By Max Sargent


Iedereen weet dat planten dol zijn op water. En wietplanten zijn daarop geen uitzondering! Een van de eerste dingen die je moet uitzoeken bij het opzetten van je kweekproject is waar je je water vandaan haalt. Factoren als onzuiverheden, mineralen, en de pH-waarde zijn daarbij essentieel.

Het bepalen van je waterbron hangt af van het soort kweek dat je nastreeft. Zo kun je soms prima water van wat mindere kwaliteit gebruiken, terwijl je in andere gevallen veel zuiverder water nodig hebt.

Hieronder gaan we in op verschillende waterbronnen voor wietplanten en leggen we de voor- en nadelen van elk uit.

Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source
Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source

Hoe bepaal je de perfecte waterbron voor je kweek?

Als je een waterbron gaat kiezen, moet je eerst kijken wat je voorhanden hebt. We hebben nu eenmaal niet allemaal toegang tot puur bronwater. Sterker nog, veel kwekers hebben niet eens een tuin.

Ten tweede moet je weten wat je je kunt veroorloven. Een reverse osmose filter is natuurlijk super, maar wil je ook 6000 euro uitgeven? Ons advies: kies altijd de goedkoopste, meest geschikte waterbron!

Als laatste moet je weten wat je kweekproject nodig heeft. Kweken in aarde is vaak het makkelijkst en vereist niet een bepaald type water, als je maar op de juiste manier bewatert. Een hydrocultuur is daarentegen veel gevoeliger voor onzuiverheden, schommelingen in voeding en afwijkende pH-waarden. In dat geval heb je dus veel zuiverder water nodig.

Houd altijd rekening met bovenstaande factoren. Zet alles op een rijtje en maak vervolgens de juiste afweging.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Verschillende waterbronnen voor het kweken van wiet

De meesten van ons zijn gewend om water rechtstreeks uit de kraan te halen. We staan er soms niet eens bij stil. Hoewel kraanwater van behoorlijk goede kwaliteit is, en ons voorziet in de meeste van onze behoeften, is het niet altijd de beste keuze voor een wietkweek.

Er zijn veel verschillende waterbronnen voor wiet, elk met bepaalde voor- en nadelen:

Regenwater

Is regenwater goed voor wietplanten? Vaak wel. Sta er maar eens bij stil: hoe komen planten in de natuur aan water? Juist... via regen! Je kunt regenwater het beste met een regenton opvangen. Sluit de ton aan op de regenpijp of zet hem gewoon open in de tuin, en de natuur doet de rest. Bovendien is de kwaliteit van het water vaak behoorlijk hoog!

Regen filtert zelf de meeste onzuiverheden eruit, wat betekent dat het een schone en betrouwbare waterbron is.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van regenwater

 • Heel schoon
 • Stabiele pH van rond de 7
 • Gratis
 • In Nederland regent het vrij vaak
 • Gemakkelijk op te vangen met een regenton

Nadelen van regenwater

 • Het opvangen van regenwater mag niet overal
 • Alles hangt af van de hoeveelheid regen
 • De pH moet voor een hydrocultuur mogelijk worden aangepast
 • Je moet ruimte hebben om regenwater op te kunnen vangen

Regenwater voor het kweken van wiet voorbereiden

Regenwater is zo goed als gebruiksklaar. De enige situatie waarin je het waarschijnlijk moet aanpassen, is wanneer je in een hydrocultuur kweekt. De optimale pH-waarde van water in een hydrosysteem is 6. Regen heeft echter vaak een hogere pH, dus dit moet je aanpassen.

Maar afgezien van deze kleine aanpassing heeft regenwater geen voorbereiding nodig.

Meest geschikt voor

Regenwater is het meest geschikt voor wie biologisch in aarde kweekt. In dat geval hoef je er niks mee te doen: regenwater is niet schadelijk voor essentiële micro-organismen in de bodem. Bovendien is het perfect voor mensen met een beperkt budget, zolang je plek voor een regenton hebt!

