By Steven Voser Reviewed by: Gonzalo Díaz-Cacho

Leer alle ins en outs van het gebruik van compostthee voor het voeden en beschermen van je wietplanten.

Inhoud:

Compost thee is een vorm van gebrouwen compost. Het kan je cannabisplanten voorzien van genoeg hoogwaardige voedingsstoffen[1]. Dit draagt bij aan gezonde, sterke planten en weert zelfs ziektekiemen af. Ondanks de vele heilzame effecten is het maken van compost thee niet moeilijk. Ook kost het niet veel. De belangrijkste vereiste voor de thee is simpelweg een beetje geduld.

BACTERIËN VERSUS SCHIMMELS

Bij het maken van compostthee onttrek je micro-organismen uit compost. Hiermee maak je een brouwsel dat rijk is aan miljoenen gunstige bacteriën of schimmelkolonies. Deze voeden je planten niet alleen, maar beschermen ze ook tegen ziekteverwekkers.

Compostthee kan bestaan uit schimmels of bacteriën[2]. Dit hangt af van de gebruikte ingrediënten. Bacteriële thee maak je met suikers (zoals melasse), terwijl je voor schimmelthee vishydrolysaat en humuszuur gebruikt. Het brouwproces is in beide gevallen vergelijkbaar. Wel duurt het maken van schimmelthee langer, omdat schimmelkolonies trager groeien.

BEGIN MET GOEDE COMPOST

Het geheim van goede compostthee is, je raadt het al, goede compost. Compost is het resultaat van de langzame afbraak van natuurlijke afvalmaterialen[3]. Denk aan groente- en fruitschillen, eierschalen, papier en tuinafval.

Als je thuis wilt composteren, heb je een compostbak nodig. Deze kun je online of in een tuincentrum kopen, maar zelf bouwen kan ook. Vervolgens moet je je compost verrijken met een goede combinatie van groene en bruine materialen[4]. Voor de beste resultaten adviseren we 25-50% groen materiaal en 50-75% bruin materiaal. Bekijk bovenstaande infographic voor voorbeelden van zowel groene als bruine ingrediënten.

BEGIN MET GOEDE COMPOST

Mettertijd breken de micro-organismen in je compostbak deze materialen af tot compost, wat de aarde kan verrijken met vele voedingsstoffen en microscopische organismen. Als je zelf geen compost hebt om thee mee te maken, kun je het ook kopen in een tuincentrum. Je kunt het daarnaast bereiden met in de winkel gekochte ingrediënten. Veelgebruikte ingrediënten zijn:

INGREDIËNTENSCHIMMEL THEE

BACTERIE THEE

SCHIMMEL- OF BACTERIETHEE
Vishydrolysaat X
Kelp X
Insectenmest X
Alfalfa X
Glaciaal gesteente X
Azomite X
Bokashi X
Humus/fulvinezuur X
Melasse X
Yucca X
Guano X


Belangrijk: De door jou gekozen ingrediënten bepalen of het een schimmel- of bacteriethee wordt.

VERSCHILLENDE SOORTEN COMPOSTTHEE

Er bestaan zes verschillende soorten compostthee[5]: beluchte thee, niet-beluchte thee, anaerobe thee, mestthee, percolaat en gefermenteerde plantenthee. De meest voorkomende thee is beluchte compostthee (of ACT). Deze wordt door zowel hobby- als professionele wietkwekers gebruikt.

BELUCHTE COMPOSTTHEE

Zoals de naam al doet vermoeden, maak je bij beluchte compostthee gebruik van zuurstof tijdens het brouwproces. Daarmee creëer je de perfecte omgeving voor de groei van nuttige micro-organismen. Als je thuis aan het brouwen slaat, kun je je eigen ACT maken met een emmer van 20l, een luchtpomp/luchtsteen en de volgende basisingrediënten:

• Hoogwaardige compost
• Wormenmest
• Humus

De basisingrediënten van elke compostthee zijn compost, wormenmest en humus. Deze ingrediënten zijn rijk aan micro-organismen, die zich ontwikkelen als je je thee voedt. Houd er rekening mee dat je de beste thee maakt met biologische ingrediënten. Dit levert ook de zuiverste resultaten op.

Voeden

Om het leven van de bacteriën en schimmels in je compost te ondersteunen, moet je ze de juiste voedingsstoffen geven. Op het internet vind je diverse recepten voor compostthee; aan het eind van dit artikel hebben we onze favorieten uiteengezet.

Zuurstof

Bij beluchte compostthee maak je gebruik van zuurstof om de groei van gunstige bacteriën en schimmels te ondersteunen. Voor de thuiskweker volstaat het als je je ingrediënten in een emmer met een luchtpomp brouwt. Grotere ondernemingen met meer budget maken echter vaak gebruik van zuurstofsondes voor volledige controle over het zuurstofgehalte in de thee.

