By RQS Editorial Team

Eten herten wietplanten? Het is misschien een beetje een rare vraag, maar het antwoord is ja!

Herten kunnen behoorlijke schade aan wietplanten aanrichten. We horen je denken: 'als herten wiet eten, worden ze dan ook high?' Dit lijkt niet het geval te zijn, maar toch zijn ze er dol op. In dit artikel kijken we naar manieren om herten af te schrikken, zodat je je planten tegen deze behendige dieren kunt beschermen.


Herten als plaag

Voor de overgrote meerderheid van kwekers en teeltgebieden vormen herten geen bedreiging voor wietplanten. Dit komt omdat herten daar simpelweg niet bij de planten kunnen komen. Als je tot de kleine groep kwekers behoort die er wel last van heeft, dan kunnen ze je mooie wietplanten aanzienlijke schade aanbrengen.

Deze prachtige dieren trekken rond in kuddes . Bij de meeste soorten herten bestaan deze groepen uit ongeveer twee tot vijf dieren. Bepaalde soorten, zoals edelherten, bewegen zich in veel grotere kuddes, maar het is onwaarschijnlijk dat deze plotseling in je tuin verschijnen.

Een hert eet dagelijks tot wel 8% van zijn lichaamsgewicht aan vezelarme, eiwitrijke planten, vooral bladeren. Het feit dat bladeren weinig wegen en dat zelfs de kleinste herten behoorlijk zwaar kunnen zijn, laat wel zien hoeveel herten elke dag eten! Zo kan een kudde herten snel enorme hoeveelheden vegetatie verorberen.

Deers in a Cannabis Garden
Deers in a Cannabis Garden

Welke tuinplanten eten herten?

Herten zijn herbivoren die allerlei soorten vegetatie eten. Deze zoogdieren komen in grote delen van de wereld voor en leven in verschillende klimaten. Ze hebben zich dus ver geëvolueerd en aangepast aan hun omgeving om te overleven op allerlei soorten voeding. De muntjak komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Azië, maar is tegenwoordig door heel Europa te vinden.

Het komt dan ook niet echt als een verrassing dat tuinplanten voor de meeste soorten herten een perfecte voedselbron zijn. Een tuin die volstaat met een arsenaal aan prachtige planten en heerlijke groentes, kan op deze indrukwekkende vierpotige dieren een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben.

Herten eten wat ze maar kunnen krijgen, maar hebben zo hun favorieten. Ze eten het liefst jonge scheuten en planten, die malser en minder bitter zijn dan oudere, taaiere planten. Dit zijn enkele dingen die herten graag eten:

  • Sla
  • Druiven
  • Spinazie
  • Bonen
  • Erwten
  • Kool
  • Broccoli
  • Bieten
  • Zoete maïs
  • Worteltoppen

Eten herten ook wiet?

Ja, gek genoeg doen ze dat. Herten deinzen niet terug voor wat lekkere, verse wiet. Ze zijn met name geïnteresseerd in jonge planten, bladeren en toppen. Oudere, houtachtige planten met dikke stengels zijn minder trek. Hetzelfde geldt voor rijpe, sterk ruikende, harsachtige toppen.

Je planten zijn het meest kwetsbaar als ze jong zijn, vooral als ze net in bloei gaan. Herten zijn namelijk dol op planten die in de bloei van hun leven staan!

Hoe herken je herten in je wiettuin?

Ondanks hun aanzienlijke omvang zijn herten meesters in subtiliteit. Als je er ooit een in het wild hebt gezien, weet je hoe snel, behoedzaam en stil ze zijn. Als ze verborgen willen blijven, zijn ze heel moeilijk op te merken. Maar als ze zich op hun gemak voelen, kun je ze wel eens zien grazen.

Zonsopgang en zonsondergang zijn de beste momenten om herten te spotten. Overdag houden ze zich gedeisd en is de kans klein dat ze in de buurt van de bewoonde wereld komen, laat staan in je tuin. De grootste kans om ze te zien, is dus 's ochtends of 's avonds. Als je ze spot, zonder zelf te worden opgemerkt, wordt je getrakteerd op een prachtig schouwspel. Wanneer de dieren zich op hun gemak voelen, geeft dit een mooi inkijkje in hun dagelijks leven. Geniet ervan, mocht je de kans krijgen.