Kraanwater

Kraanwater is in de meeste gevallen de gemakkelijkste waterbron voor het kweken van wiet. Je hoeft tenslotte alleen maar de kraan open te draaien, eventueel een tuinslang aan te schaffen, en klaar is Kees. Het extra water dat je nodig hebt voor je wietkweek, zal niet per se een hogere waterrekening opleveren. In die zin kan het in principe gratis zijn.

Het issue met kraanwater is echter dat het soms een wat hoge pH-waarde heeft. Daarnaast kan het stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je planten.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van kraanwater

 • Gratis, of heel goedkoop
 • Gemakkelijke en toegankelijke waterbron
 • Behoorlijk schoon

Nadelen van kraanwater

 • Heeft soms een te hoge pH
 • Kan schadelijke verbindingen bevatten
 • Kan mineralen bevatten die de voeding negatief kunnen beïnvloeden

Kraanwater voor het kweken van wiet voorbereiden

Wanneer je kraanwater gebruikt, moet je eerst de pH-waarde testen. Als deze hoger dan 7 is, moet je een 'pH down'-oplossing gebruiken om het tot ongeveer 6,5 terug te brengen. Kweek je biologisch, dan is een hoge pH minder problematisch. Dit komt omdat bacteriën in de grond de plant helpen om voeding te absorberen.

Kraanwater bevat in sommige landen ook chloor, dat nuttige bodembacteriën doodt. Dus als je biologisch kweekt en in het buitenland woont, zoek dan uit of er chloor in het water zit. Is dit het geval, laat het dan gewoon 24 uur in een emmer staan. Gedurende deze tijd zal al het chloor verdampen, waarna je het prima kunt gebruiken.

In grote steden of gebieden waar veel kalksteen in de grond zit, kan kraanwater veel mineralen bevatten. Soms, zeker in een hydrocultuur, kan dit de voedingsverhoudingen uit balans brengen en overvoeding veroorzaken. Als je in grond kweekt, komt dit minder vaak voor. Een EC meter kan je vertellen wat het mineraalgehalte van je kraanwater is. Op die manier kun je beter bepalen of je het voor je kweek kunt gebruiken. Als je waterbron rijk is aan mineralen, kun je ze er eigenlijk niet echt uit halen. Je moet in dat geval de voeding aanpassen.

Meest geschikt voor

Kraanwater is de ideale allrounder. Het is voor de meeste telers de goedkoopste en eenvoudigste keuze, zeker als je in grond kweekt. Vooral voor beginners is het aan te raden.

Gedistilleerd water

Gedestilleerd water is 100% zuiver. Het bevat geen mineralen, verbindingen en bacteriën, en heeft een EC-waarde van 0. Om deze reden kun je er alle kanten mee op, en kun je het mineralengehalte en de pH-waarde eenvoudig aanpassen.

Voor de meeste kwekers is het echter niet realistisch, omdat het erg duur kan uitvallen. Bovendien is een EC-waarde van 0 niet altijd een goede zaak. De mineralen in de meeste waterbronnen kunnen namelijk juist ook heel nuttig zijn. Zelf mineralen toevoegen, betekent weer extra werk.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van gedestilleerd water

 • Een zuivere waterbron voor als je je kweek wilt verfijnen
 • Zeer geschikt voor hydrocultuur
 • Je weet precies wat er wel en niet in je water zit

Nadelen van gedestilleerd water

 • Duur
 • Onnodig voor de meeste kweekprojecten
 • Een totaal gebrek aan mineralen is niet altijd gunstig
 • De pH-waarde moet vaak worden aangepast

Gedestilleerd water voor het kweken van wiet voorbereiden

Gedestilleerd water kan een pH-waarde van 7 of hoger hebben, dus je moet het sowieso controleren en de pH mogelijk aanpassen. Veel kwekers voegen calcium en magnesium toe om de EC-waarde op 0,4 te krijgen.

Afgezien hiervan heeft gedestilleerd water weinig voorbereiding nodig.

Meest geschikt voor

Gedestilleerd water wordt alleen aanbevolen aan ervaren (hydro)kwekers die vanaf 0 willen beginnen en alles zelf willen toevoegen. Tenzij je precies weet wat je doet, kan een dergelijke zuivere waterbron contraproductief en onnodig duur zijn.

