Inbegrepen GRATIS producten
Complete Handleiding voor het Ventileren van Je Kweekruimte
Hoewel men dit vaak over het hoofd ziet, is goede ventilatie een belangrijk aspect van het runnen van een efficiënte en schone kweekruimte. In feite ontstaan de meeste problemen met ongedierte en plagen door ventilatieproblemen. Lees hier hoe je je wietkweekruimte goed ventileert voor gelukkige planten en grote oogsten!
Lees onze uitvoerige gids over het ventileren van je kweekruimte.
Inhoud:
- Waarom is ventilatie zo belangrijk bij het kweken van wiet?
- Belang van het ventileren van je kweektent
- Essentiële hulpmiddelen voor een beter geventileerde kweekruimte
- De keuze tussen een passieve en actieve inlaat
- Verschillende afzuig- en koolstoffilterconfiguraties
- Moet je de afzuigventilator binnen of buiten je kweektent plaatsen?
- Hoe je een kweektent ventileert
- Hoe je een microkweek ventileert
- Hoe je een kas ventileert
- Hoe je je kweekruimte/tent discreet ventileert
- Het beheren van de luchtstroom in je kweekruimte: conclusie
Ventilatie is ontzettend belangrijk bij het kweken van wiet binnenshuis. Desondanks wordt het vaak over het hoofd gezien. Zonder goede ventilatie kunnen je planten last krijgen van groeiachterstanden, ziekten en plagen. In deze gids lees je alles wat je moet weten over het goed ventileren van je kweekruimte- of tent.
Waarom Is Ventilatie zo belangrijk bij het Kweken van Wiet?
Er zijn twee redenen waarom wietplanten behoefte hebben aan frisse lucht:
- Voor de fotosynthese: frisse lucht dient als brandstof die planten nodig hebben om de fotosynthese uit te voeren. Middels fotosynthese kunnen ze atmosferisch licht, water en kooldioxide omzetten in voedsel.
- Om te ademen: wanneer planten in- en uitademen, zetten ze de glucose en zuurstof van de fotosynthese om in energie. Deze energie vormt de brandstof die ze nodig hebben om te groeien.
Zonder frisse lucht verhongeren je wietplanten letterlijk. Maar voordat hier sprake van is, zorgt een gebrek aan frisse lucht ervoor dat je kweekruimte een broedplaats wordt voor ziekteverwekkers en ongedierte. Zonder goede ventilatie hoopt zich muffe, warme lucht rondom je planten op. Hierdoor ontstaat een warme en vochtige omgeving waar veel ongedierte en plagen van houden.
Belang van het Ventileren van Je Kweektent
Veel beginnende wietkwekers vinden het ventileren van hun kweekruimte verwarrend of ingewikkeld. Het basisprincipe is echter simpel; oude, vochtige lucht wordt uit de ruimte/tent gehaald en vervangen door frisse, koele lucht van buiten.
Als je dit leest, vraag je je misschien af waardoor de lucht in je tent/ruimte überhaupt warm en vochtig wordt. Dit komt door het volgende:
Transpiratie
Wietplanten transpireren (of zweten) van nature. Dit proces is essentieel voor planten om water en voedingsstoffen uit de grond te verplaatsen naar hun takken, bladeren en bloemen. Wietplanten transpireren door de huidmondjes en cuticula in hun blaadjes. Ook zweten ze door hun lenticellen. Dit zijn de poriën in het buitenste plantweefsel, waaronder in de steel. Door deze transpiratie ontstaat er een trekkracht die het water uit de wortels door de hele plant verspreidt. Het vocht dat vrijkomt wanneer je planten transpireren, verdampt op natuurlijke wijze in de lucht. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid geleidelijk toe.
Warmte van Kweeklampen
Alle kweeklampen geven warmte af. Hoewel moderne leds vaak koeler zijn dan de klassieke HID's, kiezen veel kwekers nog steeds voor de laatste optie (metaalhalide, hogedruk natrium of beide). Deze zorgen namelijk voor grotere opbrengsten. Als je geen goede ventilatie gebruikt, drijft je kweekverlichting de temperatuur in je tent of ruimte op natuurlijke wijze op.
