Inbegrepen GRATIS producten
Hoe bouw je zelf een kweekruimte voor cannabis?
Oké, je hebt besloten om thuis je eigen cannabis te gaan kweken. Goede keus! Het kweken van je eigen cannabis garandeert je dat je altijd prachtige wiet voorhanden hebt. Daarnaast zorgt het voor meer waardering voor de plant en geeft het voldoening. Het is algemeen bekend dat tijd doorbrengen in de tuin net zo nuttig is als mediteren. Het geeft je een gevoel van welbevinden en helpt tegen angst en depressie.
Als je thuis cannabis wilt kweken, moet je daarvoor een ruimte hebben. Om genoeg wiet te hebben tussen twee oogsten in, heb je minimaal 1m² nodig. Hierop zet je een aantal kleinere planten of één of twee goed getrainde of zelfs gescrogde, grotere planten. Dat is helemaal aan jou. De eindopbrengst is ongeveer hetzelfde, het hangt er alleen van af of je veel variatie wilt, met kleinere opbrengsten per plant, of minder variatie en grotere opbrengsten per plant. Dat mag je helemaal zelf bepalen.
De hoogte van een kweekruimte is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gebruikte verlichting. Een vierkant meter kun je met de meeste kweeklampen voldoende belichten. De hoogte is kleiner als je fluorescenten gebruikt. Je kunt de lampen dan namelijk dichter bij de planten hangen. Bij HID-verlichting moet je echter meer afstand tot je cannabis in acht nemen. Anders verbrandt ze en wordt de ruimte te heet. Je wilt je schatjes misschien verwennen met een HID van 1000W, maar als de ruimte niet hoog genoeg is, is dat gewoon niet mogelijk.
Inhoud:
EEN RUIMTE KIEZEN
Iedereen heeft wel ergens in zijn huis of appartement een vierkante meter over. Logeerkamers, kelders, zolders, kasten en inloopkasten; je kunt ze allemaal gebruiken als kweekruimte. Daarbij is discretie essentieel; je moet rekening houden met het geluid van de ventilator, lichtoverlast en geurbeheersing als je een ruimte uitkiest. Een trillende ventilator bevestigd aan een tussenmuur bijvoorbeeld, zorgt dat je buren gek worden van het geluid en de vibraties.
LICHTWERING
Het is absoluut noodzakelijk dat de ruimte lichtwerend is. De lekkage van licht is allereerst vaak irritant, omdat groeilampen extreem helder zijn. Als er licht ontsnapt, kan je dat ‘s nachts wakker houden. Bijvoorbeeld als je kweekruimte een slaapkamerkast is. In het ergste geval weet de hele buurt dat je wiet kweekt.
Daarnaast kan lekkage van licht in de kweekruimte een negatief effect hebben op de prestaties van je planten. Als ze eenmaal zijn geswitcht naar de 12-12-dag/nachtcyclus voor de bloeifase, maakt dit soms dat ze in de war raken. Dat kan zorgen voor een lagere opbrengst, hermafroditisme of zelfs een mislukte oogst door lichtstress. Alle kwekers letten vaak goed op dat er geen mannelijke planten in de kweekruimte staan. Als je echter een goed verstopt banaantje op vrouwelijke planten mist, kan dat je hele oogst verknoeien. De plant gaat dan namelijk zaad aanmaken.
Als je kweekruimte eenmaal klaar is, controleer dan met de lampen aan of er ergens licht lekt. Er hoeft maar een klein scheurtje of gaatje te zijn en er komt al wat naar binnen. Als je een dergelijke opening ontdekt, dek deze dan af met lichtwerend tape dat je bij de bouwmarkt koopt. Je kunt ook twee lagen gaffertape gebruiken. Gaffertape is half doorzichtig, zelfs als je de zwarte variant kiest. Eén laag is dus niet genoeg.
De meeste elektrische apparaten die je in een kweekruimte gebruikt, zoals ontvochtigers, hebben heldere micro-led-verlichting. Ook dat kan schade veroorzaken aan de plant, omdat het een vorm van omgevingslicht is. Plak een stukje tape over dergelijke lampjes. Dan weet je zeker dat de nachten zo donker als mogelijk zijn. Buiten heeft het gedempte licht van de volle maan nuttige effecten voor de plantengroei. Dat is echter lastig te vertalen naar een indoor-kweek.
LUCHTDICHTHEID
Naarmate cannabis rijpt en er harsrijke, vette toppen ontstaan, kun je dat ruiken - zo simpel is het. Er is zelfs wiet die zo sterk ruikt dat een hele kweekruimte, een heel huis of zelfs een complete straat ernaar geurt. Je raakt al snel gewend aan dat weelderige aroma als je vaak bij je planten gaat kijken. Daardoor denk je misschien dat de geur niet verder gaat dan je eigen kweekruimte. Niets is echter minder waar. Een goed afgesloten kweekruimte zorgt ervoor dat de aroma’s niet storend zijn voor je buren of huisgenoten.
