De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


Veel mensen hebben een idealistische visie wanneer ze beginnen met het kweken van wiet. Ze fantaseren over een eenvoudige, simpele weg van zaad naar oogst, zonder veel hindernissen. Er zijn natuurlijk lastigere taken dan het kweken van wiet, maar er kleven toch wat uitdagingen aan deze hobby. Voedingsverbranding, of nutrient burn, is daar één van.

Gelukkig is elke uitdaging ook een leerzame ervaring waar je uiteindelijk een betere kweker van wordt. Lees hieronder alles wat je moet weten over voedingsverbranding. We bespreken de oorzaken, hoe je het herkent en geven tips over preventie.

Voedingsverbranding in wietplanten

Voedingsverbranding in cannabisplanten had net zo goed "beginnersfout" of "weerkaatsing van je overijverigheid" kunnen heten. Voedingsverbranding is namelijk een vorm van stress die veroorzaakt wordt door overbemesting van je planten of een te sterke voedingsmix. Beginnende kwekers hebben vaak het idee dat meer beter is. Dat is echter niet waar. Vaak wordt verbranding veroorzaakt door een simpele menselijke fout. Gelukkig kan de aandoening worden hersteld voordat er sprake is van enorme schade aan je planten. Dat gezegd hebbende, kan je gewas wel degelijk beschadigd raken in elke fase van de ontwikkeling.

In tegenstelling tot dieren (mensen inbegrepen), worden planten niet zwaarder als je ze te veel voeding geeft. Planten zijn tenslotte heel andere organismen. Ze hebben een gebalanceerde en voortdurende serie chemische reacties nodig om te overleven en te floreren. Als je ze probeert op te peppen met extra voeding, pakt dat vaak uit in een teleurstelling.

Er zijn verschillende onderliggende factoren die voedingsverbranding bij wietplanten veroorzaken. Deze zijn onder meer:

Voedingsmix Het sterker mengen van voedingsstoffen dan wordt aangeraden in elke fase van de groei.
Overbewatering Planten hebben een droge periode nodig om correct te functioneren en zuurstof op te nemen.
Bloei boosters Het overmatig gebruik van bloei boosters of een te hoge concentratie hiervan.
Groei stimuleren Het te vaak gebruiken van middelen die de groei stimuleren. Dit leidt tot dwerggroei en verbranding vanwege een overmatige opname van voedingsstoffen.
'Heet' kweekmedium Een teveel aan voedingsstoffen in je kweekmedium kan het te rijk (of 'heet') maken. Wanneer de hoeveelheden te hoog zijn, kunnen je planten het niet verwerken. Voedingsverbranding is het gevolg. Verse mest of met kunstmatige voedingsstoffen verrijkte aarde zijn de gebruikelijke boosdoeners.
Droge aarde Als je aarde sterk laat uitdrogen, kunnen voedingszouten zich ophopen. Het plotseling toevoegen van water kan ertoe leiden dat deze zouten in één keer worden gemobiliseerd. Dit resulteert in een grote opname van voedingsstoffen en dus verbranding.
Weinig licht Wietplanten hebben licht nodig om fysiologische processen aan te sturen en energie te creëren. Een tekort aan licht vergroot de kans op voedingsverbranding, zelfs bij lage concentraties voedingsstoffen.

Waarom verschijnen de symptomen van voedselverbranding het eerst aan de bladpuntjes? Dat komt, omdat planten overtollige voedingsstoffen over de hele plant proberen te verdelen. Maar eenmaal aangekomen bij de bladpuntjes, kunnen ze de moleculen niet verder verplaatsen. Daarom stapelen de overtollige voedingsstoffen zich daar op.

Voedingsverbranding in wietplanten
 • Herstellen wietplanten van nutrient burn?

