De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

Wiet Kweken: Alle Basisprincipes

Wiet Kweken: Alle Basisprincipes

Wil je zelf cannabis kweken? Lees dan dit informatieve artikel zodat je een idee krijgt van waar je moet beginnen. We bespreken de belangrijkste onderwerpen in begrijpelijke taal, zodat je niet overweldigd wordt door alle informatie.


Maar laten we duidelijk zijn: dit artikel is geen kweekgids. Het is meer een overzicht van de basisprincipes. Bovendien beantwoorden we allerlei vragen die gaan over thuiskweken.

Aan het eind van dit artikel bezit je genoeg basiskennis om aan je moeder uit te leggen hoe het kweken van wiet in zijn werk gaat. Maar het belangrijkste is dat je deze kennis kunt toepassen op je eigen kweekavontuur.

Waarom Kweken Mensen Wiet?

Sommige mensen kweken hun eigen voorraad om te kunnen ontspannen na een lange dag. Anderen doen het om geld te besparen en het kruid altijd binnen handbereik te hebben.

Ongeacht de reden, is het kweken van wiet een interessante en opwindende onderneming. Je hebt namelijk niet veel nodig om van start te gaan. Je moet jezelf echter wel verdiepen in belangrijke informatie. Denk aan verschillende wietsoorten en kweekmethoden. Dit behandelen we allemaal hier.

Maar het belangrijkste is dat je een wietplant net als elke andere plant behandelt. Dit doe je door haar voldoende aandacht te geven en liefdevol te verzorgen.

Zijn Alle Wietplanten Hetzelfde?

Niet alle soorten zijn gelijk, wat overigens voor alle levende wezens op onze groene aarde geldt. Elke soort bezit unieke kenmerken. Denk aan groeisnelheid, geur, opbrengst, grootte, veerkracht en natuurlijk de hoeveelheid cannabinoïden en terpenen.

Bovendien vinden we een belangrijk verschil in het geslacht van cannabisplanten. Om dit onderwerp te vergemakkelijken: je wilt waarschijnlijk vrouwelijke planten kweken. Deze produceren namelijk die harsachtige toppen. Hiervoor kun je het beste feminized wietzaadjes gebruiken. Deze zaadjes zijn namelijk speciaal ontworpen om uitsluitend vrouwelijke planten te produceren. Bij regular zaadjes heb je daarentegen 50% kans op mannelijke of vrouwelijke planten.

Daarnaast moet je rekening houden met het verschil tussen autoflowering en fotoperiodieke wietsoorten. Het begrip ‘autoflowering’ houdt in dat deze wietplanten uit zichzelf bloeien. Dit doen ze ongeveer 2-4 weken na ontkieming.

Fotoperiodieke soorten vereisen dagelijks 12 uur duisternis om de bloei op te wekken en te behouden. De levenscyclus van deze planten duurt over het algemeen wat langer, omdat de vegetatieve fase niet vaststaat.

Zijn Alle Wietplanten Hetzelfde?

Wat Hebben Wietplanten Nodig om te Groeien?

Als je wiet kweekt, ben je in feite bezig met het kweken van leven. Wietplanten hebben voldoende aandacht, zorg en voedingsstoffen nodig om uit te groeien tot gezonde, florerende planten.

Hier zijn vier essentiële elementen om hoogwaardige wiet of andere planten te kweken:

Frisse Lucht

Laten we even licht wetenschappelijk te werk gaan. Planten vereisen zowel zuurstof als kooldioxide voor respiratie en het aanmaken van voedsel en suikers.

Als je ervoor kiest buiten te kweken, is er geen vuiltje aan de lucht. Frisse lucht is rijkelijk aanwezig. Maar als je binnen kweekt, heb je een goede luchtcirculatie nodig zodat je planten natuurlijk kunnen ademen.

Gelukkig los je dit op met een adequaat ventilatiesysteem. Als je een klein budget hebt, kun je toe met strategisch geplaatste ventilatoren. Mocht je meer financiële middelen tot je beschikking hebben, investeer dan in een uitgebreider ventilatiesysteem.

