By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá

Zelf cannabis kweken is een delicate hobby; je moet tactisch en zorgvuldig te werk gaan. Iedereen kan een kweek op touw zetten die goed bij hem of haar past. En als je plek voor een kas in je tuin hebt, bof je helemaal. Zelfs een kleine hobbykas van zo'n 2,5m bij 3m geeft je alle ruimte die je nodig hebt. Als je in een kas gaat kweken, biedt dat tal van voordelen. Zo kun je genoeg telen voor eigen gebruik. En omdat je van het natuurlijke zonlicht gebruikmaakt, ben je geen bakken met geld kwijt aan energie. Het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan zowel een binnen- als buitenkweek. Daarnaast biedt het een betrouwbare en georganiseerde ruimte om in te werken. Toch moet je eerst wel onderzoek doen zodat je een vliegende start kunt maken. Wat voor de buurman geldt, betekent nog niet dat jij er ook succesvol mee bent. Hier volgen enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

VOORDAT JE JE KAS BOUWT

Houd het zo simpel mogelijk. Vind een manier om alles makkelijk in elkaar te zetten. Alles wat het ingewikkeld maakt, maakt de zaken doorgaans een stuk gecompliceerder. Een metalen framewerk is een stuk duurder dan eentje van hout, maar vat veel minder snel vlam. Je moet materiaal gebruiken dat bestand is tegen sneeuw, wind en andere klimaatomstandigheden waar je kas het hele jaar aan blootgesteld wordt. Wees tijdens het bouwen geduldig, want je moet ongetwijfeld tijdens de constructie je basisplan aanpassen. Toch is het verstandig een realistisch budget en een tijdspanne vast te stellen.

Winter Voorwaarden Kas

JE IDEALE PLEK VASTSTELLEN

Als je een plek vindt waar de kas in het directe zonlicht staat, kun je besparen op de stroomkosten van kunstlicht. Kom je echter niet onder kunstlicht uit bij je bouwplan? Zorg er dan voor dat je kas ideaal is uitgerust zodat er van beide lichtbronnen gebruikgemaakt kan worden. Cannabisplanten hebben behoefte aan 7,5l voor elke 30cm die ze hoog zijn. Bereken hoeveel ruimte je nodig hebt, ook voor de opslag van gereedschap en toebehoren, werktafels, de watervoorraad, enzovoort. Ga op zoek naar een plek die je makkelijk kunt bereiken. Maak het echter moeilijk voor anderen om je kas te betreden. Denk vooraf na over de beveiliging.

Soorten Kassen Voor Het Kweken Van Cannabis

JE KAS BEDEKKEN

De lichtdoorlatende bedekking van de kas verspreidt het licht gelijkmatig. Je kunt het zelfs twaalf uur lang verduisteren als je het 12-12 lichtschema wilt aanhouden van binnenkweek. Glas is zwaar, duur en breekbaar vergeleken met bijvoorbeeld fiberglas of plastic. Deze lichtere materialen zijn verkrijgbaar in verschillende doorschijnende gradaties. En ze verdelen warmte net zo goed als glas. Je moet je kas elke tien à vijftien jaar een nieuwe beschermende laag geven. Er zijn ook verfsoorten op de markt die ervoor zorgen dat niemand naar binnen kan kijken. Zorg er daarnaast voor dat bomen het licht niet blokkeren. Tenzij het in de zomer het avondzonnetje is. Er zijn soms bloedhete warme zomerdagen. Op die dagen kunnen je planten in de namiddag wel wat schaduw gebruiken. Nu we het toch over warmte hebben...

Metalen En Houten Structuur Voor Kassen

JE KAS VENTILEREN

Een ander reusachtig voordeel van een kas is dat je de temperatuur van je kweekomstandigheden kunt beheersen. Als ze in het directe zonlicht staan, groeien je planten ook in de winter. Kassen houden namelijk de temperatuur goed vast als de kou toeslaat. Bovendien zorgt de vastgehouden vochtigheid ervoor dat je minder water hoeft te geven. Het kan echter voorkomen dat verdamping tot een te hoge temperatuur leidt. Het is daarom noodzakelijk dat je kunt koelen met een ventilator. Er bestaan kassen waarvan het ontwerp al een automatisch ventilatiesysteem heeft. Afhankelijk van je hydroponische systeem kun je ook een buizensysteem installeren. Hiermee kun je verkoelend water voor langere perioden sproeien. Je moet ook middels ventilatie of gecontroleerde verbranding een manier zien te vinden om de hoeveelheid CO₂ in je kas te reguleren. Je planten hebben daar namelijk meer gebrek aan dan normaal.

HOUD HET VERBORGEN EN VEILIG

De wijze raad van Gandalf - "Houd het verborgen. Houd het veilig." - moet je beslist opvolgen. De toegang tot je kas moet beveiligd zijn. Als het mogelijk is, moet ze voor iedereen aan het oog onttrokken zijn. Je wilt het kweken van cannabis discreet ten uitvoer brengen. Daarom maak je immers gebruik van een kweekkas. Misschien gelden er wel strenge wetten waar je woont die cannabiskwekers hard aanpakken. Wees dus altijd voorzichtig. En zelfs in rechtsgebieden waar enige vorm van decriminalisering of legalisering is doorgevoerd, moet je er toch nog altijd voor zorgen dat je je aan de regels houdt. Houd ook rekening met verzekeringswetten en andere mogelijke zaken indien je gesnapt wordt. Als je alles goed voorbereidt en onopvallend uitvoert, kun je vreedzaam smakelijke, bedwelmend lekkere wiet kweken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.