Het goede nieuws: ja! Nou ja, meestal. Het hangt af van de ernst van de situatie. Planten die gedurende korte perioden aan minimale nutrient burn worden blootgesteld, hebben een goede kans om te herstellen en alsnog een lonende oogst te geven. Maar als je niet op tijd actie onderneemt, kan voedingsverbranding je wietplant doden. Daarmee verdwijnt het vooruitzicht op een oogst.

Lees door en ontdek hoe je dit probleem kunt oplossen voor het best mogelijke resultaat.

Hoe herken je voedingsverbranding?

Stikstof is de meestvoorkomende verbinding in voedingsstoffen voor cannabis, vooral tijdens de vegetatieve fase. Een stikstof vergiftiging wordt snel opgevolgd door meer ernstige symptomen.

Vroege indicaties van de ophoping van voedingsstoffen, dus voordat verbranding plaatsvindt, zijn:

Zeer diepgroene bladeren
Heldergroene, bijna fluorescerende bladpunten
Bladpunten die doorbuigen op 90°
Stelen en takken die dieprood, magenta of paars kleuren
Suikerbladeren en punten van kelken die eerst geel kleuren en vervolgens afsterven. In tegenstelling tot het normale afsterven van bladeren tijdens de bloei, blijven overvoede bladeren bij de toppen gezwollen terwijl ze vergelen. Hierna voelen ze krokant aan en sterven ze snel af

Andere indicaties van voedingsverbranding zijn gele, verbrande bladpunten. Dit is vaak op meerdere locaties zichtbaar omdat overbemesting invloed heeft op de gehele plant. Kleine, verbrande punten komen vaak voor en zijn niets om je zorgen over te maken. Wanneer de vergeling echter vordert en heviger wordt, is het tijd actie te ondernemen. Zodra de bladeren opkrullen en bruin kleuren, zijn ze niet meer te redden.

Voedingsverbranding kan geleidelijk opkomen als de dosis slechts iets te sterk is. De symptomen kunnen echter ook snel verschijnen, soms al in enkele dagen. In het slechtste geval zorgt een chronische overdosis onmiddellijk voor vergeling en verwelking, waarbij de bladeren verkleuren en de planten verzwakken. In dit geval kun je beter opnieuw beginnen, mits je nog in de vegetatieve fase zit. Herstel is misschien onmogelijk en waarschijnlijk is het sneller om opnieuw te starten.

Ook de toppen kunnen worden aangetast door voedingsverbranding. Tijdens de bloeiperiode gebruiken cannabisplanten hun voedingsstoffen op een andere manier. De behoefte aan stikstof verdwijnt bijna helemaal terwijl de behoefte aan andere nutriënten, zoals calcium en magnesium, toeneemt. Een overdosis van welke voedingsstof dan ook laat dezelfde kenmerken van verbranding zien.

Hoe herken je voedingsverbranding?

Hoe los je voedingsverbranding op?

Zodra de ellende van je planten is geïdentificeerd als een voedingsverbranding, moet je al het beschadigde plantenmateriaal voorzichtig verwijderen. Breek alle aangetaste bladeren af. Herleid de clusters met kelken naar de desbetreffende tak en verwijder de gehele top, gewoon voor de zekerheid. Dode toppen en bladeren gaan rotten. Flush je groeimedium zo snel mogelijk met schoon pH-gebalanceerd water. Als je kweekt met een reservoir, meet je de waarden met een pH/EC meter en pas je het aan met vers water.

Als je dagelijks met de hand mixt, doe dan een stapje terug en onthoud dat minder altijd meer is als het op cannabis aankomt. Bevredigende resultaten kunnen ook worden behaald met gewoon standaard water tijdens de gehele levenscyclus van de plant.

Voordat je weer terugkeert naar je standaard voedingsschema, kun je het beste een speciale plantentonic gebruiken om de gezondheid van je planten te herstellen. De biosfeer bij de wortels heeft namelijk ook te lijden gehad, net als de groene delen van de plant. Tonics met zilvernitraat, humus- en fulvozuren, vitaminen en mineralen zijn ideaal hiervoor.

