LATEN WE BIJ HET BEGIN BEGINNEN: WAT IS BIOLOGISCHE CANNABIS?

Het is belangrijk te weten dat er geen officieel traject bestaat voor het certificeren van cannabis als "biologisch". Vanwege het grijze gebied omtrent onze geliefde plant, is het onmogelijk om haar te laten reguleren door dezelfde instanties die biologisch fruit en groente accrediteren. In plaats hiervan zijn we afhankelijk van het begrip van biologische teelt. Deze kennis passen we vervolgens toe op het kweken van cannabis.

Een algemene definitie van biologisch telen is: “Kweken op een manier die natuurlijke, duurzame processen onderschrijft.” Duizenden jaren van natuurlijke cannabisteelt hebben precies dat bereikt. De plant is buitenshuis geteeld, waarbij nutriënten uit de grond zijn gehaald. Op haar beurt heeft de cannabisplant haar eigen ecosysteem in stand gehouden, tot de oogst. Dit proces is ieder seizoen door telers herhaald.

Pas toen het telen van cannabis wijdverspreid verboden werd, vluchtten telers naar binnen. Het resultaat: de noodzaak om het natuurlijke proces te ondersteunen met kunstmatige supplementen. Denk aan pesticiden, chemicaliën en kunstmatig licht voor de groei en productie.

Als we teruggrijpen op biologische teelt, dan kunnen we stellen dat binnenshuis telen tot een bepaalde mate biologisch kan plaatsvinden. Mits we een natuurlijk groeimedium gebruiken zonder pesticiden. Maar als we (kunstmatige) belichting en de kosten van het binnen telen meerekenen, dan rijst de vraag of er nog wel sprake is van duurzame teelt.

Het biologisch telen van cannabis is op vele manieren te doen. Helaas blijft het onduidelijk wat hieronder verstaan zou moeten worden. Vooral zolang marihuana nog niet in voldoende mate gereguleerd is. Dit betekent echter niet dat je niet aan biologisch telen zou moeten beginnen.

Overmatige Voedingsstoffen Ongepaste Voedingsbalans Cannabis Cultivatie Royal Queen Seeds

HEEFT KLEINSCHALIGE BIOLOGISCHE TEELT VOORDELEN?

De voordelen van biologisch telen zijn wijdverbreid vastgelegd. Voor cannabis is dit niet anders, aangezien je dit ook consumeert. Denk aan edibles of door het te roken/vapen. De marihuana, maar ook de componenten die je gebruikt hebt om het te telen, komen je lichaam binnen. Gebruik je pesticiden en andere chemicaliën om de teelt te versnellen? Dan loop je het risico dat ook deze componenten je lichaam binnenkomen. De cannabisplant absorbeert deze namelijk.

Het grootste voordeel is de verbetering in smaak en aroma. Biologische teelt stimuleert de natuurlijke productie van cannabinoïden en terpenen. Deze chemische componenten geven samen het zeer begeerde aroma aan cannabis en, niet te vergeten, de effecten. Aangezien veel soorten met name om hun smaak verkocht worden, wordt alles wat zorgt voor betere smaken goed ontvangen. Alle energie die de plant heeft, richt ze daarbij op haar ontwikkeling. Haar potentie wordt niet aangetast door onnatuurlijke chemicaliën.

Op globaal niveau dien je er rekening mee te houden dat je ecologische voetafdruk mogelijk aanzienlijk is, afhankelijk van hoe je cannabis teelt. Elektriciteit, hitte, water: al deze elementen zijn van invloed op het milieu. Door binnenshuis of buitenshuis over te gaan op biologische teelt, bespaar je geld en steun je het natuurlijke ecosysteem.

We bespreken zo meteen een aantal makkelijk te volgen stappen voor telers als ze biologisch cannabis willen telen. Voordat we dit doen, gaan we eerst in op de impact van het kweken van biologische wiet op commercieel niveau.

Organische Voedingsketen Grond

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN BIOLOGISCH TELEN OP COMMERCIËLE BASIS?

Ondanks de uitdaging op juridisch gebied, is de cannabisindustrie nog steeds in volle bloei. Het aantal staten in de VS dat de plant voor medische en recreationele doeleinden legaliseert, neemt gestaag toe. Ook Europese landen accepteren cannabis langzaamaan meer en meer. De vraag naar wiet groeit en dat betekent dat we er meer van nodig hebben. Volgens sommige schattingen ligt het energieverbruik van commerciële cannabisteelt hoger dan dat van een even groot ziekenhuis. De impact op het milieu is dan ook significant.

De snelle toename in vraag zet commerciële telers ook onder druk om te leveren. Het is echter niet mogelijk de natuur op te jagen. Daardoor is het gebruik van pesticiden en chemicaliën een aantrekkelijke optie. Reguliere consumenten hebben zo met dezelfde risico's te maken als degenen die thuis kunstmatig telen. Vreemde substanties die in potentie schade kunnen toebrengen, dringen daarbij het lichaam binnen.

Biologisch cannabis telen is beter voor het milieu en veiliger voor consumenten. Bovendien heeft het meer kans op acceptatie in toekomstige wetenschappelijke studies. Het ondersteunt de wens vanuit de industrie om een vertrouwd goed te worden, waarbij de productie van cannabis duurzaam blijft.

