De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Voordelen Van Het Binnenkweken Van Autoflowers

Autoflowering cannabissoorten zijn geweldig. In tegenstelling tot conventionele (fotoperiodieke) planten schakelen autoflowers over naar de bloei als ze ouder worden en niet door de lichtcyclus. Dit maakt het kweken ontzettend eenvoudig. Je houdt van zaad tot oogst daarbij gewoon een vaste lichtschema aan (zoals 18/6). Autoflowers groeien ook sneller en worden niet zo groot als fotoperiode soorten. Na het planten van je zaden, oogst je de toppen na ongeveer 60-65 dagen. Veel autoflowers bereiken daarbij een hoogte van 50-70cm. Dit maakt ze ideaal voor een binnentuin waar de ruimte vaak beperkt is.

Het binnenkweken van autoflowers is dus erg voordelig. Daarom is het niet verrassend dat ze enorm populair zijn en niet alleen onder beginners. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips om goede resultaten te behalen. Maak je op voor een geweldige oogst!

Autoflowering-Cannabis-Plant

Tip 1: Het Selecteren Van De Juiste Zaden

Boven alles, spelen genen de belangrijkste rol als het gaat om het eindproduct. Hoe selecteer je echter de juiste soort? Laten we beginnen met je persoonlijke voorkeuren. Welk effect wens je bijvoorbeeld van je cannabis? Als je rookt voor de vetste stone, kan het niet misgaan met ware THC-beesten. Denk aan de krachtige Royal Cookies Automatic en Royal Gorilla Automatic. Dit zijn onze automatische versies van twee zeer populaire soorten.

Als je cannabis echter om medische redenen gebruikt of liever niet high wordt, kies dan voor een THC-arme, CBD-rijke soort. Een goede keuze is bijvoorbeeld de uitmuntende Solomatic CBD.

Bij het selecteren van een soort zou je ook rekening moeten houden met de groeikenmerken. Sommige soorten zijn gemakkelijker te kweken dan andere of groeien en bloeien buitengewoon snel. Als je net begint met telen of simpelweg haast hebt, overweeg dan Easy Bud of Quick One.

      Cannabis Seedfinder     

Tip 2: Niet Verpotten

De levenscyclus van autoflowering cannabisplanten is beperkt. Zo'n plant is daarom minder vergevingsgezind bij fouten en stress. Als planten erg gestresst raken, stagneert de groei. Fotoperiodieke cannabisplanten laat je dan langer vegeteren, zodat ze herstellen, maar autoflowers hebben die luxe niet; de bloei begint, hoe dan ook. Daarom is het verstandig om autoflowering soorten direct in hun uiteindelijke pot te planten om een shock te voorkomen.

Dat gezegd hebbende, heb je geen gigantische potten nodig. Autoflowering planten blijven namelijk vrij klein. Desalniettemin zou de pot groot genoeg moeten zijn om gebonden wortels te voorkomen. Gun ze daarbij voldoende ruimte om te groeien.

Voor de beste resultaten bij het ontkiemen van autoflowering cannabisplanten, raden we de Starter Kit Autoflowering aan.

Tip 3: Gebruik Een Wortelstimulator

Autoflowers hebben niet alle tijd van de wereld om te groeien. Direct na de ontkieming, hebben planten echter wel tijd nodig om een gezond wortelsysteem te ontwikkelen. Wanneer je direct na het planten een wortelstimulator aanbrengt, ondersteun je ze bij dit belangrijke proces. Overdrijf echter niet. Je zaailing is namelijk erg gevoelig voor overbemesting. Gebruik dus een minimale dosis wortelstimulator.

Flush-LST-Autoflowering-Cannabis-Plant

Tip 4: Kweek in Lichte, Luchtige Aarde

Autoflowering cannabisplanten prefereren lichte, luchtige aarde met minder voedingsstoffen. De meeste universele potgrond bevat vaak teveel stikstof of andere nutriënten. Kies dus uitsluitend licht bemeste grond voor je autoflowers. Deze planten willen ook minder compacte aarde. Dit zorgt er namelijk voor dat de wortels voldoende zuurstof krijgen.

Het is hierbij verstandig om zelf je eigen aardemix te maken.

Recept voor doe-het-zelf lichte en luchtige grond voor autoflowers:

    • 3 delen veenmos
    • 3 delen compost
    • 2 delen perliet, bevochtigd
    • 1 deel vermiculiet, bevochtigd

Wil je meer lezen over het samenstellen van de optimale potgrond voor je autoflowers? Lees dan ons artikel De Beste Aarde Voor Autoflowering Cannabis.

