Cannabis Grow guide by Royal Queen Seeds

By Miguel Ordoñez

Weten wanneer over te schakelen van de vegetatieve naar de bloeifase, is een van de bepalende factoren voor het succes van je planten. Zet je de overgang te vroeg in, dan resulteert dat in een lagere opbrengst. Andersom leidt het te laat overschakelen tot wildgroei of verbrande toppen. Het besluit om de omschakeling te maken, baseer je op een zorgvuldige afweging van diverse factoren. Denk aan de leeftijd van de plant, de maximale hoogte die ze behaalt in je opstelling, de soort die je teelt, de herkomst (uit zaad of kloon) en de kweekmethode.

Bij het overschakelen, zou je je bewust moeten zijn van al deze omstandigheden en de manieren waarop ze het product beïnvloeden. Aangezien elke teelt uniek is, dienen kwekers voorzichtig te zijn met het kopiëren van methodes en technieken van anderen. Dit leidt mogelijk tot zeer afwijkende resultaten dan wat je voor ogen hebt.

Doet De Leeftijd Van De Plant Ertoe?

Min of meer, maar eigenlijk ook niet. Sommigen geloven dat planten die uit zaad gekweekt worden 60 dagen nodig hebben in de vegetatieve fase. Dit is echter niet altijd waar. Het is belangrijk te weten dat jonge zaailingen niet fatsoenlijk bloeien de eerste 2-3 weken. Als je met klonen kweekt, doet leeftijd er echter niet toe. Kwekers schakelen hierbij over naar de bloeifase zodra de kloon een stevig wortelstelsel heeft.

In optimale omstandigheden houd je planten ongeveer 60 dagen in hun vegetatieve fase. Hierin heeft de plant de kans om de opbrengst te maximaliseren en te wennen aan kweekomstandigheden. Probeer je hier dus aan te houden. Het is veel lastiger complicaties en foutjes te corrigeren tijdens de bloeifase. Wel moeten we opmerken dat deze termijn slechts een aanbeveling betreft. Heeft een maximale opbrengst geen prioriteit? Of staan de kweekomstandigheden geen langdurige vegetatieve fase toe? Dan is het ook mogelijk planten al voor de grens van 60 dagen in bloei te zetten.

Vegetatief tot bloeiend

Factor #1: Maximale Plant Hoogte

Het belangrijkste aspect is de beschikbare ruimte voor je planten. Hoe langer een plant in de vegetatieve fase, des te hoger ze wordt. Een te lang vegetatief stadium resulteert dan ook mogelijk in overbegroeiing. Planten die te hoog worden, komen soms te dicht in de buurt van lampen en lopen daardoor schade op. Zorg ervoor dat een plant nooit dichter dan 30cm bij de lichtbron komt. Als planten dichterbij komen, loop je het risico op verbranding van toppen.

Kies zorgvuldig de lichten die je gebruikt voor de teelt. Sommige lampen zijn heter dan andere. En dat beïnvloedt weer de minimale afstand die je tussen je planten en de lichten zou moeten aanhouden. Hoelang je de vegetatieve fase toepast, is tevens afhankelijk van de soort die je kweekt.

Factor #2: Soorten—Indica Of Sativa?

De genetische verschillen tussen indica en sativa soorten moet je ook meewegen bij het overschakelen naar de bloeifase. Dit komt doordat indica’s en sativa’s zich anders gedragen tijdens het bloeien. Indica variëteiten zijn vaak kortere, dikkere en meer struikvormige planten. Ze nemen tijdens de bloei gewoonlijk slechts zo’n 25–50% in hoogte toe. Sativa’s staan echter bekend om hun hoogtes en de mogelijkheid om langer te blijven strekken gedurende de bloeifase. Soms verdubbelen ze zelfs in hoogte vanaf de eerste bloeidag tot aan de oogst.

Weet dat deze kenmerken gelden voor pure sativa en indica variëteiten. De meeste soorten vertonen karakteristieken van beide, aangezien ze niet 100% indica of sativa zijn. Als je te maken hebt met hybrides, zorg dan dat je de genetische samenstelling van de plant onderzoekt. Zo krijg je een beter beeld van wat je tijdens de groei te wachten staat. Een simpele vuistregel voor het kweken van hybrides: de plant wordt vaak tweemaal zo hoog als aan het eind van de vegetatieve fase.

Sativa- of Indica-soorten groeien met verschillende snelheden

Factor #3: Klonen Of Zaden?