Herten laten ook herkenbare uitwerpselen achter. Je kunt hertenpoep waarschijnlijk het beste vergelijken met schapenkeutels, als je je daar iets bij kunt voorstellen. Wanneer er regelmatig een kudde herten langskomt in je tuin, dan zijn er meestal wel wat keutels te vinden.

Merk je dat er wietbladeren van je planten verdwijnen, maar heb je geen idee waarom? Overweeg dan om camera's op te hangen. Om wilde dieren vast te leggen, bestaan er speciale camera’s die door beweging worden geactiveerd. Deze helpen je niet alleen te ontdekken wie of wat er verantwoordelijk is voor de schade aan je planten, maar geven ook meer inzicht in het ecosysteem van je tuin. En wanneer je de camera’s niet meer nodig hebt om je tuin te bewaken, kun je ze ook op andere toffe manieren gebruiken. Plaats ze bijvoorbeeld op een mooie plek in het bos om het rijke planten- en dierenleven te ontdekken.

Damaged cannabis plant
Damaged cannabis plant

Tekenen van schade aan je wietplanten veroorzaakt door herten

Voordat je op zoek gaat naar sporen van herten, is het handig als je de schade die ze aanrichten kunt herkennen. En zijn herten eigenlijk wel verantwoordelijk voor je beschadigde planten? Of is iets anders de oorzaak?

Hier zijn een paar tekenen om op te letten:

  • Hele toppen en bladeren verdwijnen: herten zijn niet alleen hongerig, maar hebben ook een tamelijk grote bek. In plaats van aan de hoekjes van bladeren en toppen te knabbelen, nemen ze liever grote happen of scheuren ze hele stukken van de plant af.
  • Bijtsporen op bladeren: als het blad niet helemaal verdwenen is, laten herten vrij duidelijke bijtsporen achter. In deze sporen zijn de tandafdrukken duidelijk te zien.
  • Plotselinge veranderingen aan planten: herten eten behoorlijk veel en verplaatsen zich in kuddes. En wanneer ze hun tanden in je planten zetten, doen ze dit meestal niet heel subtiel of rustig. In plaats daarvan zul je de volgende dag veel schade aantreffen en in het ergste geval zijn je planten helemaal verdwenen.
  • Ontbrekende zaailingen: als je jonge planten hebt gezaaid, kunnen herten deze in no time opeten.

Kunnen wietplanten zichzelf beschermen tegen herten?

Waarom ruikt wiet eigenlijk zo sterk? En waarom word je er high van? Het is verleidelijk om deze dingen gewoon een geschenk van Moeder Natuur te noemen. Maar in werkelijkheid moet je eerder denken aan verdedigingsmechanismen die de plant heeft ontwikkeld om te voorkomen dat ze door roofdieren, zoals herten, wordt opgegeten.

Het intense aroma van wiet is, net als THC, een afweermechanisme. Grappig genoeg zijn ze de hoofdredenen waarom mensen zo dol zijn op de plant.

Als wietplanten merken dat er gevaar in de buurt is, zoals een kudde hongerige herten, reageren ze. Ze kunnen zelfs een signaal aan planten in de omgeving afgeven om hetzelfde te doen. Hoewel dit afweermechanisme enigszins effect heeft, is het niet genoeg om je planten effectief te beschermen als je regelmatig herten op bezoek hebt.

Welke soorten herten moet je in de gaten houden?