Wanneer je weer overstapt naar standaard voeding, gebruik je slechts ¾ van wat je eerst gebruikte, om verbranding te voorkomen. De planten sterken al snel weer aan en vervolgen hun groei. Pas ook de gehele groeiperiode aan om de verloren tijd goed te maken. De vegetatieve fotoperiode fase verlengen, schaadt de planten niet. Als je tijdens de bloei te maken krijgt met verbranding, of als je autoflowering soorten hebt staan, moet je genoegen nemen met een lagere opbrengst.

Video id: 637400681
 • Hydroponics

Je weet nu wat de symptomen zijn. Maar hoe kun je voedingsverbranding verhelpen? Voor kwekers die hydroponics gebruiken, is het vaak makkelijker om dit probleem aan te pakken. In tegenstelling tot het kweken in aarde heb je bij hydroponics het voordeel dat je het water in enkele minuten kunt vervangen. Als je symptomen van voedingsverbranding in je hydrocultuur ziet, kun je simpelweg het reservoir legen. Hierna vul je het weer met een oplossing met minder voedingsstoffen en een ideale pH.

Het is handig als je de exacte hoeveelheid gebruikte voedingsstoffen bijhoudt. Zoek op hoeveel je gebruikte toen je planten voor het eerst symptomen vertoonden en begin met het toedienen van de helft van die hoeveelheid. Als het goed is, merk je onmiddellijk een positieve verandering in je wietplanten. Als je eenmaal je voedingswaarden hebt aangepast, zullen de symptomen van voedingsverbranding zich niet langer verspreiden. De aangetaste bladeren zullen niet herstellen, maar je redt hiermee wel het resterende gezonde weefsel van je planten.

Hoe los je voedingsverbranding op?

Hoe voorkom je voedingsverbranding?

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus is het verstandig goede gewoonten te ontwikkelen om de kans op fouten te verkleinen. Om te beginnen, moet je altijd verzekeren dat je de correcte voedingsstoffen gebruikt voor het desbetreffende groeistadium. En zelfs dan is het verstandig om slechts ¾ te gebruiken van de aanbevolen dosering op de verpakking. Soms zijn de aanbevelingen van de fabrikant wat overdreven, waardoor er maar weinig ruimte overblijft voor foutjes.

Hieronder staan enkele van de beste technieken om het risico op verbranding door voedingsstoffen te verminderen.

 • Gebruik een voedingstabel

Iedere plant reageert anders op dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Het vergt wat experimenteren om erachter te komen hoe bepaalde soorten reageren. Als vuistregel geldt de aanbevolen dosering op de verpakking als de maximale hoeveelheid. Als je planten gevoelig zijn voor verbranding, begin dan met veel minder. Start met 50% van de aanbevolen hoeveelheid om te voorkomen dat je planten verbranden.

 • Gebruik specifieke voeding voor wietplanten

Zorg ervoor dat je voedingsstoffen gebruikt die zijn bedoeld voor wietplanten. Deze zijn speciaal afgestemd op de soort. Veel producten zijn zelfs ontworpen om specifieke fases van de groeicyclus te ondersteunen.

 • Houd rekening met de behoeften tijdens de groei en bloei

De voedingsbehoeften van wietplanten veranderen naarmate hun levenscyclus vordert. Ze geven de voorkeur aan meer stikstof tijdens de vegetatieve fase om weelderige waaierbladeren te ontwikkelen. Tijdens de bloei prefereren ze hogere niveaus van fosfor en kalium. Als je ze tijdens de bloei een lading stikstof geeft, kun je symptomen van verbranding verwachten.

 • Let op de PPM

Je kunt verbranding door voedingsstoffen voorkomen door de parts per million (PPM) en elektrische geleidbaarheid (EC) van je voedingsmengsel en afvoerwater in de gaten te houden. Beide waarden geven een indicatie van de hoeveelheid voedingsstoffen die aanwezig zijn in je voedingspreparaten en kweekmedium.

