By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Schimmels zijn een fascinerende levensvorm, van fundamenteel belang voor al het leven op aarde. Een interessant feit voor velen: Schimmels zijn een volledig onafhankelijk koninkrijk van het leven, los van dat van dieren en planten. Maar ze liggen genetisch dichter bij dieren dan planten. Fungi spelen een cruciale rol in het ecosysteem, doordat ze dode organismen en biologische bijproducten afbreken. Zo maken ze de voedingsstoffen in deze bronnen vrij die vervolgens elders in het netwerk van leven kunnen worden gebruikt. Schimmels vormen een symbiotische samenwerking met een aantal planten en algen en zijn eigenlijk verantwoordelijk voor het voortbestaan van een groot aantal soorten. Schimmels groeien in schroefdraad-structuren bekend als zwamdraden, die vanwege hun grote oppervlakte, zorgen voor de maximale opname van voedingsstoffen. 

Een samenlevingsverband met cannabis: hoe mycorrhiza-schimmels de plantgezondheid bevorderen

Van deze functie van schimmels kan worden geprofiteerd en worden gebruikt door telers om de opname van voedingsstoffen van hun planten te maximaliseren. Maar hoe precies werkt deze relatie? Het sleutelwoord hier is "mycorrhiza's".

Mycorrhizae is een symbiotisch verbond gemaakt van zowel een schimmel en de wortels van een plant. Dit mutualistische vereniging wordt in de natuur gevonden en is een fundamenteel onderdeel van het bodemleven. Door het vormen van deze relatie, ontvangen de schimmels en planten in kwestie indrukwekkende voordelen van elkaar, vooral belangrijk bij het proberen om de kwaliteit en kwantiteit van marijuana te maximaliseren.

Een samenlevingsverband met cannabis: hoe mycorrhiza-schimmels de plantgezondheid bevorderen

De schimmels krijgen permanente toegang tot de zoete overvloed van koolhydraten suikers zoals glucose en sucrose die worden gesynthetiseerd in de bladeren van de plant, vervoerd naar het wortelstelsel en over naar de schimmel buddy. In ruil, plukt de plant dan het voordeel van de schimmel’s superieure mogelijkheden van het absorberen van water en voedingsstoffen uit de bodem waarin ze wonen. Dit komt door het veel grotere oppervlakgebied van de hyfen die veel fijner zijn dan de plantenwortels, waardoor ze veel effectiever zijn met het winnen van delfstoffen.

De aanwezige schimmels kunnen het ook gemakkelijker maken voor planten om toegang te krijgen tot belangrijke bouwstenen zoals fosfor en stikstof, die van cruciaal belang zijn voor een optimale gezondheid van planten, opbrengst grootte en kwaliteit.

De vorming van mycorrhiza strekt zich ook voorbij de opname van voedingsstoffen. Dit fenomeen kan je planten ook beschermen tegen tal van bedreigingen waarmee veel telers worden geconfronteerd. Mycorrhizae planten vertonen verhoogde resistentie tegen pathogene microbiële ziekten die in de bodem voorkomen. Ze zijn ook beter uitgerust tegen droogte die zich zou kunnen voordoen, en zijn beter in het omgaan met zout stress. Ze zijn ook beter bestand tegen bepaalde toxiciteit die zich zou kunnen voordoen in de bodem zoals die met hoge metaalconcentraties.

De Opbouw van deze Speciale Relatie

Kwekers hebben verschillende methodes tot hun beschikking om aarde te verrijken met gunstige schimmels. Allereerst kunnen ze ervoor kiezen om mycorrhiza-soorten uit de directe omgeving aan te trekken. Dergelijke soorten komen in de meeste bodems voor. Kwekers kunnen ze uit de omgeving aantrekken en hun aantal verhogen met de juiste voeding.

Mycorrhiza-schimmels houden van organisch materiaal, zoals compost en andere micro-organismen, maar laten ook suikerrijke zoetigheid niet aan zich voorbijgaan. Per slot van rekening zijn de suikers van de fotosynthese de voornaamste reden dat ze überhaupt een relatie aangaan met planten.

Om gunstige schimmels uit de buurt aan te trekken, kun je simpelweg koolhydraatbronnen, zoals fruitsap of ahornsiroop, toevoegen aan de bodem. Voeg 2-3ml suikers per liter water toe en doordrenk je plantenbak of potten ermee.

Een andere optie is om naar een nabijgelegen bos te gaan en met je blote handen een schimmelkolonie te vangen. Haal wat aarde uit een bosgebied dat niet chemische verontreinigd of vervuild is en doe het in een emmer. Eenmaal thuis kun je je kweekmedium verrijken met deze microbenrijke aanwinst.

Tot slot kun je ook speciaal ontworpen producten gebruiken voor inoculatie van je aarde. Zo bevat Easy Roots van Royal Queen Seeds een volledig biologische mix van Glomeromycota, schimmels die zich vlug binden aan wortels en voedingsstoffen omwisselen voor plantaardige suikers.

Bacteriën Met Geweldige Voordelen

Fungi zijn niet de enige microben die in de aarde voorkomen. Gezonde, levende aarde is een voedselweb met tevens een overvloed aan bacteriën. Hoewel ze vaak negatieve associaties opwekken, werken veel bacteriën juist samen met cannabisplanten, zodat deze gezond en sterk blijven.

Uiteraard komen er ook veel slechte bacteriën voor in de bodem. Gezonde populaties van goede bacteriën helpen deze schadelijke soorten echter in toom te houden.

Je kunt eenvoudig goede bacteriën aan je aarde toevoegen met Easy Roots Rhizobacter van Royal Queen Seeds. De mix bevat twee bacteriesoorten — Bacillus subtilis en Pseudomonas flavescens — die een symbiotische relatie met de plantenwortels vormen. Deze minuscule levensvormen bevorderen de plantengroei door stikstof te binden, de solubilisatie van voedingstoffen te verhogen en bescherming te bieden tegen slechte bacteriën.

Easy Roots Rhizobacter bevat tevens een speciale alg genaamd Lithothamium. Deze beschermt de bacteriën tegen onevenwichtigheden met betrekking tot de voeding en pH. Bovendien bevat het spoorelementen die nodig zijn voor een optimale plantgezondheid.

Mycorrhizae vs. rhizobacteriën: hoe verhouden ze zich tot elkaar?

Mycorrhizae en nuttige bacteriën spelen allebei een cruciale rol in het voedselnetwerk in de bodem. Soorten uit beide categorieën breken organisch materiaal af en maken voedingsstoffen beschikbaar voor plantenwortels.

Mycorrhiza-schimmels verbinden zich fysiek aan het wortelstelsel en vormen een verlengstuk van dit netwerk. Ze geven daarbij enzymen vrij in hun directe omgeving, breken complexe moleculen af en transporteren vrije voedingsstoffen richting de wortels. De planten geven daarvoor in ruil suiker terug die afkomstig is van de fotosynthese.

Cannabisplanten floreren ook met gunstige bacteriën rond hun wortels. Ze verleiden deze minuscule organismen met allerlei suikers. In ruil daarvoor binden rhizobacteriën de strijd aan met potentieel schadelijke bacteriën en ondersteunen ze planten zelfs bij de opname van atmosferische stikstof. Dit is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de gezondheid en ontwikkeling van planten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.