Licht

Planten vertrouwen op licht voor gezonde groei via het proces van fotosynthese. Voor wietplanten geldt: hoe meer licht ze ontvangen, hoe meer toppen ze ontwikkelen.

Net als frisse lucht, ontvangen wietplanten in de buitenlucht voldoende licht. Als je binnen kweekt, moet je denken aan lampen met (minimaal) 400-600 watt per vierkante meter.

Hoge temperaturen zijn een andere belangrijke factor als je binnen kweekt. Bepaalde lampen, met name HID-kweeklampen, geven veel hitte af. Ze kunnen je toppen beschadigen als je ze te dicht op het bladerdak hangt of wanneer ze te sterk zijn.

Water

Water is de levensbron van elk levend organisme op aarde. Wietplanten zijn hierop een vrij zeldzame uitzondering, omdat ze kunnen overleven met weinig water. Ze kunnen zelfs sterven als je ze teveel water geeft.

De beste methode om te verzekeren dat je planten de juiste hoeveelheid water krijgen, is wachten tot het substraat uitgedroogd is. Dit kun je testen door je potten even op te tillen. Als ze relatief licht aanvoelen, dan is het waarschijnlijk tijd voor een waterbeurt. Geef je je planten in ieder geval pas water als de eerste 3 centimeter van de aarde volledig uitgedroogd is.

Als het tijd is om je planten water te geven, kun je dat het beste via de onderzijde doen. Hiervoor plaats je de potten op schotels met water. Op deze wijze kunnen de wortels de juiste hoeveelheden water en voedingsoplossing opnemen.

Dit proces zorgt er ook voor dat de wortels naar beneden kunnen groeien, waar je planten op de lange termijn van profiteren. Met voldoende frisse lucht, water en zonlicht kunnen je planten de fotosynthese uitvoeren. Dit versnelt de groei.

Voedingsstoffen

Het is feitelijk jouw taak om je planten te voorzien van voedingsstoffen. De basisvoedingsstoffen zijn soms aanwezig in voorbemeste aarde. Soms zijn ze gemengd in een oplossing die je aan je planten geeft.

We kunnen een boek schrijven over het juist toedienen van voedingsstoffen. Hier gaan we een andere keer dieper op in. Het is verstandig om een complete voedingsoplossing te gebruiken, zoals Easy Boost van Royal Queen Seeds. Je hebt slechts een enkele dosis nodig om je planten 12 weken lang te voeden. Dit is de simpele, meest duidelijke oplossing. En wie wil dat nu niet?

Hoelang Duurt het Kweken van Wiet?

De groeisnelheid van autoflowering soorten stipten we hierboven al even aan. Maar voor wat betreft de totale kweektijd, vereisen de meeste soorten minimaal 3 maanden voordat je ze oogst.

Wil je weten hoelang het duurt voordat je je gekweekte toppen kunt roken? Reken op 3 weken. 1 week voor het drogen en minimaal 2 voor het uitharden.

Voor een beter beeld van het groeiproces, moet je meer weten over de 2 belangrijkste stadia van de levenscyclus van de wietplant: de vegetatieve fase en de bloeitijd. Hieronder vind je een korte uitleg:

 • Vegetatieve fase: in deze periode worden de bladeren en stengels van de plant zichtbaar. Deze fase eindigt wanneer de plant mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken ontwikkelt. Zodra dit het geval is, begint de volgende fase.
Vegetatieve fase
 • Bloeitijd: dit stadium begint zodra de vrouwelijke planten witte haren ontwikkelen. Dit zijn de stampers. Mannelijke planten ontwikkelen nu stuifmeelzakjes.
Bloeitijd

Wat Heb Je Nodig om Wiet te Kweken?

Ben je van plan zelf cannabis te kweken? Dan moet je eerst besluiten of je dit binnen of buiten doet.

De verschillen hebben we eerder al even besproken. Kort samengevat, is binnen kweken vaak een stuk duurder. Denk aan kunstlicht, een kweektent, aarde, voedingsstoffen, tuingereedschap en mogelijk ook apparatuur voor een hydrocultuur.

Laten we eens uitgebreid bespreken wat je nodig hebt voor elke omgeving.

