By Luke Sumpter


Mannelijke cannabisplanten worden meestal als ongewenst beschouwd, vraag maar aan de gemiddelde cannabis kweker. Op een gewas dat per ongeluk wordt bestoven, zit niemand te wachten en we hebben geleerd dat we de mannetjes al vroeg van de vrouwtjes moeten scheiden. Door het negatieve stigma en het gedoe dat met mannelijke planten wordt geassocieerd, zijn feminized zaden populair geworden. En het is zeker waar dat deze zaden alles veel gemakkelijker maken voor kwekers.

Het punt is echter dat mannelijke cannabisplanten dit slechte imago niet verdienen. Ze bezitten zeker toepassingen, die je zou moeten weten voordat je ze vernietigt. Hier zijn dus een aantal van de beste manieren om je mannelijke cannabisplanten te gebruiken.

KUN JE MANNELIJKE PLANTEN ROKEN?

Mannelijke planten kun je roken, maar ze bevatten niet veel cannabinoïden en terpenen. En juist deze stoffen maken het roken van wiet de moeite waard. De toppen van vrouwelijke wietplanten bevatten de hoogste concentratie van deze stofjes. Mannelijke cannabisplanten hebben wel een paar trichomen (kleine klieren) die deze stoffen produceren, maar dit aantal valt in het niet in vergelijking met het aantal dat vrouwelijke planten bezitten.

Mannelijke wietplanten vormen een gevaar voor je vrouwelijke planten als ze je laat uitgroeien tot het stadium waarin ze cannabinoïden gaan produceren. De mannetjes geven dan namelijk stuifmeel af, waardoor ze je vrouwelijke wietplanten kunnen bevruchten. Als de vrouwtjes eenmaal bevrucht zijn, stoppen ze met de harsproductie en gaan ze zaden ontwikkelen. Dit is een groot risico dat niet opweegt tegen de voordelen van het roken van mannelijke planten, tenzij je geen andere keuze hebt.

Step 1

YEEN MANNELIJKE PLANT IS NODIG OM JE EIGEN SOORTEN TE BREEDEN

Het kweken van cannabis is geweldig en er zijn er maar weinig die dit in twijfel trekken. Maar het kweken van dezelfde, identieke planten met klonen is wellicht niet het meest interessante voor jou als cannabis liefhebber. Wat dacht je van het breeden van je eigen, hoogwaardige cannabis soorten?

Voor meer gevorderde kwekers kan het breeden van nieuwe soorten een opwindende hobby zijn. Stel je voor dat je je eigen speciale toppen creëert, die lekkerder zijn en meer hars, een betere opbrengst en een zaliger high produceren. Met zorgvuldige breeding kun je dit bereiken, mits je de beste eigenschappen van verschillende soorten combineert. Om dit te doen, heb je echter mannelijke planten nodig!

Wanneer je begint met het breeden van je eigen hoogwaardige wiet, levert de mannelijke plant 50% van het genetische materiaal. Het is dus alleen maar logisch dat je de beste mannelijke donorplant hiervoor wilt selecteren.

HOE SELECTEER JE EEN GOEDE MANNELIJKE PLANT VOOR BREEDING?

Mannelijke planten worden niet gerookt en dus is het lastig de perfecte plant te vinden met de beste smaak. Meestal selecteren breeders hun mannelijke planten via het proces van eliminatie. Hier zijn wat criteria om je te helpen bepalen welke planten je wilt houden en welke niet.

Gebruik geen mannelijke planten die bijzonder snel groeien of groot worden. Meestal ontbreekt het bij deze planten aan kwaliteit.

Verwijder de mannelijke planten die te snel bloeien, evenals de autoflowers. Planten die op onverwachte momenten bloeien, lopen meer risico zich te ontwikkelen als hermafrodiet.

Breeders selecteren ook goede mannelijke planten op basis van de steel. Grote, holle stelen zijn normaal gesproken een goed teken en planten met een dichte stengel worden vaak vernietigd. Ervaren kwekers beweren dat er een positieve relatie bestaat tussen het type steel en het THC gehalte.

Verwijder mannelijke planten met een luchtige toppen structuur en houd de planten met dichte en strak opeengepakte toppen om een goede opbrengst te verzekeren.

