Er kleven vaak allerlei nadelen aan groenten en vruchten die op de meest kosteneffectieve en minst tijdrovende manier worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan schadelijke pesticiden en hun negatieve effecten op onze gezondheid. Maar niet organisch gekweekte voeding heeft nog meer minpunten. De smaak ontbreekt vaak, evenals de voedingswaarde. Ook is bekend dat de vervuiling, die door niet organische kweekmethoden wordt veroorzaakt, slecht is voor het milieu.

Chemische meststoffen, pesticiden en fungiciden worden niet alleen in de grootschalige voedingsindustrie gebruikt. Het gebruik van deze schadelijke stoffen is net zo zorgwekkend als het om cannabis gaat. We kweken immers geen wiet om decoratieve redenen. Op een bepaald moment roken we het eindproduct of consumeren we het op een andere manier. Het organisch kweken van wiet is verrassend genoeg een vrij nieuw concept.

DE GESCHIEDENIS VAN ORGANISCH KWEKEN

Mensen kweken al eeuwen cannabis en tot voor kort kwam er niet veel bij kijken. Cannabis groeide simpelweg op de locaties waar het klimaat dit toestond. Of het nu de Afghaanse berggebieden waren of het zonnige Californië.

Alles veranderde toen cannabis verboden werd aan het begin van de 20e eeuw. En met het begin van de War on Drugs in Amerika, in de vroege jaren '70, werd alles nog strenger. Plotseling werden kwekers gedwongen zich te verbergen, waardoor ze binnen gingen kweken. Dat had eerst een negatief effect op de productie en de kwaliteit van de cannabis. Om dit goed te maken en de opbrengst te maximaliseren, begonnen kwekers met het gebruik van krachtige, chemische meststoffen. Omdat kweekopstellingen zich meestal in gesloten ruimtes bevonden, kwamen ziektes en ongedierte ook vaker voor. Om dat onder controle te krijgen, moesten wederom chemicaliën worden ingezet. Organisch kweken stond bij de meeste kwekers niet hoog op het lijstje.

TEGENWOORDIG

We springen naar het heden. Niet al te lang geleden realiseerden mensen zich dat de opbrengst niet de enige belangrijke factor is bij het kweken van cannabis. Hoewel chemicaliën kunnen leiden tot een zwaardere oogst, gaat er ook wat van de kwaliteit en smaak van de kostbare toppen verloren. Men zou eveneens bezorgd moeten zijn over de mogelijke gezondheidsrisico's van het eten of inhaleren van met chemicaliën beladen toppen. In een poging deze ongezonde kweekmethode te verbannen, ontstond het idee voor organische cannabis kweek. En deze werkwijze heeft sindsdien voortdurend aan populariteit gewonnen.

WAT IS ORGANISCHE CANNABIS?

Het concept van het organisch kweken van cannabis, werd in eerste instantie vooral gestimuleerd door Jeff Lowenfels, een uit Alaska afkomstige advocaat en aan Harvard afgestudeerde. Hij is ook een gepassioneerde tuinman. Lowenfels legde uit dat organisch kweken draait om de natuurlijke levenscyclus van planten en de micro-organismen die de grondvoedselketen vormen. Met deze keten wordt een complex levend systeem in de aarde bedoeld dat in wisselwerking staat met de omgeving, de planten en de dieren.

Een goed voorbeeld van dit concept zien we wanneer tuinders gevallen bladeren bewaren om er hun tuin in de lente mee te bemesten. De filosofie om alles zo natuurlijk mogelijk te houden, met zo min mogelijk menselijk ingrijpen, won al snel aan populariteit. Gauw hadden mensen het over de voordelen van een organische levensstijl en prezen ze de baten van het organisch kweken, eten en roken.

MICRO-ORGANISMEN EN HUN BELANGRIJKE ROL IN ORGANISCH TUINIEREN

Micro-organismen die in de bodem leven, spelen een belangrijke rol bij het organisch tuinieren. Ze ondersteunen de productie van voedingsstoffen uit afval en andere verbindingen in de aarde. Dit natuurlijke proces kent twee voordelen. Allereerst helpen de organismen de planten te voeden. En ten tweede wordt schadelijk afval verwijderd.

