Het is nog nooit zo makkelijk geweest om cannabis te gaan kweken. De enorme hoeveelheid beschikbare producten en mogelijkheden kunnen overweldigend zijn. Maar ze zijn allemaal ontwikkeld om het voor jou makkelijker te maken. Dat betekent echter niet dat nieuwe systemen goedkoper of effectiever zijn dan traditionele methoden van plantverzorging. Het is allemaal afhankelijk van de omvang van je operatie en jouw doelen als kweker.

SYNTHETISCHE VERSUS ORGANISCHE MESTSTOFFEN

Het lijkt erop dat er twee afzonderlijke stromingen zijn. De ene heeft te maken met moderne, petrochemisch-intensieve monocultuur productie. Hierbij worden steriele omstandigheden en precieze metrische manipulatie van variabelen gehanteerd voor een maximale vervaardiging van producten. Gebottelde voedingsstoffen met strikte verhoudingen van NPK en een precieze pH zijn het resultaat. Dit, om de kans op tekorten te verkleinen en te zorgen voor robuuste groei.

De andere stroming is de organische of "natuurlijke" manier, waarbij planten worden gekweekt zonder petrochemische invloeden. Hierbij wordt de microbiologie van de grond gevoed, waardoor de wortels voeding krijgen die alle favoriete lekkernijen van de plant in precies de goede verhoudingen bevat.

Nieuwe, onervaren kwekers hebben wat tijd nodig om zich te verdiepen in de verschillende methoden – organisch versus synthetisch. De voors en tegens afwegen en dan aan de slag met de kweek! In het proces van het ontwikkelen van groene vingers, verander je af en toe zeker van gedachten over een aantal onderwerpen.

ZIJN GEBOTTELDE PRODUCTEN DE MOEITE WAARD?

Na een tijdje ontdek je al gauw dat het meeste van wat je in een fles koopt extreem duur is, geldverspilling, of makkelijk tegen een fractie van de prijs kan worden vervangen door een eigen brouwsel.

Bedenk dat de meeste gebottelde meststoffen, of ze nu synthetisch of organisch zijn, een deel van hun waarde in geld verliezen door de grote hoeveelheid water die erin zit. Het is ook ontzettend ingewikkeld om alles wat een plant nodig heeft te mengen in een gestabiliseerde fles. Er zitten grenzen aan scheikunde en plantenfysiologie. En er gaan zeker voedingsstoffen verloren bij het gemak van de fles.

JE EIGEN MESTSTOF MAKEN

Je eigen meststof maken kan nogal verslavend zijn. Niet alleen bespaar je op de lange termijn een aanzienlijke hoeveelheid geld, maar je gaat ook de voeding van planten veel beter begrijpen. Je leert om precies af te stemmen op wat je plant nodig heeft en oogst uiteindelijk grotere en beter smakende toppen.

Gooi je de dure potgrond uit zakken na elke oogst weg of geef je je planten voedingsstoffen en andere middeltjes zonder dat je de oogst ziet toenemen?

Zo ja, lees dan even verder.

ZELFGEMAAKTE MESTSTOF: WAT ETEN PLANTEN?

We gaan niet heel diep in op dit onderwerp, maar geven je in het kort wat basiskennis mee. Je hebt "NPK" vast eerder voorbij zien komen. Dit zijn de macronutriënten – de grote spelers op het gebied van de gezondheid en ontwikkeling van een plant.

 • N - stikstof
 • P - fosfor
 • K - kalium

Naast deze macro’s zijn er ook nog micronutriënten, ook wel spoorelementen genoemd. Dit zijn metalen en mineralen waarvan de plant slechts zeer kleine hoeveelheden nodig heeft. Voor een gezonde groei van planten zijn ze echter net zo belangrijk als NPK. Calcium, magnesium, koper, ijzer, zink, mangaan, kobalt, jodium, selenium en molybdeen zijn voorbeelden van micronutriënten.

We rekenen hiertoe ook vitaminen en zuren en andere organische bestanddelen.

