De ultieme gids over apparatuur voor indoor cannabis kweken

Lees deze uitgebreide handleiding en ontdek wat je moet aanschaffen voor jouw kweek. Hiermee verbreed je je vaardigheden als kweker van cannabis.

De ultieme gids over apparatuur voor indoor cannabis kweken

De Beste Tools Voor Beginnende, Gemiddelde En Deskundige Kwekers

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om wiet binnen te kweken. Het enige wat je nodig hebt, is het juiste gereedschap. Hieronder vind je een zeer uitgebreid overzicht van alles wat vereist is. Je leest bijvoorbeeld alles over zaden en potten, maar ook over lampen en tenten. We geven bovendien per tool weer wat geschikt is voor beginnende, gemiddelde en deskundige kwekers.

Zaden

De eerste stap voor het kweken van fantastische wiet, is zorgen dat je de juiste genen hebt. Cannabisplanten verschillen onderling enorm. Het kost daarbij tijd je te verdiepen in strains en te ontdekken wat bij jouw kweekruimte, budget en vaardigheden past.

Wij van RQS zijn er trots op dat we allerlei soorten strains hebben ontwikkeld. Er is daarmee voor elke kweker wel iets. Hieronder vind je drie strains, voor de beginnende, gemiddelde en deskundige kweker:

White Widow Automatic: White Widow is een wereldberoemde, klassieke Nederlandse strain. Voor deze autoflowering variëteit hebben we een krachtige, productieve White Widow gekruist met een robuuste _Cannabis ruderalis_. Het resultaat: een krachtige autoflower die van zaad naar oogst snelt in slechts 8–9 weken. Ze genereert daarbij een geweldig resultaat, ongeacht je ervaring.

Royal Cookies: Als je eersteklas Amerikaanse genen thuis wilt kweken, dan is dit de perfecte keus. Ze is ontstaan uit de kruising van twee unieke Forum 1-fenotypes. Daarmee is een superkrachtige Royal Cookies-soort ontstaan, met maar liefst 23% THC. Ze kan bovendien enorme opbrengsten genereren. Met een bloeitijd van slechts 8–9 weken is dit een geweldige gemiddelde strain die altijd eersteklas toppen oplevert.

Shining Silver Haze: Ben je een ervaren kweker, die graag een sativa-dominante hybride wil kweken? Kijk dan niet verder. Shining Silver Haze is onze eigen versie van de iconische Haze-variëteiten die wereldwijd een ware cannabis-revolutie hebben veroorzaakt. Deze strain heeft een THC-gehalte van 21%, een bloeicyclus van 9–11 weken en biedt een stimulerende, ongeëvenaarde high. Daarmee is dit bij verre een van onze meest geliefde strains.

Kweektent

Als je binnen cannabis kweekt, dan wil je de kweek zo goed mogelijk onder controle houden. En de beste manier om dat te bereiken, is door je planten in een kweektent te zetten. Daar heb je veel controle over variabelen als de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtcirculatie, ventilatie en meer.

Kweektenten zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Met een kweektent is het makkelijk een speciale ruimte te creëren voor je planten, zonder dat je een hele kamer moet verbouwen. Hieronder vind je drie verschillende kweektenten voor kwekers van diverse niveaus:

GrowPRO 2.0 Grow Tent S Eco: Dit is een kleine tent die perfect is voor beginners of kwekers die de eerste keer gaan zaaien. Deze tent is volledig lichtbestendig en heeft een extra duurzaam ontwerp met supersterke en stabiele stangen. Ook heeft de kweektent meerdere luchtinlaten en “superflappen” voor optimale luchtdoorstroming. De tent heeft daarnaast een waterdichte ondergrond en drie ventilatiepunten. Dit is een perfecte keus als je voor de eerste keer binnen kweekt en krap bij kas zit.

Apollo Horticulture Mylar Tent: Dit is een kweektent van gemiddelde omvang voor meer ervaren kwekers die met professionelere spullen willen werken. Apollo Horticulture is een gerespecteerd merk en de kweektenten zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. De tenten zijn ook reflecterend. Daardoor profiteren je planten optimaal van hun lichtbron. Op alle Apollo-producten krijg je daarbij een garantie van 90 dagen. Mochten er problemen zijn, dan krijg je binnen 30 dagen je geld terug.