Een goed afgesloten kweekruimte zorgt er ook voor dat je het klimaat makkelijker kunt beheersen. Temperatuurbeheersing en ontvochtigen/bevochtigen van lucht kun je alleen doen in een afgesloten ruimte zonder tocht. Zo'n stabiele omgeving is belangrijk voor de prestaties van je planten. Een goed afgesloten ruimte werkt bovendien als quarantaine-ruimte. Je voorkomt daarmee dat insecten, ongedierte of door de lucht verspreide ziekteverwekkers binnenkomen. Als er ook maar één muis binnenkomt, kan dat in één nacht veel schade opleveren. Dat geldt met name voor jonge planten, want muizen zijn gek op voedselrijke zaadlobben en jonge stengels.
Wees je er bovendien van bewust dat een luchtdichte ruimte ook een low-budgetoplossing is. Meer uitgeven aan een systeem voor luchtverversing is nog beter voor je wiet en betaalt zich op de lange termijn zeker uit. Luchtdichte kweekruimtes zijn echter wel de ideale omgeving voor experimenten met CO₂-verrijking voor extra prestaties van de plant.
LUCHTCIRCULATIE
Gezonde cannabis heeft bewegende lucht nodig. In elke kweekruimte moet minstens een draaiende ventilator staan om de lucht te laten circuleren. Dit heeft diverse voordelen voor de cannabisplant.
Bewegende lucht zorgt er allereerst voor dat alle bladeren aan een plant bewegen, zodat de huidmondjes frisse lucht krijgen. In een omgeving zonder luchtstroom kan muffe lucht zich ophopen aan de onderkant van de blaadjes rondom de huidmondjes. Daardoor is de gasuitwisseling van de plant niet efficiënt. Dat heeft als ongewenst effect dat de plantgroei afneemt. Het gevolg daarvan: zwakke stengels, hangende blaadjes en slecht presterende planten.
Bewegende lucht maakt planten sterker. Ze krijgen bijvoorbeeld dikkere en robuustere stengels en de eindopbrengst zal groter zijn.
Bewegende lucht helpt ook bij de nat-droogcyclus van het groeimedium, doordat het verdamping stimuleert. Bovendien beschermt het de planten tegen ziekteverwekkers als vocht zich ophoopt door de transpiratie van bladeren. Schimmels houden van een vochtige, warme omgeving.
LUCHTVERVERSING
Als je meer budget hebt, kan een luchtverversingssysteem ervoor zorgen dat je planten beter groeien. Voor luchtverversing is het nodig dat ergens verse lucht binnenkomt en muffe lucht weg kan. Als je nog meer budget hebt, zorgt het inbouwen van een koolstoffilter in het afzuigsysteem ervoor dat de geur minimaal is.
Luchttoevoeren zijn passief en zijn er in diverse varianten; ze bevinden zich altijd ergens onderin de kweekruimte. Dat kan in de vloer zijn als deze is opgehoogd of in een muur. Het belangrijkste om rekening mee te houden als je perforaties maakt in de kweekruimte, is het licht. Een eenvoudige sleuf, ventilatieopening of een aantal gaten geven voldoende luchttoevoer, maar maken soms ook dat er licht ontsnapt of binnenkomt. Gebruik dan ook een stukje leiding met een knik erin of zorg voor een dubbele afscheiding om dit tegen te gaan. Onthoud dat licht niet om een hoekje kan. Als je dus een opstelling creëert met een bocht, houd je je kweek discreet. Zorg ook voor een barrière voor ongedierte. Daarmee voorkom je dat beestjes in je ruimte komen en zich tegoed doen aan je kostbare wiet.
Als je luchttoevoer hebt, moet je ook luchtafvoer of een afzuigsysteem hebben. Idealiter met een koolstoffilter. Afzuigsystemen voeren muffe lucht en hitte uit de kweekruimte af en zorgen dat er verse lucht binnenkomt. Indien mogelijk, is het wenselijk de afgezogen lucht naar buiten te voeren. Daarmee voorkom je dat er teveel warmte ontstaat in afgesloten ruimtes. Je kunt er ook voor kiezen dezelfde lucht opnieuw te laten circuleren in het systeem. Dat kan een uitdaging zijn, maar leidingen zijn je beste vriend bij het oplossen van problemen met de luchttoevoer.
De capaciteit van een afzuigventilator is afhankelijk van het volume van de kweekruimte. De lengte x breedte x hoogte bepaalt dit volume. De fabrikant geeft je daarbij advies welke ventilator voor jou geschikt is. We raden je aan om net een slagje groter te nemen om de juiste luchtverversing te garanderen. Daarmee heb je ook de optie om je kweek eventueel uit te breiden.
