By Luke Sholl

WAT KAN OZON BETEKENEN VOOR CANNABIS?

Ozongenerators zijn geavanceerde machines die de omstandigheden van de buitenste ozonlaag van de aarde nabootsen. Op die manier vernietigen ze schimmels, bestrijden ze ziekteverwekkers en steriliseren ze apparatuur. Ozongenerators hebben dan ook een aantal aanzienlijke voordelen.

Bovendien zijn er draagbare ozongenerators verkrijgbaar en nog belangrijker – betaalbare exemplaren. Zelfs de beginnende thuiskweker is in staat te profiteren van de voordelen van een ozongenerator. Het probleem is echter dat het apparaat ook risico’s met zich meebrengt. Afhankelijk van je kweekinstallatie wegen de nadelen misschien niet op tegen de voordelen.

HOE EEN OZONGENERATOR WERKT

De ozonlaag rondom onze planeet bevindt zich in de stratosfeer, grofweg 15 tot 35 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Het doel van ozon is het tegenhouden van schadelijke ultraviolette straling van de zon en voorkomen dat die schade veroorzaakt. Ozon bestaat uit drie zuurstofatomen (O₃). Twee van die atomen vormen de zuurstof die we inademen en waar we niet zonder kunnen. Het derde zuurstofatoom is in staat zich los te koppelen. Het zorgt daarmee voor de unieke eigenschappen van ozon.

Ozon is een ongelooflijk krachtig oxidatiemiddel, veel krachtiger dan chloorbleekmiddel. Daarmee is het te gebruiken voor het verwijderen van allerlei vrij rondvliegende, schadelijke moleculen. Dat komt doordat het derde zuurstofatoom de molecule verlaat en zich bindt aan nieuwe stofjes. Daardoor verandert hun oorspronkelijke chemische samenstelling. Als je een kweekruimte blootstelt aan ozon, dan roeit het bacteriën, schimmels, meeldauw, sporen, terpenen (alleen verdampte moleculen) en ongeveer alles wat biologisch en schadelijk is voor marihuanaplanten uit.

Troposfeer

Ozongenerators repliceren en produceren O₃ met een eenvoudige druk op de knop. Daarmee pomp je een kweekruimte vol met steriliserende moleculen. Ozon is echter schadelijk voor mensen.

Gelukkig zijn er manieren om het gevaar van ozon in te perken. Voordat we daar echter op ingaan, kijken we naar de belangrijkste voordelen ervan.

OZONGENERATORS HEBBEN EEN AANTAL UNIEKE VOORDELEN

• Het is het ultieme desinfecterende middel

Ozonmoleculen zijn 2,5 keer zo effectief als chloor bij de bestrijding van schimmels, ziekteverwekkers, meeldauw en de gevreesde toprot. Het is mogelijk je kweekruimte periodiek te behandelen met O₃ om je cannabisplanten en grond te reinigen. Je kunt er echter ook je materiaal mee steriliseren en je ruimte er als het ware mee resetten voor de volgende kweek. Het is dan niet nodig om urenlang pH-meters, scharen, netten, ventilatoren of wat je ook hebt gebruikt te poetsen.

• Het voorkomt dat de zoete geur van succes ontsnapt

Bepaalde risico’s van het werken met ozongenerators zijn te voorkomen door het apparaat aan te sluiten op de afvoer van een ventilatiesysteem. Dat is met name handig in gebieden waar het kweken van cannabis niet legaal is. Daarbij gebruik je ozongenerators om de verdampte terpenenmoleculen te vangen. Terpenen zijn de bestanddelen die zorgen voor de zoete, verleidelijke geur van marihuana. Moet je discreet te werk gaan? Bevestig dan een ozongenerator aan de afvoerinstallatie (niet bij de invoer). Je hoeft niet bang te zijn dat de O₃-moleculen naar buiten ontsnappen. Ze vervliegen namelijk snel.

• Het blaast nieuw leven in een hydrocultuur

Met geozoniseerd water maak je makkelijk een hydrocultuursysteem schoon. Je hoeft het systeem namelijk niet leeg te laten lopen en urenlang alles te desinfecteren. Gelukkig is het pompen van ozon in water veiliger dan in lucht. Je haalt hiermee dus een deel van het risico weg. Door een luchtsteen aan de ozongenerator te bevestigen, reinig je complete hydrocultuursystemen met vrij rondzwevende ozonmoleculen. Ze verbinden ze zich daarbij aan schadelijke ziekteverwekkers, net zoals dat in de atmosfeer gebeurt. Het is zelfs mogelijk de ozongenerator te gebruiken tijdens de groeicyclus. Daarmee reinig je tegelijkertijd het water en het wortelsysteem.