Binnenkweek

 • Kweektent: Dit is een kleine, afgesloten ruimte waarin je al je planten huisvest. Je kunt van start als je al je apparatuur kwijt kunt en je planten van voldoende licht kunt voorzien.
 • Verlichting: HID-kweeklampen zorgen voor een zwaardere oogst. Ze kunnen ook erg heet worden en je planten beschadigen. LED-kweeklampen zijn koeler qua temperatuur. Ze leiden ook tot een minder rijkelijke oogst. Je moet zelf beslissen waar jouw prioriteiten liggen.
 • Aarde en potten: dit is de thuisbasis voor je planten en ondersteunen de wortels. Je kunt het beste voorbemeste aarde gebruiken. Deze bevat namelijk al voedingsstoffen. Wat de potten betreft, kun je het beste textiele potten of standaard plastic potten gebruiken.
 • Uitrusting voor hydrocultuur: Als je je planten niet in aarde wilt kweken, dan moet je apparatuur voor een hydrocultuurkweek aanschaffen. Bij deze methode gebruik je een geconcentreerde oplossing met minerale meststoffen die de wortels vervolgens opnemen.
 • Watervoorziening: kraanwater bevat meestal veel chloor. Gebruik liever gefilterd water voor je geliefde wietplanten.
 • Afzuiging: Planten hebben voldoende kooldioxide nodig om goed te kunnen groeien. Om dat te bereiken, heb je een constante, constante luchtstroom nodig. Met een afzuiginstallatie verbeter je de luchtcirculatie.
 • Klimaatbeheersing en -monitoring: je regelt hiermee de verlichting, het CO₂-gehalte, de luchtvochtigheid en de temperatuur van je kweekruimte. Deze moeten op een constante snelheid draaien om de groei van je planten te optimaliseren.
Binnenkweek

Buitenkweek

 • Weerbestendige uitrusting: moeder natuur is soms erg wreed. Zorg dus voor extra bescherming bij je planten. Bedek ze met zeilen of zet ze in een kas.
 • Drainage: de wortels van je planten zijn niet dol op een overschot aan water. Een goede oplossing hiervoor is een eenvoudig drainagesysteem van grind.
 • Aarde: gebruik altijd aarde die rijk is aan voedingsstoffen. Het maakt hierbij niet uit of je planten direct in een tuinbed of in een pot plant.
 • Voedingsstoffen: net als mensen hebben ook planten vitamines nodig. De basisvoedingsstoffen zijn meer dan genoeg om je planten te voorzien van de noodzakelijke voedingsstoffen.
 • Bodemtest: een bodemtest is ontzettend handig als je graag wilt weten wat de kwaliteit van de aarde is. Een extra bonus is dat deze ook aangeeft dat je planten extra water nodig hebben.
 • Potten: vaak zijn Air-Pots de beste keuze voor het kweken van wiet in de buitenlucht. Deze potten 'snoeien' de wortels van je planten op natuurlijke wijze. Dit komt de ontwikkeling ten goede.
Buitenkweek

Welk Deel van de Wietplant Kun je Roken?

Voor sommigen lijkt het antwoord op deze vraag vanzelfsprekend. Toch is het een terechte vraag.

Het antwoord is eenvoudig: de toppen zijn het enige rookbare deel van de wietplant. Deze toppen moet je wel drogen en uitharden voordat je er high van wordt.

Zoals eerder vermeld, produceren alleen de vrouwelijke planten rookbare toppen. Als dit je doel is, is het belangrijk dat je feminized zaadjes gebruikt voor je kweek.

Vragen & Antwoorden: Over het Kweken van Wiet

🚰 Hoe Vaak Moet Je Wietplanten Water Geven?
De meeste cannabisplanten kun je om de dag water geven. Laat ze vervolgens wat uitdrogen, maar uiteraard niet totdat je tekenen van verwelking ziet.