Gorilla Grow Tent GGT59: Gorilla-kweektenten staan bekend als de beste kweektenten voor binnen. Deze tenten hebben in elkaar grijpende 100% stalen frames, een canvasdichtheid van 1680D, grote ramen, industriële ritsen en diamantvormige reflecterende binnenwanden. De kweektenten zijn daarmee letterlijk het beste wat er is. Bedenk echter dat je krijgt waar je voor betaalt; ze zijn best prijzig. Voor ervaren kwekers die graag eersteklas oogsten willen, is het de investering echter meer dan waard.

KWEEKTENT

Grond

Wat altijd opgaat bij het kweken van wiet: Je planten groeien zo groot en gezond als hun groeimedium toelaat. Daarom is het superbelangrijk dat je vanaf het begin investeert in hoogwaardige grond.

Bedenk dat cannabis andere groeiomstandigheden nodig heeft als andere planten. De plant houdt van lichtzure grond met een pH van rond de 6–6,8 (5,5–6,5 voor kweek zonder aarde). Qua voedingsstoffen heeft cannabis verschillende concentraties nodig van stikstof, fosfor en kalium tijdens de groeicyclus. De plant vereist ook een rijke balans van micronutriënten, zoals calcium, mangaan, ijzer, koper en zwavel. Hieronder vind je drie verschillende soorten grond voor beginnende, ervaren en deskundige kwekers:

Miracle-Gro Potting Mix: Miracle-Gro is een gevestigd merk en de Potting Mix hiervan is erg populair onder cannabiskwekers. Het is zeer geschikt voor beginnende kwekers en bevat alle voedingsstoffen die je planten nodig hebben om groot en gezond te worden. Miracle-Gro biedt zelfs genoeg nutriënten om cannabisplanten maar liefst zes maanden lang van voedsel te voorzien. Met deze grond zou je ook een dubbel zo grote oogst binnenhalen, zonder dat je er extra werk voor hoeft te doen.

Nature’s Living Soil: Dit is een van de beste soorten supergrond die je kunt kopen. Het is geconcentreerde superaarde waarmee je gewone potgrond, zoals Roots Organic of Fox Farm, kunt verrijken. Het bevat alle biologische voedingsstoffen die je planten nodig hebben om groot en gezond te worden. Hiermee genereer je bovendien een zo goed mogelijke oogst. Als je een gemiddelde kweker bent, die de tuin iets extra’s wil geven, dan is dit een goede keuze.

Zelfgemaakte supergrond: Als je een deskundige kweker bent, dan is er niets beter dan het maken van je eigen biologische potgrond. Met natuurlijke meststoffen, compost en andere biologische ingrediënten, kun je zelf je grond samenstellen. Bovendien geeft het je de nodige rust als je precies weet wat je planten toegediend krijgen.

Potten

Potten zijn er in allerlei vormen en maten. Welke je gaat gebruiken, is afhankelijk van je kweekruimte en je vaardigheden. Idealiter hebben je planten genoeg ruimte om een gezond wortelstelsel te ontwikkelen, terwijl hun omvang beheersbaar blijft.

De meeste kwekers kiezen voor een van de volgende opties:

Zelfgemaakte potten: Als je een beperkt budget hebt, dan kun je creatief zijn met emmers, vaten of vergelijkbare containers. Kweek je binnen? Dan adviseren we om potten te gebruiken met een inhoud van ongeveer 10l. Buiten kun je voor grotere gaan (20l of meer), zeker als je slechts een paar planten kweekt. Wat voor pot je ook gebruikt, vergeet niet om drainagegaten in de onderkant te boren.

Standaard bloempotten: Standaard plastic bloempotten zijn goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en dienen het doel. Voor kwekers met een beperkt budget, zijn eenvoudige kweekpotten van 12l perfect.

