By Luke Sumpter

Een plant kan slechts zo goed zijn als de aarde waarin ze groeit. Wil je enorme planten met krachtige toppen krijgen? Dan is het dus cruciaal om een gezonde en levendige bodem te creëren en behouden. In de afgelopen eeuw heeft de mensheid echter ernstige schade veroorzaakt. Denk hierbij aan de intensieve en op petrochemicaliën gebaseerde landbouw. We hebben veel voedingsstoffen van de bovengrond ontnomen, zonder er veel voor terug te geven. We hebben daarbij de aarde bewerkt. En we hebben enorme hoeveelheden koolstof in de atmosfeer vrijgelaten en de toplaag weggeërodeerd.

Gelukkig vindt er een tegenbeweging plaats van bodemwetenschappers, permaculturisten en biologische boeren. Zij promoten het belang van een gezonde bodem voor al het leven op aarde. Dit idee slaat goed aan en veel cannabiskwekers beginnen met het maken van gezonde bodems. Dit om serieus sterke cannabis te produceren. Een manier om de bodemgezondheid terug te winnen? Recycled Organic Living Soil, ook wel bekend als ROLS.

HET BELANG VAN ROLS

Bij bestudering lijkt ROLS wellicht een geniale menselijke uitvinding, maar in feite is het slechts een kopie van wat reeds plaatsvindt in de natuur. Neem nu een bos. Dit is eigenlijk een complex en gedetailleerd recyclingsysteem. Als bladeren en takken op de grond vallen, zijn ze nog evenzeer onderdeel van de levenscyclus. Saprofyten beginnen ze af te breken. Vervolgens verwerken microbiële levensvormen ze verder tot nog kleinere delen. Wat ooit een tak was, wordt uiteindelijk afgebroken tot kleine moleculen die biobeschikbaar zijn voor planten. Deze nutriënten verlaten de cyclus nooit, maar veranderen slechts van vorm.

Als we echter planten telen zonder organisch materiaal aan de bodem terug te geven, ontnemen we de aarde uiteindelijk van alle vitaliteit. De oplossing? Het gebruik van chemische meststoffen. Voeg hier pesticiden, fungiciden en onkruidverdelgers aan toe en je hebt een cocktail die de biodiversiteit van de bodem sterk aantast.

De biodiversiteit van de bodem is essentieel voor gezonde planten. De aanwezigheid van schimmels in de aarde helpt erosie voorkomen. Schimmels kunnen tevens een symbiotische relatie vormen met planten door verbinding te maken met de wortels. Zo kan een plant in ruil voor suikers voedingsstoffen beter opnemen. En dan gaat het om voedingsstoffen die anders onbeschikbaar zijn. Nematoden, kleine wormachtige beestjes, leven ook in gezonde bodems. De roofzuchtige variant van deze minuscule wezentjes verdedigt de bodem. Ook beschermt deze de planten tegen parasitaire micro-organismen. Andere vormen van microbieel leven, zoals bacteriën, kunnen eveneens helpen. Zo leveren ze voedingsstoffen aan planten door organisch materiaal af te breken.

Recycled Organic Living Soil (Rols)

WAT IS ROLS?

ROLS behelst een systeem gebaseerd op organische en duurzame middelen om voedingsstoffen en vitaliteit aan de bodem terug te geven. Deze systemen volgen de lessen uit de natuur en omvatten voedingscycli om te verzekeren dat de toplaag gezond blijft en in staat is om planten van topkwaliteit voort te brengen. ROLS is terug te vinden in talloze denkrichtingen wat betreft organische landbouw. Biodynamische akkerbouw legt stevig de nadruk op het toevoegen van voedingsrijke preparaten aan de bodem. Bij permacultuur draait het om concepten als polyculturen, gesloten kringlopen en bodemgezondheid. No-till farming methodes minimaliseren de hoeveelheid voedingsstoffen die uit de aarde vrijkomen en behouden het microbiële en insectenleven in de rizosfeer.

HOE IMPLEMENTEER JE ROLS IN JE CANNABIS KWEEK?

Er zijn talloze manieren om Reclyced Organic Living Soil te maken. Je moet met een basis beginnen. Als je geluk hebt, dan heb je toegang tot een tuin waar deze methodes al zijn toegepast. Zo niet, koop dan simpelweg goede aarde of gebruik wat je beschikbaar hebt. Vervolgens moet je een paar concepten die hieronder staan, implementeren, om een bodem te maken die gezond en levendig is.

Een van de meest gebruikte en standaard methodes is composteren. Al het keuken en tuinafval kan op een composthoop gegooid worden, die uiteindelijk afgebroken wordt door microbieel leven. Na een tijdje kan dit voedingsrijke product aan de aarde worden toegevoegd, om je cannabisplanten een boost te geven.

Compostthee is ook een geweldige manier om restjes te recyclen in een voedingsrijke formule voor de tuin. Koffiebonen, brandnetels, stro, eierschalen; van alles kan gebruikt worden om deze plantversterkende oplossing te maken.

Door te zorgen dat de aarde goed luchtdoorlatend blijft, zorg je ook voor een betere afbraak van organisch materiaal en gezonde microbiële systemen. Dit kan bereikt worden door organische materialen, zoals rijstschillen en lavastenen, te recyclen. Deze toevoegen aan de bodem zorgt voor kleine openingen waar lucht vrij doorheen kan stromen.

Natuurlijke meststoffen kunnen ook enorm bijdragen aan ROLS. Mest, wormencompost en bonenmeel kan bij veel boerderijen verkregen worden en zelfs met regelmaat gemaakt worden in een kleine permacultuur.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.