By Max Sargent


Wat is een trellis?

Een trellis is een scherm of net met een rasterpatroon. Deze kun je verticaal of horizontaal bevestigen om de ruimte en het licht in je cannabis tuin volledig te benutten. Er is altijd plek voor een trellis, of je nu binnen of buiten kweekt. Het draait hierbij om het buigen en weven van de takken door de gaten in de constructie. Hiermee kun je als kweker de opbrengst drastisch verhogen. Meer takken leiden namelijk tot meer toppen. Daarnaast stelt een trellis je als kweker in staat de groei van de planten te manipuleren en het patroon te veranderen. Zo kun je de beste resultaten behalen in je ruimte.

Wat is een trellis?

De oorsprong van de trellis

Eigenlijk weet niemand wanneer de trellis werd uitgevonden of door wie. De oude Romeinen gebruikten het latwerk in ieder geval al. Dus misschien verdienen zij wel de eer? Of misschien hebben de Romeinen het idee gestolen van de mensen die de trellis hebben uitgevonden? Hoe dan ook, we kunnen er zeker van zijn dat de opkomst in Europa samenviel met de opkomst van leibomen tijdens de Renaissance. De leiboom is trouwens ook de inspiratie voor LST.

De legendarische Franse landschapsarchitect André le Nôtre ontwierp de tuinen bij het Kasteel van Versailles en was een groot fan van de trellis. Je ziet ze dan ook overal; zowel in het interieur als het exterieur van het paleis, puur ter decoratie. Het is dus niet verwonderlijk dat deze architectonische stijl bekend staat als treillage.

Het gebruik van een trellis bij cannabis

Tegenwoordig kun je zelf goedkoop een trellis kopen of maken. Buiten worden vaak houten palen en frames gebruikt, omdat deze duurzaam zijn. Binnen wordt vaak gekozen voor nylon en plastic materialen. Het principe blijft echter gelijk. Uiteindelijk is het gewoon een hekwerk. De benodigde stevigheid hangt daarbij af van de kweekomgeving en het formaat van je planten. Een net kan echter zowel binnen als buiten prima werken, zolang het maar goed is bevestigd.

Het enige nadeel is dat je wel wat kweekvaardigheden nodig hebt. Zo'n raster gaat namelijk gepaard met verschillende technieken voor snoeien en trainen. Toppen, LST, ontbladering en dieven zijn essentieel om het meeste uit je trellis te halen. Begin er niet aan als je de kennis en tijd niet hebt om het goed te doen. Het is namelijk een arbeidsintensieve klus.

De verticale trellis

Het "living wall" concept kan ook op cannabis worden toegepast met een verticale trellis. Waarschijnlijk gebruiken buitenkwekers deze methode het meest. Een verticale trellis, bevestigd aan een muur, moedigt rankachtige, verticale groei aan. Binnen wordt het echter minder vaak gebruikt. Wel wordt het toegepast in cilindervormige, speciaal ontworpen kweekruimtes. Deze units zijn bedoeld voor commerciële kwekers die honderden planten kweken langs de buitenste wanden. De kweeklamp is daarbij in het midden geplaatst.

De horizontale trellis, oftewel de ScrOG methode

De ScrOG, of Screen Of Green methode, is de standaard horizontale trellis die favoriet is bij veel binnenkwekers. Scroggen is een must als je een vergelijkbare, soms superieure, oogst wilt in vergelijking met SOG, maar met minder planten. Kwekers die het snoeien en trainen onder de knie hebben en hun oogst willen verbeteren, hangen altijd een ScrOG net boven hun planten.

De vegetatieve periode is het moment waarop de cannabisplanten uitdijen. Meestal hangt de kweker een paar weken voor de bloeiperiode een net op met gaten van 5cm. En dat is nog maar het begin. Om het raster te vullen, moet je constant de takken buigen en weven tot halverwege de bloeiperiode.

Onder het net moeten de planten worden uitgedund. Dit omvat het verwijderen van de bladeren. Rond week 3 van de bloeiperiode, wordt dit opgevolgd door dieven. De energie van de planten richt zich dan op de productie van toppen op de beste plekken boven het net. Als kweker moet je daarbij verzekeren dat de optimale afstand tot de verlichting behouden blijft en dat zoveel mogelijk cola's licht ontvangen. De ontbladering boven het raster moet strategisch gebeuren. Je wilt de planten immers niet stress bezorgen, maar je wilt ook geen beschaduwde toppen onder fan leaves. Trimmen is dan ook een voortdurend, maar zorgvuldig proces.

De horizontale trellis, oftewel de ScrOG methode

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

Als je buitenwiet wilt ondersteunen met een gaaspaneel, heb je specifieke materialen nodig die niet altijd vereist zijn voor de SOG- of ScrOG-methode. Aangezien buitenplanten ongelooflijk groot en topzwaar kunnen worden, hebben ze namelijk krachtige ondersteuning nodig. Gezien de grootte en het gewicht dat ze krijgen als ze door een gaaspaneel worden geleid, is het belangrijk dat je structuur dit kan hebben.

