insecten en microben in de grond. Dit houdt de aarde luchtig en stimuleert de groei van grote en gezonde wortelstelsels.

Als je je planten in een hydrocultuursysteem kweekt, moet je ervoor zorgen dat de wortels voortdurend in zuurstofrijk water zijn ondergedompeld. Hydro-kwekers maken daarbij vaak gebruik van luchtpompen of stenen in het reservoir, zodat het water steeds van lucht wordt voorzien. Dit zorgt er niet alleen voor dat de groei van je planten wordt gestimuleerd, maar ook dat het water niet stil komt te staan. Dit laatste kan leiden tot vervelende ziekteverwekkers.

2. Temperatuur

De wortels van wietplanten gedijen het beste bij een temperatuur van ongeveer 24°C

De wortels van wietplanten gedijen het beste bij een temperatuur van ongeveer 24°C. Bovendien ademen en groeien ze het meest gedurende de nacht. Als je in aarde kweekt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te zorgen dat de temperatuur rond de wortels zo constant mogelijk blijft:

 • Plaats een inlaatventilator onder het bladerdak en een afzuiger erboven. Zo creëer je een gezonde luchtstroom in je kweekruimte binnenshuis. Een slechte luchtcirculatie kan leiden tot hitte, wat vervolgens de temperatuur rond de wortels van je planten kan opdrijven.
 • Maak gebruik van thermometers, zodat je continu de temperatuur in je kweekruimte kunt meten.
 • Als je buiten kweekt, kun je planten als klaver, maar ook mulch en hooi gebruiken om de grond te bedekken en de wortels te isoleren. Dit werkt vooral goed in gebieden met aanzienlijke temperatuurdalingen.

Bij een hydrocultuursysteem kun je het beste de watertemperatuur tussen de 19°C en 25°C houden. Bij deze temperaturen is het gehalte van opgeloste zuurstof in het water namelijk het hoogst. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de planten beter voedingsstoffen opnemen en sneller groeien. Er is een aantal dingen dat je kunt doen om je reservoir op de juiste temperatuur te houden:

 • Verf je reservoir wit. Witte verf reflecteert namelijk licht en warmte, waardoor het reservoir koel blijft.
 • Voeg regelmatig ijs of koud water toe aan je reservoir. Dit zorgt voor verkoeling.
 • Investeer in een koelmachine. Hydrocultuur-koelsystemen zijn weliswaar duur, maar wel de betrouwbaarste optie als je grootschalig kweekt.

3. Water

Bij hun ontwikkeling zijn wortels continu op zoek naar water en voedingsstoffen

Bij hun ontwikkeling zijn wortels continu op zoek naar water en voedingsstoffen. Naarmate een plant sterkere wortels ontwikkelt en groter wordt, moet je haar op de juiste manier water geven om te zorgen dat ze goed blijft groeien.

Als je je planten in aarde kweekt, betekent dit dat je geleidelijk de hoeveelheid water en irrigatieradius moet verhogen. Elke keer dat je water geeft, giet je het water net buiten de straal van de wortels. Hiermee help je de wortels om naar de randen van je pot te groeien, voor meer ruimte en voedingsstoffen.

In hydrocultuur-opstellingen moet je ervoor zorgen dat je een evenwicht vindt tussen je planten in water houden zodat hun wortels niet uitdrogen en ze voorzien van genoeg lucht zodat ze kunnen ademen.

4. Voedingsstoffen

Fosfor en kalium zijn twee van de belangrijkste voedingsstoffen als het gaat om de ontwikkeling van de wortels.

Vaak denken we dat voedingsstoffen vooral als brandstof dienen voor de vegetatieve groei en bloei van onze geliefde plant. De wietplant heeft ze echter ook nodig om een gezond wortelstelsel te kunnen ontwikkelen.

Fosfor en kalium zijn twee van de belangrijkste voedingsstoffen als het gaat om de ontwikkeling van de wortels. Ze versterken daarbij bestaande wortels en stimuleren je planten om nieuwe aan te maken. Stikstof bevordert echter groene aanwas. Als je merkt dat je planten veel blad ontwikkelen, terwijl hun wortels achterblijven, kan het helpen het fosforgehalte in de meststoffen te verhogen.

