By Luke Sumpter

Hoe kun je de geur van je wietplanten verbergen?


Cannabis heeft een van de gemakkelijkst herkenbare geuren die er zijn. Dat is natuurlijk geweldig, totdat je de geur moet verbergen.

Elke strain biedt een andere mix van terpenen. De bekende aardse en gasachtige geur waar we zo van houden, komt echter altijd naar voren. Zo'n uitgesproken aroma maakt het gebruik van het kruid een aangename ervaring, maar trekt helaas ook de aandacht van ongewenste ogen en neuzen.

De geur onder controle houden kan moeilijk zijn, maar het is zeker mogelijk. In dit artikel laten we je zien hoe. Met onderstaande tips houd je je wietplanten onder de radar.

Waarom Is het Beheersen Van de Geur Zo Belangrijk?

Helaas is cannabis in veel delen van de wereld nog illegaal.

Thuis wietplanten kweken levert echter veel voordelen op. Bijvoorbeeld de voldoening die het roken van je eigen wiet geeft. Daarnaast bespaar je hiermee een hoop geld. Afhankelijk van waar je woont, brengt het echter ook een aanzienlijk risico met zich mee.

Sommige telers wonen in een regio waar ze, als ze gepakt worden, een waarschuwing en een tik op de vingers krijgen. Anderen worden met ernstigere gevolgen geconfronteerd, zoals uitzetting door hun huisbaas of zelfs een gevangenisstraf.

Op hun beurt nemen cannabistelers daarom creatieve maatregelen om hun botanische passie clandestien te houden. Sommige telers bedekken bijvoorbeeld hun ramen om de gloed van roze en blauwe LED-lampen te verdoezelen. Anderen bouwen kasten en computertorens om tot een mini-kweekkamer om hun planten verborgen en veilig te houden.

Deze technieken zijn effectief om je kweek onder de radar te houden, maar doen niets tegen de geur van bloeiende wiet. Als je ze niet onder controle houdt, zijn cannabisterpenen sterk genoeg om een heel flatgebouw naar cannabis te laten ruiken. Wanneer je onopgemerkt wilt blijven, moet je er alles aan doen om te voorkomen dat terpenen uit je kweekruimte ontsnappen.

Waarom Is het Beheersen Van de Geur Zo Belangrijk?

Wanneer Gaan Cannabisplanten Ruiken?

Gelukkig ruiken cannabisplanten niet gedurende de hele groeicyclus. In feite blijven ze volledig geurvrij tijdens de zaailing- en vegetatieve fase. Tijdens deze groeifasen richten de planten al hun energie op zo groot mogelijk worden om toekomstige toppen te kunnen huisvesten.

Maar uiteindelijk eindigt de vegetatieve fase. Afhankelijk van het type plant, zal een verschuiving in de hoeveelheid daglicht of een intern genetisch mechanisme de bloeifase in gang zetten. In de weken die daarop volgen, zul je merken dat je planten uitrekken en de eerste bloeitekenen vertonen: kleine haarachtige stampers die zich ontwikkelen bij de knopen. Wanneer deze structuren veranderen in toppen en uiteindelijk uitgroeien tot grote wiettoppen, zullen ze steeds meer gaan ruiken.

Deze toenemende intensiteit wordt veroorzaakt door een andere belangrijke ontwikkeling, namelijk die van de kleine kristalachtige structuren op de cannabistoppen. Deze paddenstoelvormige klieren staan bekend als trichomen en produceren hars die rijk is aan cannabinoïden en geurende terpenen. Deze hars beschermt de plant tegen insecten en wisselende temperaturen. De toppen beginnen te ruiken zodra je planten deze hars gaan produceren. Bovendien zullen ze ook na de oogst lang blijven geuren.

Wat Verdoezelt de Geur van Cannabis?

Wiet kweken zonder enige vorm van geurbestrijding zal ongetwijfeld de aandacht trekken. Als je op het platteland woont, kom je er misschien mee weg. Maar als je bijvoorbeeld in een buitenwijk woont, speel je gevaarlijk spel. En al helemaal als je in een appartementencomplex woont.

Gelukkig zijn cannabistelers erg innovatief. Na tientallen jaren te maken hebben gehad met draconische maatregelen, hebben cannabisliefhebbers bewezen methoden ontwikkeld om die uiterst herkenbare cannabisgeur te verdoezelen.

Koolstoffilter en Afzuiginstallatie

Cannabisplanten moeten kunnen ademen. Daarom moet je zorgen voor een constante stroom frisse lucht in je kweekruimte. De lucht die de ruimte verlaat, neemt echter een lading aan terpenen mee, tenzij je de lucht filtert.

Door een koolstoffilter met een afzuigventilator te combineren, kun je de uitgaande lucht filteren. De lucht wordt daarbij omgeleid en gezuiverd en zo ontdaan van skunky terpenen. Of je nu kweekt in een kamer of in een kweektent, de afzuigventilator moet je direct naast de ventilatieopening plaatsen. Dit apparaat zuigt lucht aan en creëert een stroming waarmee je voorkomt dat geurtjes via deuren of ramen ontsnappen.

Door een koolstoffilter aan de afzuigventilator te bevestigen, kun je de terpenen opvangen wanneer de lucht de kweekruimte verlaat. Zo'n filter werkt middels adsorptie. De terpeenmoleculen hechten zich hierbij aan het grotere oppervlak van de koolstofmoleculen wanneer de lucht door het apparaat stroomt.