De plantmethode die je voor de teelt kiest, is ook van invloed op het moment van overschakelen. Het verschil tussen kweken uit zaden en klonen beïnvloedt de groeisnelheid van het wortelsysteem. Heeft de plant nog geen stevige wortels? Dan ontstaan er mogelijk problemen tijdens de bloeifase.

Klonen worden soms zeer snel erg hoog, waardoor kwekers gedwongen zijn de omschakeling puur te baseren op het formaat van de plant. Toch moet je ze voldoende tijd geven om te wortelen voor de bloeifase. Zaailingen zijn veel eerder in bloei te zetten. Weet wel dat die 2–3 weken nodig hebben voordat ze daar klaar voor zijn.

Factor #4: Kweekmethodes

Verschillende kweekmethodes beïnvloeden allemaal de overschakeling. Denk aan de sea of green (SOG) methode, de screen of green (ScrOG) techniek, lollipopping en super cropping. Waarschijnlijk verschilt de bloeitijd afhankelijk van de aanpak die je gebruikt.

  • Sea of green (SOG)

Bij deze methode dienen planten zo vroeg te bloeien dat ze slechts een grote top produceren. Deze techniek passen kwekers vaak toe op indica soorten die dicht op elkaar in de kweekruimte staan. Als je deze methode gebruikt, zet je de planten in bloei als ze ongeveer 15–30cm hoog zijn.

  • Screen of green (ScrOG)

Deze methode maakt gebruik van een net dat je horizontaal boven de planten plaatst. Dit scherm positioneer je normaliter 30–60cm boven de voet van de cannabis. Op die manier groeien de planten erdoorheen. Pas je deze methode toe? Dan moeten de planten een paar weken langer in de vegetatieve fase blijven dan bij de SOG methode.

Sea of Green en Screen of Green, SOG vs SCROG

  • Lollipopping

Dieven is een techniek waarbij je de onderste plantengroei verwijdert. Dit deel ontvangt nauwelijks tot geen licht. Planten hebben licht nodig om te groeien. Het onderste gedeelte produceert dan ook kleinere toppen en vraagt energie die de plant beter elders kan besteden. Door de lagere takken en toppen te verwijderen, is de cannabisplant in staat zich te richten op de bovenste cola's, die daardoor meestal dikker en vetter zijn.Bij deze methode bepaal je de omschakeling vaak op basis van de hoogte. Sativa’s worden meestal overgeschakeld als ze 30–45cm bereiken. Ze groeien namelijk nog veel tijdens de bloeifase. Indica’s worden overgeschakeld als ze een hoogte van ongeveer 100cm bereiken. Hierbij ondergaan ze een iets langere vegetatieve fase.

  • Super Cropping

Deze methode is ontwikkeld om zeer forse opbrengsten te produceren met een minimaal aantal planten. Cannabis die je met deze techniek teelt, moet daarbij wat langer in de vegetatieve fase blijven. Bij super cropping buig je hogere takken naar beneden. Zo komt er meer licht bij de lagere delen van de plant. Dit beheerst de hoogte van planten gedurende de kweek en maakt een langere vegetatieve periode mogelijk.

Lollipopping en Super Cropping

Aspecten Buiten

Meestal laten buitenkwekers hun planten uit zichzelf bloeien. Dit gebeurt gewoonlijk na de zomer als het minder dan 12 uur licht is per dag. Buitenkwekers moeten ervoor zorgen dat hun planten ‘s nachts geen licht ontvangen. Hieronder vallen lichtbronnen als tuinverlichting, lantaarnpalen en spotjes.

Buitenplanten hoef je echter niet aan hun lot over te laten. Het is mogelijk ze net als binnenplanten tot bloei te forceren door aanpassingen te doen. In sommige klimaten is er simpelweg niet genoeg tijd om te bloeien voor de winter. In andere regio's is het nodig de bloei te forceren om de plant onder controle te houden. Sommige telers kiezen er daarnaast voor de bloeifase te forceren om meerdere oogsten binnen te halen in hetzelfde seizoen.

Wat de reden ook is, buitenplanten tot bloei forceren is eenvoudig. Buitenkwekers doen dit meestal door hun planten af te dekken en zo de blootstelling aan zonlicht te beperken. Kwekers die gebruikmaken van een kas hoeven slechts de ramen van hun kweekruimte te bedekken.

Wat Te Verwachten Tijdens De Bloei

Bij de meeste cannabissoorten duurt de bloeiperiode tussen de 7 en 10 weken. Wat er in deze periode gebeurt, varieert per week en van soort tot soort. Bekijk deze Royal Queen Seeds bloei gids voor meer informatie over wat te verwachten tijdens de bloeiperiode.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 36328 reviews