Tip 5: Gebruik Het Juiste Type Licht

In tegenstelling tot fotoperiodieke planten, hoef je je met autoflowers nauwelijks zorgen te maken over lichtschema's. Houd gewoon je lampen op een schema van 18/6 (18 uur aan, 6 uur uit), de gehele levenscyclus. 24 uur per dag licht is zelfs ook mogelijk. De meningen zijn echter verdeeld over welk schema "beter" is. Veel kwekers kiezen voor de 18/6-lichtcyclus. Hiermee behaal je namelijk prima resultaten, terwijl je ook wat energie bespaart in vergelijking met de andere optie.

Voor wat betreft het juiste type licht, zie je tegenwoordig veel meer LEDs. Deze vervangen de HPS-verlichting in veel kweekruimtes en -tenten. De initiële investering is wellicht wat hoger, maar je gebruikt minder energie dan met HPS. Dit betekent een enorme besparing op de energiekosten. Gebruik je een LED-kweeklamp? Controleer dan of deze ook uv-licht bevat. Sommige kwekers beweren dat dergelijk licht de smaak en kracht van het eindproduct verbetert.

In het begin, met je zaden, is het ook mogelijk standaard TL-verlichting te gebruiken, zoals T5-lampen. Deze zijn energiezuinig en worden niet warm. Je loopt dus geen risico je tere zaailingen te verbranden.

Tip 6: Probeer De Sea of Green-methode

De Sea Of Green-methode (SOG) is eigenlijk een dure naam voor het kweken van veel kleine planten in een kweekruimte om de opbrengst te verbeteren. Vanwege het kleinere postuur zijn autoflowers ideaal hiervoor.

Wil je dit ook proberen? Plant dan je zaden in kleine potten. Zet daarbij zoveel mogelijk planten op een vierkante meter. De potmaat en het aantal cannabisplanten is afhankelijk van de beschikbare ruimte. Soms verschilt het ook per soort. Experimenteer gerust om de juiste potmaat te vinden, evenals de juiste hoeveelheid planten om de best mogelijke opbrengst in je indoor kweekruimte binnen te halen. 

Belangrijk: Soms is er sprake van juridische beperkingen als het gaat om hoeveel planten je mag kweken voor persoonlijk gebruik. Dit verschilt per land, dus sla de wetgeving er even op na.

SOG-Method-for-Growing-Autoflowers

Tip 7: Geef Correct Water

Zoals vermeld, zijn autoflowers minder vergevingsgezind als het aankomt op grote of aanhoudende fouten. Dit betekent ook dat je je autoflowering dames correct zou moeten bewateren.

Hoe je cannabisplanten correct water geeft? Allereerst houd je geen vast schema aan. Geef alleen water als je planten dit nodig hebben. Laat de aarde uitdrogen tussen waterbeurten door. Een goede manier om dit te controleren, is door de potten op te tillen. Het is vaak vrij duidelijk of je te maken hebt met droge aarde of een verzadigde pot. Geef vervolgens uitsluitend water als de pot licht aanvoelt en de bodem is uitgedroogd. Overbewatering is vaak een fatale fout, dus ga voorzichtig te werk.

Tip 8: Controleer De Ph-waarde Van Je Water

De cannabisplant is alleen in staat voedingsstoffen op te nemen als de bodem de juiste pH heeft. De optimale pH-waarde ligt tussen de 6 en 7. Kweek je in een ander medium, zoals kokos? Houd dan een lagere pH aan, tussen de 5,5 en 6,5. Als de pH-waarde van je water niet optimaal is, vinden je planten het moeilijk voedingsstoffen op te nemen. Zieke cannabisplanten zijn het gevolg. De juiste pH is extra belangrijk als je autoflowers kweekt. Ze hebben tenslotte nauwelijks hersteltijd. Verzeker dus dat je planten alle benodigde voedingsstoffen ontvangen in hun korte groeiperiode.

Hoe je de pH van het water en je voedingsoplossing controleert? Elke kweker zou producten als "pH Down" en "pH Up" in huis moeten hebben. Uiteraard mag een pH-meter ook niet ontbreken. Zo heb je altijd de controle over de pH van je bodem.

Tip 9: Voedingsstoffen Verminderen

Veel cannabiskwekers overbemesten hun cannabisplanten. Dit is echter geen verrassing. Fabrikanten van voedingsstoffen laten ons namelijk geloven dat planten constante aanvulling nodig hebben om te overleven en floreren. Niets is echter minder waar.

Autoflowering cannabisplanten zijn het gezondst als ze precies de juiste hoeveelheid voeding ontvangen. Soms doorstaat een plant de zaailing- en vegetatieve fase zelfs zonder aanvullende voedingsstoffen. De meeste aardemixen bevatten namelijk al genoeg macro- en microvoedingsstoffen voor deze stadia van de groei.