Bij conventioneel tuinieren, dus met synthetische meststoffen, worden voedingsstoffen direct aan de plant gegeven. Organisch kweken draait daarentegen helemaal om het conditioneren van de aarde, zodat de micro-organismen kunnen gedijen. Het resultaat is een gezonde plant die op natuurlijke wijze is gekweekt!

HOE JE ORGANISCHE CANNABIS KWEEKT

Voordat we bespreken hoe je cannabis op organische wijze kunt kweken, moeten we je eerst van wat anders op de hoogte stellen. Momenteel bestaat er geen regelgeving over wat er als echt organisch kweken wordt beschouwd, wat betekent dat de term vrij vaag is en vaak ook onjuist wordt gebruikt. Sommigen gaan zo ver te beweren dat een organisch binnenproject niet eens mogelijk is.

Deze personen hebben een punt, gezien het feit dat in een binnenproject niet kan worden geprofiteerd van een "natuurlijke cyclus", omdat er sprake is van een afgesloten systeem. Wanneer kwekers bijvoorbeeld binnen te maken krijgen met ongedierte, lossen natuurlijke roofdieren het probleem niet op. Een kweker moet dan een of andere behandeling inzetten om het gewas niet te verliezen. Binnenkwekers kunnen echter natuurlijke (niet-chemische) voedingsstoffen en vormen van ongediertebestrijding gebruiken. Afhankelijk van het feit hoe organisch kweken precies wordt gedefinieerd, kunnen de planten zo wel worden gekwalificeerd als "organisch".

ORGANISCHE CANNABIS BEGINT BIJ EEN NATUURLIJKE BODEM

We gaan even terug naar de voedselketen in de bodem. De eerste stap om organisch te kweken, is het gebruik van een natuurlijk aangepaste bodem. Dat is absoluut essentieel om een optimale omgeving te creëren voor de micro-organismen, die je planten uiteindelijk van voedingsstoffen voorzien. Goede organische bodems zijn compost mixen, wormenmest, kelpmeel, perliet, vleermuis guano, puimsteen, visemulsie en turfmos. Maar ook andere ingrediënten die in verschillende combinaties kunnen voorkomen.

Het maken van je eigen "superaarde" mix is niet per se weggelegd voor de beginner. Gelukkig kunnen er op het internet veel recepten voor superaarde worden gevonden die niet zo complex zijn.

Als beginnende organische kweker bezit je deze kennis uiteraard nog niet, dus heb je twee opties. Je kunt allereerst de individuele ingrediënten kopen (compost, wormenmest, enzovoort) die je nodig hebt. En een recept volgen om je eigen organische aarde te mengen. Maar je kunt ook proberen reeds gemengde superaarde te kopen van de growshop. Het laatste is wellicht verstandig als je net begint met organisch kweken, omdat deze aardemixen weinig onderhoud vragen. Meestal hoef je alleen maar zorgvuldig water te geven en deze aardemixen (of beter: de micro-organismen erin) doen de rest.

Je aardemix is hoogstwaarschijnlijk het meest belangrijke onderdeel van je organische cannabis project, maar op deze manier kweken, gaat verder dan wat je in je potten stopt. Sommige organische kwekers beweren dat je de gehele groeiomgeving moet zien als een compleet ecosysteem. Dit betekent dat je een gezonde balans moet vinden tussen de aarde, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtstroom, kweeklampen, enzovoort. Omdat al deze factoren elkaar beïnvloeden, is het belangrijk rekening te houden met het grotere geheel.

ORGANISCHE CANNABIS VOEDINGSSTOFFEN

De voedingsstoffen voor je cannabisplanten worden geproduceerd door de micro-organismen die in de bodem leven. Dit betekent dat je wellicht geen extra organische voedingsstoffen, aanvullingen of supplementen hoeft te gebruiken. In het simpelste geval hoef je slechts je planten water te geven.

Maar cannabis kwekers kunnen ook diverse organische supplementen vinden die de groei kunnen stimuleren. De meeste telers van organische cannabis gebruiken compost thee, wat een groot aantal voordelen oplevert. De thee ondersteunt de micro-organismen in de bodem en helpt ziektes bestrijden. Als je een beetje onderzoek doet, vind je flink wat recepten voor compost thee, waar je organische project aanzienlijk van kan profiteren.

