Inbegrepen GRATIS producten
Is Bokashi Een Goede Voedingsbron Voor Cannabisplanten?
Bokashi zet keukenafval om in voeding voor je cannabisplanten met weinig rotzooi en geen geur. Deze Japanse composteringsmethode benut gunstige micro-organismen om verschillende soorten voedselresten te fermenteren en te veranderen in een milieuvriendelijke meststof. Ontdek wat bokashi is en hoe je het in je cannabisteelt gebruikt.
Inhoud:
Cannabiskwekers zijn altijd op zoek naar nieuwe kweektechnieken. Kan bokashi je helpen om je beste oogst ooit te bereiken? Lees verder en leer meer over deze unieke Japanse bodemverbeteraar.
WAT IS BOKASHI?
Bokashi is een Japanse term voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Het is een composteringstechniek afgeleid van oude bemestingsmethodes op basis van anaerobe vergistingsprocessen die gekatalyseerd worden door mengsels van specifieke microben[1].
Bokashi maakt gebruik van de principes van geïnoculeerde fermentatie, net zoals bier. Graan gefermenteerd[2] door bacteriën genaamd effectieve micro-organismen (EM) vormt gewoonlijk de start voor het transformatieproces van het organisch afval.
Tegenwoordig waarderen biologische kwekers bokashi als een duurzame bodemverrijking die geweldige resultaten bevordert, de plantgezondheid en opbrengst verhoogt zonder gebruik van chemische pesticiden en meststoffen. Inmiddels prepareren ook veel cannabiskwekers hun eigen bokashi[3]. Men gebruikt het afzonderlijk of in een compostmengsel om zo al het huis-, tuin- en keukenafval te benutten als bemesting.
IS BOKASHI BETER DAN COMPOSTEREN?
Bokashi zou je als beter dan reguliere compost kunnen kwalificeren, omdat het meer stikstof bevat. Dit is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de vegetatieve groei[4] van cannabis. Het is overigens ook de stof die vaak schaars is in reguliere aarde.
Het meest duidelijke en directe voordeel van bokashi is echter de snelheid ervan. Traditionele technieken voor het composteren van keuken- en tuinafval nemen minstens 3 maanden in beslag. Daarbij wordt veel van het bemestingspotentieel van de grondstoffen in de omgeving verspreid.
Met bokashi duurt het slechts enkele weken om een geconcentreerde meststof voor je planten te maken, zonder oxidatie waardoor organisch materiaal, methaan en koolstof in de atmosfeer komen[5]. Bovendien is dit gefermenteerde materiaal een uitstekende toevoeging aan een wormenbak.
Bokashi composteren vereist minder ruimte dan gebruikelijk composteren, simpelweg omdat er geen lucht in de compostbak nodig is. Het gebruik van de luchtdichte bokashibak maakt het gemakkelijk om binnen te composteren zonder geur en ongewenste insecten.
Bokashi vereist een specifieke luchtdichte emmer met gaten aan de onderkant. Hierdoor kan vloeistof weglopen die tijdens het fermenteren geproduceerd wordt[6]. Dit bijproduct is van zichzelf een goede meststof om rechtstreeks aan planten te geven. Je kunt het zelfs verdunnen om als bladspray te gebruiken.
ZITTEN ER ENIGE NADELEN AAN?
Ja. Gewone compost ondergaat een hoge mate van ontbinding, waardoor meer voedingsstoffen direct beschikbaar zijn voor de wortels. Bokashi start daarentegen nog niet met ontbinding. Hierdoor zitten meer van de voedingsstoffen opgesloten in grote moleculen en kunnen wortels ze niet snel absorberen.
Dat is waarom bokashi niet rechtstreeks op het aardoppervlak kan worden toegepast. Je moet het begraven of toevoegen aan traditionele compost. Hoewel het fermentatieproces vlug gaat, duurt de uiteindelijke afbraak in aarde aanzienlijk langer. Zodoende is het lastig inschatten wanneer de voedingsstoffen van bokashi toegankelijk zijn voor de wortels van je planten.
Van geen enkele huisgemaakte meststof—waaronder compost en bokashi—kan worden aangenomen dat ze pathogeenvrij zijn. Met beide technieken kun je zelfs ziektekiemen in de tuin introduceren, hoewel dit niet de meest waarschijnlijke oorzaak is voor cannabisplagen.
Ook dienen we rekening te houden met het feit dat bokashi niet goed werkt met de koolstofrijke materialen afkomstig uit de tuin. Composteren werkt beter voor het verwerken van organisch afval uit de meeste tuinen. Bij de meeste biologische teelten vervangt bokashi de composthoop dus niet.
Tot slot moeten we niet vergeten dat, los van wat verlies van vloeistof, de bokashi voor en na het fermentatieproces hetzelfde weegt. Composteren vermindert het gewicht daarentegen significant. Dit komt er in de praktijk op neer dat een grotere hoeveelheid gist nodig is om dezelfde mate van voedingsstoffen als compost te leveren.
THUIS BOKASHI MAKEN
Het bokashiproces stelt kwekers in staat om hun planten te voeden met uitsluitend keuken- en tuinafval, inclusief vlees en zuivel, wat niet geschikt is voor andere vormen van composteren.