Horizontaal gaaswerk is vaak geschikter voor binnen. Buiten kiest men meestal echter voor een verticaal gaaspaneel — of een combinatie van verticaal en horizontaal. Wat je precies kiest, is deels afhankelijk van het formaat van de pot. Hoe groter de pot, des te groter de plant. De wortels hebben dan namelijk meer ruimte om zich te verspreiden. Het is ook belangrijk om een pot te kiezen met voldoende oppervlak en gewicht om een volledig volgroeide plant overeind te houden. Buiten kunnen je planten zo zwaar worden dat ze omvallen! En de stress daarvan kan de oogst sterk aantasten.

Om de planten in de structuur vast te zetten, moet je tot aan het begin van de bloei de takken blijven buigen en erin knijpen. Ze kunnen van zichzelf weer herstellen, dus maak je niet te druk. Pas alleen wel op dat je ze niet breekt. De takken buig je daarbij op zo'n manier door het gaas, dat de uiteindes van de scheuten naar buiten steken. Je kunt hierbij ook tie wraps gebruiken om ze losjes te bevestigen. Houd daarbij wel genoeg ruimte over, zodat de plant nog kan groeien.

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

Instructies voor het kweken van buitenwiet met een gaaspaneel

Het kweken van buitenwiet met een gaaspaneel is een heel proces dat weliswaar niet moeilijk is, maar wel bewerkelijk. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om het goed uit te voeren.

Wat je nodig hebt

 • Grote potten van stof
 • Tomatensteunen
 • Houten/PVC/metalen stokken
 • Gaaspaneel en buitenkooi (metaal of plastic gaas)
 • Tie wraps

Stappen

1. Plaats een tomatensteun in het midden van de kweekzak. Dit kun je doen wanneer je de planten verpot. Het zorgt voor interne ondersteuning.

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

2. Zet de stokken zo neer dat ze vier hoeken van een vierkant rond je kweekzak vormen. Ze moeten lang genoeg zijn om je plant tot aan het eind te kunnen ondersteunen, maar ook om diep in de grond te kunnen worden gestoken.

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

3. Bevestig het horizontale groeiraster. De eerste laag moet bovenop de tomatensteun worden geplaatst voordat de plant dit punt heeft bereikt. Het is namelijk de bedoeling dat de scheuten door de gaten gaan groeien. Misschien moet je ook wat low stress training toepassen om dit te bereiken. Bevestig elke hoek aan een van de vier paaltjes. Wederom is het belangrijk dat alles stevig vastzit, want het moet het gewicht van de takken kunnen dragen. Gebruik stevige tie wraps of iets anders dat sterk genoeg is. Afhankelijk van de grootte van de plant kun je later in de groeicyclus nog een tweede horizontaal groeiraster aanbrengen.

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

4. Plaats de buitenkooi. Dit dient om de zijwaartse groei te ondersteunen. Het verticale gaas plaats je aan de buitenkant van de vier stokken. Zet het stevig vast. Laat onderaan wel genoeg ruimte over, zodat je bij je plant kunt om haar te verzorgen. Installeer dit onderdeel richting het eind van de levenscyclus.

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

5. Houd je planten bij. Dit moet je gedurende de gehele groei doen. Om je planten succesvol te kweken met gaaswerk, moet je ze regelmatig en zorgvuldig sturen terwijl ze groeien. Gebruik daarbij LST om de groei in goede banen te leiden en biedt steeds genoeg ondersteuning. Ook is het belangrijk dat je regelmatig bladeren verwijdert. Zo verhoog je namelijk de luchtcirculatie rond de planten en beperk je het risico op ongedierte en schimmels. Wel is het belangrijk om dit voorzichtig te doen. Je wilt je planten namelijk niet stress bezorgen of hun vermogen tot fotosynthese aantasten.

Hoe kun je buitenwiet door gaas leiden?

Voordelen van wietplanten door een gaaspaneel leiden

Als je je planten op de juiste manier door een gaaspaneel leidt, krijg je enorme wietplanten met navenant hoge opbrengsten. Wil je het kweken van wiet serieus aanpakken, dan is dit eigenlijk een onmisbare methode. De extra groei en verhoogde lichtblootstelling resulteren namelijk in de ontwikkeling van monster-toppen. Door ze iets te geven om zich aan vast te klampen, krijgen de takken de nodige ondersteuning om volumineuze toppen te produceren, toppen waardoor een plant onder natuurlijke omstandigheden zou omvallen.

 • De voordelen van een gaaspaneel voor wiet op een rij:
 • Gelijkmatige lichtverdeling
 • Ondersteuning van zware toppen
 • Optimale benutting van tijd en ruimte
 • Ondersteuning van meer en grotere toppen
 • Bevordering van de luchtstroom voor de plant

Wietbomen onder de zon

Bij de wietbomen in het zuiden van Oregon is de trellis tot het uiterste gedreven. Onder de staatswetgeving is het kweken van cannabisplanten hier beperkt. Medicinale gebruikers mogen 6 planten kweken en recreatieve consumenten slechts 4. Daarom moeten de telers uit Oregon een manier vinden om het meeste uit hun planten te halen. Meester kwekers, zoals Lambsbread, kweken monsters van maar liefst 3m+ hoog met een uitdijend, plat bladerdak en met ongeveer dezelfde breedte. Zijn planten zijn zelfs zo monsterlijk groot dat hij een ladder nodig heeft om het raster te vullen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.