KLIMAATBEHEERSING
Cannabis floreert alleen bij het juiste klimaat op het gebied van vochtigheid en temperatuur. Daarbij zijn bepaalde parameters ideaal voor de vegetatieve fase en andere perfect voor de bloei.
Je kunt de luchtvochtigheid eenvoudig onder controle houden met een ontvochtiger. Dergelijke apparaten zijn ook verkrijgbaar als units met een dubbele werking die zo nodig vocht toevoegen of afvoeren. Tijdens de groeifase zorgt een vochtige en warme omgeving voor snellere groei. Als de vochtigheid en temperaturen echter lager zijn, ontwikkelen de toppen zich beter.
Je kunt de temperatuur beheersen met kleine, draagbare airconditioners die ook omgekeerd kunnen werken. Veel units voor het aanpassen van de luchtvochtigheid en verwarmingsapparaten bevatten ingebouwde thermostaten en hygrometers. Ze gaan daarbij gewoon aan en uit als de omgeving daarom vraagt. Zet ze simpelweg neer en vertrouw erop dat je wiet in elke fase op haar best presteert. Het automatiseren van het proces maakt het leven van een kweker een stuk makkelijker.
VEILIGHEID EN BRANDPREVENTIE
De meeste kwekers halen de oogst zonder problemen. Toch bestaan er genoeg horrorverhalen waaruit blijkt hoe erg zaken bij een ongeluk uit de hand kunnen lopen.
-
ELEKTRISCHE APPARATEN
Veel kwekers kiezen voor een minimale hoeveelheid benodigdheden, anderen houden juist van handige gadgets. Maar zelfs met weinig elektrische apparaten in de kweekruimte bestaat er een risico op brand.
Water vormt een van de grootste risico's in de kweekruimte voor wat betreft elektronica. Water kan een elektrische stroom onderbreken, wat mogelijk tot brand of elektrocutie leidt. Probeer elektronica dus hoog boven de grond op te hangen om problemen bij waterlekkage te voorkomen.
Plaats een ventilator in de kweekruimte om de temperatuur te reguleren. Ja, dit betekent dat je meer elektronische apparaten hebt. Maar een ventilator creëert ook een koele luchtstroom en helpt oververhitting van andere elektronische apparaten voorkomen.
Het gebruik van een aardlekschakelaar helpt elektrische lekken te stoppen wanneer deze zich voordoen. Dit handige hulpmiddel detecteert wanneer elektriciteit stroomt waar het niet hoort, zoals in een plas water of het menselijk lichaam, en schakelt de stroom uit.
-
ONDERHOUD
Houd je kweekruimte zo opgeruimd mogelijk. Richt een speciale hoek in voor al je apparatuur en bevestig elektriciteitsdraden met plastic kabelbinders. Als je beschadigde of blootliggende draden ziet, herstel dit dan onmiddellijk.
Ruim al het gereedschap op na gebruik om struikelgevaar te voorkomen. Bewaar je snoeischaar, gieters en plantenspuiten in een gereedschapskist wanneer je ze niet gebruikt. Struikelen kan leiden tot letsel. Je kunt bovendien op je planten vallen en ze ernstig beschadigen.
-
BRANDBLUSSER
Brand is zeldzaam, maar het is toch belangrijk dat je je hierop voorbereidt. Allereerst kan een brand in je kweekruimte je huis of appartement verwoesten. Bovendien zet je je leven op het spel en is je hobby zo direct bekend bij de autoriteiten. Houd altijd een brandblusser bij de hand, mocht je kweek vlamvatten.
Installeer een brandalarm in de kweekruimte die waarschuwt als er brand ontstaat. Koop een draagbare brandblusser en plaats deze bij de ingang van je teeltruimte of -tent. Schaf een model aan dat droog chemisch schuim of CO₂ bevat en dus geschikt is voor het blussen van brand veroorzaakt door elektrische apparaten. Je kunt ook een blusbal kopen en deze in de kweekruimte ophangen. Bij blootstelling aan overmatige hitte exploderen deze apparaten, waarbij een brandvertragend poeder vrijkomt.
DE OPZET
Nu je een ruimte hebt uitgekozen die voldoet aan de eisen van een gezonde en discrete kweek is het tijd voor de opbouw van je kweekruimte. Er zijn diverse mogelijkheden om met beperkte financiële middelen een kweekruimte thuis te creëren. Bij deze methode gebruik je een aantal met plastic bekleedde houten frames voor de muren, bodem, het plafond en de deur. Als je een plafond aanbrengt, kun je daar locaties in aanbrengen voor de groeilampen. Wanneer je bestaande muren en plafonds gebruikt, zorg er dan voor dat je WEET WAAR DE ELEKTRISCHE BEDRADING ZICH BEVINDT. En als je een ruimte huurt, bedenk dan hoe je er in de toekomst voor zorgt dat je deze in de originele staat weer kunt opleveren.