De beste manier om je kweekruimte geventileerd te houden, is door middel van een uitlaatsysteem. Aan de ene kant zuigt dit systeem oude, warme lucht aan de bovenkant van de ruimte/tent naar buiten en aan de andere kant trekt het koele, frisse lucht aan de onderkant aan naar boven door het bladerdak van je planten. Afhankelijk van de grootte van je ruimte kun je ook eenvoudige ventilatoren gebruiken. Lees verder voor meer informatie over het gebruik van afzuigsystemen en ventilatoren.
Essentiële Hulpmiddelen voor een Beter Geventileerde Kweekruimte
Hieronder vind je alle essentiële hulpmiddelen die je nodig hebt om je kweekruimte goed te ventileren.
Afzuigventilator
Afzuigventilatoren halen de oude lucht uit je kweekruimte. Omdat warme lucht van nature opstijgt, kun je het beste de afzuigventilator bovenin plaatsen. Sommige kweeklampen of reflectoren worden geleverd met een opzetstuk voor een uitlaatsysteem.
Houd er wel rekening mee dat er veel verschillende afzuigventilatoren te koop zijn. Zorg hierbij dat het vermogen van de afzuigventilator af is gestemd op de grootte van je kweekruimte. Het vermogen van een afzuigventilator voor binnenshuis wordt doorgaans uitgedrukt in CFM (Cubic Feet per Minute). Hieronder leggen we uit hoe je de CFM kunt berekenen, zodat je weet hoeveel je nodig hebt om je kweekruimte/tent goed te ventileren.
CFM berekenen
Om het volume van je kweekruimte/tent te berekenen, vermenigvuldig je de lengte, breedte en hoogte van de ruimte (in dit geval idealiter in ft). Als we een gemiddelde hobby-kweektent van 4 × 2ft als voorbeeld nemen, dan ziet de berekening er als volgt uit:
4ft (lengte) × 2ft (breedte) × 5ft (hoogte) = 40ft³
Voor een kweektent van dit formaat kun je dus het beste een afzuigventilator van minimaal 40 CFM nemen. Over het algemeen raden we aan een ventilator te gebruiken met een CFM die gelijk is aan het volume van je tent/ruimte. Op deze wijze ben je ervan verzekerd dat de ventilator elke minuut de lucht in je kweekruimte volledig vervangt.
Het metrische equivalent van deze vergelijking is kubieke meter per uur. Dit kun je berekenen aan de hand van deze converter.
Koolstoffilter
Koolstoffilters zijn bedoeld om verontreinigingen uit de lucht te halen. Wanneer je ze aan je uitlaatsysteem bevestigt, halen ze ook de terpenen uit de lucht die je planten afgeven. Zo kun je de lucht zuiveren die uit je kweekruimte komt. Koolstof is erg compact. Een gram actieve kool heeft namelijk een oppervlakte van 3000m². Daarom zijn actieve koolfilters erg handig als je de geur van de kweekruimte wilt neutraliseren.
Oscillerende Ventilatoren
Een oscillerende ventilator is het laatste hulpmiddel dat je nodig hebt voor een goede ventilatie. Deze ventilatoren ogen misschien simpel en goedkoop, maar als je ze strategisch plaatst, dan dragen ze bij aan een efficiënte luchtstroom. Het briesje dat ze voortbrengen, zorgt er daarbij voor dat de steel van je planten sterker wordt. Daarnaast voorkomen ze dat de lucht in je ruimte stil komt te staan, waardoor het risico op ongedierte en plagen kleiner wordt.
De Keuze tussen een Passieve en Actieve Inlaat
Een luchtinlaat refereert aan de wijze waarop er lucht in je kweekruimte komt. Een passieve inlaat behelst een natuurlijke luchtstroom door gaten of openingen in de wanden van je ruimte/tent. Actieve inlaten daarentegen trekken actief lucht in je kweekruimte met een inlaatventilator. Dit zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte veel beter kan circuleren. Daarom is een actieve inlaat veruit de beste manier om je kweekruimte te ventileren. De CFM van je inlaatventilator moet iets lager zijn dan die van de uitlaat. Zo ben je zeker van een negatieve luchtdruk in je ruimte/tent.