Er bestaat een goede manier om te ontdekken of je planten dorstig zijn: steek je vinger in de aarde tot het tweede vingerkootje. Dat is ongeveer 5 cm. Voel je droge aarde? Geef dan water. Als de aarde nog vochtig is, kun je nog een dag wachten.
🤫 Wat Is de Invloed van Geur en Verlichting op Discreet Kweken?
Dit hangt volledig van je kweekmethode af. Als je binnen kweekt, is het ongetwijfeld gemakkelijker om incognito te blijven. Als je een kweektent gebruikt, houd je deze simpelweg gesloten. Met een koolstoffilter verminder je eventuele geurtjes. Kweek je planten in een andere ruimte in huis, zoals de kelder, spreekt het voor zich dat je je planten moet verstoppen.

Je zult altijd wat last hebben van lawaai-, licht- en geurvervuiling, maar dat hoort erbij. Denk na over het verhullen van deze problemen.

Nu we het toch over verhullen hebben... dit is vooral belangrijk als je buiten kweekt. De geur van wiet kan argwaan opwekken bij de buren. Het is verstandig om gezelschapsplanten neer te zetten om de specifieke geur te verdoezelen. Denk bijvoorbeeld aan pepermunt.
🤹 Is het Kweken van Wiet Lastig als Je Weinig Ervaring Hebt?
Heb je besloten om zelf cannabisplanten te kweken? Weet dan dat dit tijd, moeite en toewijding kost. Een deel bestaat uit het motiveren van jezelf om dagelijkse taken uit te voeren. Dit houdt in dat je je planten regelmatig controleert, de juiste voedingsstoffen toedient en oogst wanneer de toppen rijp zijn.

Je kunt kiezen voor verschillende routines, afhankelijk van je eigen dagelijkse ritme. Sommige aspecten van het kweekproces kun je vereenvoudigen als je de aanbevolen richtlijnen volgt. Zo kun je je planten bijvoorbeeld het beste in de ochtend water geven. Maak deze taak bijvoorbeeld onderdeel van je koffiemoment om het op te nemen in je dagelijkse routine.
🌡️ Vereisen Wietplanten Constante Temperaturen?
Wietplanten kunnen kleine temperatuurschommelingen opvangen. Een constante temperatuur is echter essentieel als je de beste resultaten wilt behalen.

Als je buiten kweekt, zijn de dagtemperaturen meer onvoorspelbaar door hitte en luchtvochtigheid. Houd daarom een extra oogje in het zeil. Nachttemperaturen zijn vaak koeler en beter voorspelbaar. Over het algemeen ervaar je hier geen problemen mee.

Als je binnen kweekt, is dat vaak een stuk eenvoudiger. Je kunt namelijk temperatuurregelaars en modulatoren gebruiken die zorgen voor een constante temperatuur.
🌚 Waarom Hebben Wietplanten Duisternis Nodig Voor Hun Ontwikkeling?
Planten vereisen licht voor het proces van fotosynthese. Maar ze maken ook het proces van respiratie door.

Tijdens fotosynthese slaan planten koolstof op. Tijdens respiratie gebruiken ze koolstof om de bestanddelen te recreëren die tijdens de fotosynthese zijn afgebroken. Ze zetten de energie om die ze overdag hebben geproduceerd, waarna ze dit proces de volgende dag herhalen.

Respiratie vindt vooral plaats in de afwezigheid van licht. Dit gebeurt dus in een onverlichte kweekruimte of in de nachtelijke uren in de buitenlucht.
💰 Wat Zijn de Opstartkosten voor een Wietkweek?
Eerder stelden we al vast dat binnenteelt duurder is dan buiten. Wil je getallen horen? Reken dan op € 150-250,-.

Nu de legalisatie van wiet in veel delen van de wereld realiteit is, kun je online veel kopen. Er bestaan talloze growshops waar je apparatuur kunt aanschaffen.

Wat de zaadjes betreft, vind je hoogwaardige zaadjes bij gespecialiseerde zadenbanken als Royal Queen Seeds. Je vindt hier alles wat je nodig hebt.

Beginnen met het Kweken van Wiet - Conclusie

We hopen dat je nu voldoende basisinformatie hebt over het kweken van cannabis. Overweeg je in de nabije toekomst zelf aan de slag te gaan? Gebruik dit artikel als een checklist om belangrijke zaken te onthouden.

Wil je direct van start en ben je ook al klaar voor de volgende stappen? Laat ons je niet tegenhouden!

Een vruchtbaar kweekavontuur toegewenst!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37835 reviews