Osmose water

Osmose water wordt verkregen door middels druk water door een semipermeabel membraan te persen. Het water gaat door het membraan heen, terwijl de meeste onzuiverheden achterblijven. Osmose water is om die reden superzuiver, hoewel het niet zo zuiver als gedestilleerd water is.

Je kunt osmose water kopen, maar je kunt ook een filter kopen die je op je kraan kunt installeren. Deze filters kunnen vrij prijzig zijn, maar gaan meestal wel meerdere jaren mee.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van osmose water

 • Zeer zuiver
 • Zeer toegankelijk als je eenmaal een filter hebt geplaatst
 • Zeer geschikt voor hydrocultuur
 • pH-waarde rond de 7

Nadelen van osmose water

 • Filters plaatsen is duur
 • Overdreven investering voor de meeste hobbykwekers

Osmose water voor het kweken van wiet voorbereiden

Osmose water heeft een pH-waarde van rond de 7, prima voor als je in grond kweekt. Voor een hydrocultuur moet je dit met pH down liquid aanpassen. En afhankelijk van het soort filter dat je gebruikt, kan het water een EC-waarde hebben van minder dan 0,4. In dat geval kun je het beste wat calcium en magnesium toevoegen.

Meest geschikt voor

Osmose water is ideaal voor hydrocultuur, omdat je het rechtstreeks uit de kraan kunt halen. Dit maakt het een stuk efficiënter dan gedestilleerd water, dat je in flessen moet kopen. Zeker als je op grote schaal kweekt en veel water nodig hebt, zul je dit verschil merken.

Flessen mineraalwater

Sommige kwekers geven hun wietplanten mineraalwater uit flessen. Dit is uiteraard een erg luxe optie. Mineraalwater heeft het voordeel dat het rijk is aan goede mineralen en weinig potentieel schadelijke verbindingen. Het beste mineraalwater voor wietplanten is echter water met een laag mineraalgehalte, want je wilt ook weer niet teveel verbindingen aan je wiet toedienen.

Hoe dan ook, over het algemeen raden we mineraalwater af.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van mineraalwater

 • Schoon
 • Heeft vaak een goed gehalte mineralen
 • pH-waarde van rond de 7

Nadelen van mineraalwater

 • Duur
 • Verspilling in termen van plastic/glas
 • Eigenlijk een overbodige optie

Mineraalwater uit flessen voor het kweken van wiet voorbereiden

Je voorbereiding hangt af van het merk dat je gebruikt. Meet de pH- en EC-waarde en pas deze zo nodig aan.

Meest geschikt voor

Mineraalwater is de beste optie als je echt geen andere keus hebt. Als je een andere geschikte waterbron kunt gebruiken, is dat vrijwel altijd beter dan honderden plastic flessen in te slaan. Maar als je echt geen andere keuze hebt, dan is mineraalwater een goede optie.

Grondwater uit een put of bron

Woon je op het platteland en heb je toegang tot grondwater uit een put of natuurlijke bron? Dan heb je wellicht ook een geweldige waterbronoptie voor je kweek!

De kwaliteit van het water uit een put of bron kan echter enorm variëren, en of het geschikt is, hangt af van waar je precies woont.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van water uit een put of bron

 • Gratis
 • Toegankelijk
 • Haast oneindige voorraad
 • Deze waterbronnen zijn over het algemeen schoon

Nadelen van water uit een put of bron

 • Lang niet iedereen heeft deze optie
 • Waterkwaliteit kan nogal verschillen
 • Omdat het water uit de grond komt, heeft het meestal een hoog mineraalgehalte
 • Over het algemeen niet ideaal voor hydrocultuur

Water uit een put of bron voor het kweken van wiet voorbereiden

Je voorbereiding hangt af van je waterbron. Grondwater heeft vaak een hoog mineraalgehalte en hoge pH-waarde, en dit kan per regio sterk verschillen. Check dus altijd goed de specifieke kenmerken van het water.

Meest geschikt voor

Als je toegang hebt tot een dergelijke waterbron, en het is geschikt, dan is het een geweldige gratis optie. Het komt vooral van pas als je van plan bent veel planten te kweken. Voor degenen die in een hydrocultuur kweken, is grondwater echter niet altijd geschikt.