Fabrikanten van meststoffen mengen deze bestanddelen en proberen om ze chemisch te stabiliseren voordat ze worden gebotteld, getransporteerd en in de winkel staan. Elke lijn van voedingsstoffen die een fabrikant bedenkt, is slechts de visie van dat merk op een compleet voedingsplan. Ze beweren allemaal dat ze het allerbeste product hebben.

Het geheim van een eersteklas opbrengst is de juiste verhouding van deze bestanddelen, op het goede moment. Wat dat betreft, zijn deze voedingslijnen erg gemakkelijk.

Maar er is gewoonweg geen goede vervanger voor het maken van of aanvullen met je eigen, zelfgemaakte organische meststof. In feite is dat precies wat de beste kwekers met enige regelmaat doen. Met een beetje experimenteren ontdek je al gauw hoe makkelijk het is. En dat organische grond een groot verschil kan maken in je tuin.

Organische Meststoffen

WAAROM ORGANISCH?

De belangrijkste reden voor het maken van organische voedingsstoffen is eenvoudig; ze kunnen heel goedkoop (of zelfs gratis) zijn en je kunt ze zelf maken in je achtertuin of keuken met huis-, tuin- en keukenspullen. Ze zijn bovendien vaak heel makkelijk te maken, niet gevaarlijk en veel beter voor het milieu.

Met composteren bijvoorbeeld, kun je tonnen aan zuurverdiend geld besparen. Na een oogst moet de bodem die je hebt gebruikt, worden "opgeladen". De meeste kwekers die in een tent kweken, gooien de uitgeputte aarde na gebruik weg en kopen telkens nieuwe zakken met verse grond. Dat betekent dat je blijft slepen met zakken aarde en elke ronde nieuwe nodig hebt. Als je al je organische voedselafval echter gaat composteren met je gebruikte grond, dan gebeurt er iets magisch. De aarde wordt letterlijk gerecycled en opnieuw leven ingeblazen. Je voorziet haar van alle noodzakelijke microbiologie en voedingsstoffen die je planten nodig hebben. Alles wat je plant vereist, zit erin - NPK, spoorelementen en een leger aan agro-bacteriën en mycobacteriën voor het koloniseren van de rhizosfeer.

HONGERIGE CANNABIS

Maar cannabis kan een erg hongerige plant zijn en als je die zeer gewenste, zware en stevige toppen wilt, moet je de basiscondities van de grond voor elkaar hebben. Vanuit technisch oogpunt voed je planten niet rechtstreeks als je in aarde kweekt. Daarom raden we je aan om je eigen bacteriën te kweken op regelmatige basis. De technische term daarvoor is Actively Aerated Compost Tea (AACT), maar de termen "bennies", "nuttige bacteriële thee", "wormenmest thee" of gewoon "compostthee" worden ook regelmatig gebruikt.

Ongeacht de terminologie, het is makkelijk om te maken. Laat je verrassen. Niet alleen creëer je hiermee miljoenen kleine minions die je wortels beschermen en voeden. Je onttrekt namelijk ook de beste mineralen en schimmels aan de grond en stopt ze in de thee, die je rechtstreeks kunt toedienen aan de wortels. Je kunt het eveneens gebruiken als bladspray tegen de meest voorkomende ziektes.

AANPASSINGEN VAN DE GROND:

Als je buiten kweekt en/of de kwaliteit van je grond een oppepper nodig heeft, dan kun je hieronder een aantal veel voorkomende aanpassingen vinden.

BRONNEN VOOR MACRONUTRIËNTEN

Als je een oppepper nodig hebt van stikstof (N), dan kun je uitwerpselen van wormen toevoegen, of kippenmest, schaaldierenmeel en/of vleermuis guano. Je kunt ook menselijke urine gebruiken, maar zorg er dan voor dat je het verdunt tot een verhouding van 10:1 (water: urine). Anders wordt de urine omgezet in ammonia en schaadt het je planten. Plas nooit rechtstreeks op je planten; daardoor verbranden de wortels!