NADELEN VAN HET GEBRUIK VAN OZONGENERATORS

• O₃ is gevaarlijk voor onze longen

Het grootste nadeel is dat ozon schadelijk is voor mensen, zelfs in lage concentraties. Het vervliegt snel, maar als je teveel O₃ binnenkrijgt, krijg je soms last van hoesten, kortademigheid en pijn op de borst. Bovendien verergert het bestaande gezondheidsklachten, zoals astma. Daardoor neemt de kans op infecties toe. Het komt erop neer dat je niet in de buurt van een ozongenerator zou moeten komen als die aanstaat.

Ozonogenerator

• De balans tussen een effectief en veilig ozongehalte is lastig te bereiken

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan om te ontdekken hoeveel ozon nodig is (gemeten in delen per miljoen) om een omgeving te steriliseren. Maar wat volgens onderzoek effectief is, is tegelijkertijd gevaarlijk voor leven en de gezondheid.

Afhankelijk van de gezondheidsorganisatie, is de aanbevolen maximale blootstelling aan O₃ 0,5ppm. Er zijn echter ook organisaties die adviseren om de 0,1ppm niet te overschrijden. De American Journal of Infection Control heeft een onderzoek naar het onderwerp gepubliceerd. Hierbij is ontdekt dat er 20 minuten lang 25ppm ozon nodig is, gecombineerd met een lage vochtigheidsgraad, om effectief bacteriën te verwijderen. Boots je dergelijke omstandigheden na en neem je een hap lucht? Dan is het ozongehalte extreem gevaarlijk.

Er is ook aanvullend onderzoek gedaan, dat suggereert dat een lager ozongehalte genoeg is om poederige meeldauw te elimineren. Deze aanbevelingen overschrijden echter nog altijd de limiet die als veilig geldt. 

• Teveel ozon is ook schadelijk voor cannabisplanten

Zelfs als je in staat bent te zorgen voor goede beheersing ter voorkoming van schade door O₃, is teveel ozon ook schadelijk voor planten. Hoge ozonwaarden remmen de mogelijkheid van de plant om chlorofyl te produceren. Dat is een essentieel onderdeel van de fotosynthese. Dit leidt tot de dood van gezonde cellen en daardoor gaan de planten dood. Teveel ozon verstikt cannabisplanten. Je hebt dan misschien geen bacteriën meer, maar van dode planten pluk je geen toppen.

• Het zijn nog steeds meerkosten en die zijn te voorkomen

Ozongenerators zijn inderdaad goedkoper geworden. Ze brengen echter nog steeds extra kosten met zich mee, hoe groot of klein ook. Bedenk dat alle voordelen van ozon ook te behalen zijn met goede kweekvaardigheden: het grondig schoonmaken van materiaal met de hand en goede controle van het kweekgebied. Als je dat alles overweegt, ben je in staat te beslissen of de kosten de bespaarde tijd waard zijn.

TIPS VOOR OZONVEILIGHEID

Besluit je toch om een ozongenerator aan te schaffen? Neem dan een aantal veiligheidsmaatregelen in acht.

Het eerst advies is dat je een generator kiest met een output die past bij de omvang van je kweekruimte. Kies je voor een industriële ozongenerator voor het schoonmaken van een kleine ruimte? Dan wordt het ozongehalte veel te hoog.

Ten tweede is ventilatie essentieel qua risicomanagement bij ozongeneratoren. Houd je adem in als je de unit aanzet, totdat je de ruimte verlaat. Als de cyclus eenmaal is afgerond, ventileer dan goed. Doe dit nog een extra uur na het uitschakelen van het apparaat. Daardoor zijn de schadelijke O₃-moleculen in staat te vervliegen.

Zorg er daarnaast voor dat je eventuele led-lampen uitzet (de uv-straling reageert soms met de O₃-moleculen). Vertel ook iedereen in de nabije omgeving dat er een ozongenerator draait. Je wilt niet dat een vriend of familielid per ongeluk je kweekruimte binnenloopt als de unit aanstaat.

Gezondheidseffecten Van Ozon

OZON OF NIET?

We hebben nu zowel de voordelen als nadelen besproken. Of een ozongenerator in jouw kweekruimte van waarde is, is afhankelijk van je omstandigheden. Voor de thuiskweker zijn de noodzakelijke risico’s en preventieve stappen waarschijnlijk groter dan de voordelen. Naarmate de omvang van het kweekgebied toeneemt, heb je echter meer tijd nodig om goed te desinfecteren. Dan zijn ozongeneratoren misschien wel handig.

Kies je ervoor om een ozongenerator aan te schaffen? Vergeet bovenstaande veiligheidstips dan niet. Koop het apparaat bovendien bij een betrouwbare producent.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.