By Marguerite Arnold

Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 

HOE KUN JE HET HERKENNEN?

Een factor waarvan telers zich voortdurend bewust moeten zijn bij het kweken van hun planten, is het risico op een voedingstoffentekort. Cannabisplanten hebben een reeks belangrijke voedingsstoffen nodig die vitale biologische functies uitvoeren gedurende de groeicyclus. Als er tijdens de vegetatieve of bloeistadia een bepaalde voedingswaarde ontbreekt, zullen planten symptomen van tekortkomingen vertonen. Deze tekens kunnen de telers helpen om te bepalen wat er ontbreekt en dus wat aan de bodem moet worden toegevoegd voordat het te laat is. Één van deze vitale voedingsstoffen is fosfor.

phosphorus deficiency cannabis indoor growing

HET BELANG VAN FOSFOR

Fosfor speelt een belangrijke rol in de gezondheid van alle levende organismen. Planten hebben dit voedingsmiddel nodig om een normale groei te beheersen en volwassenheid te bereiken. Fosfor draagt bij aan het DNA van de plant, evenals het RNA, dat de genetische code leest om eiwitten en andere structuren op te bouwen. Fosfor is ook van vitaal belang in het aanmaken van ATP, de energie-eenheid die planten gebruiken tijdens de fotosynthese. Fosfor helpt bij het stimuleren van de wortelontwikkeling, het verhogen van de sterkte van de stengels, het verbeteren van de bloemvorming en de zaadproductie, het verbeteren van de kwaliteit van gewassen, het verhogen van de weerstand tegen ziekten en het ondersteunen van de ontwikkeling gedurende de totale groeicyclus.

SYMPTOMEN VAN FOSFORTEKORT

Het is duidelijk dat fosfortekort schade kan aanrichten aan de gezondheid van je planten en hun potentiële opbrengst. Er zijn een aantal verschillende symptomen om ervoor te zorgen dat je fosfortekort tijdig in jouw gewas kunt signaleren. Allereerst heeft het tekort gewoonlijk effect op de oudere bladeren die onderaan de plant zitten. Deze bladeren kunnen een glanzende uitstraling krijgen en veranderen in donkerdere tinten groen, blauw en grijs. Samen met deze kleurverandering beginnen bladeren paarse en bruine vlekken te ontwikkelen. Bladeren worden ook erg droog en beginnen te verdikken. De stengels van de plant kunnen ook helderrood of paars worden.

phosphorus deficiency symptoms cannabis cultivation

OPLOSSINGEN VOOR FOSFORTEKORT

Een oorzaak van fosfortekort is de pH van de wortels. Een wortel pH tussen 6,2 en 7 is het beste om de absorptie van het voedingsmiddel te maximaliseren. Daarom is het ideaal om te streven naar een bodem-pH in dit bereik wanneer symptomen van een tekort zich voordoen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van pH-up en down producten.

Een organische meststof die voldoende hoeveelheden van elke vitale voedingstof bevat, kan ook gebruikt worden om ervoor te zorgen dat jouw planten de juiste hoeveelheden fosfor krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast kunnen andere bronnen van fosfor aan de bodem worden toegevoegd om de blootstelling te maximaliseren. Goede bronnen van fosfor zijn vismeel, krabschelpen en zacht rotsfosfaat. Teveel water en een compacte bodem kunnen ook oorzaken zijn van een fosfortekort. Zorg ervoor dat je je planten de correcte hoeveelheid water geeft om dit te vermijden.

Probeer rustig te blijven als je een fosfortekort waarneemt. In paniek raken en teveel fosfor aan de bodem toevoegen, kan voorkomen dat je planten andere voedingsstoffen opnemen en uiteindelijk meer kwaad doen dan goed.

De temperatuur is nog een detail om aandacht aan te besteden om het optimale fosforgehalte te bereiken. Lagere en koudere temperaturen kunnen het moeilijk maken voor je cannabis gewas om voldoende voedingsstoffen te absorberen. Temperaturen die onder de 15 graden Celsius liggen, kunnen negatieve effecten veroorzaken.

Als je planten het slachtoffer zijn van symptomen van fosfortekort, zul je een herstelstadium zien plaatsvinden als je de juiste stappen uitvoert om de gezondheid van je planten te herstellen. De verspreiding van bruine vlekken, rode en paarse stengels en andere symptomen zal stoppen met het infecteren van nieuwe bladeren. Maak je geen zorgen als oude bladeren zich niet herstellen, dit is normaal.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.