Als je je planten in aarde kweekt, raden we je aan om fosfor en kalium in de grond te verwerken voordat je je wietplanten erin zet. Beendermeel en rotsfosfaat zijn bijvoorbeeld geweldige bronnen van fosfor, en houtas, kelp en groenzand bevatten van nature kalium. Deze opties kun je eenvoudig in de aarde verwerken om je planten al vroeg te helpen bij de ontwikkeling van gezonde wortels.

In een hydrocultuur kun je vroeg beginnen met het geven van fosfor- en kaliumrijke meststoffen, zodat je planten sneller sterke wortels ontwikkelen. Zowel in aarde als in een hydro-opstelling bevorderen vitamine B1, indool-3-boterzuur en 1-naftylazijnzuur ook de beworteling.

Het Oplossen van Problemen met Cannabis-wortels

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van de meest voorkomende problemen met cannabis-wortels en hoe je deze kunt identificeren en behandelen.

1. Over- en onderbewatering

Over- en onderbewatering Cannabis-wortels

Het geven van te veel of te weinig water is een veelvoorkomend probleem bij beginnende wietkwekers. Gelukkig zijn beide problemen eenvoudig op te lossen als je ze vroegtijdig signaleert.

* Symptomen

Veelzeggende tekenen van overbewatering of onderbewatering zijn planten die gaan hangen en verwelken. Als je vervolgens een blik werpt op de aarde, krijg je nog een duidelijker beeld van wat je fout doet. Is de aarde volledig droog, dan geef je te weinig water. Als de grond echter al dagenlang nat is zonder dat het opdroogt, dan geef je te veel.

* Oplossing

Als je je wietplanten te weinig water geeft, bewater ze dan vaker. Elke kweker heeft zijn eigen bewateringsschema, maar de basisregel is dat je je planten pas weer water geeft als de aarde is uitgedroogd.

Wanneer je de planten echter te veel water hebt gegeven, moet je wachten totdat de aarde volledig is uitgedroogd voordat je weer bewatert. Overweeg hierbij om elke keer wat minder te geven om te voorkomen dat de wortels te veel krijgen.

2. Schimmelmuggen

Schimmelmuggen

Schimmelmuggen zijn kleine vliegachtige diertjes die graag hun eitjes in vochtige potgrond leggen. Hoewel men ze vaak maar als een kleine plaag ziet, kunnen ze een behoorlijk verwoestend effect hebben op je planten als ze in groten getale aanwezig zijn.

* Symptomen

Meestal zie je schimmelmuggen rond binnenplanten zweven. De volwassen muggen leggen hun eitjes op een vochtige bovengrond. Zodra de eitjes uitkomen, graven de larven zich in de aarde om zich te voeden met het organisch materiaal. Als deze volwassen zijn, komen ze uit de grond en herhaalt het proces zich.

Hoewel de volwassen muggen de planten niet beschadigen, eten hun larven de wortels van de plant. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat deze gaat hangen en verwelken. Als ze hun eitjes leggen, kunnen volwassen muggen ook sporen van schimmels als pythium verspreiden. Daarom is het belangrijk dat je er snel achterkomt of je last hebt van een plaag.

* Oplossing

Er zijn drie dingen die je kunt doen om schimmelmuggen tegen te gaan:

 1. Het doden van de volwassen muggen. De makkelijkste manier om dit te doen, is door ze te vangen met een vliegenvanger.
 2. Het doden van de larven. Daarvoor behandel je alle besmette planten met microbiële insecticiden, zoals Bacillus thuringiensis. Vervolgens laat je de aarde uitdrogen, waarna je deze bewatert met een mix van één deel waterstofperoxide en vier delen water. Dit doodt de muggenlarven, zonder dat je je planten beschadigt. Giet deze oplossing één keer per week bij je wietplanten, totdat je geen volwassen muggen meer ziet.
 3. Voorkom een toekomstige besmetting. Als je op de juiste manier je planten water geeft en muggenvallen of vliegenvangers plaatst, dan kun je voorkomen dat schimmelmuggen hun eitjes in jouw tuin leggen.

