SOG & SCROG - Trainingstechnieken om de opbrengst te verbeteren

SOG Method and Cannabis CUltivation

Inhoud:

PLANTENGEZONDHEID OP DE EERSTE PLAATS

Elke trainingstechniek, gecombineerd met een kweekmethode of substraat, vereist gelukkige en florerende planten. Als je cannabisplanten liefdevol verzorgt, zijn ze krachtig en gezond in elke fase van de groei. Er is daarbij een aantal kweektechnieken om de ruimte effectief te benutten. Bovendien ben je zo in staat de opbrengst te verbeteren. Geen enkele techniek is echter zinvol als je planten niet levenslustig zijn.

Wil je gezonde planten? Dan zou je moeten verzekeren dat de kweekomgeving ideaal is voor cannabisplanten. Denk aan het groeimedium, het formaat van de potten, de verlichting en intensiteit, de pH van het water, voedingsstoffen en schema's, temperatuur en luchtvochtigheid. Stel deze factoren goed af en gezonde planten zijn je beloning. En bovendien is het dan mogelijk een aantal low-stress-trainingstechnieken (LST) in te zetten om de opbrengst te verbeteren.

LA SALUTE DELLA PIANTA PRIMA DI TUTTO

LST is met name voordelig voor kleine binnenkwekers, die vaak kampen met ruimtegebrek. Kunstlicht dringt daarbij slecht door en de kracht van het licht vermindert met het omgekeerde kwadraat van de afstand tot het bladerdak. Met LST maximaliseer je de opbrengst per vierkante meter door de verlichting efficiënt te benutten.

Twee populaire methodes van low-stress-training zijn sea of green (SOG) en screen of green (SCROG). Beide technieken zijn succesvol in te zetten om de opbrengst per vierkante meter te verbeteren. Autocorrect haat deze termen, maar cannabisplanten zijn dol op SOG en SCROG.

SOG

Sea of green is een manipulatietechniek voor cannabisplanten waarbij je veel kleine planten in kleine potten op een vierkante meter zet. Het voordeel van deze kweekmethode is dat de cannabisplanten korter vegeteren. Ze maken echter nog wel zoveel mogelijk toppen aan ten opzichte van het ruimtevolume. Met een SOG rijpen planten dus sneller. Daarom haal je soms een extra oogst per jaar binnen.

SCROG

Screen of green is ook een trainingsmethode voor planten. Het doel is gelijk aan dat van SOG: het zoveel mogelijk verbeteren van de opbrengst per vierkante meter. Je gebruikt hierbij grote potten om de wortelzones van grotere planten aan te moedigen. De ontwikkeling van de toppen moedig je aan door nieuwe scheuten horizontaal te buigen en vast te binden. Dankzij een gelijkmatige lichtverdeling over een letterlijke screen of green vul je de gehele ruimte met minder planten. De beloning is een grote hoeveelheid homogeen gevormde toppen.

SOG SCROG

SCROG OF SOG?

SOG: planten met weinig zijtakken moedig je aan een hoofdtop te ontwikkelen. Je hoeft ze daarbij niet te trainen. Ook vragen de planten weinig aandacht buiten het standaard onderhoud. Je besteedt wekelijks minder tijd aan trainen, zoals je met grote planten wel zou doen, terwijl het eindresultaat overeenkomt.

SCROG: hiervoor heb je een hekwerk nodig met openingen die groot genoeg zijn om cannabisbladeren en -takken doorheen te leiden. Dit is zelf te maken van afrasteringsdraad of een plastic trellis. Het is ook mogelijk aan de slag te gaan met touw op een frame. Dit hekwerk heb je nodig om een gelijkmatig bladerdak te krijgen. Hiertoe weef je er continu nieuwe scheuten doorheen. Onontwikkelde zijtakken die anders nauwelijks toppen zouden ontwikkelen, worden nu gezonde, stevige takken. Ze ontvangen daarbij genoeg licht om goede, dichte toppen aan te maken.

EFFICIËNT RUIMTEGEBRUIK

SOG en SCROG zijn ideaal voor kwekers die kampen met ruimtegebrek. Je hebt namelijk niet veel hoogte nodig en je benut doeltreffend elke vierkante centimeter van het vloeroppervlak. Er is daarbij minder volume vereist in je kweekruimte dan in het geval van een ongetrainde plant. De opbrengst is echter net zo goed. Met SOG verkrijg je grote, individuele toppen. Je ziet daarbij geen popcorn- of slecht gevormde toppen door een gebrek aan licht.

Over het algemeen moedig je met de SOG-techniek apicale dominantie aan. Zo versterk en vergroot je de hoofdcola. Met SCROG ontmoedig je deze apicale dominantie echter om veel gelijkvormige clusters met toppen te stimuleren.

USO EFFICIENTE DELLO SPAZIO

DE GEKOZEN SOORT

De gekozen soort speelt absoluut een rol als je de ruimte efficiënt wilt benutten.