Rivierwater

Woon je dicht bij een rivier, dan kun je hier wellicht je water vandaan halen. Houd er echter rekening mee dat rivieren vaak niet zo schoon zijn als dat ze eruitzien. Ze zitten vaak vol met giftige stoffen en kunstmest van het afvalwater van agrarische bedrijven.

Kleine beekjes zijn over het algemeen geschikter dan grote rivieren. En als je in een bergachtig gebied woont, dan is het water op grotere hoogte ook schoner dan in lager gelegen gebieden.

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van rivierwater

 • Gratis en oneindige voorraad water

Nadelen van rivierwater

 • Niet iedereen woont dicht bij een rivier
 • Rivierwater is vaak vervuild

Rivierwater voor het kweken van wiet voorbereiden

Als je rivierwater schoon genoeg is, moet je waarschijnlijk nog wel de pH-waarde aanpassen en het mineraalgehalte controleren. Weet je eenmaal wat het mineralengehalte is, dan kun je de voeding naargelang aanpassen.

Meest geschikt voor

In het geval dat je geen andere keus hebt, en je zeker weet dat het schoon genoeg is, kun je rivierwater voor je kweek gebruiken. Gebruik alleen rivierwater voor je wiet als je in een hoger gelegen gebied woont.

Water van een airconditioner

Dit klinkt misschien niet echt als een schone waterbron, maar het tegendeel is waar! Het water van een airconditioner is in wezen gedestilleerd water en dus zeer schoon. Bovendien heeft het een lage EC-waarde!

Wiet en waterkwaliteit deel 3: kies je waterbron

Voordelen van water van een airconditioner

 • Gratis en makkelijk te verkrijgen
 • Heel schoon

Nadelen van water van een airconditioner

 • Je hebt een airconditioner nodig
 • Waarschijnlijk niet genoeg water voor een groot kweekproject
 • De pH-waarde is vaak hoger dan 7

Water van een airco voor het kweken van wiet voorbereiden

De pH-waarde van water uit een airconditioner is meestal hoger dan 7, dus ook hier heb je pH down liquid nodig. Check tevens altijd de EC-waarde en pas deze indien nodig aan.

Meest geschikt voor

Het water van een airconditioner is misschien niet de betrouwbaarste of eenvoudigste oplossing, maar als je een bescheiden kweek en een airco hebt, kan het best van pas komen.

Mogelijke waterproblemen bij het kweken van wiet

Veel beginnende kwekers hebben de neiging hun planten te veel water te geven, omdat ze denken dat meer beter is. Een klassieke fout.

Te veel water geven beperkt namelijk de hoeveelheid zuurstof in de grond. Hierdoor gaan de wortels van de plant uiteindelijk rotten, wat fataal kan zijn. Wacht tot de bovenste 2cm aarde volledig droog is voordat je je wiet weer water geeft!

Een teveel aan water resulteert in verkleurde bladeren. Dit begint onderaan de plant en gaat langzaam naar boven. De bladeren zullen er bruin en nat uit gaan zien, in plaats van geel en droog.

Wanneer je waterbron een afwijkende pH- of EC-waarde heeft, kan dit gevolgen hebben voor de voedingsopname van je planten. Merk je dat je wietplanten beginnen te verkleuren of gewoon niet goed groeien, dan heb je mogelijk met een voedingsprobleem te maken. Je waterbron kan daarbij de oorzaak zijn.

Conclusie: wat is de beste waterbron voor je wietkweek?

Dit hangt af van je mogelijkheden en wat je probeert te bereiken.

Voor de meeste kwekers is kraanwater prima, zolang je de nodige aanpassingen doet. Een alternatieve waterbron is meestal alleen nodig als je specifieke eisen hebt, het kraanwater van slechte kwaliteit is of als je toegang tot een andere, betere waterbron hebt.

Als je superzuiver water wilt, zijn regenwater, osmose water en gedestilleerd water waarschijnlijk de beste opties.

Ben je een beginnende wietkweker, probeer dan niet als een bezetene meteen alles perfect te doen. Houd het in dat geval gewoon bij kraanwater en besteed je tijd en geld liever aan het verbeteren van andere vaardigheden!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.