Textiele “smart”-potten: Als je een deskundige kweker bent, die zijn planten wil helpen een zo sterk mogelijk wortelstelsel te ontwikkelen, kies dan voor onze textiele potten. Compleet met onze eigen “Aqua Breathe”-technologie bieden deze de juiste balans tussen beluchting en vochtbehoud. Daarmee weet je zeker dat je planten sterke, gezonde wortels ontwikkelen.

POTTEN

Bevochtiger En Ontvochtiger

Vochtbeheersing is essentieel als je cannabis binnen kweekt. Cannabisplanten profiteren namelijk van verschillende niveaus van vochtigheid tijdens de verschillende fases van hun levenscyclus.

Zaailingen houden bijvoorbeeld van een hoge relatieve luchtvochtigheid van rond de 65–70%. Tijdens de vegetatieve fase kun je dit geleidelijk verlagen met 5% per week. In de laatste weken van dit stadium, moet de relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte rond de 40% liggen. Dat niveau moet je vervolgens aanhouden tijdens de bloeifase. Dit om te voorkomen dat er problemen ontstaan met schimmels en meeldauw.

De beste manier om de relatieve luchtvochtigheid in je kweekruimte onder controle te houden, is met een bevochtiger/ontvochtiger. Wij geven je hieronder drie opties:

Elektrische ontvochtiger met 2l-tank: Ben je een beginnende kweker met een kleine kweektent en slechts een paar planten? Dan is deze kleine ontvochtiger perfect. Als de watertank eenmaal is gevuld, slaat het apparaat automatisch af om energie te besparen. Dit is een zeer kosteneffectieve optie voor kwekers met een beperkt budget.

Vornado EV200 5l: Als je kweektent een gemiddelde omvang heeft (zo’n 120 × 120cm), dan is de Vornado een goede keus. Dankzij de wervelende werking, circuleert dit apparaat vocht door de hele ruimte (maximaal 65m²). De ventilator kun je daarbij instellen op drie standen (laag/hoog/automatisch). Ook handig: de bedieningsknoppen, elektronische hygrostaat en automatische vochtigheidsregeling.

TROTEC B 400-luchtbevochtiger: Deskundige kwekers met een grotere kweektent hebben een grotere bevochtiger nodig. Daarvoor is de TROTEC B 400-luchtbevochtiger heel geschikt. Met een capaciteit van 34l, houdt dit beest controle over het vochtgehalte in een ruimte tot wel 360m². Bovendien gaat het apparaat automatisch uit als de juiste vochtigheidsgraad is behaald. Bij een grote kweek, is dit de perfecte oplossing.

Ventilatoren

Luchtcirculatie is superbelangrijk bij het kweken van wiet. Als lucht stagneert, ontstaan er namelijk hete luchtzakken. Bovendien kunnen schimmels, plagen en ziekten de kop opsteken die dodelijk kunnen zijn voor je planten.

Gelukkig is het niet moeilijk de luchtcirculatie te beheersen. Investeer simpelweg in wat ventilatoren die zorgen voor een stabiele luchtstroom. Hieronder vind je drie opties:

Lorell LLR49256: Soms heb je geen apparatuur nodig met ingewikkelde toeters en bellen. Deze eenvoudige muurventilator van Lorell is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze ventilator met een doorsnede van 40cm werkt heel eenvoudig. Er zitten drie standen op, waarmee je de snelheid van de luchtstroom kunt instellen. Niet heel fancy, maar gewoon wat nodig is voor een beginnende kweker met slechts een paar planten in een kleine kweekruimte.

Hurricane Super 8-ventilator: Deze draaiende ventilator van Hurricane gaat een stapje verder dan het eerder genoemde model. Hij beweegt daarbij in een achtvormig patroon. Daardoor is er sprake van maximale luchtcirculatie in de kweekruimte. Het apparaat heeft daarbij drie standen en een stevig ontwerp dat extra lang meegaat. Daarmee is dit een ideale optie voor gemiddelde kwekers.

