Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés


Wat is Een Stamper?

De stamper is het vrouwelijk geslachtsorgaan van een plant. Kwekers noemen stampers ook wel bloeiharen die uit de bloemkelk van een vrouwelijke plant groeien. Een andere naam voor stamper is stempel. Wanneer deze in contact komt met stuifmeel van een mannelijke plant, raakt het vrouwtje bevrucht. Het deel van de stamper dat bedekt is met papillen die stuifmeel opvangen, noemen we het 'stigma'.

In plaats van zich te concentreren op het produceren van meer harsrijke toppen begint de vrouwelijke cannabisplant zaden aan te maken. De cannabis wordt daardoor minder krachtig en er worden zaadjes gevormd in de schutbladeren die de zaadknoppen bevatten. Sinsemilla, wat 'zaadloos' betekent, is volledig afhankelijk van vrouwelijke planten die niet bevrucht worden.

Wat Kan De Stamper Je Vertellen Over Je Jonge Cannabisplant?

Typerend voor mannelijke planten is dat ze eerder voorbloei vertonen dan hun vrouwelijke tegenhangers. Zo'n 4-6 weken na het ontkiemen zou je moeten kunnen zien of je feminized fotoperiode zaden inderdaad allemaal vrouwtjes zijn. Zelfs wanneer ze nog in de groeiperiode zitten. Ook als je regular zaden hebt, kun je rond deze tijd de mannelijke planten herkennen en verwijderen voordat de bloeiperiode intreedt.

Bij jonge cannabisplanten verschijnen er her en der stampers uit de nodes. Inspecteer je planten aandachtig en je vindt vroeg of laat tekenen van voorbloei tijdens de groeiperiode. Soms zijn die makkelijk te zien op het bovenste gedeelte van de plant. Toch is dit geen garantie en moet je de planten echt grondig controleren.

Pistils

Behalve een stipule (steunblaadje), wat eruitziet als een groen haartje dat aan de steel groeit, ben je op zoek naar een sprieterig wit haartje dat uit de node groeit. Als je iets van een bolletje ziet en geen haartje, dan heb je met een mannetje te maken. Tot het moment dat je sliertige haartjes uit de nodes ziet piepen, weet je niet zeker of je een vrouwelijke plant hebt.

Het kan bij sommige kruisingen wel 8 vegetatieve weken duren voordat je zeker weet dat het vrouwelijke cannabisplanten zijn. De meeste kwekers kunnen echter na 4-6 weken de mannetjes verwijderen. Er kunnen ook onduidelijke gevallen tussen zitten die al zijn gaan bloeien; die moet je eveneens in de smiezen houden.

Pistils

Wat Vertellen Stampers Je Over Volgroeide Cannabisplanten?

Autoflowering cannabisvariëteiten produceren eerder toppen dan je zou verwachten. Ergens tussen de 25-35 dagen na het ontkiemen van je feminized autoflowering cannabiszaden beginnen er meerdere witte stampers uit de eerste toppen tevoorschijn te komen. Een weekje later worden de toppen dikker en zie je bloemkelken die glinsteren van de hars. De witte stampers verkleuren snel naar oranje/rood. En dat is eerder een kwestie van dagen in plaats van weken.

Bij fotoperiode wiet bestaat de bloei uit drie substadia: de vroege bloei, mid-bloei en late bloei. Aan de stampers kun je perfect aflezen hoe het met de dames gaat. Aan het begin van het 12/12 lichtregime zijn de stampers nog spierwit. Ergens in week 4-6, halverwege de bloeiperiode, beginnen de eerste oranje, rode en/of roze kleuren zichtbaar te worden en toe te nemen. Pas ergens in week 7–10 begint een meerderheid van de stampers prachtige rode, oranje en bruine kleuren aan te nemen.

Hebben Alleen Vrouwelijke Cannabisplanten Stampers?

Vrouwelijke en hermafrodiete planten krijgen stampers. Helaas produceren hermafrodieten ook stuifmeel en zijn ze daarom net zo'n grote bedreiging voor je vrouwtjes als een onopgemerkte mannelijke wietplant. Bovendien kan elke wietplant door stress mannelijke toppen gaan aanmaken. Sommige soorten industriële hennep worden ook specifiek veredeld vanwege hun hermafrodiete eigenschappen.

Wil je sinsemilla? Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor te zorgen dat de stampers van je vrouwelijke planten niet bevrucht worden. Dat betekent dat je ze gedurende de hele bloeiperiode in de gaten moet houden. Onderbrekingen van het lichtregime zijn meestal de grootste stressfactor waardoor planten hermafrodiet worden.

Pistils

Hoe Lees Je Het Oogstmoment Af Aan De Stampers?

Voordat kwekers gebruik gingen maken van microscopen en zoomlenzen, vertrouwden ze op hun verstand om het juiste oogstmoment te bepalen. Tot op de dag van vandaag is dit een betrouwbare methode gebleken. Op het moment dat 75% van de stampers verkleurd is, vinden de meeste cannabiskwekers het wel welletjes en halen ze de oogst binnen. Toppen die alleen maar rode, oranje, roze en bruine stampers vertonen, zijn sowieso oogstrijp.

Pistils

Zonder optische hulpmiddelen zou je de schittering van de trichomen ook moeten kunnen zien. Bovendien voelen je toppen plakkerig aan, maar wrijf er niet te veel over. Tenzij je charas probeert te maken, natuurlijk. Je kunt ook aan de hand van de geur van je vrouwelijke cannabisplant vaststellen of ze klaar voor de oogst is. Alle vijf zintuigen dienen te worden ingezet. Stampers zijn een uitermate belangrijk visueel hulpmiddeltje gedurende de levenscyclus van de cannabisplant.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 36328 reviews