By Max Sargent Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Planten zijn dol op water. Water aan je wietplanten geven is dan ook een van je belangrijkste taken als teler. En omdat je planten ook hun voedsel via water binnenkrijgen, is het altijd slim om zo gezond mogelijk water te gebruiken.

Veel telers kiezen daarom voor gezuiverd water, zeker als ze hydrocultuurmethoden toepassen. Er zijn daarbij tal van zuiveringsmethoden, maar omgekeerde osmose is misschien wel de beste en betrouwbaarste. Maar wat is dit eigenlijk? En is het de investering waard?

Wat is omgekeerde osmose?

Omgekeerde osmose, ook wel 'RO' (Reverse Osmosis) genoemd, is een type filtratieproces dat water zuivert. Met een semipermeabel membraan, kunnen hierbij zelfs opgeloste vaste stoffen uit water worden verwijderd. Hierdoor wordt het water in principe perfect zuiver. In de praktijk komt het erop neer dat deeltjes tot 0,001 micron (1 micron = 1 miljoenste van een meter) worden verwijderd.

Dit maakt het een zeer effectief filtratieproces dat in staat is om bijna alle bacteriën, virussen en opgeloste vaste stoffen uit water te verwijderen. De enige substanties die een RO filter kunnen doordringen, zijn een paar opgeloste gassoorten.

RO wordt niet alleen in de tuinbouw gebruikt. De techniek wordt namelijk ook toegepast om drinkwater te zuiveren, soms op grote schaal. Zo wordt in ontziltingsinstallaties zout uit zeewater verwijderd, waarbij ook sprake is van RO. Bovendien zijn veel landen ter wereld afhankelijk van RO om mensen van voldoende drinkwater te voorzien. Maar ook op kleinere schaal, bijvoorbeeld in woningen, worden RO-systemen gebruikt om drinkwater te zuiveren. Dus, waarom zou je je wietplanten er eigenlijk ook niet op trakteren?

  • Hoe werkt omgekeerde osmose?

Het osmoseproces behelst de beweging van een oplosmiddel (in dit geval water) van een gebied met een lage concentratie van de oplossing naar een gebied met een hoge concentratie door een semipermeabel membraan. Dus van een gebied met meer water naar een gebied met minder. Op deze manier blijven cellen gehydrateerd. Het water beweegt zich door het celmembraan totdat de waterpotentiaal binnen en buiten de cel hetzelfde is, en dus in evenwicht is. Hetzelfde geldt voor verbindingen als calcium en kalium die in water oplossen.

Maar wat is omgekeerde osmose precies? Nou, met aanzienlijke druk gaat water hierbij door een semipermeabel membraan van een gebied met een hoge concentratie naar een gebied met een lage concentratie, omgekeerd dus.

Meestal wordt RO in de wietwereld met hydrocultuuropstellingen geassocieerd. Je kunt het echter ook gebruiken om water te filteren voor wietplanten die in aarde staan.

Hoe werkt omgekeerde osmose?
  • Omgekeerde osmose vs. gedestilleerd water voor wietplanten

Destillatie houdt in dat je water kookt, de gezuiverde damp verzamelt en dit vervolgens laat condenseren. Net als bij RO kun je hiermee bijna alle verontreinigingen uit water verwijderen. Maar welke methode is beter voor je wietplanten?

Beide methoden leveren bijna 100% zuiver water op. Vervolgens kun je er voedingsstoffen aan toevoegen en dit aan je planten geven. Er zijn echter ook een paar verschillen die je kunnen helpen de juiste keus te maken.

Om te beginnen, kan destillatie iets goedkoper uitvallen dan RO. Wel vereist het een groter systeem en kan het niet op bestaande waterleidingen worden aangesloten. Het is dan ook een iets complexere techniek. RO-systemen kun je daarentegen wel gewoon op je bestaande waterleidingen aansluiten. Daarna is het slechts een kwestie van de kraan opendraaien en klaar is kees.

Je ziet het: prijs, eenvoud van integratie en waterkwaliteit zijn allemaal factoren die je bij je keus mee moet nemen. Kweek je echter met een hydrocultuur, dan is een RO-systeem vrijwel zeker de betere optie. Vooral vanwege het gemak waarmee het kan worden geïntegreerd.

Waarom is omgekeerde osmose gunstig bij wiet kweken?

Er zijn verschillende redenen waarom zuiver water gunstig kan zijn voor je kweek.

In de meeste waterbronnen zitten al mineralen en voedingsstoffen. Deze kun je met een elektrische geleidbaarheidsmeter (EC meter) meten. Het is echter lastig om de bestaande verhoudingen van deze voedingsstoffen te bepalen. En dat maakt het toevoegen van extra nutriënten een stuk minder nauwkeurig.

Door echter alle onzuiverheden uit je water te verwijderen, begin je als het ware bij nul. Hierdoor kun je de ideale voedingsbalans voor je planten creëren.

En misschien nog wel belangrijker is dat het zuiveren van je water potentieel giftige chemicaliën of plagen verwijdert, die gevaarlijk voor je planten kunnen zijn. Soms kan dit zelfs cruciaal zijn voor hun overleving!

