By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá

Als je wiet kweekt in een kas, combineer je de beste eigenschappen van binnen- en buitenteelt. Je profiteert allereerst van de kracht van natuurlijk zonlicht. Tegelijkertijd behoud je wel de volledige controle over je kweekomgeving.

Heb jij het geluk dat je genoeg ruimte hebt om een kas neer te zetten? Lees dan snel verder. Je vindt hier een uitgebreide handleiding over het bouwen van de perfecte kas voor het kweken van wiet.


Waarom Zou Je een Kas Bouwen voor Wiet?

De belangrijkste voordelen van wiet kweken in een kas zijn:

 • Minder energieverbruik: als je in een kas kweekt, kun je het licht van de zon benutten. Dat betekent dat je niet kampt met elektriciteitskosten van groeilampen die 18 uur per dag branden.
 • Controle over de omgevingsomstandigheden: als je buiten kweekt, zijn je planten volledig blootgesteld aan de elementen. Bij het kweken in een kas heb je daarentegen meer controle over de omgeving van je planten. Je kunt zorgen voor een optimale temperatuur, luchtcirculatie, vochtigheid en nog veel meer.
 • Kracht, aroma en smaak zijn beter: de kracht van je wiet en de kwaliteit van de geur/smaak hangt grotendeels af van de genen van de planten en van je vaardigheden als kweker. Maar in de kas gekweekte toppen staan opmerkelijk genoeg bekend om hun kracht, aroma en smaak. Dat komt waarschijnlijk doordat je als kweker meer controle hebt over de omgeving en dus over de kwaliteit van je planten.
 • Betere beheersing van plagen: als je buiten wiet kweekt, is het onmogelijk om het risico op insectenplagen helemaal uit te sluiten. Als je echter in een kas kweekt, kun je de kans op plagen aanzienlijk verkleinen. Dit is vergelijkbaar met een kweekruimte binnen.

Hoe Bouw Je een Kas voor de Kweek van Wiet?

Het bouwen van een kas is geen gemakkelijke taak. Je moet rekening houden met veel verschillende variabelen die per situatie verschillen (zoals de beschikbare ruimte, de beschikbare materialen, je budget, je vaardigheden als klusser, etc.).

We gaan in dit artikel niet uitgebreid op al die variabelen in. Toch doen we ons best om je zo goed mogelijk te informeren over de belangrijkste aspecten van het bouwen van een kas voor wiet.

1. Kies de Juiste Soort Kas

Kassen zijn er in veel verschillende maten, vormen en ontwerpen. Je kunt ze allemaal gebruiken voor het kweken van wietplanten. Jouw uiteindelijke keuze hangt af van je budget, het aantal gewenste planten en de beschikbare ruimte.

Hieronder vind je een aantal van de vele soorten kassen en hun voor- en nadelen.

 • Kleine pop-up kassen: dit zijn de meest budget-vriendelijke kassen op de huidige markt. Ze zijn ontwikkeld voor hobby-tuinders met beperkte ruimte. Ze bestaan uit een basisframe, een plastic hoes, een paar planken voor je planten en tuingereedschap en een deur met een rits om de toegang te vergemakkelijken. Dit is de goedkoopste optie en je scoort zo'n model voor een paar tientjes.
Kleine pop-up kassen
 • Inloopkassen: deze kassen zijn net iets uitgebreider dan de hierboven genoemde optie. Ook deze kassen zijn gemaakt met eenvoudige metalen frames en een plastic hoes. Ze bieden veel meer ruimte en zijn uitgerust met  grotere planken. Bovendien kun je er zelf inlopen, zodat je kunt opgaan in het tuinieren. Deze inloopkassen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Ze zijn ontwikkeld voor hobbyisten met iets meer ruimte (bijvoorbeeld een patio buiten, privéterras, tuin of kelder). De prijzen van dit type variëren, maar een simpel model kost ongeveer € 80,-.
Inloopkassen
 • Tunnelkassen: deze kassen zijn uiteraard tunnelvormig en een van de populairste kasstructuren bij commerciële productie. Vanwege hun formaat zijn tunnelkassen speciaal ontwikkeld voor buiten. Dit leidt vaak tot een product van betere kwaliteit. Een stevige polytunnel kost je ongeveer € 200,-.
Tunnelkassen
 • Professionele buitenkassen: Nogmaals, kassen zijn er in talloze vormen en maten. Maar een professionele kas herken je al snel aan het formaat, de kwaliteit en de prijs. Vaak zijn ze uitgerust met sterke, roestbestendige aluminium frames en extra duurzame panelen van polycarbonaat. Dit maximaliseert de doorlating van licht en beschermt de planten tegen de elementen. Een dergelijke kas kost in het tuincentrum al snel € 800,-.
Professionele buitenkassen

Opmerking: Kassen hebben doorgaans een aantal standaardvormen. Denk aan eenvoudige rekken / planken of kassen met puntgevels (vierkante of rechthoekige kassen met driehoekige daken, ontworpen om zwaardere bedekkingen zoals glas of glasvezel te dragen). Andere opties zijn tunnelkassen en muurkassen (een soort halve tunnel, die geleidelijk afloopt).

