By Miguel Ordoñez

Zie meer
 
Zie meer
 
 
Zie meer
 
 
 


Hoe Kun Je Het Herkennen?

Calcium is een essentieel onderdeel dat gebruikt wordt om planten te helpen groeien tijdens hun hele leven. Het is noodzakelijk voor een goede ontkieming en vroege wortelontwikkeling, tot aan de bloeiperiode en het rijpen aan toe. Calcium zorgt voor vitale cellen en een sterke plantenontwikkeling. Het helpt ook bij een gezonde wortelgroei, proteïne en vitamine synthese en de juiste opname van kalium.

Calcium is noodzakelijk voor transpiratie en voedingsopname. Het is een vereiste voor fotosynthese en helpt de planten hitte-stress tegen te gaan. Het staat garant voor het gezond functioneren van de haarwortels en de huidmondjes van de bladeren. Calcium is halfstationair. Het blijft in de celwanden totdat er een extreem tekort is; dan zal het weer oplosbaar worden. Dit kun je zien als de bladeren in het midden van de plant en de oudere delen aangetast beginnen te raken.

Een calciumtekort in cannabis planten komt minder voor bij buitenkweek dan bij binnenkweek met hydroponic of een neutraal medium. Een calciumtekort zal:

 1. De voedingsopname bij de wortelen verhinderen. Calcium helpt bij het afbreken van biologisch materiaal in de wortelzone, wat de opname van nutriënten versnelt.
 2. De groei van de toppen belemmeren tijdens de piek van de bloeitijd. Cannabis heeft extra calcium nodig in het midden van het bloei proces. Afhankelijk van de soort, kan dit drie tot zes weken zijn nadat de bloeiperiode is gestart.
 3. Een calcium uitsluiting veroorzaken. Slecht functionerende wortels betekenen een slechte opname van voedingsstoffen. De plant kan verschillende tekenen van voedingsproblemen laten zien als dit gebeurt. 
 4. Ervoor zorgen dat planten vitaliteit verliezen en verwelken. Calcium is essentieel voor de algehele gezondheid van de plant en stressweerstand.
Ca Deficiency

Calciumtekort Symtomen

Calcium doet z'n werk in samenwerking met andere belangrijke onderdelen voor de algehele gezondheid en vitaliteit van de plant. Een gebrek aan calcium kan op andere tekorten lijken omdat het vermogen van de plant om essentiële biologische functies te vervullen in de weg wordt gezeten.

De volgende symptomen kunnen een calciumtekort aangeven:

 • Vooral nieuwe groei aan de bovenkant van de plant is aangetast. 
 • Jonge groei vertraagt, nieuwe bladeren krullen. Frisse groei is gedraaid en sterft snel af. Nieuwe steeltjes zijn paars of geel. 
 • Het wortelsysteem is aangetast dus er kunnen minder voedingsstoffen worden opgenomen. De algehele groei wordt afgeremd, dus de planten verliezen hun glans.
 • Bloemengroei wordt ernstig aangetast, voor tijdens piek bloeitijd. Jonge bloemkelken zijn verkreukeld, vervormd en breiden zich niet uit.
 • Er komen grote, lichtbruine necrotische vlekken op de bladeren. Er komen vlekken op de randjes van de bladeren en worden bruin. De bladeren worden geel als het probleem zich ontwikkelt. 
 • Takken zijn zwak en breken makkelijk af. Stelen kunnen hol worden en gaat rotten binnenin. 
 • Planten reageren niet goed om hitte. 
 • Wortels worden bruin en zijn vatbaar voor slijmerige wortelvrot en andere pathogenen.
Stages

Calcium & Buitenshuis Kweken

Buitenshuis kweken in de aarde geeft vaak een grotere foutmarge met veel voedingsstoffen problemen. In onbehandelde zure gronden die je bijvoorbeeld vindt in dennenbossen kan calcium wegzakken, maar met wat aandacht kun je calciumproblemen voorkomen. Voeg wat tuinkalk, dolomiet, poedervormige botten, gekneusde eierschalen of vismeel toe aan de aarde. Goede kwaliteit compost is altijd een must.

De kans is klein dat calciumtekort zal voorkomen bij potten of groeizakken die je buiten hebt staan. De aardemixen tegenwoordig bevatten een uitgebreid spectrum aan belangrijke voedingsstoffen voor het leven van de plant. Biologische kwekers hebben tijdens de winter behulpzame planten die de aarde herstelt voor een nieuw seizoen.

Tomatenplant is een andere plant die erom bekend staat genoeg calcium nodig te hebben. Een oude kwekers truc is om het gat dieper te graven dan wat je nodig hebt. Stop daar twee vishoofden en een handjevol tuinkalk in en vul het met water. Stop er wat aarde overheen, en plant dan de kiemplantjes zoals je normaal zou doen. Je planten zullen knallen en dan bloeien.

Calcium & Binnenshuis Kweken

- Aarde: Vermijd calciumtekort vanaf het begin met een goede aarde selectie. Stel je eigen aarde samen of koop een mix in de winkel met genoeg calcium voor het leven van de plant. Als er dan in de zeldzame gelegenheid toch nog calciumtekort optreedt, zijn er een paar manieren om dit probleem op te lossen:

 1. Voeg dolomitische kalk of tuinkalk met water toe. Dit zal ook helpen met het stabiliseren van de pH-waarde op de lange termijn.
 2. Voeg een calcium-magnesium oplossing uit de winkel toe, calcium acetaat of calcium-magnesium acetaat voor een snelle calcium boost.
 3. Voeg vloeibare calcium toe, vloeibare tuinkalk of een theelepel gehydrateerde tuinkalk opgelost in vier liter water.

Check de pH na de behandeling om zeker te weten dat het nog steeds tussen 6,2 en 7 zit.

Instructions

- Neutrale mediums & hydro: Calcium problemen komen veel vaker voor als voedingstoffen variëren en de groeiomgeving niet omgeven is door actieve aarde. Het meeste water bevat calcium, dus er is niet veel toegevoegd aan de oplossingen die je koopt in de winkel. Als er zich een tekort voordoet:

 1. Maak een mix van een theelepel gehydrateerd tuinkalk voor vier liter water en geef het aan de plant. 
 2. Gebruik een calcium booster of vloeibare tuinkalk uit de winkel.

Als je water 150ppm (EC 0.3) is, dan is er weinig risico op calciumtekort. Het gebruiken van ongewijzigde RO of gedestilleerd water kan de calcium weghalen van de plant. Voordat je een voedingsoplossing maakt, voeg twee delen calcium op een deel magnesium toe aan het water totdat de PPM een getal aangeeft van op z'n minst 150-200 (EC 0,3-0,4).

Water is een van de meest belangrijke factoren als het gaat om het kweken van cannabis. Check altijd het water voordat je beslissingen neemt. Schommelingen in pH kan tekenen geven van vele planten tekorten en is het nummer 1 probleem als het gaat om de gezondheid van de plant. Slechte pH vereist het doorspoelen van de planten met schoon water.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.