  • Voordelen van omgekeerde osmose

RO is niet iets wat je per se moet hebben voor een succesvolle kweek, maar het kan wel een geweldige manier zijn om alles uit je planten te halen. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

✔️ Verwijdert verontreinigingen en ongedierte

✔️ Stelt je in staat perfect uitgebalanceerde voeding toe te dienen

✔️ Superhandig voor hydrocultuur

✔️ Kan op bestaande waterleidingen worden aangesloten

✔️ Vereist slechts om de twee tot vijf jaar onderhoud

✔️ Eenvoudiger te bewerkstelligen dan destillatie

Waarom is omgekeerde osmose gunstig bij wiet kweken?

Omgekeerde osmose voor wiet: praktisch advies

Qua praktisch advies zijn je budget en de integratie van RO echt de twee belangrijkste afwegingen. Je hoeft niet per se een compleet RO-systeem te laten installeren. Zo kun je ook gewoon gebotteld omgekeerde osmosewater kopen. Of dit een goede (en betaalbare) optie is, hangt af van de grootte van je kweek en of je met een hydrocultuur of in aarde kweekt.

Omgekeerde osmosewater kopen

Omgekeerde osmosewater kun je gewoon online bestellen. Zoek ernaar op sites die zijn gewijd aan tuinbouw of aquaria en je vindt meer dan genoeg producten. De prijzen variëren, maar denk aan gemiddeld zo tussen de € 1,- en € 1,25 per liter. Best betaalbaar dus. In het geval van een hydrocultuur zal het installeren van een filter op de lange termijn echter goedkoper uitpakken.

In sommige landen kun je tevens omgekeerde osmosewater in bepaalde winkels tappen. Dit bespaart ook nog eens verpakkingsmateriaal, waarmee het duurzamer is dan steeds maar losse flessen kopen.

  • Een omgekeerde osmosesysteem installeren

Onbeperkt toegang tot omgekeerde osmosewater kan best handig zijn. Afgezien van je wietkweek kun je dit gezuiverde water ook voor andere planten, en natuurlijk voor eigen consumptie gebruiken.

Een RO-systeem kost je waarschijnlijk zo rond de € 475,-. De onderhoudskosten zijn daarbij te overzien, en de filters moet je om de paar jaar vervangen. Een kind kan de was doen. Gebruik je meer dan 400 liter water voor je kweekproject, dan is een RO-systeem waarschijnlijk een betere optie.

  • Nutriënten voor omgekeerde osmose

We schreven eerder al dat er geen nutriënten in omgekeerde osmosewater zitten. Dit maakt dat je de perfect afgemeten verhoudingen kunt toevoegen, precies hoe jij het wilt. Toch zitten er in de meeste waterbronnen ook een paar mineralen waar je planten echt niet zonder kunnen. Deze moet je dus opnieuw toevoegen.

Meestal is er sprake van een tekort aan calcium en magnesium (naast andere ionen). Bestel een CalMag-product om dit tegen te gaan en breng hiermee het water tot de aanbevolen niveaus die op het etiket staan.

Een andere methode is het gebruik van ongeveer 80% omgekeerde osmosewater en 20% kraanwater. Hoewel dit misschien contraproductief lijkt nadat je de moeite hebt genomen om je water te zuiveren, zal het water zo een aantal essentiële voedingsstoffen bevatten en nog steeds een behoorlijk hoge zuiverheid hebben. Dit hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van het kraanwater, dus zorg eerst dat je hiervan op de hoogte bent.

In het geval van behandeld water moet je ook zout toevoegen en de pH-waarde goed in de gaten houden. Je kunt dan misschien puur water hebben, maar je hebt er niks aan als het de opname van voedingsstoffen door de wortels van je planten in de weg zit. Een pH-up- en/of pH-downproduct kan hierbij handig zijn om alles weer een beetje op peil te krijgen.

Is een RO-systeem goed voor planten?

Overweeg je om RO voor je wietplanten te gebruiken, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het heeft het duidelijke voordeel dat het verontreinigingen en onzuiverheden uit het water haalt. En daarmee is het een veilige methode. Maar het haalt ook andere elementen uit het water, inclusief essentiële mineralen.

Daarom is omgekeerde osmosewater niet per definitie 'goed' voor je planten. Sterker nog, op zichzelf is het waarschijnlijk minder goed dan normaal kraanwater. Wel is het een uitstekende basis waaraan je afgemeten hoeveelheden voedingsstoffen kunt toevoegen. Dit is ook de reden waarom omgekeerde osmosewaterfilters zo populair zijn onder hydrokwekers: hydro-opstellingen vereisen zeer gecontroleerde en specifieke omstandigheden.

Bij het kweken in aarde zijn dergelijke zuiverheidsniveaus echter wat minder belangrijk, omdat de grond veel van het werk al zelf 'doet'. Hoewel goed aangepast omgekeerde osmosewater nuttig kan zijn, zal slecht aangepast omgekeerde osmosewater juist meer kwaad dan goed doen. Dus voordat je overgaat op RO, moet je zorgen dat je over de voldoende vaardigheden, middelen en energie beschikt om je planten te geven wat ze nodig hebben.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.