Er zijn kits te koop die je op weg helpen met bokashi. Je kunt ook je eigen starter maken met behulp van de recepten voor bokashi-zemelen die online staan. Daar kun je overigens ook complete procedures en ingrediënten vinden, naast enkele handige tips.
Sommige tuiniers kweken hun eigen EM. Het exacte microbiële gehalte van zelfgemaakte bacteriële inoculatie is echter lastig te bepalen. Door je microben aan te schaffen bij een erkend verkooppunt ben je verzekerd van de 3 belangrijkste soorten melkzuurbacteriën, gisten en fotosynthetische bacteriën die nodig zijn voor een volledig bokashiproces.
Om je fermentatie te starten, plaats je keukenafval in die bokashi-emmer en dekt dit af met wat EM geïnoculeerde vezels zoals tarwezemelen of zaagsel. Naarmate je meer etensresten in de bak gooit, voeg je ook meer zemelen toe. Wel raden we je aan om een beetje op te passen wat je in je luchtdichte bokashibak stopt. Vermijd bedorven voedsel, grote botten, schelpen en schaaldieren, synthetische stof, melk en andere vloeistoffen.
Ook moet je etensresten draineren, zodat ze niet te nat zijn. Wees hierop voorbereid. Zoals we eerder stelden, zul je wat vocht moeten aftappen aan de onderkant van de bak. Bewaar het fatsoenlijk of gebruik het in je volgende voedingsmix.
Zodra de bokashi-emmer vol is, houd je deze gesloten en laat de inhoud fermenteren op kamertemperatuur gedurende 2-3 weken. Na deze vergisting is de bokashi klaar voor gecontroleerde biologische afbraak in de bodem.
BOKASHI EN CANNABIS
Bokashi activeert microbiële synergie in aarde. Dit resulteert in verhoogde beschikbaarheid van koolhydraten, enzymen, aminozuren en organische zuren voor de wortelstelsels van je planten. Dat is precies wat veel gespecialiseerde voedingsstoffen en wortelstimulatoren ook doen. Net als bij elke andere voedingsoplossing of additief voor cannabis moet je echter geen wonder verwachten.
Studies naar bokashi zijn er vrijwel niet. Volgens sommigen kan bokashi een revolutie voor wietteelt en mogelijk landbouw in het algemeen betekenen. Toch bestaat er maar weinig wetenschappelijk bewijs van de voordelen ervan voor de opbrengst, enkele individuele gevallen daargelaten. Recycling van je keukenafval en duurzame voedingsstoffen voor je planten produceren, schaadt ons of de planeet echter absoluut niet.
ZO GEBRUIK JE BOKASHI
Na het verrijken van je aarde met bokashi, plaats je gewoon je jonge cannabisplant in de grond en geeft deze water. Het gefermenteerde compost is een krachtige bron van “slow-release” voeding en trekt wormen, schimmels, bacteriën en andere gunstige organismen aan[7]. Voor een krachtigere meststof kun je andere organische materialen toevoegen om het natuurlijke voedingsgehalte van je bokashi te verhogen naar de NPK-behoeften van je plant.
Zoals we al zeiden, ontwikkelt bokashi bij toevoeging aan je tuin netwerken van microben in de bodem. Hierdoor kan een witte waas op het oppervlak ontstaan. Dit is de groei van bacteriële filamenten genaamd Actinomyceten, die goed zijn voor de bodem en je planten! Deze micro-organismen geven de bodem zijn aardachtige geur en zijn veelvoorkomende microben in gezonde compost. Wanneer dit microleven rijkelijk aanwezig is, heb je minder chemicaliën nodig om je planten tevreden te stellen!
External Resources:
- https://www.semanticscholar.org/paper/EFFECTIVE-MICROORGANISMS%3A-A-REVIEW-OF-THEIR-AND-Ezeagu-Omotosho/bbbfc8652d7526f9b0a3255271bd0d063b630f02
- https://www.semanticscholar.org/paper/Fermentation-(-Bokashi-)-versus-Composting-of-Waste-Bosch-Hitman/6aa105baba368df90766e5719fcf3b661b364ae9
- Analysis of the nutrient composition, efficacy, and sustainability of bokashi fertilizers | Wellesley College Digital Repository https://repository.wellesley.edu
- https://www.researchgate.net/publication/361722608_Effect_of_Bokashi_Fertilizer_on_Increasing_Soil_Nutrients_and_Growth_of_Medicinal_Plants
- Bokashi as an Amendment and Source of Nitrogen in Sustainable Agricultural Systems: a Review. | Journal of Soil Science and Plant Nutrition https://link.springer.com
- https://www.researchgate.net/publication/350999117_Optimization_of_Bokashi-Composting_Process_Using_Effective_Microorganisms-1_in_Smart_Composting_Bin
- https://www.semanticscholar.org/paper/On-Farm-Conversion-of-Cannabis-Sativa-Waste-Biomass-Olson-Neher/338cd3948103a85a9bf503a51adbfcddb9534e07
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.