SOG: vaak kies je voor soorten die van zichzelf al een dominante hoofdcola aanmaken en nauwelijks zijtakken ontwikkelen. Indica's en indica-dominante kruisigen hebben deze eigenschap al. Zodra planten een bepaalde hoogte bereiken, meestal 20-30cm, schakel je over naar de bloeiperiode (12-12). De cannabis richt zich daarbij bijna exclusief op de ontwikkeling van een hoofdcola. Zijtakken ontwikkelen dus één top. Sommige kwekers beginnen direct met een lichtcyclus van 12-12, zodat uitsluitend kleine planten ontstaan.

SCROG: planten die van nature veel verschillende locaties met toppen ontwikkelen, zijn vooral geschikt voor deze techniek. Sativa's of sativa-dominante soorten met veel nodes hebben deze eigenschap vaak. Deze strains zijn over het algemeen groot, met diverse vertakkingen. Bij een ongetrainde plant ontwikkelen de onderste toppen zich echter niet goed. Als je deze locaties verwent met veel blootstelling aan licht, moedig je de groei van grotere toppen aan. Het is echter niet noodzakelijk uitsluitend sativa's te kweken op deze manier, want indica's reageren ook goed op deze techniek!

HOUD REKENING MET DE POT

Het is belangrijk dat je de juiste potten kiest voor je SOG of ScrOG. Daarmee verzeker je de gezondheid van je planten en de best mogelijke opbrengsten. Over het algemeen wil je niet kweken in potten van minder dan 3-4 liter. Lees echter verder voor een uitgebreider beeld van welke potten geschikt zijn voor SOG en ScrOG.

SOG: Houd er rekening mee dat je bij SOG tussen de 9 en 12 planten per m² kweekt. Voor de beste resultaten moet je ervoor zorgen dat elke plant genoeg aarde heeft om een gezond wortelstelsel te ontwikkelen en te voorkomen dat ze omvalt tijdens de groei.

Wanneer je 9-12 planten per m² teelt, ben je beperkt tot het gebruik van potten met een diameter van 20-30cm. Meestal hebben deze een volume van 7-11 liter. Het gebruik van potten van dit formaat is prima. Houd er echter rekening mee dat stekken slechts zo’n 8 weken in de vegetatieve fase kunnen blijven, zonder last te krijgen van verstrengelde wortels en stress door ruimtegebrek. Wil je je planten langer laten groeien? Investeer dan in grotere potten.

Sommige kwekers telen wel 25 planten per m² in een SOG-opstelling. Daarbij beperken ze de tijd dat de cannabisplanten groeien, zodat ze sneller kunnen oogsten. Voor zo’n hoge concentratie zul je echter kleinere potten van ongeveer 5 liter moeten gebruiken.

ScrOG: Bij het kweken volgens de ScrOG-methode heb je iets meer opties wat betreft het aantal planten. Ben je van plan om één plant per m² te kweken, gebruik dan een pot van minstens 20l. Wil je de tijd tot de oogst verkorten? Dan kun je 4 planten per m² telen in potten van 10l.

Met ScrOG is er geen vaste regel wat betreft hoeveel planten je kunt kweken per m². Het hangt echt af van je doelstellingen, budget en de tijd die je aan elke oogst wilt besteden. Vergeet niet dat, welke kweektechniek je ook gebruikt, je planten altijd zoveel mogelijk ruimte moet geven.

TIENI IN CONSIDERAZIONE IL VASO

TOPPEN & TRIMMEN

SOG: krachtigere of vertakte soorten, zoals sativa's en sativa-dominante kruisingen, kampen soms met ruimtegebrek. Het is hierbij mogelijk de lagere takken te verwijderen om een dikkere, meer ontwikkelde hoofdcola te stimuleren. Dit verbetert ook de lichtpenetratie. Daarnaast bevorder je de luchtcirculatie, zowel rondom de plant als het bladerdak.

SCROG: planten top je vroeg om de ontwikkeling van takken aan te moedigen. Zo zijn ze in diverse richtingen te trainen om het scherm op te vullen. Groei moedig je daarbij uitsluitend boven het net aan. Vegetatie daaronder knip je weg, want dit ontvangt toch nauwelijks licht. Op deze manier ontstaat ruimte onder het hekwerk. Dit verzekert luchtcirculatie rondom de plant en het groeimedium.

In beide gevallen speelt transpiratie door de bladeren en verdamping uit het groeimedium een belangrijke rol bij de gezondheid van de planten.

UITEINDELIJK ZIJN BEIDE ZIJN PRIMA

Deze twee low-stress-trainingstechnieken zijn beide succesvol gebleken voor zowel de thuiskweker als commerciële kweker. Allebei hebben ze unieke voordelen en je haalt bij beide het maximale uit de beschikbare ruimte. Experimenteer simpelweg met de twee technieken om te besluiten welke het beste bij jouw kweekstijl past.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.