Afhankelijk van waar je woont, kun je te maken krijgen met verschillende soorten herten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Axisherten: het axishert, ook wel bekend als chital, zal voor de meeste kwekers geen probleem zijn. Axisherten komen vooral voor in India, maar ook op een eiland voor de kust van Kroatië, in Australië, Texas en op Hawaï.
  • Spiesherten: ook spiesherten vormen voor de meeste kwekers geen gevaar. Ze komen voor in bossige gebieden van Midden- en Zuid-Amerika.
  • Muntjakherten: deze herten komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, van Vietnam tot de Himalaya. Ze zijn echter geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk, waar ze zich verrassend goed hebben aangepast. Omdat het kleine herten zijn, kunnen ze makkelijk je tuin inglippen.
  • Wapiti's: na de eland is de wapiti de grootste hertensoort. Wapiti's komen veel voor in Noord-Amerika en Oost-Azië, maar ze leven ook in Noord-Europa. De kans is echter klein dat je een wapiti in je wiettuin ziet.
  • Damherten: damherten vind je in heel Europa en een klein deel van het Midden-Oosten. Ze zijn behoorlijk groot en leven in grote kuddes. Ze zijn goed te herkennen aan hun gevlekte vacht.
  • Elanden: de eland is het grootste zoogdier uit de familie van hertachtigen. Elanden komen in het wild voor in Noord-Amerika, Noord-Europa en Noord-Azië en leven vooral in de taiga.
  • Muildierherten: muildierherten zijn vernoemd naar hun grote oren, die erg doen denken aan die van een muildier. Ze leven in het westen van de Verenigde Staten en hebben een gemiddelde grootte.
  • Edelherten: het edelhert is een grote hertensoort die vooral in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten voorkomt. Edelherten zwerven meestal rond in grote kuddes. De mannetjes staan erom bekend tijdens de bronsttijd in de herfst met elkaar te vechten.
  • Reeën: de ree is een kleine hertensoort die in Europa en het Midden-Oosten voorkomt. Reeën leven in kleine kuddes en verplaatsen zich snel. Ze komen op veel plekken voor, zelfs in vrij stedelijke omgevingen.
  • Witstaartherten: het witstaarthert leeft verspreid over het hele Amerikaanse continent, vooral in het noorden van Canada en in het zuiden van Peru en Bolivia.

Misschien heb je wel eens gehoord van het woord ‘venison'. Voor alle duidelijkheid: dit is geen hertensoort, maar slechts de naam van het vlees dat door de mens gegeten wordt. Je kunt het vergelijken met het verschil tussen ‘koeien’ en ‘rundvlees’. In het Nederlands wordt er over het algemeen over ‘hertenvlees’ gesproken.

Step 1

Gebruik hekken om herten uit de buurt van je wietplanten te houden

Wil je voorkomen dat herten je favoriete planten opeten? Dan kun je eventueel hekken rond de meest kwetsbare delen van je tuin plaatsen. Houd er rekening mee dat herten erg behendig zijn en moeiteloos over de meeste hekken heen springen. Dus als je ze echt buiten wilt houden, moet je het serieus aanpakken.

Een nadeel is dat hekken niet alleen herten tegenhouden, maar het hele ecosystemen verstoren. Bovendien staat de wereld al vol met hekken, dus denk goed na voordat je deze stap zet.

Verschillende hekken om je wiet tegen herten te beschermen

Er zijn verschillende soorten hekken die je kunt gebruiken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je hek hoog genoeg is. Een klein tuinhekje van maar 1 meter hoog zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

  • Harmonicagaas: hekken van harmonicagaas zijn zeer gangbaar en je vindt ze overal. Als je hek hoog genoeg is, kan het herten effectief tegenhouden. Esthetisch gezien is het misschien niet de beste optie. Bovendien blokkeert het de toegang voor allerlei andere, kleinere dieren.
  • Schrikdraad: je kunt ook een elektrische afrastering gebruiken. Het voordeel van schrikdraad is dat je het tijdelijk rondom je planten kunt plaatsen en daarna weer kunt verwijderen. Zo hoef je dus geen permanent hek om je tuin te zetten, wat beter is voor het ecosysteem.
  • Prikkeldraad: prikkeldraad is eigenlijk bedoeld om mensen ervan te weerhouden om over hekken te klimmen. Het is minder geschikt om dieren tegen te houden.
  • Polypropyleen: deze kunststof hekken verdienen niet de schoonheidsprijs, maar ze zijn betaalbaar en heel eenvoudig te demonteren, dus ze hoeven niet permanent te blijven staan. Bovendien kun je ze later opnieuw gebruiken.
  • Houten latten: houten latten zijn een effectieve, duurzame oplossing voor de omheining van je tuin. Ze kunnen behoorlijk hoog zijn en weten herten met succes buiten te houden. Bovendien kun je er niet doorheen kijken, zodat je planten voor de buitenwereld niet zichtbaar zijn. Een handige bijkomstigheid bij het kweken van wiet.