3. Overmaat aan Voedingsstoffen (Voedingsverbranding)

Overmaat aan Voedingsstoffen (Voedingsverbranding)

Meststoffen helpen je wietplanten om sneller te groeien en grotere toppen te ontwikkelen. Een overmaat aan voedingsstoffen kan de wortels echter ernstig beschadigen, de groei belemmeren en leiden tot stress. Dit heeft uiteindelijk een negatieve invloed op de kwaliteit en omvang van je oogst.

* Symptomen

Voedingsverbranding kan verschillende oorzaken hebben. Onervaren kwekers denken soms dat hoe meer voedingsstoffen ze geven, hoe beter dat is. Maar ook bij meer ervaren telers komt voedingsverbranding soms voor. De oorzaak is vaak een onevenwichtige pH-waarde, wat leidt tot een opbouw van voedingsstoffen in het medium van de plant. Hierdoor worden de wortels aan te hoge concentraties meststoffen blootgesteld.

Ongeacht de onderliggende oorzaak is voedingsverbranding altijd te herkennen aan:

 • Onnatuurlijke, diepgroene bladverkleuring.
 • Naar boven buigende fan leaves.
 • Geelbruine, droge bladpunten.

* Oplossing

Als je last hebt van voedingsverbranding kun je het volgende doen:

 • Gebruik pH- en EC-meters om vast te stellen wat de oorzaak is.
 • Spoel de wortels van de plant gedurende een week met pH-aangepast water.
 • Voeg langzaam weer voedingsstoffen toe, terwijl je de pH en EC in de gaten houdt om te zorgen dat je planten de nutriënten goed opnemen.
 • Geef je planten de juiste dosis voedingsstoffen.

4. Wortelrot

Cannabis Root Rot

Zoals de naam al aangeeft, is bij wortelrot sprake van zieke, rottende wortels. Het wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van slechte bacteriën en schimmels, zoals fusarium en pythium, die goed gedijen in overbewaterde aarde of stilstaand water.

* Symptomen

Wortelrot zorgt ervoor dat planten gaan hangen of verwelken en gele, zieke bladeren ontwikkelen. Helaas komen deze symptomen bij veel cannabisplagen en -ziekten voor. Je weet daarom pas zeker of een plant last heeft van wortelrot als je de wortels controleert.

Rottende wortels zijn slijmerig, nat en bruin van kleur en hebben soms een uitgesproken "rotte" geur. In hydrocultuur-opstellingen kun je ook algen tegenkomen die rond de rottende wortels groeien.

Bacteriën en schimmels die wortelrot veroorzaken, vallen de wortels van de plant aan. Hierdoor verstoren ze haar vermogen om voedingsstoffen en water op te nemen. Dit kan soms tekenen van een tekort aan voedingsstoffen veroorzaken, zoals vergeling van de bladeren, een groeiachterstand, verkleurde stengels, enzovoort.

* Oplossing

Als je planten last hebben van wortelrot en in aarde staan, kun je ze verplanten naar gesteriliseerde potten met verse grond. Voordat je verplant, kun je het beste een bacterieel middel, zoals Bacillus amyloliquefaciens of Mycorrhizae, direct aanbrengen op de wortels of mengen met de nieuwe aarde.

Zodra je de aangetaste planten hebt behandeld en verplant, moet je ze goed in de gaten houden en eventueel nog een keer behandelen met Bacillus of Mycorrhizae.

Als je een hydro-kweker bent die last heeft van wortelrot, moet je je hele systeem reinigen en steriliseren. Het is van belang dat je alles reinigt, van je potten tot je pompen. Vervolgens vul je het reservoir met schoon, pH-aangepast water en voeg je er Hydroguard of een ander bacterieel middel aan toe. Voordat je je planten terug plaatst in hun potten en hydrosysteem, kun je het beste de wortels voorzichtig wassen onder koud kraanwater. Doe dit wel voorzichtig en voorkom dat je ze breekt.

Houd vervolgens de gezondheid van je planten goed in de gaten en herhaal de bacteriële behandeling, als dat nodig is.

5. Verstrikte Wortels

Verstrikte Wortels

De wortels van wietplanten raken verstrikt als ze geen ruimte meer hebben. Als de wortels hun pot ontgroeien in een zoektocht naar meer ruimte, raken ze in de knoop. Na verloop van tijd zullen planten met verstrikte wortels stoppen met groeien en krijgen ze last van een tekort aan voedingsstoffen. Dit komt doordat hun verwarde wortels moeite krijgen om water en nutriënten op te nemen en goed te ademen.

* Symptomen

Veelvoorkomende tekenen van verstrikte wortels zijn:

 • Sneldrogende grond. Als je merkt dat je een plant om de één of twee dagen water moet geven, dan is dat een duidelijk teken dat ze meer water nodig heeft dan wat er in de pot past.
 • Tekorten aan voedingsstoffen. Planten met verstrikte wortels hebben moeite om voedingsstoffen op te nemen. Na verloop van tijd gaan ze dan ook tekenen vertonen van een tekort, zoals vergeelde bladeren.
 • Langdurige groei in dezelfde pot. Als een gezonde plant al maanden in dezelfde kleine tot middelgrote pot staat, is de kans groot dat haar wortels verstrikt raken.
 • Omvallen. Als een plant te hoog of te breed is voor de pot waar ze in staat, wordt ze wankel en kan ze regelmatig kantelen of omvallen. Dit is een duidelijk teken dat ze haar pot ontgroeid is en dat haar wortels verstrikt raken.

* Oplossing

Om te voorkomen dat een plant verstrikte wortels krijgt, kun je haar het beste in een grotere pot zetten dan de pot die ze is ontgroeid. Idealiter verplant je zodra de wortels de randen van de pot hebben bereikt en voordat ze zich tegen de randen van de pot gaan ontwikkelen, op zoek naar meer ruimte.

 • De grootte van het bladerdek. Wanneer de bladeren van een plant de pot qua omtrek helemaal bedekken, is het tijd om te verplanten.
 • Wortelontwikkeling. Kijk naar de wortels door de drainagegaten. Als ze de bodem van de pot hebben bereikt, moet je verplanten.
 • Groeifase. Naarmate je meer ervaring opdoet, weet je op basis van de groeifase wanneer het tijd is om je plant te verplanten. Je kunt er ook voor kiezen om je planten in de laatste twee weken van de vegetatieve fase naar grotere potten te verplaatsen. Zo biedt je ze alvast de ruimte om zich uit te strekken zodra ze gaan bloeien.

Als je planten toch verstrikte wortels hebben gekregen, moet je eerst hun wortels losmaken voordat je ze kunt verplanten. Verwijder hiervoor eerst zoveel mogelijk aarde van de wortels. Gebruik vervolgens een scherpe, gesteriliseerde schaar om de kluit te snoeien en los te maken.

Verplaats de plant ten slotte naar een grotere pot en laat haar minstens een week in de vegetatieve fase staan, zodat ze kan herstellen van de stress.

6. Slechte Wortelstructuur

Slechte Wortelstructuur Cannabis

De wortels van de wietplant ontwikkelen zich in een piramide-achtige vorm. De penwortel groeit verticaal naar beneden in het substraat, terwijl de uitlopers en haarvaten horizontaal groeien. Sommige planten hebben echter moeite om een sterk, structureel gezond wortelstelsel te ontwikkelen. Dit heeft invloed op hun vermogen om voedingsstoffen en water op te nemen en te ademen. Uiteindelijk heeft dit onvolgroeide, ongezonde planten en een slechte oogst tot gevolg.