Als je een opkikker nodig hebt van fosfor (P), kook dan wat bananenschillen en bedek je grond daarmee. Laat het geleidelijk fermenteren voor een optimale afgifte. Beender- en vismeel, kippenmest en steengruis zijn ook geweldige bronnen van fosfor. Steenstof bijvoorbeeld, geeft haar voedingsstof geleidelijk af waardoor het heel geschikt is om te mengen met uitgeputte grond. De aarde bevat daardoor tijdens de hele kweekcyclus voldoende P.

Als je een opkikker nodig hebt van kalium (K), dan zijn bananenschillen, vleermuis guano, vismeel, kelp, houtas, compost en kiezelstenen allemaal geweldige middelen.

De twee micronutriënten calcium en magnesium moet je afzonderlijk bekijken, omdat ze erg belangrijk zijn, in het bijzonder tijdens de bloei. Pas als deze mineralen in de optimale hoeveelheid aanwezig zijn, kunnen de andere spoorelementen hun volle potentieel bereiken.

Npk-voedingsstoffen Voor Cannabis

BRONNEN VOOR MICRONUTRIËNTEN
 • Calcium – kalksteen, klei, kalk, gips 
 • Magnesium - dolomiet, magnesium sulfaat (bitterzout)
 • Andere spoorelementen - azomite (spoornutriënten en humuszuur)

Het komt maar zelden voor dat je een opkikker nodig hebt voor de andere spoorelementen. Ze zitten in de meeste soorten grond en steen. In feite zorgen de meeste door ons voorgestelde aanpassingen ervoor dat alle spoorelementen een oppepper krijgen, maar dat is niet erg.

SOORTEN MEST

Mest is net zo oud als de landbouw zelf. Het viel mensen op dat op plaatsen waar dieren hun behoefte deden, de plantenwereld floreerde. Tot op deze dag is mest wereldwijd een van de belangrijkste agrarische toevoegingen.

Het gebruik van mest is een fantastische bron voor een langzame afgifte van NPK. Helaas brengt het ook een aantal problemen en risico’s met zich mee. Als de mest niet juist wordt gecomposteerd of gefermenteerd, kunnen er ziekteverwekkers vrijkomen die schadelijk zijn voor mensen, dieren en planten. Het kan ook lastig zijn om de juiste balans te vinden met je basisgrond. Er is dan ook geen goede of foute mestsoort, het is afhankelijk van waar je woont. Praat met lokale boeren om een idee te krijgen van wat het beste werkt.

 • Schaap – Gebalanceerd en rijk, maar fermentatie nodig 
 • Geit – Vergelijkbaar met schapenmest, maar dan sterker
 • Koe – Niet erg rijk, maar makkelijk om te verkrijgen en te gebruiken 
 • Varken - Overbodig
 • Kip – Zeer rijk, maar vaak zit er veel NPK in – dus verdunning is nodig
 • Konijn – Het beste voor composteren en voor de productie van wormen, zeer rijk 
 • Paard – Makkelijk om mee te werken, in het bijzonder goed voor kuipplanten

EEN STAPJE VERDER – GA VEGANISTISCH TE WERK!

Als je milieubewust bent, dan willen we in het kort iets zeggen over "organische" meststoffen. Petrochemische meststoffen zijn echt slecht voor het milieu. Maar ook dierlijke producten, zoals beender- of vismeel, zijn erg milieuonvriendelijk.

Allereerst is een organisch label geen synoniem voor goed, beter of correct. Als je echt geeft om het milieu, let dan op het OMRI-certificaat op flessen.

Deze bijproducten van dieren zijn industriële restanten die chemisch zijn behandeld en gedehydrateerd om de laatst mogelijke druppel winst te persen uit het productieproces. Ze zijn verre van "organisch"; ze bevatten alleen onbewerkte organische ingrediënten die nog niet zijn behandeld met synthetische chemicaliën. Wel zijn ze veel beter dan petrochemicaliën. Maar ook hier geldt dat we ons bewust moeten zijn van het milieu en van de gevolgen die dit alles heeft op het broeikaseffect.