Het Belang van Negatieve Luchtdruk
Jij als binnenkweker hebt de taak om de omstandigheden van Moeder Natuur na te bootsen en je planten de best mogelijke kweekomgeving te geven. Als je de luchtdruk in je kweektent in de gaten houdt, dan heb je extra controle over de omgeving en kun je zorgen voor een optimale luchtstroom.
Het liefst wil je dat de luchtdruk in je kweekruimte negatief is. Dit betekent dat er meer lucht je ruimte verlaat dan dat er binnenkomt. Hierdoor is het voor jou namelijk gemakkelijker om de temperatuur, luchtvochtigheid en CO₂ onder controle te houden. Tegelijkertijd ben je in staat om de geur van de kweek te minimaliseren, aangezien er geen oude lucht in je ruimte blijft hangen.
Verschillende Afzuig- en Koolstoffilterconfiguraties
Afzuig- en koolstoffiltersystemen kun je op verschillende manieren configureren. Het einddoel blijft echter altijd hetzelfde, namelijk je planten gezond houden en de geur tot een minimum beperken. Laten we eens kijken naar de verschillende opties en de voor- en nadelen van elke optie.
Koolstoffilter > Afzuigventilator > Uitlaat
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende manier om een uitlaatsysteem, ventilator en filter in een kweektent te installeren. Als je het koolstoffilter aan het begin van je uitlaatsysteem installeert, dan maakt het de lucht schoon voordat deze naar buiten gaat.
Voordeel
- De lucht wordt gefilterd voordat het door de ventilator gaat. Hierdoor voorkom je schade door luchtverontreiniging.
Nadeel
- Neemt veel ruimte in beslag en is niet ideaal voor kleine tenten/ruimtes.
Koolstoffilter > Verlichting > Afzuigventilator > Uitlaat
Dit is een optie als je je wietplanten kweekt door middel van een gesloten ventilatiesysteem op je lampen. Het filter wordt voor de lampen geïnstalleerd en het afzuigsysteem achter de lichtinstallatie.
Voordeel
- Is een gemakkelijke en compacte uitlaatopstelling.
Nadeel
- Is alleen te gebruiken met kweeklampen met een gesloten ventilatiesysteem.
Afzuigventilator > Uitlaat > Koolstoffilter
Sommige kwekers kiezen ervoor om hun filter aan het einde van hun uitlaatsysteem te plaatsen. Op deze manier wordt de lucht uit de ruimte/tent gefilterd net voordat het naar buiten wordt geblazen.
Voordeel
- Ideaal voor kwekers die weinig ruimte tot hun beschikking hebben. Indien nodig, kun je het koolstoffilter namelijk buiten de kweekruimte/tent installeren.
Nadeel
- Vervuilde lucht gaat door de ventilator. Dit kan schade veroorzaken.
Moet Je de Afzuigventilator Binnen of Buiten Je Kweektent Plaatsen?
Dit is een vraag die beginnende kwekers vaak stellen. Over het algemeen raden we aan om je afzuigventilator en alle onderdelen van je uitlaatsysteem in je kweektent te plaatsen. Zo beperk je de geluidsoverlast. Als je echter weinig ruimte hebt of moeite hebt om de warmte in je tent te beheersen, dan kun je de ventilator ook buiten de tent monteren. Ongeacht waar je de afzuigventilator installeert, het is van cruciaal belang dat je uitlaatsysteem luchtdicht is.
Hoe Je een Kweektent Ventileert
De meeste thuiskwekers kweken hun planten in een tent. Gelukkig hebben veel moderne kweektenten aansluitingen of openingen voor een ventilatiesysteem. Hieronder vind je de basisprincipes voor het installeren van een uitlaatsysteem in je kweektent.
Installeer het Filter en de Afzuigventilator
Installeer eerst het koolstoffilter en daarna de afzuigventilator. Plaats pas hierna de kweeklampen. Het kan namelijk lastig zijn om een ventilatiesysteem te plaatsen wanneer je lampen al geïnstalleerd zijn.
Installeer Je Kweeklampen
Zodra je het filter en de ventilator hebt geïnstalleerd, plaats je de verlichting met behulp van touwratels.
Sluit Alles op de Leidingen Aan
Zodra je de verlichting, het filter en de ventilator in je tent hebt geïnstalleerd, sluit je alles op de leidingen aan. Vergeet niet om leidingklemmen te gebruiken om alles op zijn plaats te houden. Houd daarnaast ook ducttape bij de hand om eventuele scheuren te repareren.