Een simpele snuffeltest is ook een gemakkelijke, maar effectieve, manier om een veelbelovende mannelijke plant te vinden. Houd de planten die de beste geur uitscheiden.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

MANNELIJKE CANNABISPLANTEN VERZEKEREN EEN STERKE GENETISCHE LIJN

In tegenstelling tot andere planten, die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen kunnen ontwikkelen, is cannabis een zogeheten tweehuizige (dioecische) plant. Dat betekent dat de vrouwelijke en mannelijke planten apart groeien.

Door standaard de genetische, mannelijke planten zo vroeg mogelijk te elimineren, ontstaat er echter een verminderde diversiteit. De aanwezigheid van mannelijke planten is belangrijk voor de voortdurende kracht en vitaliteit van een soort.

Veel hobby kwekers gebruiken een enkele, feminized soort of baseren hun gehele project op identieke klonen. Dit gebrek aan diversiteit leidt tot verzwakte afweersystemen en een verhoogde gevoeligheid voor ziektes en ongedierte.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

MANNELIJKE CANNABISPLANTEN PRODUCEREN STERKE VEZELS

Er zitten aanzienlijke verschillen in het type vezels dat door mannelijke en vrouwelijke cannabisplanten wordt geproduceerd.

Boeren scheiden ze vaak wanneer ze verschillende planten wensen voor diverse toepassingen, zoals voor het maken van textiel of andere goederen van hennepvezels.

Vezels van de mannelijke planten zijn meer flexibel en hebben een hogere weerstand, terwijl de vezels van vrouwelijke planten steviger zijn.

Omdat de hennepvezels van mannelijke planten zachter en dunner zijn, kunnen ze beter worden gebruikt voor hoogwaardige stoffen.

Denk aan beddengoed of handdoeken. De vrouwelijke planten produceren grovere vezels, die meer geschikt zijn voor het maken van bijvoorbeeld canvas en andere producten van grove textiel.

Wie weet of je je ooit nog wilt bezighouden met het maken van textiel? Voor dit soort projecten wil je absoluut je mannelijke planten bewaren, omdat ze ongelooflijk nuttig zijn voor specifieke doeleinden.

MANNELIJKE CANNABISPLANTEN ZIJN GOED GEZELSCHAP

Je hoeft niet altijd cannabis te roken om je planten goed te benutten. Cannabisplanten hebben diverse natuurlijke afweersystemen, waaronder hun aromatische terpenen. Deze zijn geweldig bij het afschrikken van insecten. Cannabis is een fantastische gezelschapsplant. Een aantal strategisch geplaatste, mannelijke planten in je groentetuin is wellicht alles wat nodig is om je tuin vrij te houden van ongedierte. Zo hoef je geen schadelijke pesticiden te gebruiken!

Als je een vrij grote tuin hebt, kun je een speciale plaats selecteren voor je mannelijke planten. Houd ze zo ver mogelijk uit de buurt van je vrouwelijke planten. Het risico op onopzettelijke bestuiving kan nog verder worden verminderd door zonnebloemen te planten. Die zorgen voor een natuurlijke barrière tussen je mannelijke en vrouwelijke planten. Hierdoor kun je ongelooflijke, rookbare cannabis kweken, zonder je mannelijke planten te vernietigen uit angst voor onbedoelde bestuiving.

GEBRUIK JE MANNELIJKE PLANTEN VOOR GEZONDE CANNABIS SAP OF THEE

Cannabis sap is een waardevolle bron van voedingsstoffen, waardoor het populair is bij gezondheidsbewuste personen. Je mannelijke cannabisplanten bevatten dezelfde cannabinoïden als de vrouwelijke planten, zij het dan in lagere hoeveelheden.

Dat maakt de mannelijke cannabisplant ideaal voor het maken van sap. Je gebruikt ze op dezelfde manier als vrouwelijke planten. Maar de dikkere stelen en bladeren laat je achterwege om de bittere "plantensmaak" te vermijden.

