Of je nu cannabis kweekt in een geïsoleerde binnenruimte, een groot pakhuis of buiten in een weelderige tuin, kwekers van het kruid zullen altijd te maken krijgen met uitdagingen tijdens hun pogingen om de best mogelijke oogst te produceren. De bodemgezondheid moet altijd worden behouden en er moet natuurlijk voldoende verlichting en water worden geregeld. Maar het onvermijdelijke ongedierte is wellicht een van de grootste uitdagingen, voornamelijk die types insecten die jouw groene pretplanten beschouwen als een enorm vegetatief banket. Onder deze plagen bevinden zich de mineervliegen. De aanwezigheid van deze indringers kan gemakkelijk worden herkend aan de witte, kronkelende paden en tunnels die op het oppervlak van de bladeren verschijnen.

De larven van de mineervliegen worden bladmineerders genoemd en representeren een insectenfamilie die zich ingraaft in de bladeren en zich tegoed doet aan het interieur. Deze beestjes maken het gezellig tussen de laagjes en komen graag in grote groepen. Kwekers kunnen zomaar een aantal van deze irritante beestjes zien voordat ze langzaam een geheel blad verorberen.

De aangerichte schade is misschien niet erg genoeg om je gehele gewas te vernietigen, maar ze bezitten zeker het vermogen om de opbrengst van een plant te verminderen, wat natuurlijk bij de meeste kwekers een heel belangrijk element is. Naast het beschadigen van de planten, zullen de door de larven gegraven mijnen de bladeren ook vatbaar maken voor bacteriële- en schimmel infecties.

HET LEVEN VAN DE MINEERVLIEG

Volwassen bladmineerders zijn eigenlijk vliegen. Ze zijn donkergrijs van kleur met gele strepen en heldere vleugels. De larven daarentegen, lijken op kleine wormen, die ongeveer 85mm lang kunnen worden en een bleekgele of -groene kleur hebben.

Leaf miner larva

Tijdens de wintermaanden verbergen volwassen larven zich in de bodem van de gastplant en komen boven zodra de temperaturen stijgen in de lente. Nu verschuiven deze larven naar de pupale fase die in de herfst volwassen worden. Deze volwassen mineervliegen gaan dan vol in de aanval en leggen honderden eitjes onder het oppervlak van de bladeren. De eitjes komen uit en de larven beginnen aan hun kruistocht voor voedzame cannabis bladeren en worden in een periode van 2 tot 3 weken volwassen. Daarna vallen ze op de bodem om te verpoppen, waarna ze na 2 weken weer als volwassen mineervliegen verschijnen om dit proces te herhalen.

TEKENEN VAN EEN INVASIE

Afhankelijk van de levensfase van de mineervliegen, zullen andere tekenen en symptomen zichtbaar worden voor de cannabis kweker. Als de eitjes recent zijn gelegd en dit de eerste generatie is die je cannabis planten binnendringt, kan dit in eerste instantie zichtbaar zijn aan kleine plekjes op de bladeren.

Gerelateerd Artikel
Gele Cannabis Bladeren

Als de invasie al even aan de gang is, zullen de duidelijke tekenen van vraatzucht en mijnbouw in het blad duidelijk zijn. Invasies manifesteren zich als witte, kronkelende lijnen op het oppervlak van de bladeren, wat duidt op het tunnelen dat plaatsvindt onder de eerste lagen van een cannabisblad.

MINEERVLIEGEN DE BAAS WORDEN

Als je mineervliegen spot op een of al je planten, zal je ze moeten verwijderen voordat ze meer schade kunnen aanrichten aan je planten en uiteindelijk je opbrengsten. Als de invasie klein is en gelokaliseerd op slechts enkele bladeren, zullen sommige kwekers ervoor kiezen om de individuele mineervliegen met de hand te verwijderen, waarbij natuurlijk zorgvuldig moet worden opgelet of alle indringers zijn onderschept.

Fly leaf miner

Als de populatie mineervliegen op een plant vrij uitgebreid is en het teveel gedoe is om ze allemaal met de hand weg te halen, is het verwijderen van specifieke belegerde bladeren de volgende stap. Hoewel dit wellicht geen probleem is voor meer volwassen planten met veel bladeren, kan deze tactiek een dramatische impact hebben op kleinere planten die slechts een paar bladeren overhouden om licht om te zetten in energie.

Er bestaan diverse andere methoden om dit probleem aan te pakken die kunnen worden ingezet zonder gebruik te maken van mogelijk schadelijke pesticiden. Deze zijn namelijk schadelijk voor mens en milieu en het is verstandig deze te vermijden in je cannabis kweekruimte.

Gerelateerd Artikel

NUTTIGE ROOFDIEREN

De Diglyphus isaea, een soort sluipwesp, kan heel nuttig zijn bij een invasie van mineervliegen. Deze wespen zijn 2 millimeter groot en deze warm weer parasieten hebben het vermogen een gewas een seizoen lang te beschermen tegen mineervliegen. Deze bondgenoten kunnen gewoon worden gekocht en direct worden ingezet. Diglyphus isaea zullen de mineervliegen steken en verlammen, waarna de wesp zich voedt en eitjes legt naast de prooi.

NEEM OLIE

Neem oi
Neem oil

Neem olie kan met een spuitfles worden aangebracht op de aangedane bladeren om de mineervliegen te verjagen. Deze olie kan echter ook een vervelende smaak achterlaten op de toppen, dus gebruik het alleen op bladeren die niet in de buurt liggen van de kostbare bloemen. Deze olie werkt als een insecticide en verstoort mettertijd de natuurlijke levenscyclus van mineervliegen. Het vermindert de populatie en zal ze uiteindelijk volledig uitroeien.

RIJHOEZEN

Rijhoezen fungeren als preventieve maatregel om te voorkomen dat volwassen mineervliegen toegang krijgen tot je gewas. Deze hoezen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Ze zijn zeer licht en zullen je gewas niet beschadigen.

Je kan ze over de planten draperen of zo ophangen dat ze iets boven je planten hangen zonder direct contact te maken. Planten ontvangen nog steeds voldoende licht onder deze hoezen en kunnen gemakkelijk worden bewaterd.

Row cover cannabis outdoor plantation

VANGSTROKEN

Vangstroken kunnen worden gebruikt om volwassen meervliegen te vangen terwijl ze eitjes leggen. Daarnaast kunnen deze vangstroken op de bodem worden gelegd om de weg te versperren voor larven, zodat ze de volgende fase van hun levenscyclus niet kunnen bereiken.

PLANTEN GEZOND HOUDEN

Hoe gezonder en levendiger de plant, hoe minder vatbaar ze is voor een invasie met mineervliegen. Zorg er dus voor dat je water, voeding en lucht optimaal houdt tijdens het gehele kweekproces om de kans op een succesvolle oogst te vergroten.

LIJST MET VEELVOORKOMENDE PLAGEN EN PROBLEMEN

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.