* Symptomen

Een van de belangrijkste functies van wortels is om een plant stevig te verankeren in de grond. Planten met een slecht ontwikkeld wortelstelsel hebben moeite om rechtop te blijven staan. Dit is met name het geval als de toppen aan de takken zwaarder worden. Omdat de wortels ook verantwoordelijk zijn voor de opname van voedingsstoffen en water, kan een plant met slecht ontwikkelde wortels tevens tekenen van over- of onderbewatering, langzame of onvolgroeide groei en een tekort aan nutriënten vertonen. Dit kan uiteindelijk weer invloed hebben op de omvang van je opbrengst.

* Oplossing

Om te zorgen dat je planten een gezond wortelstelsel ontwikkelen, is het belangrijk dat je hun wortelontwikkeling zo vroeg mogelijk ondersteunt. Dit kun je doen door wortelhormonen te gebruiken tijdens het ontkiemen van je zaden of het klonen. Een andere manier betreft een holistischere benadering, waarbij je je wietplanten in een medium zet met veel microbieel leven.

Micro-organismen, zoals Trichoderma, Endomycorrhiza en Rhizobacteriën, gaan een gezonde symbiotische relatie aan met de wortels. Hierdoor kunnen deze meer voedingsstoffen opnemen, wat zorgt voor een snellere en gezondere groei. Bovendien zijn ze op deze wijze beschermd tegen ziekteverwekkers als pythium en fusarium. Het kweken van je planten in superaarde is een van de beste manieren om de wortels te ondersteunen en ze bloot te stellen aan een rijke mix van nuttige micro-organismen.

Als je niet in aarde kweekt, dan kun je bacteriële en schimmelwerende middelen toevoegen aan het reservoir, het desbetreffende medium of rechtstreeks toedienen aan de wortels van je planten.

7. Warme of Koude Wortelzone

Controle-Cannabis-Roots-Temperatuur

De temperatuur is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de groei van de wortels van een plant. Cannabisplanten houden met name van dagtemperaturen van tussen de 16 en 30°C. Temperaturen buiten dit bereik vertragen de groei en kunnen de kracht en het aroma van de toppen beïnvloeden. Met een temperatuur van onder de 13°C raakt de plant in shock.

* Symptomen

Lage of hoge temperaturen kunnen de wortels van een plant in shock brengen. Hierdoor kan ze gaan hangen of verwelken of kunnen problemen ontstaan als een groeiachterstand, vergeelde bladeren of andere vormen van verkleuring en veranderingen in het waterverbruik. Warmte trekt ook insecten aan en creëert een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Deze kunnen de wortels van de plant aantasten en een heleboel andere problemen veroorzaken.

Problemen met de temperatuur rondom de wortels hebben snel invloed op de drink- en voedingsopname van een plant. Daarbij kunnen ze leiden tot tekorten aan voedingsstoffen of voedingsverbranding.

* Oplossing

Het beste wapen tegen problemen met de worteltemperatuur is een goede verdediging. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig de temperaturen in je kweekruimte en medium te controleren, ongeacht of je je planten in aarde of water kweekt.

Een goede manier om de wortels af te koelen, is door ventilatoren onder het bladerdak te plaatsen. Buiten kun je een laagje stenen, mulch of een bodembedekker, zoals klaver, toevoegen om de wortels te isoleren en temperatuurschommelingen tegen te gaan.

Als de temperatuur in de wortelzone te laag is, probeer dan de ventilatoren weg te houden van de aarde rondom je plant. Maak daarbij gebruik van een luchtbevochtiger om de temperatuur onder het bladerdak ietwat op te voeren. Daarnaast kun je mulch gebruiken om de wortelzone te isoleren.

In een hydrocultuur is het handhaven van de temperatuur rondom de wortelzone iets eenvoudiger. Zolang de temperatuur in het reservoir binnen het juiste bereik blijft, zou je geen problemen moeten krijgen. Hierbij kun je het beste een temperatuur van tussen de 18 en 25°C aanhouden.

8. Fusarium

Fusarium-Fungus

Fusarium is een gevreesde schimmel die al je wietplanten kan vernietigen. Het is daarbij een van de meest voorkomende oorzaken van wortelrot. De sporen van deze schimmel kunnen jarenlang inactief blijven, waardoor het vrijwel onmogelijk is om het op te sporen. Je komt er vaak pas achter op het moment dat het je planten aantast.