Deer jumping a fence

Voordelen van hekken gebruiken om herten uit de buurt van je planten te houden

  • Een hek dat hoog genoeg is, werkt altijd tegen herten
  • Elektrische afrastering kun je gebruiken om de belangrijkste delen van je tuin te beschermen en omdat je het na je kweek weer kunt verwijderen, veroorzaakt dit de minste overlast
  • Sommige hekken zijn goed betaalbaar
  • Ze werken ook tegen bepaalde andere dieren die een bedreiging voor je planten zijn

Nadelen van het gebruik van hekken om herten weg te houden van wietplanten

  • Bepaalde hekken zijn tamelijk prijzig om te installeren
  • Ze kunnen ecosystemen verstoren en zelfs aanzienlijke schade aanrichten
  • Om herten effectief tegen te houden, moet je hek minstens twee meter hoog zijn
  • Hekken zijn niet altijd even fraai

Hoe houd je herten weg van je planten zonder omheining?

Je hoeft niet per se een hek te bouwen, want er bestaan ook goedkopere en minder storende afweermethoden. Deze zijn bovendien beter voor het milieu. Laten we er eens in duiken.

Creosoot
Het is misschien een broodjeaapverhaal, maar sommige tuinders zweren dat creosoot herten afschrikt. Afhankelijk van waar je woont, kan het echter lastig zijn om aan dit zeer brandbare materiaal te komen. Daarmee is het dus niet de meest voor de hand liggende optie.
Mensenhaar
Ongewassen mensenhaar in mousseline zakjes of een panty die je ter hoogte van de kop van het hert hangt, kan ook effectief zijn om herten af te schrikken. Dit klinkt een beetje als voodoo, maar toch werkt het! Herten hebben een sterk ontwikkeld reukorgaan en zijn erg op hun hoede voor mensen. Zodra ze een vleugje van je haarlok opvangen, nemen deze slimme dieren meteen een andere route.

Het zakje mensenhaar moet je minstens een keer per maand vervangen. Regen kan de geur verminderen, dus na een flinke bui kun je het haar ook maar beter verversen.
Menselijke urine
Wat voor menselijk haar geldt, geldt ook voor menselijke urine. Baken dus je territorium af! Plas regelmatig rond (maar liever niet op) je wietplanten, zodat het herten misschien ook op afstand houdt.
Geparfumeerde zeep
Hierover lopen de meningen uiteen, maar een aromatische zeep kan mogelijk ook werken. Hang deze op ooghoogte van het hert op. Een voordeel is dat deze methode werkt totdat de zeep helemaal is opgelost, dus regen is bijvoorbeeld geen probleem. Als je deze optie kiest, raden we je aan om biologische zeep te gebruiken.
Mottenballen
Er is geen enkel bewijs dat mottenballen herten afschrikken, hoewel sommigen beweren dat ze werken. Maar goed, we wilden het toch even vermelden.

Herstellen wietplanten van schade door herten?

Dit hangt echt af van de omvang van de schade. Wat geknabbel aan een plant is niet direct een ramp. Een flinke vreetpartij door een kudde herten kan de uiteindelijke oogst verminderen, maar hoeft ook niet het einde van de wereld te betekenen.

Maar wanneer herten de hele plant strippen of de hoofdstam beschadigen, is het een ander verhaal. En als herten de toppen eten zodra je plant in bloei staat, wordt het veel moeilijker voor de plant om zich te herstellen.

Hoe kun je je wietplanten helpen herstellen van schade door herten?

Als de schade binnen de perken blijft, moet je je planten gewoon wat extra liefde geven om ze er bovenop te laten komen. Zelfs van vrij ernstige schade kunnen planten goed herstellen, vooral tijdens de vegetatieve fase. Om planten te helpen herstellen, kun je bijvoorbeeld:

  • Genoeg (maar niet te veel!) water geven
  • Een korte periode extra voeding geven
  • Melasse aan de grond toevoegen om de planten extra suiker te geven (die ze zonder bladeren moeilijk kunnen produceren)
  • De planten met een trellis of stokken ondersteunen

Herten: een onderschat risico voor wietteelt

In de meeste gevallen vormen herten geen direct gevaar voor je wietkweek. Als ze je planten toch weten te bereiken, dan kan de schade echter behoorlijk groot zijn. Deze dieren zijn schuw en rennen soms wel meer dan een kilometer door als ze mensen zien. Daarom komen herten in de meeste tuinen gewoon niet zo snel voor. Meestal grazen ze in minder bevolkte gebieden. Mochten ze wel verschijnen, dan werkt het als je je aanwezigheid kenbaar maakt. En lukt het echt niet om ze uit je tuin te weren? Geniet dan gewoon zoveel mogelijk van deze prachtige dieren. Het zijn ongelooflijke schepsels en het is zeldzaam dat je de kans krijgt om ze te zien.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: