Er gaat heel wat liefdevolle verzorging zitten in je kleine canna-schatjes, maar je kunt ook te veel van ze houden. Of niet genoeg. Cannabisplanten zijn net als andere planten; ze moeten goed worden verzorgd en willen een goed en "stabiel" thuis. Om te floreren, moeten cannabisplanten precies de juiste hoeveelheden water en voeding ontvangen, volgens een vast schema. Ook moet er een strikte avondklok worden gehanteerd voor "bedtijd", want een consistente hoeveelheid licht is van het grootste belang. Daarnaast zijn cannabisplanten zeer gevoelig voor licht en warmte.

Als je ook vindt dat je ganja-project lijkt op het opvoeden van kinderen, heb je wel een beetje gelijk. En hoewel cannabisplanten taai zijn, leiden liefde en verzorging altijd tot betere resultaten.

De voordelen van een goed verzorgd project? Gelukkige planten en rijkelijke opbrengsten. En de straf als je je planten niet goed verzorgt? Kleinere oogsten, soms zelfs popcorn toppen, of helemaal geen toppen. Een onjuiste verzorging veroorzaakt stress bij cannabisplanten. En stress haalt niet het beste uit je planten naar boven.

Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende typen stress en we bespreken ook hoe je het voorkomt.

Watering Kwestie Cannabisplant

WATER STRESS

Elke plant heeft water nodig. Cannabis is geen uitzondering op deze regel. Water helpt de planten om hun eigen "voedsel" te creëren, in de vorm van glucose. Water is dan ook een belangrijk onderdeel van de fotosynthese. Als water verdampt, verandert het in CO₂. Intern helpt de waterdruk de bladeren hun interne structuur te behouden en gehydrateerde bladeren verwelken niet. Als je te veel water geeft, is dat echter net zo stressvol als een watertekort. Het voorkomt namelijk de opname van voedingsstoffen en daarvan is het gevolg een vertraagde groei. Om een gezonde, stressvrije ontwikkeling te verzekeren, moet je je planten voorzien van een warme, vochtige omgeving.

VERLICHTING

Als je buiten kweekt, is de verlichting geen punt omdat dit door de natuur wordt geregeld. Maar voor binnenplanten ben jij de "zon" en de "maan". Het is essentieel dat je een strikt verlichtingsschema aanhoudt voor je planten. De uren licht en duisternis moeten op een regelmatig schema worden ingesteld. Tijdens de vegetatieve fase hebben je planten achttien uur licht nodig. In de bloeiperiode kunnen ze met minder licht toe, ongeveer twaalf uur. Als je de overschakeling op het juiste moment maakt, beïnvloedt dat de opbrengst absoluut.

Naast het aantal lichturen, is het ook belangrijk dat je een ontwerp maakt voor je verlichting om je planten te geven wat ze nodig hebben. Als de lampen te ver uit de buurt van de planten hangen, ontvangen ze wellicht niet genoeg. Hang je ze te dicht op het bladerdak, dan loop je het risico op hittestress. Is het bladerdak niet zorgvuldig ontworpen? Dan ontvangen de lagere toppen minder licht dan ze nodig hebben om correct te groeien. De blootstelling aan licht is ook een reden waarom veel kwekers al vroeg de ScrOG of andere kweekmethode implementeren. Het trainen van planten om op een bepaalde manier te groeien, is ook een manier om een gelijkmatige lichtverdeling naar alle toppen te verzekeren.

Binnen Cannabislichten En Temperatuur

TEMPERATUUR

Planten raken gestrest als ze worden blootgesteld aan kou. Dit betekent dat de nachttemperaturen niet te laag moeten zijn, ongeacht waar je kweekt. Hoewel sommige planten unieke eigenschappen vertonen na blootstelling aan kou, zoals een paarse verkleuring, is dit niet goed voor ze. Dat is ook de reden waarom cannabisplanten buiten in oktober moeten worden geoogst.

Als de omstandigheden echter te warm zijn, kunnen cannabisplanten te maken krijgen met hittestress. Bladeren kunnen permanent beschadigd raken, wat natuurlijk invloed heeft op de uiteindelijke prestaties.

Als vuistregel kan een temperatuur van 20-28°C worden aangehouden, omdat dit de meest veilige/optimale temperatuur is voor je cannabisplanten. Dat kan per soort echter een beetje verschillen. Als je buiten kweekt, kunnen de nachttemperaturen veel lager zijn. Zorg er in elk geval voor dat je geen planten meer hebt staan als het weer ijzig koud wordt.

VOEDINGSSTRESS

Je planten voorzien van de juiste voeding, in de juiste hoeveelheid, is cruciaal voor het behouden van een stressvrij project. Commerciële plantenvoeding voor cannabisplanten is vrij gemakkelijk te vinden. Beginnende kwekers willen echter nog wel eens in de verleiding komen om te veel voeding te geven. Denk niet dat "meer" altijd beter is. Aan de andere kant is een regelmatig voedingsschema belangrijk om gezonde planten te behouden. Overbemesting kan ophopingen veroorzaken in de bodem, waardoor je veel grotere problemen kunt krijgen. Zorg ervoor dat je onze gids leest over stressvrije voeding.

Ph Van De Bodem In De Cannabiteelt

DE JUISTE PH

Cannabisplanten hebben een bodem pH nodig van 6-6,5. Het pH niveau van de grond is een maatstaf van hoe alkaline of zuur deze is. Hogere metingen, dus boven de 7, laten zien dat de bodem meer alkaline is, terwijl getallen onder de 7 meer zuur zijn. Cannabis valt ongeveer in het midden. Houd de bodem op de juiste pH, anders krijgen je planten te maken met stress. Verzeker ook dat het water binnen dit pH bereik valt. Let op: voor hydroponics projecten ligt de ideale pH iets lager, tussen 5,5-6,5.

Als er een onjuiste pH wordt gehanteerd, kunnen planten te maken krijgen met een voedingsblokkade. Hierdoor ervaren de cannabisplanten stress, wat weer leidt tot allerlei problemen.

WEEFSELBESCHADIGING

Net als mensen, raken ook planten gestrest als ze steeds worden verplaatst. Of als ze worden aangevallen door ongedierte. Of als je ze laat vallen. Probeer je planten zo min mogelijk te verplaatsen en houd ze in een omgeving waar ze beschermd zijn tegen ongedierte. Het planten van gezelschapsplanten, zelfs binnen, kan helpen een natuurlijke bescherming rondom je planten te creëren. Probeer bij het snoeien van je plant niet te veel af te knippen om een shock te vermijden. Hoewel besnoeien belangrijk is voor de algemene gezondheid van je planten, kan het ook een bron zijn van stress.

Dat was het dan! Nu weet je de belangrijkste vormen van stress waar cannabisplanten mee te maken kunnen krijgen. Het is in het belang van elke kweker om te proberen overmatige stress bij planten te vermijden. Zorg er dus voor dat je meer diepgaande artikelen leest over alle besproken onderwerpen. Daarvan hebben we er een aantal gelinkt in dit artikel.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.