BIOLOGISCHE CANNABIS THUIS TELEN BEHOEFT MAAR EEN PAAR KLEINE AANPASSINGEN

We hebben uitgebreid gesproken over de voordelen van het biologisch telen van cannabis. Hoewel de keerzijde minimaal is, is er toch een aantal nadelen. Biologisch telen duurt soms langer en geeft mogelijk minder grote opbrengsten. Het goede nieuws is echter dat je met gedegen vooronderzoek de meeste nadelen kunt tegengaan.

Biologisch telen is een som van alle delen. Het is van belang om een beeld van het gehele plaatje te hebben voordat je de overgang maakt. Navolgend bespreken we hoe je het telen van biologische cannabis aanpakt.

BODEM

De bodem geeft leven aan cannabis. Biologische aarde is gericht op het behouden van een perfecte omgeving voor micro-organismen. Als je deze voedt, voorzien ze je plant van nature van de benodigde voeding. Om dit te bereiken, heb je twee opties: Je voedingsbodem zelf creëren of kant en klare biologische aarde kopen. Voor het eerste heb je een aantal unieke ingrediënten nodig.

Een mix van uitwerpselen van wormen, Bat Guano, kelp poeder, perliet, veenmos, puimsteen en visemulsie is een goed begin. Dit klinkt wellicht wat veel. Maar in de praktijk gebruik je van ieder component maar een beetje. Online vind je verschillende specifieke recepten als je hiermee wilt experimenteren.

Zodra je voedingsbodem aangemaakt is en je de zaadjes geplant hebt, hoef je alleen nog maar regelmatig water toe te voegen. Vanaf dat moment houd je de normale teeltroutines aan.

LICHT

In een volledig biologische en duurzame omgeving maak je gebruik van natuurlijk licht voor de fotosynthese. Als je in een klimaat leeft waarin dit mogelijk is, dan is het het beste om je planten buitenshuis te telen. Is dit niet het geval? Ga dan voor aanpassingen die de negatieve impact op het milieu verkleinen. Een goed voorbeeld hiervan is het overgaan op LED-verlichting. LED-lampen van hoge kwaliteit verbruiken tot wel 70% minder elektriciteit dan 1000W HPS-lampen.

Gelukkig zijn de opbrengsten bij het gebruik van LED-lampen verbeterd. Dit komt door zowel een beter begrip van telers als een verbeterde kwaliteit van de lampen. Sommige kwekers gebruiken een combinatie van LED-lampen en HPS-lampen. LED is voor de vegetatieve fase meer geschikt, terwijl HPS de toppenproductie tijdens de bloei ondersteunt. Uiteindelijk komt de mate waarin je biologisch teelt neer op je persoonlijke voorkeur. Het is echter niet te ontkennen dat het geld dat je bespaart door voor LED-lampen te kiezen een welkom bijgevolg is.

ONGEDIERTEBESTRIJDING

Een natuurlijk ecosysteem nastreven vermindert de kans op de meeste plagen. Ieder element van biologisch geteelde cannabis voedt de volgende entiteit in de cyclus. Biologisch materiaal geeft nutriënten af aan de voedingsbodem, wat de micro-organismen voedt, etc. Plagen komen soms echter nog steeds voor. Maar wat zijn je opties om deze te bestrijden wanneer je geen kunstmatige pesticiden gebruikt?

Combinatieteelt is de beste manier om het ecosysteem te ondersteunen, zonder dat plagen je harde werk tenietdoen. Zo stoten basilicum en dille muggen af. En goudsbloemen zijn ideaal om een bladluisplaag te voorkomen. Zorg er alleen voor dat je voldoende ruimte laat tussen de gezelschapsplant en je cannabis. Je wilt namelijk niet dat ze nutriënten moeten delen.

Er bestaan ook natuurlijke pesticiden die gemaakt zijn van neem olie. Dit is eveneens een mogelijkheid. Dergelijke middelen zijn effectief gebleken voor de bestrijding van de meest voorkomende plagen. De minder bekende bacillus thuringiensis is ook het overwegen waard. Deze bacterie voorkomt schimmel, muggen en rupsen op je planten.

DE TOEKOMST VAN BIOLOGISCHE CANNABIS TEELT

We hebben de principes van het biologisch telen behandeld, alsmede een aantal tips om jezelf uit te dagen. Hoewel het klopt dat er vanuit commercieel perspectief geen geverifieerde accreditatie voor biologische teelt bestaat, is het toch belangrijk om dit na te streven. Zo verkrijg je niet alleen een smakelijker product, maar de wiet is ook vrij van mogelijk gevaarlijke substanties.

Wel komen steeds meer onafhankelijke instituten op om commerciële telers als biologisch te certificeren. Dit in de hoop dat, nu de legaliteit van cannabis toeneemt, dezelfde standaarden die voor andere gebieden van commerciële teelt gelden, ook op de marihuana industrie worden toegepast. Biologisch telen ondersteunt de fundamentele waarde van de natuur. Moeder natuur heeft ons marihuana gegeven. Het is alleen maar goed om iets terug te doen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.