Bedenk dat je keuze voor de ene of de andere kas afhankelijk is van de beschikbare ruimte, hoeveel planten je wilt kweken, je budget en hoe stevig de kas moet zijn.

De Locatie van de Kas

Zorg ervoor dat de afmetingen van je kas geschikt zijn voor de beschikbare ruimte, ongeacht welke kas je koopt of bouwt. Bedenk ook dat je wat extra ruimte nodig hebt om er prettig in te kunnen werken. Vergeet niet dat je de kas moet neerzetten op de plek met het meeste zonlicht.

Veiligheid

Als je wiet kweekt, is veiligheid heel belangrijk. Investeer in een kas waarbij je planten uit het zicht blijven van nieuwsgierige ogen. Monteer ook veiligheidssloten zodat alleen jij toegang hebt tot de planten.

2. Installatie van Ventilatie en Bewatering

Een hoge luchtvochtigheid is een van de belangrijkste problemen waar mensen tegenaan lopen bij het kweken van wiet in een kas. Vochtige omstandigheden zijn op zich goed voor zaailingen, maar voor volwassen planten kan het de nodige problemen opleveren. Er ontstaat immers een broeinest voor bacteriën, schimmels en plagen.

Gebruik een thermometer en een hygrometer om de temperatuur en relatieve vochtigheid in je kas in de gaten te houden, net als je bij een kweekruimte binnen zou doen. Nog belangrijker is echter dat je investeert in inlaat-, uitlaat- en oscillerende ventilatoren. Zo voorzie je je planten van voldoende frisse lucht terwijl de luchtvochtigheid en temperatuur laag blijven.

Het type ventilatoren dat je kiest, is afhankelijk van de omvang van je kas. Zorg ervoor dat zowel de inlaat- als uitlaatventilatoren een CFM-score hebben die groter is of gelijk aan het volume (m³) van je kas.

Installatie van Ventilatie en Bewatering

Als je oscillerende ventilatoren ophangt, plaats ze dan boven en onder het bladerdak. Je voorkomt hiermee dat oude lucht gevangen zit in je kas, wat de temperatuur/luchtvochtigheid verhoogt. Je moet zorgen voor een zacht, maar consistent briesje in de hele ruimte.

Om verder te voorkomen dat problemen met vochtigheid de kwaliteit van je oogst beschadigen, moet je een goed waterschema opstellen. Als je gewend bent aan buiten kweken, pas dan je gewoonten aan. In een kas geef je planten al gauw teveel water.

Buiten worden planten blootgesteld aan direct zonlicht, wind en voldoende frisse lucht. Hierdoor verdampt het water in de grond snel. In een kas staan je planten onder andere omstandigheden waardoor ze minder vaak water nodig hebben.

Installatie van Ventilatie en Bewatering

Geautomatiseerde Watersystemen

Investeren in een geautomatiseerd systeem is een geweldige manier om het water geven aan planten in een kas beter te plannen. Bij Royal Queen Seeds houden we met name van druppelirrigatiesystemen. Deze voorzien je planten voortdurend van de ideale hoeveelheid water.

Met druppelirrigatie help je overbewatering voorkomen (waardoor je tegelijkertijd het risico op problemen met schadelijke bacteriën en schimmels vermindert). Daarnaast stimuleer je de ontwikkeling van gezonde wortels en nog veel meer.

3. Groeilampen Ophangen in een Kas

Het idee van kweken in een kas is natuurlijk dat je zonlicht gebruikt in plaats van kunstmatig licht. Voor kwekers in gebieden waar de zon volop schijnt, werkt dat prima. Toch profiteren kwekers in streken met minder gunstige omstandigheden van de installatie van groeilampen die je naar behoefte kunt inschakelen.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten lampen verkrijgbaar. Je moet wat rondkijken om lampen te vinden die optimaal aansluiten bij jouw installatie. Maar je maakt een goed begin met ledlampen (geef je planten ongeveer 400W licht per vierkante meter). We adviseren ledlampen omdat ze veel goedkoper zijn dan HID-lampen en ook minder hitte produceren.

