By RQS Editorial Team


Stuifmeel komt niet echt van pas als je cannabis voor consumptie wilt kweken. Het heeft echter wel nut als je genetica wilt bewaren of je eigen soorten wilt veredelen. Ook is het relatief eenvoudig te verzamelen en te bewaren. Lees verder om meer te weten te komen over cannabis-pollen, hoe het te gebruiken, te verzamelen en te bewaren!

Wat is cannabis-stuifmeel en wat is de functie ervan?

Je bent vast wel bekend met stuifmeel. Dit is de fijne, poederachtige, geelachtige substantie die door alle bloeiende of kegeldragende planten wordt aangemaakt. Het belangrijkste doel van stuifmeel is andere planten van dezelfde soort te bevruchten. Stuifmeel kan in de cannabiswereld als nuttig of onnuttig worden beschouwd, afhankelijk van de reden waarom je kweekt.

  • Hoe en wanneer komt cannabis-pollen vrij?

Stuifmeelzakjes zijn de voortplantingsorganen van de mannelijke wietplant. Deze zakjes ontwikkelen zich tijdens het late vegetatieve stadium bij de knopen - de punten waar de stengels/bladeren en de takken samenkomen. Als een mannelijke plant ongeveer vier tot vijf weken bloeit, gaan de zakjes open en geven ze stuifmeel af in de lucht. Het stuifmeel reist met de wind mee en landt vervolgens op een vrouwelijke cannabisplant, waar het de plant bevrucht. Het vrouwtje krijgt dan zaden die genen dragen van zowel het vrouwtje als het mannetje om de soort in stand te houden.

Hoe ziet een mannelijke wietplant eruit?

Wietplanten zijn zogenaamde 'tweehuizige planten'; ze krijgen ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke voortplantingsorganen. Mannelijke stuifmeelzakjes zijn gemakkelijk te herkennen. Ze zien eruit als kleine banaantjes die uit de knopen van de plant steken. Dit in tegenstelling tot de piekerige, naar boven gerichte haartjes (stigma's) die je op de vrouwelijke plant aantreft.

  • Wordt stuifmeel alleen door mannelijke wietplanten aangemaakt?

Stuifmeelzakjes groeien alleen op mannelijke cannabisplanten. De mannelijke toppen van hermafrodiete cannabisplanten kunnen echter ook de voortplantingsdelen genereren die nodig zijn om stuifmeel aan te maken en af te geven. Wanneer wietplanten 'hermafrodiet' worden, doen ze dat om zichzelf te bestuiven.

Het vermogen om hermafrodiet te worden, is een slimme evolutionaire techniek die door de cannabisplant wordt toegepast om de soort in ongunstige omstandigheden te behouden. Dit transformatieproces stelt de plant in staat zelf zaden te produceren, ook als er geen mannetjes in de buurt zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een stressfactor in de omgeving alle mannetjes heeft weggevaagd.

Hoe ziet een mannelijke wietplant eruit?

Is cannabis-pollen nuttig?

Over het algemeen is de vrouwelijke wietplant populairder bij kwekers dan de mannelijke. Per slot van rekening is het het vrouwtje dat de trichomen/harsrijke toppen produceert die we roken, vapen of infuseren. Vrouwelijke toppen bevatten alle actieve stoffen die we met cannabis associëren, zoals cannabinoïden (bijv. THC en CBD) en terpenen. De vrouwelijke plant kan deze harsrijke, met fytochemische stofjes gevulde toppen echter alleen produceren als ze onbevrucht blijft.

De gemiddelde hobbykweker beschouwt mannelijke cannabisplanten dan ook als ongewenst, en wil deze uit de kweekruimte verwijderen als ze toch opduiken. Voor het grootste deel zijn mannelijke wietplanten er om stuifmeel in de lucht te brengen om vrouwtjes te bevruchten. Maar wanneer dit gebeurt, is de kans op goed rookbaar materiaal verkeken.

In dat geval zal de vrouwelijke plant namelijk zaden gaan produceren. En zaadjes voegen een sterke, ongewenste smaak aan je eindproduct toe. De productie van zaden vergt ook veel energie, waardoor ze zich minder op de ontwikkeling van cannabinoïden en terpenen kan richten.

Dit gezegd hebbende, is stuifmeel van de mannelijke cannabisplant wel noodzakelijk voor wie cannabissoorten wil veredelen, en ook nuttig als je de genen van een bepaalde soort wilt bewaren.

  • Cannabis-stuifmeel voor veredeling gebruiken

Planning en nauwkeurigheid zijn noodzakelijk als je met behulp van stuifmeel specifieke soorten wilt kruisen. In de natuur zou cannabis-stuifmeel door de wind worden meegevoerd om bij toeval vrouwelijke planten te bevruchten. Als binnenkweker moet je echter doelbewust stuifmeel van de mannelijke plant verzamelen en op de vrouwelijke voortplantingsdelen van de vrouwelijke plant aanbrengen om haar te bestuiven en zaden te krijgen.