Leid de Leidingen vanuit je Tent naar Buiten
Buiten de tent moet je met leidingen de lucht van je ventilator naar een raam leiden of waarnaar je de warme lucht ook maar wilt afvoeren. Houd het leidingwerk zo recht en kort mogelijk om de efficiëntie te maximaliseren.
Gebruik een Actieve of Passieve Inlaat om Frisse Lucht Aan te Trekken
Als je een passieve inlaat gebruikt, zorg er dan voor dat de inlaatopeningen in je tent openstaan. Zet bovendien een raam in de buurt van je kweekruimte open om de warme lucht te vervangen die uit je tent wordt afgevoerd.
Wanneer je een actieve inlaat gebruikt, plaats dan de inlaatventilator bij de inlaatopening van je tent.
Hoe Je een Microkweek Ventileert
Als je een microkweek hebt en een of twee planten in een kast hebt staan, dan is eenvoudige ventilatie voldoende. Je hoeft hierdoor ook minder geld uit te geven. Het is vaak al genoeg om een paar keer per dag een raam in de buurt van je tent of kast te openen. Eventueel kun je ook gebruikmaken van oscillerende ventilatoren, mocht dat nodig zijn. Dit is vaak al voldoende om je kweek te voorzien van goede ventilatie. Kwekers die LED-, CFL-, of energiezuinige HID-systemen (250W of minder) gebruiken, zouden zo geen problemen met de warmte moeten ondervinden. Daarnaast kun je problemen met de luchtvochtigheid bij een microkweek eenvoudig verhelpen met een luchtontvochtiger.
Hoe Je een Kas Ventileert
Als je kweekt in een kas, dan moet je zorgen dat deze meerdere ventilatieopeningen heeft die je naar wens kunt openen en sluiten. De meeste eenvoudige kassen met een plastic hoes hebben ventilatieflappen die je met de hand open en dicht kunt doen. In andere gevallen kun je de deur op een kier zetten of een raam verwijderen voor wat frisse lucht.
Het maakt een groot verschil als er een briesje door je kas kan stromen. Een kas kan namelijk erg vochtig worden. Dit is met name het geval als er veel bladrijke wietplanten staan die transpireren. Ongeacht of je je planten binnen of buiten kweekt, als ze volwassen worden, voeren ze meer waterdamp af. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid toe. Een goede luchtstroom is daarom in elke omgeving van belang. Tijdens de late bloei, als de planten mooie toppen hebben, openen veel kwekers alle ventilatieopeningen om toprot te voorkomen. Soms creëren ze zelfs een paar extra openingen.
Hoe Je Je Kweekruimte/Tent Discreet Ventileert
We raden je aan om te investeren in rieten jaloezieën en deze te plaatsen voor het raam dat je wilt gebruiken voor de ventilatie. Zo verberg je je kweek, maar kan er nog wel frisse lucht in je kweekruimte komen. Daarna kun je de leidingen aansluiten. Veel kwekers maken het raam dicht door een gipsplaat of multiplex in het raamkozijn vast te boren, met een uitsparing voor de leiding. Vergeet hierbij niet om het gat er eerst uit te zagen!
Geurbeheersing
Het beproefde trio als het gaat om het elimineren van wietgeuren is zonder meer de combinatie van een inlaatventilator, een uitlaatventilator en een koolstoffilter. Als je al investeert in ventilatoren en leidingen, is deze combinatie gewoon logisch. Wanneer je bepaalde geuren onder controle wilt houden, dan is dit systeem de beste keuze.
Er zijn echter ook veelbelovende geurneutraliserende apparaten die continu neutraliserende stoffen afgeven. De werking van deze technologieën is echter nog niet bewezen.
Het Beheren van de Luchtstroom in Je Kweekruimte: Conclusie
Hoewel het beheren van de luchtstroom in je kweekruimte met wietplanten misschien lastig lijkt, hoeft dat niet zo te zijn. Zolang je de tips in deze gids opvolgt en ervoor zorgt dat de lucht in je tent/ruimte steeds vervangen wordt, hebben je planten de perfecte omstandigheden om in te gedijen.