Draaiende muurventilator: Een ventilator met een doorsnee van 72cm is ideaal voor ervaren kwekers die met grote kweekruimtes werken. Deze ventilatoren van industrieel formaat zijn ontworpen voor efficiënte luchtcirculatie in grote ruimtes. Denk aan commerciële keukens en warenhuizen. De luchtstroom van deze ventilatoren is te sterk voor kleine kweektenten, maar heel geschikt voor een grote, professionele kweek.

VENTILATOREN

Thermometer En Hygrometer

Om de beste wiet binnen te kweken, moet je volledige controle hebben over de omgeving van je planten. Twee belangrijke variabelen daarbij, zijn de temperatuur en vochtigheid. Je houdt beide goed in de gaten met een thermometer/hygrometer. Hieronder vind je drie verschillende thermo-hygrometers die geschikt kunnen zijn voor je kweekruimte:

ThermoPro TP50: Deze digitale thermometer/hygrometer is perfect voor beginnende kwekers en voor iedereen die werkt met slechts een paar planten in een kleine kweekruimte. Er zit daarbij een garantie op van 3 jaar. Het apparaat is nauwkeurig af te lezen, met eenheden van circa ±2/3% relatieve luchtvochtigheid en ±1°F.

ThermoPro TP65A: Dit is de grote broer van de TP50. Dit apparaat heeft een groot verlicht touchscreen, afstandsbediening die werkt tot een afstand van 60m en een extra waterdicht ontwerp. Daarmee is hij bestand tegen extreme temperaturen tot maar liefst -35°C. Op de TP65A zit ook een garantie van 3 jaar als je hem registreert bij ThermoPro. Dit is een zeer uitgebreid apparaat waarmee je lang vooruit kunt.

Ambient Weather WS-3000-X3: Als je de meest uitgebreide combinatie zoekt, kies dan voor deze. Compleet met drie snoerloze sensoren is dit apparaat geweldig voor kwekers die afzonderlijke kweekruimtes hebben voor zaailingen, opgroeiende en bloeiende planten. Hij biedt ook een uitgebreid gegevensbestand. Daarmee kun je grafieken en gegevens aflezen van alle drie de sensoren betreffende temperatuur, vochtigheid, dauwpunt en hitte-index. Als je optimale controle wilt over meerdere kweekruimtes, ga dan voor dit apparaat.

Voedingsstoffen

Als je een grote oogst wilt, dan moeten je planten de juiste voedingsstoffen krijgen. En op het gebied van nutriënten voor cannabis, zijn er talrijke mogelijkheden.

Cannabis heeft drie macronutriënten nodig om te kunnen groeien: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Er zijn diverse voedingsformules die deze stofjes in verschillende concentraties bevatten. Naast de standaardformule met NPK, hebben je planten echter ook micronutriënten nodig. Denk aan calcium, zwavel, zink, boor, mangaan, koper en ijzer. Geef je planten een gezonde combinatie van al deze voedingsstoffen. Dan is de kans op een fantastische oogst groot.

Hieronder vind je drie verschillende voedingsoplossingen die je kunt proberen bij je volgende cannabiskweek (als je ze niet al gebruikt):

Fox Farm Nutrient Trio: Fox Farm is een zeer gerespecteerd merk onder cannabiskwekers. En deze verpakking met 3 voedingsstoffen bevat alle basisvoedingsstoffen die je nodig hebt voor dikke, grote toppen. Ook wordt dit product geleverd met een groei-booster en twee bloei-boosters. Daarmee is deze complete set perfect voor beginnende kwekers die niet veel werk van hun kweek willen hebben.

Technaflora Recipe for Success Starter Kit: Als je een professionelere aanpak zoekt voor het voeden van je planten, dan heb je deze set nodig. Er zitten gewone meststoffen in voor bij de groei en bloei, maar ook oplossingen met micronutriënten. Denk aan magnesium, calcium, ijzer, essentiële koolstoffen en aminozuren. Daarmee til je jouw toppen naar een hoger niveau.

Biobizz Starters Pack: Als je biologisch wilt kweken, dan is deze set perfect. Biobizz is ook een zeer gerespecteerd merk. Deze box bevat de iconische voedingsstoffen Bio·Heaven™, Bio·Bloom™ en Bio·Grow®. Daarnaast zit er Top·Max™ in de verpakking (ter verbetering van de omvang van de toppen) en Root·Juice™ voor de wortelontwikkeling.