De legendarische, prijswinnende cannabis redacteur, schrijver, teler en activist Kyle Kushman gaat voorop op het gebied van veganistische (op plantaardige basis) kweek van wiet. De resultaten spreken voor zich. Heb je respect voor miljoenen jaren natuurlijke selectie? Dan kun je het maximale genetische potentieel bereiken. Houd Moeder Natuur niet langer voor de gek. Ze heeft recht op wat experimenten en tijd.

DAT WAS VEEL TE INGEWIKKELD

Als je hier niet mee bekend bent, dan vind je dit misschien veel te veel informatie. Hoe ter wereld kun je ervoor kiezen om die handige flesjes te dumpen en in plaats daarvan vieze handen te krijgen met koeienmest?

Dat is echter niet wat we bedoelen. In feite hebben we nog maar het topje van de ijsberg behandeld. Er zijn volledige boeken geschreven over dit onderwerp. Het is heel erg moeilijk om zoveel informatie in slechts een paar woorden samen te vatten en praktisch toepasbaar te maken. We hopen dat dit een klein zaadje aan info is dat je helpt om de juiste richting te kiezen.

Probeer bovenal te begrijpen dat als je eenmaal het belangrijkste hebt geleerd, het allemaal heel erg simpel is!

Zelfgemaakte Meststoffen

EENVOUDIGE ZELFGEMAAKTE MESTSTOFFEN

Om je wat perspectief op de zaak te geven, je hebt nodig: een zak hoogwaardige wormenmest (als je zelf geen compost maakt), een emmer, een sterke pomp en een luchtsteen. In 48 uur tijd kun je genoeg aerobe bacteriën, schimmels en spoorelementen kweken voor het verbeteren van de productie van je planten. Doe dit elke oneven week van de kweekcyclus en beloon jezelf met 20-40% meer opbrengst. Het is echt zo makkelijk als het lijkt.

Het maakt niet uit of je het binnen of buiten doet, je kunt al je keukenafval, zoals uienrokken en eierschalen of restjes salades, composteren; nog beter, gebruik de stelen en bladeren van je laatste oogst! Voeg ook wat wormen toe die het composteerproces bevorderen en al gauw bespaar je tonnen op grond. Met dit hergebruik creëer je bovendien een groeimedium van wereldklasse!

Wil je niet betalen voor kelp extract? Als je vlakbij zee woont, hoef je alleen maar op jacht te gaan naar zeewier om je eigen aftreksel hiervan te maken. En als het je lukt om het goed te doen, is het misschien nog wel effectiever dan de gebottelde versie.

DE WEG NAAR ORGANISCH KWEKEN

Als het allemaal nieuw voor je is, laat je dan niet ontmoedigen door al deze nieuwe termen. Ze lijken erg op elkaar, maar betekenen ieder net iets anders. Het gaat erom dat je begrijpt wat de samenstelling is van je basis groeimedium en wat je nodig hebt om tot geweldige resultaten te komen. Zelfs pure hydrocultuur kan haar voordeel doen met organische toevoegingen.

We willen daarmee niet zeggen dat je alle voedingsstoffen die je hebt gekocht, moet dumpen. We stellen voor om ze aan te vullen met zelfgemaakte, organische meststoffen. Stapje voor stapje.

Doe het rustig aan, telkens een beetje meer. Uiteindelijk ga je merken dat niet alleen je plant beter groeit, maar ook je bankrekening.

Kleine veranderingen, zoals het toevoegen van compostthee, kunnen een cumulatief effect hebben. Je planten worden krachtiger en je grond raakt niet zo snel uitgeput.

Alleen al door het lezen van dit artikel ben je halverwege een volledig duurzaam model. Voel je vrij om te experimenteren en jouw methodologie aan te passen met het oog op een groenere toekomst.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.