By Luke Sumpter

Er kleven veel voordelen aan een kweekruimte binnenshuis, maar zeker ook nadelen. Zo is het lastig om de intense geur van cannabis te verdoezelen. Je kunt altijd een luchtzuiveraar of geur-neutraliserend middel gebruiken, maar daarmee verdwijnt de wietlucht niet volledig.

Koolstoffilters zijn dan de beste optie. Met deze oplossing voor luchtafvoer houd je niet alleen de geur uit je huis, maar voorkom je ook dat de lucht elders terechtkomt. Dit voorkomt boze buren. Als je ergens woont waar je niet voorzichtig genoeg kunt zijn als het om discretie gaat, moet je echt een koolstoffilter hebben.

WAT ZIJN KOOLSTOFFILTERS?

Het lijkt misschien vreemd dat een enkel apparaat geurtjes kan wegtoveren. Maar dit wordt veel duidelijker als je snapt wat de scheikundige werking ervan is. De gebruikte koolstof is actief. Dit betekent dat het behandeld is met zuurstof om het een zeer poreus oppervlak te geven. Lucht kan zo gemakkelijk passeren, maar ongewenste geuren binden zich aan de koolstof. De filters moeten uiteindelijk worden vervangen, maar gaan vrij lang mee. Een en ander hangt ook af van de grootte van je project, dus informeer jezelf goed.

Koolstoffilters zijn grote, zware buizen, gevuld met koolstof. Je kunt ze verbinden aan een afzuiger. Hiermee dwing je afgezogen lucht uit je ruimte door het filter. Als je een kleine plantage hebt, is een granulair koolstoffilter voldoende. Is je project groter? Dan heb je een blok filter nodig. Wil je weten wat voor jou de beste keus is? Dan moet je de CFM - Cubic Feet per Minute (of kubieke meter per minuut/liter per seconde) van je ventilatoren controleren. Je moet verzekeren dat je afzuigers passen bij het filter. Koop een filter met een gelijke of lagere CFM waarde dan die van de ventilator. Met een eenvoudige vergelijking kan de CFM gemakkelijk worden omgezet in metrische waarden.

Koolstoffilter Cannabis

HET INSTELLEN VAN HET FILTER

Als je eenmaal een goed filter hebt gekocht, moet je deze wel goed instellen. Anders is het namelijk weggegooid geld. Het maakt niet uit hoe duur de setup is als je nog steeds kampt met een luchtlek. Je moet verzekeren dat alle afgezogen lucht daadwerkelijk door het koolstoffilter reist.

De meest praktische manier om dit te doen, is het filter onderdeel maken van je afzuigsysteem. Plaats je filter dus voor of achter de afzuiger. De lucht wordt door het filter gezogen of geduwd, waardoor alle geurtjes worden geneutraliseerd. De meest efficiënte oplossing is zorgen dat de afgezogen geuren eerst door het filter reizen. De afzuiger is dan het laatste element voordat de lucht naar buiten wordt gevoerd. Zorg ervoor dat alles goed luchtdicht is. Dit kan je hele proces namelijk "maken of breken".

HOE BOUW JE ER ZELF EEN? - DE MATERIALEN

Een goede koolstoffilter kost al snel meer dan €100,-. Als je niet zoveel geld wilt spenderen, is er een doe-het-zelf oplossing. Dit kost je een fractie van de prijs en kan net zo effectief zijn, mits correct gebouwd. Laten we hier eens induiken.

Je hebt een aantal materialen nodig. Ze zijn allemaal ontzettend goedkoop en kunnen zowel online als in de winkel worden aangeschaft. Het is niet verplicht onze boodschappenlijst tot de letter nauwkeurig te volgen. Het is namelijk ook mogelijk om andere, soortgelijke materialen te gebruiken waarmee je dezelfde, zo niet betere, resultaten kunt behalen.

Je hebt nodig:

  • Een rol kippengaas of gaas van aluminium 
  • Een PVC afdichtdop en PVC adapter (beide moeten een gelijke diameter hebben) 
  • Een ontluchtingsslang voor drogers die op de adapter past 
  • Een rol duct tape 
  • Een rol dekbedvulling 
  • Een wasmand (bij voorkeur met deksel)
  • Geactiveerde koolstof

Koolstoffiltermaterialen

HOE BOUW JE ER ZELF EEN? - HANDLEIDING

Maak een buis van het kippengaas of het gaas van aluminium. Plaats de PVC afdichtdop op een uiteinde. Maak dit stevig vast met duct tape. Zet de buis vervolgens rechtop in de wasmand en knip haar zo op maat dat beide onderdelen dezelfde hoogte hebben. Maak het andere eind van het gaas met duct tape vast aan de PVC adapter.

Verwijder de buis uit de mand. Beide moeten worden bekleed met de vulling. Vouw de dekbedvulling op, zodat de dikte van het materiaal verdubbelt en gebruik dit om de buitenkant van het gaas te bekleden. Zorg ervoor dat de vulling iets uitsteekt en maak vervolgens alles vast met duct tape.

Herhaal dit proces met de binnenkant van de wasmand. Plaats de buis in de mand met de afdichtdop naar beneden. Zodra je dit gedaan hebt, vul je de ruimte tussen de buis en de mand met geactiveerde koolstof. Als je het idee hebt dat je te veel gebruikt, is deze ruimte wellicht te groot.

Een laagje koolstof van 26mm is genoeg. Je kunt de koolstof bovenaan afdekken met meer vulling. Maak ook een gat in het deksel van de wasmand, zodat de PVC adapter erdoorheen kan steken. Hieraan maak je de drogerslang vast.

En dat is alles! Je hoeft nu alleen nog de adapter vast te maken aan de afzuiger en je kunt aan de slag. Deze filter gaat ongeveer even lang mee als een gekocht apparaat. Nu je dit systeem in elkaar hebt geknutseld, hoef je alleen elke paar jaar de koolstof te vervangen. Je kunt erop vertrouwen dat geurtjes geen meer kans krijgen in de kweekruimte.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.