Royal Queen Seeds Easy Nutrition: met deze reeks biologische voedingsstoffen ontvangen jouw cannabisplanten alles wat ze nodig hebben om te overleven en te floreren. Easy Grow voldoet aan alle behoeften van de vegetatieve fase. De gespecialiseerde bloeiformule in Easy Bloom stimuleert een snelle en gezonde bloeitijd. Easy Boost verrijkt het groeimedium met belangrijke macro- en microvoedingsstoffen. Easy Roots introduceert gunstige schimmels die je planten helpen bij de opname van voeding.

VOEDINGSSTOFFEN

Kweeklampen

Geen lijst met kweekapparatuur is compleet zonder kweeklampen te noemen. Lampen zijn de kern van je kweekruimte. Ze hebben daarbij de grootste impact op de kwaliteit en omvang van je oogst.

Lampen zijn er in verschillende maten, vormen en prijzen. Hieronder vind je onze keus voor de drie beste kweeklampen die momenteel verkrijgbaar zijn voor beginnende, gemiddelde en deskundige kwekers:

Advanced Platinum Series P300: Dit is de allerbeste lamp voor beginners. Met een led-sterkte van 300W en een lichtspectrum van 12-band, variërend van UV tot IR, is dit een van de beste exemplaren op de huidige markt. De P300 heeft ook twee ultra-stille ventilatoren en een aluminium koelingselement om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Tot slot heeft hij een knop waarmee je hem instelt voor de groei- of bloeifase. Daarmee is het supereenvoudig je planten de juiste belichting te geven. Er zijn ook andere lampen voor beginners verkrijgbaar, maar de P300 is het extra geld meer dan waard.

California Lightworks Solar System 550: Deze lamp van 400 W is perfect voor kwekers met een grotere kweekruimte, maar een beperkt budget. Dit systeem is wel wat prijzig, maar behelst misschien wel de beste lampen in het middenassortiment. Het is een combinatie van 50.000 led-lampen. De lamp behaalt 400W op volledige kracht en beschijnt een oppervlakte van 1,1m² in bloei en tot wel 2,2m² in de groeifase. Bovendien is de warmte-output van deze lamp erg laag, waardoor je mogelijk geen leidingen nodig hebt.

G8LED 900W MEGA LED: High Times noemde de Mega LED de beste kweeklamp van 2017 en 2018. En dat is niet zomaar. Deze lamp biedt een uitzonderlijk wattage en ongelooflijke penetratie van tot wel 1,5m onder het bladerdak. Als je een deskundige kweker bent en het liefst investeert in eersteklas apparatuur, dan is dit iets voor jou.

Bonustip

Voor een extra simpele start van je volgende kweek, is het een goed idee om de Starter Kit Feminized te kopen; compleet met een tray zaailing-potten, een zakje Bacto (bacteriële mix voor sterke wortelgroei), een Propagator Pro (tray voor snellere ontkieming), perliet, verlichting en drie feminized Critical-zaden van RQS. Daarmee biedt deze set alles wat je nodig hebt voor een vliegende start.

Als je zaden eenmaal zijn ontkiemd, zet je de zaailingen in een grondmix met de Easy Boost Biologische Nutriëntenmix. Je mengt hiertoe gewoon 25–50 gram van de pellets met 10l grond en geeft water zoals gebruikelijk. Onze pellets zijn zodanig ontwikkeld dat je planten 10-12 weken lang voldoende voeding krijgen. Daarmee voorkom je problemen die verband houden met overmatige of te weinig voedingsstoffen.

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet; er zijn talrijke mogelijkheden op het gebied van kweekapparatuur voor cannabis. De hierboven genoemde opties behelzen echter onze favoriete keuzes voor kwekers van diverse niveaus. Heb jij iets gevonden dat supergeschikt is voor jou, maar niet op deze lijst staat? Deel het dan met ons hieronder!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.