Hoe cannabis-stuifmeel te oogsten

Als je gaat veredelen, is het eerste wat je moet doen stuifmeel van je mannelijke plant verzamelen. Indien mogelijk, moet je het pollen meteen gebruiken om kwaliteitsverlies te voorkomen. Nadat de mannelijke plant stuifmeelzakjes heeft ontwikkeld, moet je deze nauwlettend in de gaten houden. Cannabis-stuifmeel is over het algemeen 2-3 dagen levensvatbaar in natuurlijke omstandigheden. Herkennen wanneer de mannelijke stuifmeelzakjes opengaan, is echter iets wat je moet leren.

Net voordat ze opengaan, moeten de stuifmeelzakjes worden verzameld en in zakjes worden gedaan. Het is daarbij het beste om de hele mannelijke bloemtros van de plant te halen. Dit kan vervolgens worden geschud op een fijne microzeef boven een stuk perkamentpapier. Op die manier kun je het stuifmeel van het plantmateriaal scheiden.

Gebruik na het filtreren een schone borstel om het stuifmeel op het papier uit te spreiden en leg het op een beschaduwde, droge, warme plaats. Laat het stuifmeel 48 uur drogen en gebruik het vervolgens of bewaar het. Ideaal is een temperatuur van 18-24°C, met een relatieve luchtvochtigheid van 30-60%.

Hoe cannabis-stuifmeel te oogsten
  • Voorbereiden en bewaren van cannabis-stuifmeel

Als je je wietpollen wilt bewaren, laat de bloemtrosjes dan eerst een dag of zeven in een luchtdichte bewaarpot uitdrogen. Zodra de trosjes goed gedroogd zijn, moet je ze op een zeer fijne zeef leggen en voorzichtig schudden om zoveel mogelijk pollen te verzamelen. De zeef houdt hierbij het plantaardig materiaal tegen.

Het is raadzaam om latex handschoenen te dragen wanneer je met pollen omgaat. Een masker is ook een goed idee, vooral als je hooikoorts hebt. Het laatste wat je wilt, is een niesbui krijgen. Bereid alles zo goed mogelijk voor voordat je met het verzamelen begint. De geringste luchtverstoring, bijvoorbeeld als je iets wilt pakken, kan het pollen al wegblazen.

Ook teveel vocht kan de kwaliteit van het stuifmeel aantasten. Dit komt doordat stuifmeelkorrels geen beschermende buitenlaag hebben. Daardoor vergaan ze snel wanneer ze met vocht in contact komen. Gebruik een bakje bekleed met perkamentpapier onder de zeef om overtollig vocht te absorberen. Sommige telers doen ook bloem bij het pollen voordat ze het opbergen, omdat dit vocht op afstand houdt en de houdbaarheid iets verlengt.

De verhouding tussen bloem en stuifmeel moet ongeveer 1:5 zijn. Als je al het stuifmeel hebt verzameld, sluit je het luchtdichte bakje af en bewaar je het op een koele, donkere en droge plaats. Je kunt het in de koelkast of voor langere tijd in de vriezer bewaren. Hoe kouder, hoe beter. Wanneer pollen wordt ingevroren, is het twaalf maanden of zelfs nog langer houdbaar.

  • Hoe om te gaan met cannabis-pollen na het bewaren

Als je het stuifmeel hebt ingevroren, moet je het pas ontdooien wanneer je klaar bent om het te gebruiken. Ontdooien en opnieuw invriezen zal namelijk de kwaliteit aantasten. Instabiliteit in temperatuur en vochtgehalte kan al snel de levensvatbaarheid van het pollen tenietdoen. Houd de temperatuur bij het ontdooien zo lang mogelijk constant. Het beste is om je stuifmeel op kamertemperatuur te laten komen voordat je het op een vrouwelijke plant aanbrengt.

Hoe breng je marihuana-stuifmeel op je vrouwelijke plant aan?

Veredelen is best wel ingewikkeld en je moet je grondig inlezen voordat je het probeert. Hier volgt echter een algemeen overzicht van hoe je je vrouwelijke cannabisplant zou moeten bestuiven.

Het stuifmeel moet tussen dag 14 en dag 21 van de bloeifase op het vrouwtje worden aangebracht. Je moet het aanbrengen op de stigma's - de kleine witte haartjes waarover we het eerder hebben gehad - die zich bij de knopen bevinden. Deze stigma's verzamelen het stuifmeel en bevruchten de plant.

Er zijn veel verschillende methoden om je verzamelde stuifmeel aan te brengen. Het kan op de plant worden gedept, geborsteld of zelfs op de toppen worden geblazen. Stuifmeel is fijn, licht en snel vervlogen, dus je moet dit in een afgesloten ruimte doen. Als je het in je kweekruimte doet, zet dan eerst je ventilatoren en afzuiging uit!

Waarom zou ik cannabis-stuifmeel verzamelen?

Er kunnen momenten zijn waarop je je favoriete soorten wilt combineren om een geheel nieuwe soort te creëren. In deze gevallen is cannabis-pollen de perfecte oplossing. Bovendien, als je goede genen wilt bewaren, maar geen moederplant wilt onderhouden, is het oogsten van cannabis-pollen een geweldig alternatief, zonder poespas. Daarbij vereist het maar weinig ruimte en middelen.

Het is in sommige landen ook mogelijk om gewonnen stuifmeel te kopen. Maar het kan wel duur en moeilijk te vinden zijn. Al met een beetje tijd, geduld en eenvoudige tools kun je in een mum van tijd ook een eigen voorraad aanleggen om je favoriete cannabissoorten te behouden.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.