* Symptomen

Fusarium tast de wortels van een plant aan, waardoor het voor haar onmogelijk wordt om water en voedingsstoffen op te nemen. Wanneer deze schimmel toeslaat, gaan je planten hangen en verwelken. Bovendien blijft de aarde van een aangetaste plant vaak dagenlang nat, omdat ze geen water meer kan opnemen. In sommige gevallen kan een fusarium-infectie planten binnen enkele dagen doden.

* Oplossing

Helaas bestaat er nog geen remedie tegen fusarium. Als deze schimmel zich eenmaal in je tuin bevindt, moet je de verspreiding zo snel mogelijk stoppen. Dit kun je doen door de aangetaste planten te verwijderen en je kweekruimte te steriliseren.

9. Pythium

Pithium in Cannabis Seedling

Pythium is een andere moordenaar die door cannabiskwekers over de hele wereld gevreesd wordt. Het is een parasitaire alg die met name in hydrocultuur een belangrijke veroorzaker is van wortelrot. Hoewel het planten in elk stadium van de levenscyclus kan aanvallen, lopen jonge zaailingen het grootste risico om besmet te raken met deze algen.

* Symptomen

Onder de grond zorgt pythium voor een stinkende, bruine, glibberige massa rondom de wortels van een plant. Als je in een hydrocultuur kweekt, ben je in het voordeel, omdat je deze symptomen makkelijker kunt spotten. De bovengrondse tekenen van een pythium-infectie omvatten van alles, van hangen en verwelken tot signalen van voedingsproblemen en verbranding. Als je in aarde kweekt, is het dus best moeilijk om vast te stellen of je planten hier last van hebben.

* Oplossing

Pythium kun je soms behandelen met speciale middelen tegen wortelrot. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze behandelingen duur zijn en niet altijd het probleem verhelpen. Als je zaailingen te maken hebben met een pythium-infectie, is het vaak het beste om de stekker uit je kweek te trekken en al je apparatuur te steriliseren. Begin vervolgens opnieuw, in plaats van de strijd aan te gaan met de infectie om uiteindelijk een middelmatige opbrengst te oogsten.

10. Damping-off

Damping Off of a Cannabis Seedling

Damping-off is een van de meest voorkomende problemen waar telers mee te maken krijgen. Het wordt veroorzaakt door pythium, botrytis en fusarium en treft alleen zaailingen en klonen.

* Symptomen

Door damping-off vallen cannabiszaailingen om en verwelken ze. Dit kan binnen enkele uren plaatsvinden. In de ochtend kun je dus super gezonde zaailingen treffen die vervolgens, als je ze 's avonds weer controleert, om zijn gevallen.

* Oplossing

Er bestaat nog geen behandeling voor damping-off. Als een zaailing of stek eenmaal is omgevallen, is er niks meer wat je kunt doen.

Als een van je zaailingen last krijgt van damping-off, kun je deze het beste zo snel mogelijk verwijderen om de verspreiding van de algen te stoppen. Sommige kwekers sprenkelen waterstofperoxide op de aangetaste zaailing om de schimmel te doden en verspreiding te voorkomen.

Het Belang van het Creëren van een Gezonde Wortelzone voor Wiet

De taak van de wortels van een cannabisplant is het opnemen van voedingsstoffen, water en zuurstof. Deze elementen hebben je planten nodig om te kunnen groeien. Als je gezonde wietplanten wilt die de best mogelijke toppen produceren, is het van belang dat je ze al in een vroeg stadium helpt om een sterk wortelgestel te ontwikkelen.

Bekijk onze Easy Roots - Mycorrhiza Mix om je planten een goede start te geven. Onze Easy Roots-supplementen zijn 100% biologisch en helpen je planten om voedingsstoffen en water op te nemen. Bovendien beschermen ze je wietplanten tegen verschillende ziekteverwekkers die we in deze post hebben genoemd.

External Resources:
 1. Punja Z. K. (2021). Emerging diseases of Cannabis sativa and sustainable management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.