Koolstoffilters zijn heel gemakkelijk en goedkoop thuis te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je de vereisten van het koolstoffilter afstemt op de afzuigventilator.

Koolstoffilter en Afzuiginstallatie

Luchtfilter

Luchtfilters zuigen lucht door fijne filters. Terwijl een ventilator de lucht aanzuigt, blijven kleine deeltjes en vervuilende stoffen steken in de filters, terwijl de schone lucht door blijft stromen. Luchtfilters zorgen hiermee voor een gelijkmatige luchtstroom en een schone en frisse omgeving voor je planten.

Wat de geur betreft, kunnen luchtfilters zeker verschil maken. Maar ze zijn geen wondermiddel. We raden daarom aan om niet alleen op een luchtfilter te vertrouwen als preventiestrategie. Wel werken deze apparaten prima in combinatie met andere middelen.

Cannabis Strains Zonder Sterke Geur

Sommige soorten ruiken nu eenmaal niet zo sterk als andere. Cannabiskwekers hebben cultivars ontwikkeld met hoge terpeengehaltes, maar botanische meesterbreinen hebben ook variëteiten gecreëerd met subtiele geuren. Deze zijn ideaal om thuis te kweken. Enkele van de beste geurarme genen zijn:

Northern Lights

Blue Mystic

Royal Jack Auto

Royal Creamatic

Quick One

Gezelschapsplanten

Gezelschapsplanten zijn nuttige plantensoorten die je in de buurt van je wietplanten kunt zaaien. Deze techniek wordt hoofdzakelijk buiten toegepast. Binnenkwekers gebruiken combinatieplanten echter ook om hun wietplanten te beschermen en verdachte geuren te verdoezelen. Combinatieteelt heeft een hele reeks voordelen. Zo produceren verschillende soorten van nature terpenen die ongedierte helpen af te weren. Andere planten geven geuren af die helpen om juist nuttige insecten aan te trekken. Deze beestjes kunnen op hun beurt weer plagen bestrijden.

Veel gezelschapsplanten produceren geuren die bijna net zo krachtig zijn als die van cannabis. Een mix van lavendel, basilicum en kamille werkt bijvoorbeeld uitstekend om cannabisterpenen, die je anders door de hele straat zou ruiken, te verbergen. Gezelschapsplanten doen buiten ook wonderen door cannabisplanten uit het zicht te houden en hun geur te maskeren. Hogere plantsoorten, zoals duizendblad en zonnebloemen, houden je planten mooi uit het zicht.

Ozongenerators

Ozongenerators kunnen aroma's helpen verminderen door te reageren met geurende chemicaliën, waaronder terpenen. Deze apparaten creëren ozon door zuurstofmoleculen af te breken via UV-straling of elektrische ontlading. Hierdoor binden afzonderlijke atomen met andere O2-moleculen. Een gebrek aan bewijs heeft echter geleid tot scepsis onder telers. Het is daarbij mogelijk dat deze apparaten schadelijke bijproducten creëren en dus schrikken ze veel kwekers af.

Ozongenerators

Geurneutralisatoren en Gels

Geurneutralisatoren, gels en blocks werken bijzonder goed bij het verwijderen van de wietgeur. Deze producten zijn gemakkelijk in gebruik, nemen bijna geen ruimte in en werken vrijwel direct. Geurneutralisatoren maskeren niet zomaar de geur van wiet, ze halen deze ook echt uit de lucht. Hierbij worden verschillende mechanismen gebruikt: absorptie, adsorptie en een chemische reactie.

Ook al zijn ze nog zo effectief, we raden je aan om deze producten met de nodige voorzichtigheid te gebruiken. Plaats ze nooit in dezelfde kamer of tent als je planten. Ze kunnen namelijk de smaak en geur van de toppen na verloop van tijd veranderen. Plaats ze liever buiten de kweekruimte om ontsnappende geuren op te vangen.

Afgesloten Kweekruimtes en Tenten

Door je planten in een afgesloten ruimte of tent te kweken, kun je ook voorkomen dat aandachttrekkende geuren naar de buren ontsnappen. Alle bovenstaande maatregelen werken maar tot op zekere hoogte. Zorg voor een goed afgedichte kweekruimte voordat je planten de bloeifase ingaan, anders hebben deze maatregelen geen effect.

Plan Vooruit

Beoordeel je kweekomgeving voordat je zaadjes in de aarde stopt. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Wat zijn de gevolgen als je wordt betrapt? Kun je ermee wegkomen als er soms wat geuren ontsnappen? Of zal een enkel vleugje al game over betekenen?

Bepaal, voordat je aan je kweek begint, waar je mee weg kunt komen. Grotere planten geven meer intense geuren af, maar zullen ook geweldige opbrengsten bieden. Als de situatie riskant lijkt, houd je kweek dan kleinschalig en beperk je tot kleine wietplanten die gemakkelijk te verbergen zijn.

Beheersing van Cannabisgeuren – Tot Slot

Geurende terpenen zijn een van de meest voorkomende redenen waarom telers worden betrapt. Je moet daarbij een strategie bedenken voordat je je zaadjes ontkiemt. Zo heb je voldoende tijd om de juiste apparatuur te vinden en te monteren. Hoewel het in eerste instantie een gedoe lijkt om geurtjes tegen te houden, geeft het je gemoedsrust gedurende de hele kweek.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.