Temperatuur en tijd

Beluchte compostthee brouw je het beste bij een temperatuur van 18–30°C. Bij lagere temperaturen ervaren de micro-organismen vaak moeilijkheden met het voortplanten. Een warmere temperatuur stimuleert daarentegen de groei van ziektekiemen.

Tijd heeft een soortgelijk effect op compostthee. Micro-organismen vragen tijd om te groeien, maar overdreven brouwen leidt tot slechte bacteriën en schimmels. Speel op veilig en brouw je thee exact 24 uur.

HULPMIDDELEN OM DE GELEIDBAARHEID VAN JE COMPOSTTHEE TE METEN

Doe niet zomaar wat bij het brouwen van compostthee en het voeden van je planten. Het is verstandig de geleidbaarheid van je brouwsel te meten om een goed beeld te krijgen van de inhoud. Gebruik de pH-tester en conductiviteitsmeter van Royal Queen Seeds om te verzekeren dat je planten het allerbeste ontvangen.

COMPOSTTHEE IN HYDROPONISCHE EN AEROPONISCHE SYSTEMEN

Vaak wordt aangenomen dat compostthee alleen geschikt is voor wiet in potgrond. Het is echter ook te gebruiken in hydro- of aero-systemen, zolang je de dosis maar aanpast. Voor planten in aarde raden we aan 120ml compostthee te verdunnen in één liter water. Voor hydro adviseren we één liter thee te gebruiken per dertig liter water in het reservoir.

In tegenstelling tot kunstmest is het met compostthee veel lastiger je planten te overbemesten.

COMPOSTTHEE IN HYDROPONISCHE EN AEROPONISCHE SYSTEMEN

DE VOORDELEN VAN COMPOSTTHEE

Compostthee bevat miljoenen gunstige schimmels en bacteriën. Je ondersteunt de plantenontwikkeling op meerdere manieren als je de thee toedient aan de wortels of gebruikt als bladspray.

De belangrijkste voordelen van compostthee zijn:

HET VERSTERKT DE PLANTENGROEI

Compost thee kan de cannabis kweker en zijn planten op diverse manieren ondersteunen. Een van de belangrijkste voordelen voor kwekers is wel dat het helpt de plantengroei te stimuleren. Dit is ontzettend belangrijk als je graag grote, harsrijke toppen wilt oogsten.

Het gigantische volume voedingsstoffen in compost thee draagt enorm bij aan de gezondheid van de planten. De thee stimuleert daarbij een goede, robuuste ontwikkeling. Een dergelijke krachtige dosis voedingsstoffen helpt ook tekorten voorkomen. En zo'n voedingstekort kan uiteindelijk de opbrengst verminderen en de groei remmen.

HET LEVERT NUTTIGE MICRO-ORGANISMEN

Compost thee introduceert dus voedingsstoffen aan de bodem. Ook levert het nuttige micro-organismen, zoals mycorrhiza-schimmels en roofzuchtige nematoden.

Mycorrhiza-schimmels kunnen het wortelnetwerk van cannabisplanten stimuleren. Hierdoor kunnen de planten verder liggende voedingsstoffen opnemen, wat hun opnamecapaciteit verbetert. De schimmels kunnen de wortels ook ondersteunen bij de strijd tegen microbiële parasieten. Roofzuchtige nematoden werken daarbij als een natuurlijke verdediging en eten microben die de wortels van cannabisplanten graag verslinden.

Compost thee levert ook roofzuchtige nematoden aan de rizosfeer van je tuin. Deze kleine, wormachtige wezentjes helpen je planten beschermen tegen verschillende micro-organismen, waaronder andere types nematoden.

Wanneer compost thee als bladspray wordt aangebracht, kunnen de nematoden zelfs strijden tegen insecten op de bladeren en stelen, zoals bladmineerders.

HET ELIMINEERT DE NOODZAAK VOOR GIFTIGE CHEMICALIËN

Als je compost thee gebruikt, heb je wellicht geen chemicaliën meer nodig die giftig zijn voor jou en je omgeving. De thee is een voedzaam elixer. Synthetische meststoffen, die de wortels soms kunnen verbranden, zijn niet langer nodig.

COMPOST THEE RECEPT

Het volgende recept voor compost thee is ontwikkeld door bodem microbioloog[6] en onderzoeker dr. Elaine Ingham van Soil Foodweb Inc.

