10 extra seeds when you spend over €90. Use code 10SENKL Now

By Luke Sumpter

Dit is een probleem dat alleen bij planten binnenshuis voorkomt. Kweek je buiten en denk je dat een plant brandplekken door het zonlicht heeft?
Maak je dan geen zorgen! Je kunt beter aan andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen denken. De zon is veel te ver weg om schade aan je planten buitenshuis aan te kunnen richten. Cannabis bestaat al langer dan de mens. Ze heeft zich zodanig ontwikkeld dat ze de hitte en het licht van de zon aankan.

Brandplekken bij planten kunnen buiten alleen in specifieke situaties voorkomen. Bijvoorbeeld, als je een plant in de schaduw gekweekt hebt en ineens in het zonlicht zet. In dat geval is ze niet gewend aan de hitte en het licht en gaat ze dood.

WAT IS HET EN HOE KUN JE HET HERKENNEN?

Er is een bepaalde hoeveelheid licht die een gezonde plant aankan. Ga je hier overheen, dan kan dat extreem gevaarlijk zijn. Het maakt niet uit hoe goed iets is, een teveel kan dodelijke gevolgen hebben. Een cannabisplant kan brandplekken krijgen als ze te dicht bij het licht staat. Het kan ook gebeuren als de temperatuur in de kamer te hoog is. Het probleem lijkt daarom het meest voor te komen in ruimtes met krachtige LED's en HPS-lampen.

Te veel licht kan de plant zodanig schade toebrengen dat de toppen nagenoeg geen cannabinoïden meer bevatten. Tenzij je cannabis kweekt voor de hennep, gooi je een volledige oogst weg als je niet adequaat met dit probleem omgaat. De eerste stap om hier goed mee om te gaan, is door te weten hoe je het herkent.

Je moet met name op zoek gaan naar visuele aanwijzingen. Cannabisplanten laten zien dat ze een teveel aan licht krijgen door kleurveranderingen van de aangetaste delen. De bladeren van de planten worden hierbij geel en de toppen wit. Het lijkt mogelijk erg op een gebrek aan voedingsstoffen, mocht je dit ooit meegemaakt hebben. Het ziet er met name uit alsof de plant een tekort aan stikstof heeft. Toch is het onderscheid tussen beide problemen gemakkelijk te maken.

Bij een tekort aan stikstof verdwijnen de voedingsstoffen uit de lagere, oudere bladeren. Deze worden getransporteerd naar de nieuwere blaadjes aan de bovenkant. Verbranding door licht werkt niet hetzelfde. Hierbij zijn juist gele bladeren aan de bovenkant te zien, aangezien ze dichter bij het licht staan. Deze informatie kun je gebruiken om het verschil tussen beide problemen te duiden. Als er sprake is van een tekort aan voedingsstoffen ontdoet de plant zich bovendien van de ongezonde bladeren. Bij een brandplek door te veel licht is dat niet zo.

Cannabis Verbrand Met Licht

HOE LOS JE HET OP?

Het eerste wat je zou moeten doen, is de plant iets verder van het licht zetten. Dit kun je doen door planten te verplaatsen of door het licht te verhangen, indien je daarvoor de ruimte hebt. Houd met name rekening met de meest aangetaste plekken als je een plant verplaatst. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal lampen te verwijderen. Heb je verder alles goed georganiseerd? Dan zou het verwijderen van een paar peertjes geen nadelige gevolgen voor je planten moeten hebben.

Als het verminderen van het licht of het verplaatsen van de plant geen optie is, dan kun je ervoor kiezen om LST toe te passen. Dit is een techniek waarmee je een hogere opbrengst genereert en waarbij je alle takken op dezelfde lengte houdt. Wordt een stengel langer? Dan buig je deze om en houd je hem op zijn plaats met een bevestigingsmiddel.

Probeer ook de temperatuur in de kamer te laten dalen. Doe dit geleidelijk en houd de temperatuur altijd consistent. De planten hebben namelijk tijd nodig om zich aan te passen. Iedere verandering in de omgeving of het medium van een plant, moet voorzichtig en geduldig gedaan worden. Het maakt niet uit hoe goed je planten water en voeding geeft, als je niet goed voor de omgeving zorgt. Dan gaan ze namelijk dood.

Burned Bud Cannabis

HOE VOORKOM JE HET?

Het oplossen van een brandplek door licht is niet erg gemakkelijk. Ook heb je geen 100% kans op succes met bovenstaande simpele methoden. De beste manier om dit probleem op te lossen, is dan ook door preventief te werken. Zorg ervoor dat je de informatie over je lampen goed doorleest. Pas iedere aanbeveling van de fabrikant zo goed mogelijk toe. Kies er alleen voor om een advies niet op te volgen als je er helemaal zeker van bent dat je weet wat je doet.

Daarnaast is het belangrijk dat je je plant 100% gezond houdt. Heb je alles voor elkaar nadat je een brandplek gevonden hebt? Dan heb je meer tijd om je plant te verplaatsen. Ook beperk je hiermee de kans op schade.