Hieronder vind je een korte referentie van hoe deze waarden eruit moeten zien tijdens de belangrijkste fasen van de groei in verschillende kweekmedia. Te hoge waarden in je afvoer wijzen op een ophoping van zouten. Dit levert een verhoogd risico op voedingsverbranding.

Aarde Hydroponics
Zaailing 350–400ppm | EC (mS/cm) 0,7–0,8 400–500ppm | EC (mS/cm) 0,8–1
Groei 500-750ppm
EC 1,0–1,5
600–850ppm
EC 1,2–1,7
Bloei 750–900ppm
EC 1,5-1,8
850–1100ppm
EC 1,7-2,2

*PPM 500 scale used

Hoe meet je PPM en EC?

Om PPM te meten, heb je een meter nodig die de 'total dissolved solids' (TDS) meet. Kalibreer je apparaat en zorg ervoor dat deze nul aangeeft. Plaats je meter nu in de oplossing die je wilt testen. Om EC te meten, moet je een conductiviteitsmeter hebben. Hiermee kun je met één druk op de knop het zoutgehalte van je oplossing meten. Zo kun je een te hoog natriumgehalte vermijden.

Gebruik een EC/pH meter om de voedingssterkte elke keer te meten, of je nu dagelijks met de hand mixt of een hydro reservoir gebruikt. Zorg ervoor dat je hydroponic systemen, groeimediums en aarde flusht om te voorkomen dat zout kan ophopen in de wortelzone.

Als je hydroponisch wiet kweekt, kun je de voedingsstoffen wat meer verdunnen. Vind zo de goede balans om het risico op verdere voedselverbranding te verkleinen. Je hoeft de aanbevelingen van de fabrikant niet altijd op te volgen; verdun je voedingsoplossing gerust, zodat je planten precies krijgen wat ze nodig hebben.

Bij het afmeten van je voedingsstoffen, kun je het beste instrumenten gebruiken met een vastgestelde capaciteit. Als de mix bijvoorbeeld 10ml per liter is, gebruik je een maatlepel van 10ml. Houd het risico op een menselijk fout zo klein mogelijk. Het geven van een overdosis is gemakkelijk als je een grote maatbeker verkeerd afleest. Als je van bovenaf in een maatbeker kijkt, geef je altijd te veel. Houd dit soort bekers dus recht voor je ogen.

 • Biologische aarde

Een van de vele voordelen van het kweken in een organische aardemix is het feit dat je een buffer van organismen in het wortelsysteem hebt. Planten die in aarde worden gekweekt, kunnen beter omgaan met overbemesting en andere stressfactoren. Goed voorbereide, organische aarde heeft tijdens de gehele levenscyclus eigenlijk geen voedingsstoffen nodig. Hierdoor verdwijnt het gevaar op voedingsverbranding helemaal.

Verwar andere problemen niet met voedingsverbranding

Verschillende aandoeningen leiden tot vergelijkbare symptomen bij wietplanten. Nogmaals, dit zijn de belangrijkste symptomen van voedingsverbranding:

Gele of bruine bladpunten Uiteinden van bladeren drogen uit en krullen op
Onregelmatige vlekken en markeringen Krullende en 'klauwende' bladeren
Verkleuring begint zich over het blad te verspreiden

De oorzaken van voedingsverbranding zijn onder meer:

Overtollige voedingsstoffen in slecht verrotte mest, of te geconcentreerde synthetische toepassingen
Droge aarde Te weinig licht

Sommige voedingstekorten en vergiftigingen lijken op voedingsverbranding. Het is belangrijk dat je weet hoe je het onderscheid maakt, zodat je correct kunt behandelen.