4. Bedekking van Je Kas (Bloei Afdwingen)

Wietplanten bloeien van nature na de zomerzonnewende als de dagen korter worden en de herfst/winter nadert. Als je in een kas kweekt, heb je twee keuzes voor de bloeitijd.

Allereerst kun je kiezen om je planten te laten groeien zoals dat in de natuur gaat en op de bloei wachten. Die begint op basis van subtiele veranderingen in de lichtcyclus en treedt op na de zomerzonnewende. Deze methode is natuurlijk erg makkelijk en vereist uitsluitend geduld.

Je kunt er ook voor kiezen om lamellen of bedekkingen op te hangen in je kas. Hiermee blokkeer je het licht en dwing je de bloei af bij je planten (vergelijkbaar met een kweekruimte binnen). Deze aanpak is arbeidsintensief. Het grote voordeel is natuurlijk wel dat je meer controle hebt over je planten en hun ontwikkeling.

In een kas kun je de bloei bij je wietplanten op een aantal manieren afdwingen:

 • Gebruik een zeil: je kunt een groot zwart zeil aanschaffen of op maat laten maken, zodat deze over je kas past. Dit gebruik je om de hoeveelheid licht te verminderen die je planten dagelijks ontvangen. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste en goedkoopste oplossing als je een kleine kas hebt.
 • Gebruik lamellen: je kunt lamellen ophangen aan de binnenkant van je kas om de wanden te blinderen. Met een zeil bedek je het dak.
 • Installeer luiken: dit is verreweg de makkelijkste oplossing, maar ook de duurste. Met geautomatiseerde (rol)luiken in je kas kun je met een druk op de knop de zon uit je kas weren.

Bedekking van Je Kas (Bloei Afdwingen)

5. Onderhoud van Je Kas

Het aanschaffen van een kas is een aanzienlijke investering. Maar eenmaal geplaatst en ingericht, kan een kas meerdere oogsten per jaar opleveren. Met een beetje onderhoud gaat een kas jarenlang mee.

Na elke kweek moet je de tijd nemen om alle onderdelen van je kas te controleren. Denk aan de systemen voor bewateren en ventilatie, lichtbedekking, groeilampen, etc. Maak nu ook al je apparatuur schoon en voer noodzakelijke reparaties uit. Op deze manier heb je vele jaren plezier van je kas.

Top Tips voor het Bouwen van een Kas voor Wiet

 • Ken je wietsoorten: het is belangrijk dat je weet welke wietsoorten je kweekt. Dit is in een kas net zo belangrijk als bij binnen of buiten kweken. Kies wietsoorten met door jou gewenste eigenschappen, waarvan je ook zeker weet dat ze goed presteren in een kas.
 • Ken je ruimte: net zoals bij een kweekruimte binnen is het enorm belangrijk dat je rekening houdt met de beschikbare ruimte in je kas. Bedenk ook hoe je de ruimte indeelt, zodat je planten een optimale omgeving krijgen.
 • Gebruik de juiste potmaten: voor gemiddeld grote planten adviseren we om ongeveer 2–4 planten per m² te kweken in potten van 12–15l. Daarmee heeft elke plant voldoende ruimte om te groeien en je kunt ze veel makkelijker onderhouden.
 • Train je planten: ook in een kas kun je een combinatie van low-stress en high-stress technieken gebruiken. Je beheerst hiermee de groei van je planten en verzekert dat ze optimaal gebruik maken van het aanwezige licht en de beschikbare ruimte.
 • Let op watervoorziening en -afvoer: zorg ervoor dat je toegang hebt tot vers water in of nabij je kas. Bedenk ook waar het afvoerwater heen kan.
 • Plan, plan en plan nog meer: zorg voor een goed plan voordat je begint. Het maakt hierbij niet uit of je een kas koopt of er een bouwt. Denk na over de omvang en vorm van je kas, het aantal gewenste planten, de materialen die je wilt gebruiken voor de bouw van je kas (als je zelf aan de slag gaat) en de alledaagse logistiek bij het kweken van wiet (water en voeding geven, training/trimmen, etc.).
 • Vergeet de koolstoffilters niet: wil je meer dan een handvol planten kweken? Zorg dan voor koolstoffilters in je ventilatiesysteem om de geur van je project te maskeren.

Kassen bieden vele voordelen voor wietkwekers van elk niveau. Als jij de stap wilt wagen, lees dan ook onze uitgebreide handleiding voor het kweken van wiet in een kas.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.