STAP 1

Allereerst doe je 95 liter water in een grote bak. Als het water chloorhoudend is, kun je het beluchten om deze chemische stof te verwijderen. Voeg 2 theelepels humuszuur oplossing toe. Je kunt humuszuur kopen of winnen uit je eigen compost.

STAP 2

Verdun vervolgens 1-2 eetlepels humuszuur in 500ml water voordat je het toevoegt aan de compost thee. Als alternatief kun je ook 1-2 eetlepels vis hydrolysaat gebruiken. Staat op het etiket dat het product zure conserveringsmiddelen bevat? Dan moet ook dit worden verdund om ze te neutraliseren.

COMPOST THEE RECEPT

STAP 3

Mix vervolgens 80 gram kelp in 1,25l water. Zodra dit goed gemixt is, kun je het mengsel toevoegen aan de compost thee voor een zeer voedzame kick.

STAP 4

Het is nu tijd om de compost toe te voegen. Voordat je dit doet, controleer je het voor de laatste keer om zeker te weten dat alles goed afgebroken is en er gezond uitziet, met een grote biodiversiteit. Het moet luchtig zijn en lekker en rijk ruiken, net als de aarde in het bos. Het moet een habitat zijn van nuttige bacteriën, schimmels en protozoa. Voeg 2,3kg compost toe.

Om zeker te zijn dat deze nuttige bacteriën aanwezig zijn en kunnen worden toegevoegd aan je planten, kun je een microscoop gebruiken. Als je er eentje bezit, of eentje kunt lenen, kun je de compost beoordelen met een 1:5 verdunning van compost en 400X vergroting. In elk gezichtsveld moet je duizenden bacteriën kunnen detecteren. 1 standaard van schimmelhyfen in elke 5 velden, 1 flagellaat of amoebe in elke 5 tot 10 gezichtsvelden en 1 nuttige nematode per druppel.

Als schimmels ontbreken in je compost, kun je voedsel toevoegen om de groei te stimuleren. Denk aan 1 kopje volkoren havermout, zemelenmeel of garnalenschalen. Als planten extra stikstof nodig hebben, kun je humuszuur vervangen door dezelfde hoeveelheid vis hydrolysaat.

DE VOORDELEN VAN SPROUTED SEED TEA

Net zoals compostthee, is sprouted seed tea een voedingsrijke, goedkope meststof voor cannabis. Onder biologische telers is het populair vanwege de eenvoud en effectiviteit ervan. Het behelst een mengsel op basis van snelgroeiende planten, zoals rogge, gerst of maïs.

Zodra deze zaden gekiemd zijn, bevatten ze een schat aan voedingsstoffen die de wortelgroei stimuleren en belangrijke fysiologische functies verwezenlijken. Hieronder vallen diverse proteïnen, aminozuren en enzymen. Gekiemde zaden bevatten tevens gibberellinezuur. Dit is een groeihormoon dat betrokken is bij de groei van scheuten, bladeren en toppen. Sprouted seed tea dient als wortelvoeding en bladspray.

SPROUTED SEED TEA: RECEPT

Het is niet moeilijk te zien waarom zoveel telers kiezen voor deze goedkope en natuurlijke vorm van bemesting. Het enige wat je nodig hebt, is een zak zaden, wat water en tijd. Leer hieronder hoe je je eigen voorraad maakt.

SPROUTED SEED TEA: RECEPT

WAT JE NODIG HEBT

• 56 gram gerstzaad
• Zuiver water
• Grote schaal
• Pot
• Zeef
• Blender
• Emmer

INSTRUCTIES

STAP 1

Doe je gerstzaad in een grote schaal en zet het onder water. Laat de zaden 8 uur weken.

STAP 2

De meeste zaden drijven nu op het oppervlak. Geef ze een licht tikje en je ziet ze naar de bodem zinken. Je zult een laag residu op het oppervlak opmerken. Verwijder dit door het eraf te scheppen of het in de gootsteen te gieten.

STAP 3

Scheidt de schone zaden van het water met een zeef en doe ze in de pot voor het ontkiemen. Geef ze minimaal 3 dagen om te kiemen en spoel ze elke ochtend en avond af. Binnen 24 uur zie je witte scheutjes uit de zaden komen. Deze bevatten alle waardevolle voedingsstoffen. Tegen dag 3 zijn deze uitlopers aanzienlijk langer.

STAP 4

Doe je gekiemde zaden in een blender en vul deze tot de helft met water. Mix ongeveer 20 seconden om een zeepachtig wit mengsel te krijgen.

STAP 5

Vul de emmer met zo'n 20l zuiver water. Giet het mengsel door de zeef in de emmer. Meng de oplossing goed.

STAP 6

Gebruik het mengsel als bladspray of breng het rechtstreeks op de aarde aan. Veel kweekplezier!

Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.