 • Voedingsverbranding versus stikstoftoxiciteit

Wietplanten zijn sterk afhankelijk van stikstof. Dit essentiële macronutriënt dient als een belangrijk onderdeel van aminozuren en enzymen. Als je te veel stikstof aan je wietplanten geeft, kan dit grote problemen veroorzaken. Een overschot aan stikstof leidt tot vergelijkbare symptomen, waaronder:

Bruine en gele bladpunten Krullende en 'klauwende' bladeren

De volgende symptomen van stikstoftoxiciteit zijn echter anders dan die van voedingsverbranding:

Donkere bladeren Glanzende of gladde bladeren
Volledig gele bladeren
Voedingsverbranding versus stikstoftoxiciteit
 • Voedingsverbranding burn versus voedingstekort

Stikstoftekort treedt op wanneer je planten niet genoeg toegang hebben tot deze belangrijke voedingsstof. Gelukkig zien de symptomen van dit probleem er niet uit als voedingsverbranding. Ze manifesteren zich als volgt:

Verwelkende bladeren Volledig gele bladeren
Voedingsverbranding burn versus voedingstekort
 • Voedingsverbranding versus overbewatering (of onderbewatering)

Te veel of te weinig water geven, kan ook ernstige schade toebrengen aan je wietplanten. Ook hier komen een aantal symptomen overeen met verbranding door voedingsstoffen. Deze zijn onder meer:

Krullende of 'klauwende' bladeren Vlekken of markeringen

Maar er zijn ook symptomen waarmee je het onderscheid kunt maken. Deze zijn:

Hangende plant Verwelkte bladeren
Volledig gele bladeren Bronskleurige vlekken

Er zijn ook nog andere aanwijzingen die je kunnen helpen om de verschillende aandoeningen te onderscheiden. Planten die te veel water krijgen, staan bijvoorbeeld in een verzadigd kweekmedium. Planten die te weinig water krijgen, hebben echter een te droog medium. Planten met voedingsverbranding kunnen in enigszins droge aarde staan. Toch kunnen ze ook in een vochtig kweekmedium symptomen vertonen.

Voedingsverbranding versus overbewatering (of onderbewatering)
 • Voedingsverbranding versus hittestress

Hittestress ontstaat soms wanneer de toppen van je planten te dicht bij je kweeklampen staan. Buiten gebeurt het bijvoorbeeld tijdens een hittegolf. Planten die met hittestress kampen, ontwikkelen ook krullende en 'klauwende' bladeren. Maar uitsluitend de bladeren die zich het dichtst bij de warmtebron bevinden, zullen deze tekenen in een vroeg stadium vertonen. Abnormale bladeren als gevolg van voedingsverbranding kunnen daarentegen overal op je plant voorkomen.

Voedingsverbranding versus hittestress

Je kunt nu voedingsverbranding voorkomen en behandelen

Gefeliciteerd, je hebt zojuist nog meer kennis aan je kweekarsenaal toegevoegd! Je weet nu wat de beste manieren zijn om voedingsverbranding te voorkomen. Ook kun je het probleem aanpakken als je de symptomen ziet verschijnen. Onthoud dat wietplanten afhankelijk zijn van gezonde bladeren voor fotosynthese en het creëren van energie. Daarom is voedingsverbranding zo gevaarlijk.

Vergeet niet dat elke wietplant uniek is. Elke soort en individuele plant van dezelfde cultivar kan anders reageren op voedingsstoffen. Je moet je planten na het voeden regelmatig controleren. Als je duidelijke tekenen ziet verschijnen, gebruik dan minder voedingsstoffen. Als je het probleem wilt voorkomen, zorg dan dat je een TDS- en EC-meter aanschaft.

Verbranding door voedingsstoffen kan geleidelijk ontstaan of onmiddellijk problemen geven, afhankelijk van de toegediende hoeveelheid. Je gewas is te redden als je het vroeg herkent en aanpakt. Raak niet in paniek als je tekenen van verbranding ziet bij je planten, alhoewel je misschien wel een klein beetje mag flippen. Ga vervolgens aan de slag met bovengenoemde stappen om je planten weer gezond en vitaal te maken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37826 reviews