Met cannabis sap kun je genieten van de voordelen van cannabinoïden als CBD zonder de high of ongewenste bijwerkingen. Als je de zaken liever nog simpeler houdt, kun je ook thee zetten van de bladeren van je mannelijke plant.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

WAAROM JE MANNELIJKE CANNABISPLANTEN MOET KOESTEREN

De slechte reputatie van mannelijke cannabisplanten is nergens voor nodig. Ze bezitten veel goede toepassingen. Van het breeden van nieuwe soorten en het maken van je eigen gezonde cannabis drankjes tot het fabriceren van hoogwaardig hennepmateriaal.

Maar het voordeel van het behouden van mannelijke planten reikt nog verder. Het verwijderen van mannelijke planten vormt een groot risico voor de gezonde diversiteit. En daarmee voor de duurzaamheid van cannabis in het algemeen.

Soortgelijke voorbeelden vinden we bij bananen en andere selectief gekweekte planten. Door ze te breeden als commercieel aantrekkelijke types, sterven bananen zoals we ze nu kennen snel uit. Hetzelfde is al gebeurd met mais en tarwe.

Door de mannelijke planten te houden, dragen we actief bij aan het genetisch overleven van cannabis. Als we het belang hiervan negeren, omdat dat gemakkelijker is, lopen we het risico dat bepaalde soorten verdwijnen.

MAAK ER HASJ EN CONCENTRATEN VAN

Je wordt waarschijnlijk niet enorm high van het roken van mannelijk plantmateriaal. Maar in geconcentreerde vorm kan het wel krachtig zijn. Zo kun je de mannetjes verwerken tot hasj en concentraten. Hierbij condenseer je een klein aantal cannabinoïden tot een krachtig extract. Hasj kun je maken door gedroogd plantmateriaal te zeven. Je hebt echter wel veel materiaal nodig voordat het de moeite waard is.

Mannelijke planten zijn ook geschikt voor allerlei toepassingen in de keuken. Als je het plantmateriaal decarboxyleert, worden de cannabinoïden actief. Vervolgens kun je er cannaboter van maken, waarmee je een matig gehalte cannabinoïden toe kunt voegen aan dranken, maar ook aan cakes en andere smakelijke gerechten.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

GEBRUIK ZE ALS MULCH

Mannelijke planten nemen gedurende hun leven behoorlijk wat voedingsstoffen op uit de aarde. Hierdoor bestaan ze voornamelijk uit koolstof en stikstof, maar bevatten ze ook andere goede nutriënten, zoals waardevolle micronutriënten. Als je niet van plan bent om ze ergens voor te gebruiken, dan kun je ze ook gebruiken voor je tuin. Zo komen de voedingsstoffen die ze bevatten weer in de aarde terecht.

Dit kun je doen door ze af te knippen en ze op de aarde te laten liggen, maar je kunt ze ook aan je composthoop toevoegen, zodat ze sneller worden afgebroken door aerobe microben.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

EETBARE ZAADJES OOGSTEN

Wietzaadjes zijn ontzettend voedzaam, omdat ze rijk zijn aan aminozuren, vetzuren en vitaminen. Bovendien hebben ze een aangename nootachtige smaak. Ze zijn daarom een lekker en gezond tussendoortje. Vrouwelijke wietplanten produceren alleen zaden als ze in aanraking komen met mannelijk stuifmeel. Als je van plan bent om wiet te kweken voor de zaden, dan kun je dus het beste een paar mannetjes in je tuin zetten, zodat de vrouwtjes bestoven kunnen worden. De meeste wietkwekers willen mannetjes zo snel mogelijk opsporen en verwijderen, maar zaadproducenten kunnen er niet zonder.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

GEBRUIK DE WORTELS

Nadat je de mannelijke planten bij de steel hebt afgesneden, kun je met een schep de wortelmassa uit de aarde naar boven halen. Met al die houtachtige ranken ziet dit netwerk er misschien als een puinhoop uit, maar ze zitten vol met interessante, mogelijk holistische fytochemicaliën. Er wordt nog onderzoek gedaan naar deze stoffen, maar tot nu toe weten we wel dat diverse triterpenoïden en alkaloïden veelbelovend en geschikt zijn voor heerlijke thee.

De Beste Manieren Om Mannelijke Cannabisplanten Te Gebruiken

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.