Na de ontkieming, geef je ze daarom minimaal 2 weken geen voeding. En daarna voeg je alleen voedingsstoffen toe als de planten tekenen vertonen van een tekort, zoals vergeelde bladeren. Autoflowers in de juiste potgrond doen het hoogstwaarschijnlijk prima tot aan de bloeiperiode zonder aanvullende voeding. Vervolgens is het mogelijk speciale bloeivoeding te geven.

Het is ook mogelijk je cannabisplanten op biologische aarde te kweken. Zo ontvangen je planten tot aan de oogst alles wat ze nodig hebben voor een gezonde groei. Het toedienen van aanvullende voeding is daarbij niet nodig! Sommige kwekers maken zelf biologische superaarde die ideaal is voor autoflowers. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk dat de aarde niet te "rijk" is, vanwege de gevoeligheid van deze planten.

Tip 10: Top Je Autoflowers Niet

In tegenstelling tot conventionele cannabisplanten, is het niet mogelijk autoflowers te toppen, trimmen of af te knijpen. De enige trainingsmethode die je los mag laten op autoflowering soorten is Low Stress Training (LST). Dit draait om het zorgvuldig neerwaarts buigen en vastbinden van takken. Zo ontvangen alle toppen evenveel licht. Als je LST toepast op autoflowers, buig de takken dan alleen en sla het toppen over. Gebruik je Low Stress Training als alternatief voor een SOG? Begin dan vroeg, maar wees voorzichtig en breek de takken niet.

Tip 11: Zorg Voor De Juiste Luchtstroom, Vochtigheid en Temperatuur

Voorzie je autoflowering dames van een goede luchtstroom. Een lekker fris briesje van een ventilator verzekert een lage luchtvochtigheid in je kweekruimte. Dit helpt schimmelgroei voorkomen. Later in de bloeiperiode kampen je planten soms met droge bladeren. Haal deze weg om de luchtstroom rondom de toppen te verbeteren.

Houd ook de temperatuur in de gaten in je kweekruimte. Cannabis presteert het beste bij een gematigde kamertemperatuur van 20–25°C. Overmatige hitte, maar ook vlagen van kou of een frisse nacht, zorgt voor stress bij je planten. Dit vertraagt de groei, wat zich vertaalt naar een slechtere oogst.

Autoflowering-Cannabis-Plant

Tip 12: Flush

"Flushen" draait om het stoppen met geven van voedingsstoffen, waarbij je in de laatste 1-2 weken voor de oogst, uitsluitend water geeft met een correcte pH. Zo verwijder je opgehoopte mineraalzouten. Zonder voedingsstoffen in de bodem, haalt de plant opgeslagen voeding uit de bladeren; daarom verkleurt het gebladerte vaak geel tegen het einde van de bloei. Met flushen verkrijg je zuiverdere, beter smakende toppen. De chemicaliën die je aan je planten gegeven hebt, wil je immers niet roken. Flush dus voor het oogsten.

Tip 13: Oogst Geleidelijk

Je hoeft niet je gehele plant in één keer te oogsten! De kans is groot dat de bovenste toppen eerder rijpen dan de onderste, die verder van het licht verwijderd zijn. Geef deze toppen wat tijd om te volgroeien. Hak ze dus niet allemaal tegelijk af, maar oogst eerst de bovenste exemplaren en laat de rest gerust nog een paar dagen zitten.

Tip 14: Oogst Het Hele Jaar 

De meeste cannabiskwekers oogsten liever vaker dan een- of tweemaal per jaar. Zou het niet geweldig zijn als je continu wat planten klaar hebt staan voor de oogst? Met de onophoudelijke oogstmethode ligt dat binnen handbereik!

Deze methode houdt in dat je meerdere planten in verschillende groeistadia hebt staan. Op deze manier is het mogelijk de kweek zo te timen dat er altijd cannabisplanten klaar zijn voor de bloei en de oogst. Je bent zo in staat te genieten van een eindeloze voorraad, die geen overmatige inspanning vereist!

Met conventionele cannabis heb je hiertoe minimaal twee aparte kweekruimtes nodig. In het geval van autoflowers is het echter mogelijk je planten in verschillende groeistadia in dezelfde kamer te zetten. Autoflowering soorten vragen ongeveer 8-10 weken, van zaad tot oogst. Om van een constante stash te genieten, houd je een spreiding aan van 2-4 weken. Als je vervolgens de ene plant oogst, is de volgende alweer klaar om te bloeien.


Conclusie

Autoflowering soorten bieden veel voordelen. Ze zijn daarmee een geweldige aanvulling op het repertoire van elke kweker. Geavanceerde technieken of gigantische opbrengsten zijn niet echt mogelijk, maar als binnenkweker kun je zelf veel doen om het maximale uit je autoflowers te halen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37826 reviews