Wat je nodig hebt:
• Een zaag
• Een nietmachine waarmee je hout kunt nieten
• Dubbelzijdige plastic folie: zwart aan één kant, wit aan de andere kant of reflecterend, zoals Mylar
• Schroeven
• 4 kleine scharnieren
• Een boor met een boorkop en een schroefbit
• Een schaar
• 26 hoekstukken
• Plastic hoekbeschermers (optioneel)
• Hout om te bewerken: latten van 4x4cm (bij benadering) van grenen of vergelijkbaar zacht hout is makkelijk te bewerken, sterk genoeg en goedkoop; bij je plaatselijke bouwmarkt kun je dit vast en zeker krijgen in diverse lengtes
INSTRUCTIES
1. Voor het maken van de boven- en onderkant van je frame heb je 4 houten latten nodig van 1m en 5 van 92cm.
- Voor het maken van de zijkanten van je frame heb je 7 latten nodig van 192cm.
- Voor het maken van de deur heb je 2 latten nodig van 1m en 2 van 192cm.
2. Voor de bovenkant: Voor het bevestigen van de latten boor je 2cm vanaf elk uiteinde een gat en één in het midden voor de schroeven. Doe hetzelfde voor de onderkant.
Voor de deur: Boor 2cm vanaf elk uiteinde een gat in de latten van 1m. Schroef ze vast aan de verticale balken.
3. Nu heb je het frame voor de onderkant klaar. Zet vervolgens een van de latten van 192cm in een hoek en bevestig deze met twee hoekstukken. Doe datzelfde voor de andere hoeken.
4. Nu alle 4 de latten op hun plek zitten, plaats je de bovenkant erop en bevestig je alle verticale latten eraan met de hoekstukken.
5. Meet het midden tussen de verticale latten en bevestig de stabiliserende balken met 2 hoeken (3 op de plaats waar ze de ondersteunende balk van het bovenframe kruisen).
6. Knip met een schaar een stukje plastic folie/Mylar af dat de hoek van elk frame overlapt. Niet het plastic op de juiste plek op de overlappende rand en gebruik daarbij plastic hoekbeschermers.
7. Meet af waar de deur komt en schroef de 4 scharnieren op de juiste plek.
8. Voilà, je kweekruimte is nu klaar voor gebruik.
EEN OPVANGBAK
Een opvangbak op de vloer van de kweekruimte zorgt ervoor dat de ruimte netjes en opgeruimd blijft. Je zet de planten met hun pot in deze bak, zodat je eventueel gemorste grond en dode blaadjes en teveel water makkelijk kunt verwijderen. Als je klaar bent met de kweek, kun je het eenvoudig schoonmaken en steriliseren voor de volgende teelt.
Hiervoor moet je een frame van 15cm diep in je kweekruimte bouwen en het bekleden met hetzelfde plastic waarmee je de muren hebt bekleed. Daardoor voorkom je dat de vloer van de ruimte vies wordt en bied je bescherming tegen ziekteverwekkers.
Het is gebruikelijk om planten regelmatig te spoelen tijdens de groei. Daarmee spoel je opgestapelde zouten van meststoffen weg. Ook houdt je het medium zo optimaal wat betreft nutriënten. Bij een biologische kweek heb je geen opbouw van voedingsstoffen, maar er is altijd sprake van afvloeiing. Aan het einde van de bloeifase, net voor de oogst, moet je echter bij alle kweekmethodes een keer spoelen om de kwaliteit van de toppen te verbeteren. De opvangbak vangt al het overtollige water op, zodat je het makkelijk kunt weghalen.
Een opvangbak kan ook dienen als passief bewateringssysteem als je de planten een aantal dagen zonder toezicht laat. Doe hiertoe vers water in de bak en de cannabis zuigt het vervolgens op en droogt niet uit als je weg bent.
NU KUN JE GAAN KWEKEN
Je hebt nu een ruimte gemaakt waarin je thuis cannabis kunt gaan kweken. Er komt allereerst verse lucht binnen voor gezonde uitwisseling van koolstofdioxide, zuurstof en warmte. Daarbij kan er geen licht in en uit, zodat je planten optimaal en discreet kunnen groeien. Bovendien is het schoon en makkelijk in het onderhoud. Wat je nu nog moet doen, is bepalen of je biologisch gaat kweken of met voedingsstoffen. En tot slot moet je nog killerstrains kiezen!
Categorieën
Cannabis kweken met RQS