By Marguerite Arnold


Het verbouwen van cannabis zonder aarde is een populaire manier om wiet te kweken. Maar het is niet makkelijk. Het vergt wat oefening, het juiste gereedschap en een zorgvuldig opgesteld schema. Ook is een volledig ontsmette omgeving cruciaal.

Maar als je het eenmaal onder de knie heb, pluk je de vruchten ervan. Het beheersen van deze techniek heeft veel voordelen.

DE VOORDELEN VAN VERBOUWEN ZONDER AARDE

Het eerste voordeel van hydrocultuur is de groeicyclus zelf. Je planten groeien sneller. In feite ongeveer 20% sneller. Hoe dat kan? Het verbouwen van je planten zonder aarde is een efficiëntere manier om ze van voedingsstoffen te voorzien.

Je krijgt ook grotere opbrengsten - tussen de 20-25% meer. Daarvoor is geen goede verklaring. Waarschijnlijk komt het doordat vloeibare voedingsstoffen sneller de planten bereiken en makkelijker worden opgenomen.

Als gevolg daarvan kun je meer planten verbouwen. Je hoeft namelijk niet zoveel ruimte tussen de planten te laten als bij het kweken in aarde.

Voordelen Hydrocultuur Teelt Cannabis

Je merkt ook dat je zowel ruimte als water bespaart. Je hydro-kweekruimte is eigenlijk een reservoir. Planten nemen precies de hoeveelheid water op die ze nodig hebben. De rest blijft in het reservoir totdat het vereist is. Weg met je dagelijkse water geef schema’s! Je ontdekt ook dat je over het geheel genomen minder water gebruikt. Hoe dat kan? Het water wordt niet opgenomen door de grond. Het gaat direct naar je planten.

Hydrocultuur maakt hier veel efficiënter gebruik van. Het enige wat je hoeft te doen, is het water en de pH-waarden controleren.

Organische gewassen zijn ook veel makkelijker te verbouwen op deze manier. Ze worden niet blootgesteld aan chemicaliën die je niet in de omgeving wenst. Cannabis staat erom bekend dat ze heel gevoelig is voor zware metalen en andere bodemverontreinigingen. Maar als je geen aarde gebruikt, heb je ook geen last meer van eventuele vervuiling die je niet kunt zien en controleren. Het enige wat je cannabisplanten drinken, is voedingsrijk, gezuiverd water.

En tot slot is je cannabisgewas minder gevoelig voor plagen en ziektes. De planten worden verbouwd in een verzegelde, beschermde omgeving. Plagen kunnen er gewoonweg niet bij.

Cannabis Hydroponics

DE VERSCHILLENDE HYDROSYSTEMEN

Als je eenmaal hebt besloten om te verbouwen zonder aarde, dan moet je een aantal andere beslissingen maken – onder andere welk soort hydrosysteem je wilt gebruiken. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte technieken.

  • Aerocultuur: dit is een soort hydrocultuur waarbij de plant boven het reservoir hangt. De wortels zijn ingepakt in een box die geen licht doorlaat. Kleine vernevelaars produceren vervolgens fijne nevel waardoor de wortels worden omgeven door water.
  • Diepwatercultuur: de wortels worden ondergedompeld in een voedingsrijke oplossing. Een luchtpomp en een luchtsteen worden vervolgens gebruikt om de oplossing van zuurstof te voorzien.
  • Voedingssystemen met continue instroom toplaag: dit zijn systemen die het bovenste deel van het groei medium voortdurend van voedingsstoffen voorzien. Er zijn veel dergelijke opstellingen op de markt. De Nutriënt Film Techniek (NFT) is een systeem waarbij de planten worden gekweekt op een licht hellend plateau. Een dunne laag voedingsstoffen loopt daarbij van boven naar beneden. Tijdens het proces bevinden de wortels zich dus in een constante stroom van voedingsstoffen en water. Druppelirrigatie is een vergelijkbaar proces. Kleine druppelaars druppelen daarbij voortdurend voedingsstoffen van bovenaf op de planten.
  • Eb en vloed hydrocultuur: dit is een hydrocultuur systeem waarbij je de potten boven een reservoir zet. De planten bevinden zich in een bak boven het water. Hierbij komen de wortels er via de onderkant uit en hangen ze in het water. Vervolgens wordt een voedingsvloeistof in het reservoir gepompt. Deze stroomt langs de wortels. Een teveel aan vloeistof kan terug ebben in het reservoir voor de volgende voedingsronde.
  • Lontsysteem: dit is een heel eenvoudig systeem dat vooral geschikt is als je weinig planten kweekt. Je hebt geen pompen, timers of aanvullend gereedschap nodig. Je zorgt ervoor dat je planten toegang hebben tot het reservoir, door middel van een lont dat is doordrenkt met voedingsstoffen. Het lont bevindt zich tussen de onderkant van de potten en het reservoir. De capillaire werking doet de rest.

Soorten Hydroponische Systemen

KIEZEN VOOR HET JUISTE MEDIUM EN DE JUISTE KWEEKRUIMTE

Een goed medium maakt groot verschil. Als je ervoor kiest om middels hydrocultuur te verbouwen, dan moet je de planten nog wel ergens in laten wortelen. Kwekers gebruiken daarvoor materialen als steenwol. Maar je kunt ook zand en grind hanteren. Pop rocks zijn eveneens een populair groei medium; dit zijn korreltjes schalie. Ze houden het water heel goed vast en geven het ook goed door. De kleine korreltjes zijn daarnaast makkelijk schoon te maken. Maar het kan moeilijk zijn om ze te vinden.

Het allerbelangrijkste als je een alternatief medium gebruikt, is dat je ervoor zorgt dat het materiaal volledig ontsmet is.

Lavastenen, een ander populair groei medium, moeten ten minste vijf dagen in water liggen om doordrenkt te worden. Ze moeten ook heel goed worden schoongemaakt tussen twee verbouwrondes in.

Het juiste reservoir is ook een cruciaal onderdeel van het succes van je hydrocultuur. Als je een reservoir uitkiest, moet je het volgende in gedachten houden. Er moet een deksel op zitten en het moet dicht bij een waterbron kunnen staan. Mogelijk heb je een extra reservoir nodig. Zorg ervoor dat je er in ieder geval nog een bij de hand hebt. Op die manier kun je het water voor-filteren, chloor verwijderen en de pH-waarde neutraliseren, voordat je het aan je planten geeft.

Je reservoir moet ook goed geïsoleerd zijn. Dat is nodig om de temperatuur te kunnen reguleren. Als je het reservoir iets hoger zet, door er een paar bakstenen onder te plaatsen, zorg je ervoor dat de lucht er goed omheen kan stromen. Er zijn ook kwekers die hun reservoirs isoleren met piepschuim of schuimrubber.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.