MYCORRHIZA SCHIMMELS STIMULEREN DE GROEI OP NATUURLIJKE WIJZE

Het toevoegen van **mycorrhiza schimmels aan je organische aarde kan ook een manier zijn om je planten te stimuleren. De mycorrhiza schimmels vormen een symbiotische relatie met je planten en verbeteren hun vermogen om voedingsstoffen en water op te nemen. Sommige commerciële, organische meststoffen bevatten al mycorrhiza schimmels, maar je kunt het ook los kopen. Als je de schimmel in je bodem verwerkt, zijn de voordelen tijdens de gehele levenscyclus van je plant merkbaar.
**mycorrhiza schimmels - https://www.royalqueenseeds.nl/blog-hoe-kunnen-schimmels-jouw-cannabis-planten-laten-gedijen-n357

ORGANISCHE ONGEDIERTEBESTRIJDING

Als je cannabis kweekt, heb je zelden sterke synthetische insecticiden nodig om de meestvoorkomende plagen te bestrijden. Veel **effectieve oplossingen tegen ongedierte werken natuurlijk, dus zonder chemicaliën.
**effectieve oplossingen - https://www.royalqueenseeds.nl/blog-pesticiden-kunnen-je-cannabis-besmetten-dus-hier-zijn-wat-alternatieven-n560

Als je bladluizen, **spintmijten en andere veelvoorkomende plagen wilt bestrijden, kun je een bladspray maken van neem olie, wat ontzettend effectief is. Bacillus thuringiensis is ook een biologische pesticide die kan helpen bij het bestrijden van varenrouwmuggen, muggen of rupsen.
**spintmijten - https://www.royalqueenseeds.nl/blog-het-voorkomen-van-spint-in-cannabisplanten-n501

GEZELSCHAPSPLANTEN HOUDEN ONGEDIERTE WEG

Als je de ruimte hebt, is het neerzetten van gezelschapsplanten een goede methode om ongedierte en plagen op natuurlijke en organische wijze tegen te gaan. Dit zijn planten die natuurlijke afweermechanismen bezitten tegen ongedierte, waardoor ze ideaal zijn om naast je marihuana te plaatsen. Bladluizen haten goudsbloemen, terwijl basilicum en dille prima werken om muggen weg te houden. Er bestaat een passende gezelschapsplant voor bijna elk insect. Een snelle zoektocht op het internet levert je handige informatie op om je probleem op te lossen.

WAAROM JE ORGANISCHE CANNABIS ZOU MOETEN KWEKEN

Chemische voedingsstoffen voor cannabis leveren op de lange termijn allerlei problemen op. Als zouten en mineralen zich ophopen in de bodem, kan dat leiden tot die gehate voedingsblokkade. Dit zorgt weer voor **voedingstekorten bij je kostbare planten. Problemen door overbemesting met chemische voedingsstoffen komen regelmatig voor, vooral bij beginnende kwekers.
**voedingstekorten - https://www.royalqueenseeds.nl/blog-stikstof-tekort-in-cannabisplanten-n589

Als je organisch kweekt, heb je al deze zorgen niet. Je dient namelijk niet direct voedingsstoffen toe, maar voedt de micro-organismen. Daarom is overbemesting in een organisch project onwaarschijnlijk. Je hoeft je daarnaast geen zorgen te maken over de pH van je water of voedingsoplossing. De organische aarde gaat namelijk vrij goed om met een minder dan optimale pH.

Met chemische meststoffen gaat tot 90% van je voedingsstoffen verloren. Slechts een klein percentage wordt door je planten opgenomen. De rest vloeit weg bij het bewateren. Conventionele potgrond bevat op een bepaald moment ook geen voedingsstoffen meer. Dit betekent dat je je groeimedium elk seizoen moet vervangen. Een organische mix kun je elk seizoen weer nieuw leven inblazen door wat mycorrhiza schimmels toe te voegen. Hierdoor kan organisch kweken veel economischer zijn.

Tot slot: voorstanders van organische cannabis zweren bij de superieure kwaliteit van het eindproduct. Dat zijn vette en sappige toppen die barsten van de smaak. Ze zijn namelijk nooit in contact gekomen met agressieve chemicaliën. Als je graag cannabis kweekt, zou je organisch kweken echt moeten overwegen als een duurzamer alternatief.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.