By Luke Sumpter


Wind is zowel je vriend als je vijand. Bewegende lucht biedt enerzijds verschillende voordelen voor cannabisplanten. Zo helpt het bij de voortdurende gasuitwisselingen bij de bladmondjes. Daarnaast zorgt een stevige bries ervoor dat planten bewegen en buigen. Dit leidt tot nuttige microverwondingen in de steel en stengels. De plant reageert hierop met meer krachtige groei en wordt sterker omdat ze extra weefsel ontwikkelt ter versterking.

Als cannabisplanten anderzijds te maken krijgen met sterke windstoten en storm, kunnen ze zware schade oplopen. De planten kunnen zelfs ontwortelen of omvallen. Ook kunnen takken en stelen volledig worden afgerukt. Bladeren kunnen daarbij tot flarden worden geblazen en vette, centrale, bloeiende cola's kunnen onherstelbare schade oplopen.

Wietplanten kunnen wel wat wind verdragen, maar te veel wind kan tot serieuze problemen leiden. Zo kunnen stengels breken en bladeren beschadigd raken door sterke rukwinden. Bovendien kan aanhoudende wind het weefsel van je planten 'verbranden'. Van deze zogeheten 'wind burn' is sprake als buitensporige luchtstromen ervoor zorgen dat je wietplanten meer gaan transpireren. Hierdoor verliezen ze onnodig veel water, wat uiteindelijk tot verschrompelde, gekrulde bladeren en verminderde turgiditeit leidt.

Dit soort hartverscheurende gebeurtenissen kun je echter voorkomen. Het is daarbij heel makkelijk en goedkoop om je planten te beschermen en te versterken. Bij het verzorgen van je heerlijke cannabisplanten is het altijd slim op het ergste voorbereid te zijn en te hopen op het beste. Als je deze simpele tips volgt, kun je ervan uitgaan dat je wiet bestand is tegen de wind, behalve misschien tegen een zware cycloon.

Tekenen van wind burn bij wietplanten

Je wietplanten ontwikkelen duidelijke symptomen van wind burn als ze buiten te maken hebben gehad met zware windstoten, of binnen aan een krachtige luchtstroom van ventilatoren bloot hebben gestaan. De belangrijkste tekenen zijn:

  • Klauwvorming
  • Groeiachterstanden
  • Kleinere toppen en lagere opbrengsten
  • Gele, bruine en bronzen verkleuringen op de bladeren

Wind burn kun je van bewateringsproblemen en stikstofvergiftiging onderscheiden door vast te stellen waar het probleem zich bevindt. Er is sprake van wind burn als alleen de bladeren in de buurt van de ventilator aangetast zijn en de rest van de blaadjes geen verkleuringen vertoont.

Tekenen van wind burn bij wietplanten

Kunnen wietplanten van wind burn herstellen?

Dit hangt van de ernst van de situatie af. Planten die binnenshuis groeien, hebben een grotere kans om te herstellen. Je hebt dan namelijk de volledige controle over de omgeving. Als je de symptomen van wind burn op tijd ontdekt en de hieronder beschreven stappen opvolgt, dan bestaat zeker de kans dat ze herstellen. Planten proberen hun aangetaste bladeren te behouden door hier voedingsstoffen naar om te leiden. Desalniettemin moet je de aangetaste blaadjes die niet meer te redden zijn wel verwijderen. Bij planten die buitenshuis staan, is het lastiger om in te grijpen. Toch zijn ook hier voldoende mogelijkheden om je wietplanten te redden.

Als je niet ingrijpt bij wind burn, dan verliezen je wietplanten hun cruciale turgiditeit. Hierdoor vallen ze om en gaan ze uiteindelijk dood.

Hoe bescherm je je wietplanten tegen wind burn?

Bij wind burn geldt: voorkomen is beter dan genezen! Hieronder lees je hoe je het zowel binnen als buiten voorkomt en verhelpt.

  • Wind burn van je wietplanten binnenshuis voorkomen

Pas de volgende eenvoudige tips toe om wind burn van je wietplanten binnenshuis te voorkomen:

Plek van de ventilatoren Plaats de ventilatoren tegenover elkaar aan weerszijden van je kweektent. Laat ze daarbij richting de muur blazen. Zo kan de lucht circuleren, en worden je planten niet direct aan het briesje blootgesteld.
Oscillerende ventilatoren Deze ventilatoren draaien continu heen en weer. Als je ze op voldoende afstand zet, dan kun je ze prima in de richting van je planten laten blazen. Je loopt namelijk niet het risico dat je wietplanten met een constante luchtstroom te maken krijgen.
Wind burn van je wietplanten binnenshuis voorkomen
  • Wind burn van wietplanten binnenshuis verhelpen

Als je geen preventieve maatregelen hebt getroffen (een les voor de volgende keer), dan kun je het beste het volgende doen:

Herpositioneer je ventilatoren Zet de ventilatoren uit de buurt van de bladeren van je planten. Plaats ze in de richting van de wand van je kweektent.
Zet de ventilatoren zachter Je planten hoef je niet aan een gesimuleerde storm bloot te stellen. Als je tekenen van wind burn ziet, zet dan je ventilatoren een standje lager.
Verwijder bladeren Verwijder de aangetaste bladeren. Zo herstellen je planten beter en kunnen ze hun kostbare middelen inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe en onbeschadigde groei.

  • Wind burn van wietplanten buitenshuis voorkomen

We ontraden je om je cannabisplanten stevig vast te maken. Een beetje flexibiliteit zorgt ervoor dat de plant natuurlijk kan bewegen. Zo voorkom je dat je wiet weggeblazen wordt met een paal of hekwerk.

Buiten heb je minder invloed op de omgeving. Desalniettemin kun je wel meerdere maatregelen treffen om wind burn te voorkomen:

Kas of polytunnel Als je de luxe hebt om een kas of polytunnel aan te schaffen, dan profiteer je van alle voordelen van het buiten kweken, maar dan met extra bescherming.
Kweek op
een beschutte plek
Zet je planten op een beschutte plek in je tuin waar ze omringd zijn door heggen, bomen, of hogere planten. Let wel op de lichtinval; een plek op het zuiden is de beste locatie.
Gebruik trellisen Trellisen en plantenkooien beschermen je planten tegen harde wind. Hiermee kun je wind burn niet voorkomen, maar het voorkomt wel dat de stengels van je wietplanten breken.
Top en snoei je planten Als je je buitenplanten topt en trimt, wordt het bladerdak kleiner. Hierbij kun je een vorm creëren die je wietplanten meer bescherming biedt.

  • Wind burn van wietplanten buitenshuis verhelpen

Tref de volgende maatregelen als je planten buiten te maken hebben met wind burn:

Verplaats je planten Als je je wietplanten in potten kweekt, kun je ze het beste op een plek met meer beschutting zetten, totdat de buitenomstandigheden zijn verbeterd.
Gebruik een windscherm Als je je planten in de volle grond kweekt, plaats dan een windscherm als het slecht weer is. Op deze wijze voorkom je verdere schade.
Verwijder bladeren Verwijder alle beschadigde en misvormde blaadjes om je planten te helpen herstellen.
Wind burn van wietplanten buitenshuis verhelpen

Wat moet je doen als een steel breekt?

Wind burn is vervelend, maar gebroken stengels zijn nog ernstiger. Toch hebben wietplanten een indrukwekkend herstelvermogen. Als je snel handelt, kun je een gebroken stengel eenvoudig herstellen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.